Kap 6 - Evolusjonsteori og funksjonalisme Flashcards

1
Q

Hva var hovedtrekkene Darwins evolusjonsteori?

A

Evolusjon handler om gradvis endring over tid, mens biologisk evolusjon er gradvis endring over tid i et organismes liv som kan føre til dannelse av nye arter. Darwin var ikke den første til å legge frem en teori om evolusjon, men han var den første som forklarte mekanismen bak evolusjonen; nemlig naturlig seleksjon. Den kan sammenfattes i følgende punkter:
* Overproduksjon av individer innen arten gjør at det blir en kamp om begrensede ressurser, slik som make, territorium og mat.

  • Det naturlige utvalg handler om at siden ikke alle individer kan overleve, så er det de som er best tilpasset miljøet som overlever. Dette kan kalles «survival of the fittest».
  • På grunn av mutasjoner (På Darwins tid var ikke dette kunnskap man hadde), så oppstår det variasjoner innen en art. De individene som på bakgrunn av dette er best tilpasset, vil overlever og videreføre disse egenskapene. Det er alltid litt variasjoner innenfor en art, og disse variasjonene kan være tilpasningsdyktig.
  • Omgivelsene skaper nye arter. Hvis medlemmer av en art etablerer seg i forskjellige miljøer, vil de kunne utvikle seg i ulike retninger. Etter hvert kan artene være så forskjellige at de er blitt til to ulike arter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva var de viktigste konsekvensene av evolusjonsteorien for psykologien?

A

Darwins evolusjonsteori har hatt store konsekvenser for psykologien. Det gjør at vi ser på mennesker i en større biologisk kontekst, fordi hvis mennesker er utviklet på samme måte som andre arter så må også de menneskelige egenskapene være et resultat av naturlig seleksjon. Siden mennesker har samme opphav som dyr, så burde det være mulig å forstå grunnprinsipper ved menneskelig funksjon ved å studere dyr, noe vi gjør mye i psykologien. I et overlevelsesperspektiv blir hva vi gjør viktigere enn hva vi opplever. Dermed blir det viktigere å studere atferd enn bevissthet. For tilpasningen blir spørsmål om hvordan organismen virker, viktigere enn hva den består av. Funksjon blir viktigere enn strukturen. Dette er tankegangen funksjonalistene hadde, som kom som en respons til Darwins evolusjonsteori.. Man kan si at moderne psykologi fortsatt er sterkt preget av en funksjonalistisk tankegang, siden vi fortsatt er opptatt av funksjonen ved det vi studerer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med funksjonalistisk psykologi?

A

Titchener oppfattet funksjonalisme som en utglidning fra det rene strukturalistiske bevissthetspsykologien. Funksjonalisme er opptatt av funksjonen, og derfor atferd og læring. De brukte mye observasjoner av barn og dyr. De var også opptatt av individuelle forskjeller. De er påvirket av både eksperimentalpsykologien og Darwins evolusjonsteori. Det avgjørende er hvilken funksjon sjelelivet har, blant annet hvilken rolle det spiller for tilpasningen til omgivelsene, og ikke hvilke elementer det består av. William James er en sentral skikkelse i den funksjonalistiske bevegelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan var Thorndikes og Pavlovs læringsteorier lik hverandre, og
hvordan var de forskjellige?

A

De er like hverandre med at begge handler om læring, som er gradvise endringer i en organisme basert på erfaring. Begge studerte læring hos dyr. Begge studerte S-R-koblinger.

Pavlov viste hvordan nye stimuli kan knyttes til ulærte reflekser og at refleksene dermed kan tilpasses omgivelsene, dette kalles læring ved betinging (klassisk betinging). Ifølge boka: lærer av stimuli

Thorndike fant ut at dyrene fant en løsning ved prøving og feiling. Hvis en respons har positive konsekvenser er det større sannsynlighet for at denne responsen vil gjentas, dette kalles for effektloven. Dyrene kan virke intelligente, men de har egentlig lært ved prøving og feiling. Ifølge boka: lærer av respons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fylogenese

A

Artens utvikling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ontogenese

A

Individets utvikling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er tilpasning i funksjonalismen?

A

For funksjonalistene er tilpasning er nøkkelbegrep. Tilpasning kan oppnås i løpet av artsutviklingen (fylogenesen), i løpet av individets utvikling (ontogenesen) og i den situasjonen individet befinner seg i. Vi kan tenke oss tre tilpasningsmekanismer: instinkter, læring og intelligens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva var reflekser og instinkter i funksjonalismen?

A

Reflekser er ulærte enkeltreaksjoner (S-R-koblinger), og på 1800-tallet var det mange som tenkte på reflekser som en grunnleggende enhet i nervesystemet. Instinkter er mer kompliserte reaksjonsmønstre. Instinkter er ulærte tilbøyeligheter til å bli motivert og følelsesmessig engasjert ovenfor bestemte objekter og aktiviteter. Instinktlæren var en periode så populær at nesten enhver allmennmenneskelig atferd ble forklart med et instinkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva var læring i funksjonalismen?

A

Læring i funksjonalismen handlet om at atferden ble gradvis bedre tilpasset sitasjonen som følge av individets samspill med miljøet. Dette skjer gjennom øving og tilvenning, og ved at unyttige reaksjoner oppgis, mens nyttige reaksjoner beholdes, dette er effektloven. Pavlov og Thorndike studerte læring hos dyr, definert som etablering av nye S-R-forbindelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva var intelligens i funksjonalismen?

A

Intelligens blir definert som intellektuell tilpasning, altså evne til å innse hvordan man skal takle nye eller avvikende situasjoner som ikke svarer til hva man behersker instinktivt eller har lært.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva var komparativ psykologi?

A

Komparativ psykologi handler om et sammenlignende studium av ulike arter. Her er spørsmålet om vi skal forstå lavere arter i lys av høyere eller omvendt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva var rekapitulasjonsteorien?

A

Rekapitulasjonsteorien sier at ontogenesen (individets utvikling) gjentar fylogenesen (artens utvikling). Altså at barnets utvikling går gjennom stadier som ligner på menneskehetens utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly