Kap 1 - Om sjelen Flashcards

1
Q

Beskriv den frie sjelen og den bundne sjelen. Hvilken debatt handlet dette om?

A

Den frie sjelen kan bevege seg midlertidig ut av legemet når vi drømmer eller befinner oss i ekstase. Til slutt forlater den legemet for godt ved det siste åndedrag. Den bundne sjelen, også kalt kroppssjelen, oppfattet man mer i retning av legemets livskraft. Denne formen for sjel kan ikke eksistere uavhengig av kroppen. Motsetningen mellom den frie og den bundne sjelen finner vi igjen i filosofihistorien i den platonske versus den aristoteliske teorien om sjelen. Debatten om en fri sjel og bunden sjel, omhandlet debatten om funksjon og udødelighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva gikk dualismedebatten ut på?

A

Begrepet sjel står sentralt i den generelle filosofiske debatten om forholdet mellom tilværelsens fysiske og åndelige side - her kalt dualismedebatten.

Descartes mente at sjelen befant seg på et annet plan/nivå enn den fysiske; den måtte være noe helt annerledes, noe kvalitativt forskjellig. Han hadde også et mekanistisk syn på organismen. Tenker man mekanistisk om kroppen, slik som Descartes, kan det bli større forskjell på kropp og sjel. Han mente at kropp og sjel er to vesensforskjellige substanser. Der den fysiske verden (kroppen) ble kjennetegnet ved utstrekning, mens den sjelelige/åndelige ble kjennetegnet med tenkning eller bevissthet. Forholdet mellom disse to beskrev han som en interaksjon eller et samspill (interaksjonisme). Denne interaksjonen har blitt ansett som problematisk.

Andre filosofer “løste” interaksjonsproblemet ved å benekte det. Ifølge det parallellistiske synet fungerer sjelelivet og kroppslige prosesser side om side uten at de påvirker hverandre. Dette er en type dualisme.

Ifølge identitetsteorien handler dualisme debatten om to sider av den samme grunnleggende substansen. Dette er en type monisme.

En annen type løsning på sjel/legeme-problematikken finner vi hos dem som benekter enten sjelen eller legemet. Ifølge materialismen er det bare den fysiske siden av tilværelsen som kan betraktes som reell.

Tilhengere av den idealistiske oppfatningen kom til motsatt konklusjon. Etter deres mening var det riktigere å si at både den sjelelige og den fysiske siden av tilværelsen først og fremst har åndelig realitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva betyr psykologi?

A

Psykologi er satt sammen av de greske ordene “psyche”, som betyr sjel og “logos” som opprinnelig betydde ord eller fornuft, men som i slike sammenhenger betyr lære. Ifølge MCQ: sjelens natur og virkemåte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva handler vitalisme og mekanisme debatten om?

A

På grunn av naturvitenskapens fremvekst på 1600-tallet, så fikk man et mer mekanistisk syn på verden. På 1700-tallet oppstod det en motreaksjon mot den mekanistiske tilnærmingen, dette synet ble kalt vitalismen. De som var tilhengere av dette synet, mente at biologiske prosesser var styrt av en spesiell kraft. Vitalisme er det syn at livet ikke kan forklares ut fra fysikalsk-kjemiske årsaker alene, men forutsetter en særlig livskraft eller et livsprinsipp som ikke finnes i den anorganiske (stoffer som ikke finnes i levende organismer). Rundt 1900 var vitalismen nærmest utdødd. De mekanistiske forklaringene gjorde fremskritt, men ikke de vitalistiske.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly