Kap 4 - Den "nye" eksperimentalpsykologien Flashcards

1
Q

Hva er psykofysikk?

A

Psykofysikken handler om sansing som en psykisk reaksjon på fysiske påvirkninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva mente Wundt at eksperimentalpsykologien skulle fokusere på?

A

Wundt var ikke den første som profeterte en ny, vitenskapelig psykologi. Men han var den første som klarte å leve opp til sine egne profetier. Wundts program for en vitenskapelig psykologi baserte seg på at psykologi kan studeres eksperimentelt og ved objektiv observasjon.

Etter hans mening skulle eksperimentalpsykologien studere enkle psykologiske fenomener som sansing, persepsjon, oppmerksomhet, assosiasjoner og enkle følelser - dvs. de grunnleggende, elementære delene av bevissthetsinnholdet. Eksperimentell selviakttakelse (i motsetning til tradisjonell introspeksjon, som ikke er eksperimentell) gir fordeler som at forskeren kan fremkalle fenomenene som studeres, gjenta observasjonene, variere betingelser og måle resultatene. Metoden egner seg kun til studier av enkle mentale prosesser, og for å forstå menneskets tankeverden må man studere språk og kultur, noe Wundt kalte folkepsykologi.

Wundts program for psykologien inneholdt altså to deler: eksperimentalpsykologi for å studere bevissthetens elementære innhold, og folkepsykologi for å studere dens mer avanserte manifestasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva bidro Titchener med i utviklingen av strukturalismen?

A

Titchener studerte i to år sammen med Wundt. Senere bygde han opp et laboratorium og et doktorgradsprogram på et universitet i USA, som han styrte med stramme tøyler. Titchener så på psykologien som en grunnlags vitenskap som skal beskrive bevissthetens elementer og deres egenskaper, basert på eksperimentell introspeksjon. Han kalte denne tilnærmingen for strukturalisme. Samtidig kritiserte han mange av sine amerikanske kollegaer for å være mer opptatt av hva bevisstheten kan gjøre, enn hva den består i, et synspunkt som han litt nedsettende kalte for funksjonalisme. Når Titchener og hans studenter dissekerte så fant de tre typer mentalt innhold; sansinger, forestillinger og følelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er psykofysikk? Webers og Fechners bidrag.

A

Psykofysikken handler om sansing som en psykisk reaksjon på fysiske påvirkninger.

Ernst H. Weber publiserte de første systematiske studiene av hudens sensibilitet. Han inndelte berøringssansen i tre: en stedsans, trykksans og en temperatursans. Han mente at det likevel er en så nær forbindelse mellom disse at de kan betraktes som aspekter ved den samme sansen.

Weber formulerte forholdet som viser hvor mye vekt man kjenner forskjell på, og uttrykte dette som en kvantitativ formel. Denne oppdagelsen er blitt kalt Webers lov, og betraktes som den første og mest berømte kvantitative “lov” i psykologihistorien.

Gustav T. Fechner studerte forholdet mellom sansing og påvirkning kvantitativt og eksperimentelt, og grunnla dermed psykofysikken. Fechner formulerte Webers lov til å handle om den psykiske reaksjonen på det fysiske, og utviklet begrepene forskjells-terskel og absolutt terskel. Han fremviste også “Fechners lov” som beskriver forholdet mellom fysiske og psykiske intensiteter. Han mente at et hvert nytt trinn oppover den psykiske skalaen krever en større økning på den fysiske. Forholdet kan beskrives med en logaritmisk formel, “S = k log R”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Når oppsto den «nye» psykologien og hva bestod den av?

A

Vi har to årstall som vi sier er når den «nye» psykologien oppstod, og det er 1860 og 1879.
I 1860 så generaliserte Fechner Webers lov om forholdet mellom fysiske og psykiske intensiteter, og grunnla dermed psykofysikken.
I 1879 så grunnla Wilhelm Wundt det første psykologiske laboratoriet ved universitetet i Leipzig.

Den “nye” psykologien ble også kalt for eksperimentalpsykologi. Fysiologien, med sin vitenskapelige tradisjon og metode, hadde en sterk innflytelse på den nye psykologien. Det hadde også bevissthetspsykologien hvor erfaringene kom fra sansene ved bruk av introspektiv metode. Den nye metoden var eksperimentell introspeksjon, altså systematisk observasjon under eksperimentell kontroll. Bevissthetsfenomenene kunne nå tilordnes tall, og sansing og persepsjonspsykologien sto fremdeles sentralt. Den “nye” psykologien oppsto i Tyskland i 1860-80, som en syntese av bevissthetspsykologien og eksperimentell sansefysiologi. De viktigste navnene i denne perioden er Fechner, Helmholtz og Wundt.

Psykologien var fortsatt studiet av bevisstheten, og metoden var fortsatt introspeksjon. Det som var nytt i perioden 1860 til 1910 var den vitenskapelige tilnærmingen og de eksperimentelle metodene som ble tatt i bruk. De eksperimentelle metodene brukte en rekke eksperimenter, som forsøkte å studere bevissthetens grunnelementer. Det ble større fokus på objektiv observasjon og resultatene var mer preget av kvantitativ data. Disse faktorene bidro til å etablere psykologien som en egen vitenskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke “høyere” mentale prosesser ble studert i eksperimental psykologien?

A

Hukommelse (Ebbinghaus og Müller) og tenkning var «høyere» mentale prosesser som andre forskere ønsket å studere eksperimentelt.

Ebbinghaus ble inspirert av Fechner og tenkte at man kunne måle hvordan hukommelse varierer med hukommelsesmaterialets størrelse, samt den tiden det har gått siden læringen fant sted. Han er mest kjent for sine studier av meningsløse stavelser og bokstavkombinasjoner, og glemselskurven. Kurven viser at en stor prosentandel av det materialet som skal huskes faller de første minuttene, så flater den ut, slik at det blir liten forskjell på hvor mye som huskes etter f.eks. 2, 6 og 31 dager. Müller videreførte tradisjonen med å studere hukommelse eksperimentelt i Tyskland.

En gruppe eksperimentalpsykologer i Würzburg under ledelse av Külpe studerte bevisstheten eksperimentelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly