kap 9 - holdninger og handlinger Flashcards
hvorfor er det interessant å studere holdninger ?
Å studere hvordan mennesker forholder seg til sine holdninger, og hvor vidt de følger de, er derfor interessant.
hvordan vil en intro til holdning-handling se ut?
Holdninger defineres som tro og følelser som påvirker vår reaksjon. Hvis en oppfatter noe som truende, vil en muligens ikke like det og derfor handle uvennlig. Forutsatt at holdninger guider atferd, begynte sosial psykologer på 40-og 50 tallet å studere faktorer som påvirket holdninger. Sjokkerende funn på 60-tallet avslørte at hva folk sier og tenker ofte har vært lite å gjøre med hvordan de handler. Eksempelvis betyr dette at hva et individ tenker om utroskap viste liten relasjon til sannsynligheten for om de faktisk ville være utro.
Holdninger påvirker handlinger
- svak situasjon
- holdningen er handlingsspesifikk
- bevissthet på holdningen
Utover 80-tallet avslørte at holdningene våre påvirker handlingene våre, spesielt når tre forhold er møtt.
- Når situasjonen er svak, det vil si at det er liten situasjonell påvirkning, vil dine egne holdninger bestemme handlinger. Det finnes i en slik situasjon ikke er sosialt press eller sosiale normer som må følges. Motsatt er da en sterk situasjon, eksempelvis en begravelse hvor alle oppfører seg likt, uavhengig av holdning.
- Videre predikerer spesifikke holdninger spesifikk atferd. Det er eksempelvis mer sannsynlig at vi følger holdningen vår om å jogge, enn holdningen om å trene generelt. Det er på lik måte større sannsynlighet for at vi vil resirkulere, enn at vi vil være miljøbevisste på alle plan.
- Bevisst på holdninger. Når en er bevisst på sine holdninger, er det også større sjanse for at de blir fulgt. Man går ikke rundt til enhver til å tenker på sine egne holdninger, og derfor er det lurt å sette seg ned og reflektere over disse! En person er mer sannsynlig å gi penger til veldedighet hvis de blir spurt på gaten en å tilfeldig gi penger.
Hvordan handlinger påvirker holdninger
- konformitet
- foot in the door
- low ball
- ord blir tro
Også handlinger kan påvirke holdninger. I nye situasjoner vil et individ forsøke å tilpasse seg omgivelsene da det er ukomfortabelt å skille seg ut. Dette fører til en personlighetsforandring som ikke alltid stemmer overens med holdningene til individet. Dette kan forklares gjennom Zimbardo sitt fange eksperiment, som ble utført på Stanford. Deltagere ble tilfeldig delt inn i fanger eller fengselsbetjenter. Fangene ble kledd i uniform og det samme ble fengselsbetjentene, slik at det skulle bli så realistisk som mulig. Videre fikk ikke fengselsbetjentene navnelapper, de ble altså anonyme. Eksperimentet ble avsluttet før det skulle da fengselsbetjentene utførte vold og nektet fangene å gå på do. Dette viser til konformitet – å innordne seg de normene som gjelder i en gruppe.
”Foot in the door” prinsippet referer til hvordan små handlinger kan føre til større, uten at en er klar over det. Prinsippet kan forklares gjennom hvordan mennesker som sier ja til mindre forespørsler er mer villige til å deretter si ja til større. En forsøksleder ringte rundt og spurte om han kunne plassere et lite ”kjør forsiktig” skilt i hagene. En del av FP sa ja til dette. Etter en stund ringte forsøkslederen igjen og spurte om han kunne sette opp et mye større skilt. 50% sa ja etter å først ha hatt et lite skilt, mens kun 10% av dem som ikke hadde hatt et skilt i utgangspunktet svarte ja. Dette hvis til hvordan mennesker lar seg rive med, og ikke følge holdningene sine, ettersom de allerede har #foten i døren”.
Low-ball teknikken er et beslektet fenomen. Dette innebærer at man dersom man sier ja til en forespørsel, er det mer sannsynlig at du vil godta hele forespørselen, kontra hele forespørselen i starten. Dette er en teknikk ofte brukt av bilselgere, da ved først å tilby en billigere bil for så å fortelle at dette ikke lenger er mulig da forretningen taper penger. Denne kunden vil trolig da kjøpe en dyrere bil.
”Ord blir tro” er også interessant da det viser at hvis mennesker kan formulere et budskap de ikke tror på selv, vil de trolig endre holdningen sin til det underveis. De vil altså tro på den informasjonen de kun formidlet, og i utgangspunktet ikke trodde på.
hvorfor påvirker handlinger holdninger?
- Kognitiv dissonans teori
- selvpersepsjon teorien
Det finnes to teorien om hvorfor handlinger påvirker holdninger. Oppgaven vil nevne kognitiv dissonans og selvpersepsjonsideen.
Kognitiv dissonans teorien referer til spenningen som oppstår når handlinger og holdninger ikke stemmer overens. Man ønsker da å dempe denne spenningen, slik at kroppen kan gjenopprette balansen. Eksempelvis vil en røyker enten slutte å røyke eller endre meningene sine ved å si at det er ”beroliggende. På denne måten fjernes spenningen, da vi ønsker å redusere spenningen og gjør det via å endre holdning.
Selvpersepsjonsteorien innebærer problemet når man ikke vet hva ens holdning er til noe er. Man vil da eksempelvis lure på hva slags holdning har til fotball og vil kunne avgjøre holdningen ved å spørre seg selv spørsmål som ”hvor ofte ser jeg på fotball”, ”hvor gøy syns jeg det er” og etter svarene på spørsmålene vil man forme en holdning.
Avslutning
Å være bevisst på egne holdninger er svært viktig dersom man ønsker å følge de.
Studier slik som de over har bidratt til å forstå hvorfor mennesker ikke alltid handler i tråd med holdninger, og dermed forklart viktige spørsmål slik som ”hvorfor gjør gode mennesker onde handlinger?”