L15 : Betreden van plaatsen, schouw, rondkijken en doorzoeken Flashcards
Welke bevoegdheden kunnen tot het betreden van plaatsen worden uitgeoefend?
- opsporingsbeveogdheden
- toezichtoudende beveoegdheden
Voor welke categorie plaatsen kunnen de bevoegdheden zijn gegeven?
- beperkte categorie plaatsen
- algemeen voor plaatsen waar betredeing voor de vervulling van de toezichthoudende taak naar het oordeel van de ambtenaar noodzakelijk is
Stel dat een ambtenaar van de FIOD-ECD in een bedrijf de naleving van een bijzondere wet controleert na uitoefening van die bevoegdheid van art 20 WED. Hij stuit daarbij op een antieke klok die, naar hij heeft gehoord, de vorige week is gestolen bij een grote antiekroof. Mag hij de klok in beslag nemen? Staat er iets in de weg bij het gebruik voor het bewijs van een verklaring die hij ter terechtzitting als getuige aflegt (vgl art 342 Sv) over het feit dat hij de klok daar heeft gezien?
Als de ECD ambtenaar bevoegd is tot opsporing van strafbare feiten van het WvSr ( en dat is het geval, want ingevolge de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten, geldt o.a. voor FIOD_ECD dat zij beschikken over algemene opsporingsbevoegdheid en als er voldaan is aan de alternatieve eisen die art 96 Sv stelt tav de inbeslagneming, dan mag de ambtenaar de klok in beslag nemen.
Er staat niets in de weg aan het gebruik van een ter zitting afgelegde getuigenverklaring (Het verschil in opsporingsbeveogdheid zou wel van betekenis kunnen zijn bij de vraag op welke voet een door hen vervaardigd bescheid voor bewijs kan worden gebezigd, nl via art 344 lid 1, onder 2 of via 5 Sv)
Waar moet ihkv strafvordering onderscheid in worden gemaakt?
In het kader van de strafvordering moet onderscheid worden gemaakt tussen algemene betredingsbevoegdheden en specifieke betredingsbevoegdheden, welke afzonderlijk en uitdrukkelijk zijn geformuleerd
Waarvoor zijn algemene betredingsbevoegdheden?
- Algemene betredingsbevoegdheden: Het doel van betreding is algemeen, nl. opsporing. Zie bijv. 9 lid 1 onder b Opiumwet: opsporingsambtenaren hebben altijd toegang tot de plaatsen waar een overtreding van de Opiumwet wordt gepleegd of waar dit redelijkerwijs wordt vermoed.
Omschrijf specifieke betredingsbevoegdheden?
Specifieke betredingsbevoegdheden:
het doel van de betreding is specifiek, bijv. 96 Sv: inbeslagneming; voorwaarde is heterdaad of misdaad ex 67 lid 1 Sv.
Andere specifieke bevoegdheden tot plaatsbetreding zijn die tot aanhouding en tot schouw (150 en 192 Sv) en het verhoor van een verdachte, getuige of deskundige (202, 212 en 234 Sv). Soms kan worden betreden om vervolgens te doorzoeken ter inbeslagneming (97 e.v. en 110 Sv).
Specifieke betredingsbevoegdheden kunnen zowel afzonderlijk en uitdrukkelijk zijn geformuleerd, als besloten liggen in andere, verder strekkende bevoegdheden.
Wat zijn de regels mbt voertuigen?
Opsporingsambtenaren beschikken onder voorwaarden (heterdaad of misdaad ex 67 lid 1 Sv) ook de bevoegdheid tot het doorzoeken van vervoermiddelen verleend (96b Sv). Dit betreft een drietal bevoegdheden:
- het zich toegang verschaffen
- vordering tot stilstand brengen
• vervoermiddel naar het politiebureau (laten) brengen
Het woongedeelte van een vervoermiddel is van deze doorzoekbevoegdheden uitgezonderd.
Ook de diverse bijzondere wetten bevatten bevoegdheden tot doorzoeken van voertuigen.
Wat is een schouw en wanneer kan die plaatsvinden?
Waneer de behefte bestaat aan het bekijken van de situatie op de plaats waar het strafbare feit zich zou hebben afgespeeld of op een andere plaats die van belang is, dan wel om een voorwerp te bekijken
De schouw kan op verschillende momenten plaatsvinden.
Zo wordt de schouw voor het onderzoek ter terechtzitting geregeld in 318 Sv. VoorhetGVOin192en193Sv
Voor het opsporingsonderzoek in 150 en 151 Sv.
Kunnen op de plaats van de schouw ook voorwerpen in beslag worden genomen?
Vanwege de algemene inbeslagnemingsbevoegdheid (96 Sv, opsporingsambtenaar en 104 Sv, R-C binnen het GVO) mogen o.g.v. het leerstuk van de voortgezette bevoegdheid voor inbeslagneming vatbare voorwerpen in beslag worden genomen.
Stel bij gelegenheid van een schouw in de woning van de verdachte door de hulp OvJ ivm een door verdachte aldaar vermoedelijke gepleegde verkrachting, wordt voor de hand aangetroffen een van diefstal afkomstige tv. Mag de hulpOvJ deze in beslag nemen?
De hulpOvJ is ogv art 96 Sv bevoegd tot inbeslagneming an de tv, als de tv op heterdaad is ontdekt (hier onwaarschijnlijk), dan wel de tv betrekking heeft op een verdenking van een misdrijf als omschreven in art 67 lid 1 Sv. Dat laatste is hier het geval (diefstal)
Kent de rechtbank een inbeslagnemingsbevoegdheid?
De rechtbank kent geen algemene inbeslagnemingsbevoegdheid
Hoe is het binnentreden van woningen geregeld?
Het binnentreden van woningen (en andere privacy-gevoelige plaatsen)
De Algemene wet op het binnentreden (Awbi, 1994) omvat bepalingen met algemene voorwaarden voor het binnentreden van een woning met en zonder toestemming van de bewoner (legitimatie, mededeling van het doel van het binnentreden en schriftelijk verslag), een en ander op grond van art. 12 Gw (het huisrechtartikel).
Uitzonderingen hierop zijn slechts toegelaten als ze bij formele wet (i.c. Awbi) worden gesteld.
vbb: achterwege blijven verslag ihkv de nationale veiligheid
Kan binnentreden alleen plaatsvinden ivm de opsporing van strafbare feiten?
Zowel opsporing van strafbare feiten als het verrichten van toezichthoudende controletaken kunnen het binnentreden rechtvaardigen.
Hoe is de procedure voor binnentreden?
Steeds dient eerst te worden nagegaan of een bepaalde bevoegdheid tot het binnentreden is verleend ( vaak in WvSv geregeld, bijv. 96 Sv). Vervolgens moet bekeken worden welke additionele voorwaarden de Awbi verbindt aan het binnentreden (bijv. machtiging). In beginsel dient vooraf legitimatie en doel vermeld te worden (1 Awbi).
Wanneer kan er van de algemene binnentredingsprocedure worden afgeweken?
Wanneer binnentreden:
- vermoedelijk gevaar kan opleveren voor personen of goederen
- in stuaties waarin deze bevoegdheid niet kan worden nageleefd
- in situaties waarin naleving strafvorderig schaadt en waarbij het gaat om misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten
Zijn bij binnentreden de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit van belang?
Ook bij het binnentreden zijn de eisen van subsidiariteit en proportionaliteit van kracht, zie bijv. 7 Awbi betreffende binnentreden gedurende de nacht. De Awbi is van toepassing op woningen.
Kan een woning zonder toestemming van de bewoner worden betreden?
Een woning kan met of zonder toestemming worden betreden.
Toestemming tot binnentreden moet voorafgaande aan het binnentreden worden gevraagd en moet blijken aan de persoon die binnentreedt.
In de overige gevallen wordt de woning zonder toestemming van de bewoner betreden.
De Awbi is van toepassing op het binnentreden van een woning. Blijft het daartoe beperkt?
In arrest Niemietz (EHRM 1992) is bepaald dat het recht op privacy (8 EVRM) óók kan gelden voor andere ruimten dan woningen. Dat betekent niet dat de Awbi zonder meer van toepassing is op dergelijke privacy- gevoelige plaatsen, maar wel dat de eisen van het EVRM ook op dergelijke gevallen van toepassing zijn.
Geeft de Awbi bevoegdheid tot binnentreden?
De Awbi geeft geen bevoegdheid tot binnentreden, maar slechts de regels daaromtrent. Als het betreden van woningen aan de orde is, dan moet altijd worden nagegaan welke additionele eisen de Awbi stelt
Welke eisen stelt de wet tav binnentreden zonder toestemming?
Voor het binnentreden zonder toestemming is een machtiging noodzakelijk (2 Awbi):
voor de gewone opsporingsambtenaar een machtiging van de OvJ of de hulp-OvJ,
voor de hulp-OvJ van de OvJ of van een andere hulp-OvJ
evt. kan de hulp-OvJ een opsporingsambtenaar machtigen en deze begeleiden (8 lid 1 Awbi)