HS8 - reader Flashcards

1
Q

Hoe kijken de grootste theoretische benaderingen naar het negeren van het slachtoffer?

A
  • Positivisme: bekijken de oorsprong en ontwikkeling van criminaliteit in het lichaam en de geest van de crimineel, de belangrijkste causale factoren zijn constitutioneel, genetisch, psychiatrisch of psychologisch. Slachtoffers werden totaal niet bekeken, omdat ze buiten dit centrale onderzoeksveld liggen.
  • Functionalisme: minder geïnteresseerd in de oppervlakkige verschijningsvormen van criminaliteit en controle. Hun oog viel op iets anders: de belangrijke diepe structuren van de maatschappij waar criminaliteit en controle niet-erkende diensten voor de collectiviteit verrichten, VB. prostitutie ondersteunt het huwelijk en de familie. Er was bijna geen plaats voor de pathos en pijn van individueel slachtofferschap of de persoonlijke en maatschappelijke kosten van dagelijkse misdaad.
  • Symbolisch interactionisme: ook wel labeling theory. Heeft de neiging om te kijken naar misdaad zonder slachtoffers: de misdaden die gecreëerd worden wanneer we de uitwisseling tussen bereide partners van sterk verlangde goederen of diensten proberen te bannen d.m.v. strafrecht. Veel van deze regels en formele controle zijn onderdrukkend van aard. Hebben een inward-looking focus, waarbij zij vooral het bedrag van zichzelf en anderen zoals zijzelf onderzochten > de seksueel afwijkende, de politiek radicalen en drugsgebruikers, welke geen makkelijk identificeerbare slachtoffers hebben. Hierin hebben ze bijna geen notie van gebroken regels als ‘hurtful’ of ‘distressing’. Het was eerder ‘fun’, ‘romantic’ en vaak ‘heroic’.
  • Radicale criminologen: gaven er de voorkaar aan om over criminaliteit te praten als ‘ephemera van de terminale fasen van een kapitalistische samenleving’ > de uitkomst van bezitterig individualisme, klassewrok of primitieve rebellie, welke het socialisme niet zouden overleven. Zolang er kapitalisme bestond, waren er andere, veel dringendere issues om te bekijken: klassenongelijkheid, institutioneel racisme, kolonialisme, uitbuiting, schendig van mensenrechten, etc. De angst voor dagelijkse criminaliteit kwam gelijk te staan aan vals bewustzijn. Als er echte slachtoffers waren, dan was dat het proletariaat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de definitie van een slachtoffer?

A

living creature sacrificed to a deity in performance of a religious rite; person or thing injured or destroyed in seeking to obtain an object, in gratification of a passion etc., or as an result of event or circumstance; prey, dupe. > triggert sterke beelden van pijn, verloren controle en onderdanigheid. Slachtoffers wekken schaamte op, men weet niet wat tegen hen te zeggen, ontwijkt de slachtoffers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly