Hfst 9 - Motiverende gespreksvoering Flashcards

1
Q

Motiverende gespreksvoering

A

Volgens Sarafino en Smith is het een methode om motivatie voor gezond
gedrag te bevorderen. Deze methode wordt tegenwoordig steeds vaker succesvol toegepast om mensen te ondersteunen bij gedragsverandering. Het helpt cliënten te motiveren, en geeft inzicht in wat hen weerhoudt om de stap naar verandering te zetten en hun doelen te bereiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Uitgangspunten en bewijs

A

Vele leven nog steeds ongezond. Door deze ongezonde levensstijl kunnen er fysieke alsook mentale ziektes optreden.

Motiverende gespreksvoering werd als eerste beschreven in 1983, en is begonnen als interventie voor probleemdrinkers, die een gebrek aan motivatie hadden om te veranderen. Eind jaren negentig werd motiverende gespreksvoering ook op andere dingen geëxperimenteerd, zoals op chronische ziekte. Deze methode is zeer positief en effectief gebleken.

Motiverende gespreksvoering werkt zo dat de motivatie en de behandeltrouw van patiënten worden geactiveerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De mythe van de ongemotiveerde patiënt

A

Als een patiënt ongemotiveerd lijkt om te veranderen of om raad van deskundige op te volgen, wordt vaak aangenomen dat er iets mis is bij de patent en daar weinig tegen te doen valt. Deze aannames kloppen niet. Niemand is volledig ongemotiveerd.

Als je met iemand praat, kan het diepgaande invloed hebben op hun persoonlijke motivatie voor gedragsverandering, hiermee kan motiverende gespreksvoering bij helpen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De geest van motiverende gespreksvoering

A

Motiverende gespreksvoering is geen techniek waarmee je mensen kunt overhalen om te gaan doen wat ze niet willen, maar het is een techniek waarmee je mensen uitlokt wat ze zelf in huis hebben aan goede redenen voor gedragsverandering. Het heeft meer te maken met gidsen dan met leiden.

Het wordt beschreven als coöperatief, evocatief en met respect voor de autonomie van de patiënt:
* Coöperatief: het is een gelijkwaardige werkrelatie tussen patiënt en behandelaar. Men is gelijkwaardig.
* Evocatief: bij motiverende gespreksvoering gaat het niet erom wat mensen missen, maar om iets op te roepen wat mensen al in zich hebben, en hun eigen motivatie voor verandering te activeren.
* Met respect voor de autonomie van de patiënt: het is belangrijk te respecteren dat men zelf bepaald hoe hun leven verloopt. Je kunt advies geven en zelfs waarschuwen, maar uiteindelijk is het de patiënt zelf die beslist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

4 uitgangspunten van motiverende gespreksvoering

A
  • De reparatiereflex onderdrukken: Wij mensen zijn geneigd om te geloven wat we onszelf horen zeggen. Hoe meer patiënten de nadelen van verandering onder woorden brengen, des te sterker wordt hun overtuiging dat de status quo moet worden gehandhaafd.
  • De eigen beweegredenen van de patiënt begrijpen en onderzoeken: Het is belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de zorgen, wensen en motivatie van je patiënt, hij is namelijk degene die moet gaan veranderen.
  • Empathisch luisteren: Motiverende gespreksvoering houdt in dat je minstens zoveel tijd besteedt aan luisteren als aan informatie bieden. Het is heel belangrijk goed te luisteren.
  • De patiënt positief bekrachtigen: Behandelresultaten zullen beter zijn als patiënten daadwerkelijk belangstelling opbrengen. We moeten patiënten helpen te onderzoeken hoe ze hun gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Een patiënt die bij het consult betrokken is en hardop over het hoe en waarom van verandering nadenkt, zal sneller tot daden komen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly