Hfst 11 - Omgaan met en controleren van pijn Flashcards

1
Q

Klinische pijn

A

Elke pijn die professionele verzorging vraagt. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn en kan het gevolg zijn van gekende of ongekende oorzaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Acute klinische pijn

A
  • De meeste acute pijn heeft een lage overlevingswaarde. Als medische zorg beschikbaar is, is het voelen van deze pijn niet nuttig. Pogingen om acute pijn te verminderen vinden zowel om humanitaire als praktische redenen plaats. Bijvoorbeeld om medische ingrepen gemakkelijker te laten verlopen, om stress bij de patiënt te verminderen, en om patiënten te helpen sneller en zonder complicaties te herstellen.
  • Veel patiënten hebben na een operatie te veel pijn. Postoperatieve pijn die niet voldoende gereduceerd is, kan fysiologische reacties teweegbrengen die tot complicaties en zelfs de dood kunnen leiden. Veel pijn en daaraan gerelateerde stress na een operatie tast het immuunsysteem en de endocriene functie aan, vertraagt de wondgenezing en verhoogt de waarschijnlijkheid van infectie of dat de pijn chronisch wordt.
  • Jongeren hebben vaker acute pijn, ouderen hebben weer vaker chronische pijn. Gewrichtspijn neemt over het algemeen toe met de leeftijd en hoofdpijn neemt af.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Chronische klinische pijn

A
  • Als de pijn aanhoudt en chronisch wordt, gaan patiënten de soort pijn anders zien. Als de pijn aanhoudt, worden patiënten meer ontmoedigd en boos en vragen oordelen van andere deskundigen. Als dit niet succesvol is en patiënten steeds minder hoop (hulpeloosheid) krijgen dat de medische zorg de pijn effectief zal kunnen behandelen, gaat men soms kwakzalvers raadplegen uit wanhoop.
  • De neurotische driehoek (hypochondrie, hysterie, depressie) wordt dan vaak een onderdeel van de persoonlijkheid, vooral als de pijn dingen onmogelijk maakt, men minder eigen-effectiviteit ervaart en bang is dat activiteit de pijn zal verhogen. Deze verandering loopt vaak parallel met veranderingen in leefstijl, werk en gezinsleven.
  • Een studie naar mensen die jarenlange ernstige chronische terugkerende en chronische onherleidbare goedaardige pijn leden, vond dat ongeveer de helft van deze mensen wel eens zelfmoord had overwogen vanwege hun toestand. Chronische pijn kan veel psychosociale problemen en verstoorde interpersoonlijke relaties met zich meebrengen, wat het dus onderscheidt van acute pijnpatiënten. Chronische pijnpatiënten gebruiken ook vaak excessief medicijnen en ervaren slaapstoornissen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Medische pijnbehandeling

A

Vroeger werd vooral opium gebruikt als pijnstiller en ook alcohol. Dat laatste wordt nog steeds gebruikt door veel mensen, zeker als ze voor de pijn ook al zware drinkers waren.

Tegenwoordig gebruiken artsen twee manieren om pijn te verminderen:
- chemische en
- chirurgische.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Chirurgische methodes voor pijnbehandeling

A
  • Neuro-ablatie: delen van het perifere zenuwstelsel of ruggenmerg verwijderen of loskoppelen om te voorkomen dat pijnsignalen de hersenen bereiken. Wordt quasi niet meer gebruikt, nadelen: soms verdoving of verlamming en zelden een permanente oplossing.
  • Spinal fusion: procedure waarbij twee of meer ruggenwervels aan elkaar worden gekoppeld om ernstige rugpijn te behandelen.
  • Laminectomy: een deel van een ruggenwervel verwijderen zodoende druk op spinale zenuwen te verlichten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Chemische methodes voor acute pijn

A

Bij het voorschrijven van pijnstillers houdt de arts rekening met de intensiteit van de pijn, de plaats en de oorzaak van de pijn. Veel ziekenhuispatiënten krijgen echter te weinig pijnmedicijnen, vooral kinderen en minderheden.

Methodes voor het toedienen van medicijnen tegen pijn: traditioneel dmv pillen en injecties op schema of indien nodig (pro re nata). Tegenwoordig kan ook een injectie in een epidurale ruimte (ruggenprik, bij het membraan rond de ruggengraat) verhinderen dat een pijnsignaal doorgestuurd wordt naar de hersenen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Patiënt-gecontroleerde analgesie

A

De patiënt bepaalt zelf met een druk op de knop hoeveel en wanneer een pijnstiller via een infuus wordt toegediend.

Vlak na de operatie dient men zichzelf wat meer toe, maar men heeft dan ook betere pijnbestrijding. Daarna neemt het gebruik af ten opzichte van de reguliere methoden. De kans op misbruik is laag, omdat acutepijnpatiënten de pijnstillers slechts kort gebruiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Chemische methodes voor chronische pijn

A

Pijnstillers gebruiken tegen kankerpijn is tegenwoordig alom geaccepteerd. Maar toch ontvangen kankerpatiënten vaak onvoldoende pijnstillende medicijnen, misschien omdat ze vaak bang zijn verslaafd te raken aan narcotische drugs en omdat ze geloven dat goede patiënten weinig klagen.

Gebruik van narcotica bij chronische pijn zal slechts gebeuren als andere methoden niet voldoende pijnvermindering geven. Als dat het geval is, dan kan een lange termijn behandeling van pijn overwogen worden. Studies wijzen uit dat pijnstillers effectief werken bij mensen met artritis, neuralgie en fantoompijnen.

Voorzichtigheid is geboden:
* Sommige patiënten raken wel verslaafd en mensen met een depressieve of spanningsstoornis zijn er extra gevoelig voor.
* Het is nog onduidelijk hoe dagelijks gebruik van narcotica het leven en het functioneren van patiënten beïnvloedt.
* Het is onduidelijk waarom er vaak geen tolerantie of verslaving optreedt bij gebruik voor pijnbestrijding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Andere benaderingen voor chronische pijnbestrijding

A

Chemische methoden alleen volstaan niet, ook andere (psychosociale) benaderingen zijn nodig:
* Chronische hoofdpijn patiënten gebruiken slechtere coping methoden bij alledaagse stressors dan mensen zonder hoofdpijn.
* Artritis patiënten die zich voor de medicinale behandeling al erg hulpeloos voelden, hebben minder baat bij de medicatie.
* Patiënten die placebo’s ontvangen, rapporteren ook aanzienlijke pijnreductie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Samenwerken met andere professionals voor pijnbestrijding

A
  • Omdat psychologische factoren een belangrijke rol spelen, wordt vaak in teams met psychologen gewerkt. De arts blijft actief deel uitmaken van het team, maar de andere teamleden (psycholoog, fysiotherapeut) kunnen de patiënt kunnen leren om pijn zelf te controleren.
  • Groepstherapie heeft hierbij voordelen, het praten over grootste angsten, ervaringen delen, hoop en steun geven,.. zijn voordelen van groepstherapie.
  • Het doel van psychologische behandelingen is het verminderen van de frequentie en intensiteit van pijn, het verbeteren van de emotionele aanpassing, het verhogen van sociale en fysieke activiteit en het verminderen van pijnstillers.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De operante benadering

A

Extinctiemethodes voor de uitdoving van pijngedrag en bekrachtigingsmethodes voor het goede gedrag. Door de gevolgen van gedrag te veranderen, verandert ook het gedrag zelf. Men kan dit al
toepassen voordat het pijngedrag chronisch wordt, maar vaak gebeurt het pas nadat men al ernstige problemen heeft.

Twee doelen:
* Het verminderen van afhankelijkheid van medicatie.
* Het verminderen van de invaliditeit die chronische pijn met zich meebrengt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Gedrags- en cognitieve methoden voor pijnbehandeling

A

De gate-control theory of pain introduceerde het idee om patiënten naast biomedische methodes ook te helpen meer effectief om te gaan met pijn en andere stressoren, en hun afhankelijkheid van medicijnen voor pijnbestrijding te verlagen.

  • Operante benadering
  • Angstreductie, ontspanning en biofeedback
  • Cognitieve methodes
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beperkingen van de operante methoden

A

De operante methoden zorgen voor een stijging in de activiteiten van de patiënt en in een daling van het medicijngebruik en de pijn. Echter zijn er ook beperkingen van deze aanpak:
* Als de beloningen na de operante interventie verdwijnen, kan het oude gedrag terugkeren.
* Enkel geschikt voor patiënten met terugkerende of aanhoudende goedaardige chronische pijn.
* Minder geschikt voor mensen met chronisch-progressieve pijn.
* Men is minder geneigd mee te werken als de omgeving niet meewerkt of wanneer men een uitkering krijgt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Angstreductie, ontspanning en biofeedback

A

Veel mensen hebben chronische pijnepisodes door onderliggende fysiologische processen, vaak getriggerd door stress. Indien deze patiënten die stress of fysiologische processen zouden kunnen beheersen, kan de frequentie of intensiteit van het ervaren ongemak verlagen.

  • Angstreductie: Bvb lage rugpijn: vele mensen zijn bang om een verkeerde beweging te maken. Door deze angst zal men bepaalde activiteiten vermijden, wat leidt tot negatieve bekrachtiging (geen pijn door het vermijden van een activiteit).
  • Ontspanning en biofeedback: De klassieke, bewezen visie op hoofdpijn is dat migraine veroorzaakt wordt door het verwijden van de aderen rond de hersenen en dat spanningshoofdpijn veroorzaakt wordt door samentrekken van spieren op de schedel, nek en schouders. Maar intussen is er ook bewijs voor disfuncties van het zenuwstelsel, zoals gevoeligheid of ontsteking van zenuwen in het gezicht en de aderen rond de hersenen.
    –> Progressieve spierontspanning en biofeedback kunnen aangewend worden om stress en daarmee ook hoofdpijn te verminderen. Meestal gebeurt dit in wekelijkse sessies gedurende 2/3 maanden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Helpen ontspanning en biofeedback de pijn te verminderen?

A

Beide methoden zijn effectief gebleken, er moeten echter wel 4 kanttekeningen meegenomen worden:
* De meeste onderzoeken zijn gericht op lage rugpijn en hoofdpijn. Het is nog onduidelijk of deze methoden ook effectief voor andere pijnen zijn.
* Biofeedback is iets effectiever voor het verminderen van hoofdpijn dan ontspanning. De methoden zijn twee keer zo effectief als placebo’s, dat op zich effectiever is dan alleen monitoring.
* Het lijkt alsof een combinatie van ontspanning en biofeedback tot betere resultaten leiden, maar de verschillen zijn niet betrouwbaar, omdat patiënten erg verschillen in de baat die ze hebben bij de behandelingen. Vooral ouderen en mensen van middelbare leeftijd hebben relatief weinig baat erbij. De meeste kinderen, en volwassenen met een bepaald psychofysiologisch patroon (hoge correlatie tussen pijn en EMG-niveaus) hebben baat bij
biofeedback.
* Verminderen van de pijn komt waarschijnlijk niet alleen door de aangeleerde vaardigheden, andere psychologische factoren kunnen ook van belang zijn, met name gedachten, overtuigingen en spontane cognitieve strategieën kunnen ook leiden tot werking van een placebo en het feit dat massagetherapie kan leiden tot beter slapen en minder chronische pijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Zijn de verbeteringen door ontspanning en biofeedback duurzaam?

A
  • Hoofdpijnpatiënten hebben een ontspanningstraining van 10 sessies gevolgd, sommigen kregen ook nog biofeedback. Men hield een pijndagboek bij. Uit de psychologische beoordeling vooraf en achteraf bleek dat de gevoelens van depressie en spanning substantieel verminderd waren.
  • Gedurende 6 maanden na de behandeling kreeg men op verzoek nog herhalingssessies.
  • Ook na vijf jaar waren de klachten nog steeds aanzienlijk verminderd. Ander onderzoek wijst uit dat het tenminste twee jaar werkt. Deze methoden zijn echter niet genoeg voor alle chronischepijnreductie die nodig is.
17
Q

Cognitieve methodes

A

Bij acute of chronische pijn gebruiken mensen 2 soorten coping:
* Passieve coping: bvb in bed blijven en zich sociaal terugtrekken, waardoor het risico op beperking verhoogt. Een vicieuze cirkel kan ontstaan van chronische pijn en passieve coping die leidt to helplessness en depressie, wat weer leidt tot meer passieve coping,..
* Actieve coping: blijven functioneren met pijn en actief bezig zijn.

18
Q

Actieve coping technieken

A
  • Distraction: focussen op een niet pijnlijke stimulus in de onmiddellijke omgeving om de aandacht af te leiden van het ongemak. Dit is effectiever bij milde dan bij sterke pijn.
    3 aspecten beïnvloeden de werking van distraction:
    – De hoeveelheid aandacht die de taak vraagt: hoe groter de nodige aandacht, hoe lager de pijn.
    – De mate waarin een taak interessant of afstotelijk is.
    – De geloofwaardigheid van de taak.
  • Nonpain imagery of ‘guided imagery’: strategie om ongemak te verlichten door een mentaal beeld op te roepen dat ongerelateerd en onverenigbaar is met pijn, denken aan iets ‘leuks’.
  • Pain redefinition: gevoelens van threat en harm vervangen door constructieve en realistische gedachten over de pijnervaring. Bvb door een interne dialoog waarbij gebruikt gemaakt wordt door self-statements in 2 vormen:
    – Coping statements: bevestigen iemands vaardigheid om met het ongemak om te gaan, bvb tegen zichzelf zeggen ‘het doet pijn, maar ik kan het aan’.
    – Reinterpretative statements: onplezierige aspecten van ongemak ontkennen, bvb ‘het is zo erg niet’.
19
Q

Promoten van pijnacceptatie

A

Pijn therapeuten kunnen actieve coping en pijnacceptatie promoten met een cognitief-behavioral aanpak, de ‘acceptance and commitment therapy’: methode die cliënten leert om hun hun aandoeningen en emoties direct te ervaren zonder de negatieve implicaties die er meestal mee gepaard gaan. Patiënten leren omgaan met obstakels (acceptance) zodat ze kunnen investeren in de dingen die ze echt belangrijk vinden (commitment).

20
Q

De waarde van cognitieve theorieën bij pijnbehandeling

A

Actieve coping strategieën werken goed bij acute pijn, vooral distraction en imagery. Redefinition is meer effectief voor chronische pijn.

Programma’s voor chronische pijnpatiënten combineren vaak gedrags- en cognitieve strategieën. Soms volstaan enkel gedragsmethoden, maar vaak is de combinatie beter.
Voor lage rugpijn blijven de resultaten gemiddeld 3 jaar merkbaar, relapse kan voorkomen worden door een automatische telefooninterventie.

21
Q

Hypnose als behandeling tegen pijn

A
  • Hypnose kan de intensiteit van acute pijn verminderen, maar is niet voor elke patiënt effectief. Mensen variëren in hun vatbaarheid voor hypnose. Bij de makkelijkst te hypnotiseren mensen is het effect op pijn verlichting het grootst.
  • Hypnose en cognitieve-gedragsmethoden leveren een gelijkaardige pijnvermindering, maar ze versterken elkaar niet bij simultaan gebruik.
  • Hypnose werkt net zo goed als ontspanningstherapie en bij beide therapievormen is de werking het grootst als mensen hoog vatbaar zijn voor hypnose.
  • De onderliggende mechanismen van pijnverlichting door hypnose zijn niet duidelijk, maar kunnen onder andere zijn:
    – Fysiologische veranderingen in het brein en de ruggengraat van zeer beïnvloedbare mensen onder hypnose.
    – De diepe ontspanning tijdens hypnose, ontspanning kan pijn verminderen.
    – Cognitieve factoren zoals verwachtingen van pijnvermindering.
22
Q

Interpersoonlijke therapie voor pijn

A
  • Interpersoonlijke therapie (IPT) gebruikt psychoanalytische en cognitieve-gedragsperspectieven om mensen te helpen omgaan met emotionele moeilijkheden (bvb aanpassen aan chronische pijn) door het aanpassen van de manier waarop ze interageren met en hun sociale omgevingen percipiëren.
  • De onderliggende theorie is dat emotionele moeilijkheden voortkomen uit de manier waarop men zich verhoudt tot anderen, vooral familie.
  • Bij chronische pijnpatiënten gaat het vaak over de gevoelens die zij en de familie hebben over de pijntoestand, hoe men omgaat met pijngedrag en veranderingen in de relaties die hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld ‘pijnspellen’ die met anderen gespeeld worden, gericht op het krijgen van aandacht en medeleven, het bevestigen van hun identiteit als lijdend persoon en het behouden van de afhankelijkheid.
  • Ook kan het inzicht geven in het familiesysteem en de gevoelens die daar (onuitgesproken) leven. Conflicten kunnen worden opgelost en men kan gezamenlijk werken aan de behandeling. Deze vorm van therapie werkt ook bij depressie, wat vaak voorkomt bij pijnpatiënten.
23
Q

Contra-irritatie

A

De vermindering van pijn, door een andere pijn te creëren. In de oudheid
gebruikten mensen cupping, dit is een warme, omgekeerde kop op de huid plaatsen. Dit werd gebruikt tegen hoofdpijn, rugpijn en artritis. Dit is de basis voor de huidige stimulatietherapie.

24
Q

Stimulatietherapie

A
  • Waarom verlicht contra-irritatie pijn? Het zou kunnen dat mensen aandacht afleiden van de sterke naar de milde pijn, maar ook de gate-control theory of pain levert een plausibele verklaring: activiteit in de periferische vezels die signalen versturen over milde stimuli kan de gate sluiten, waardoor transmission cells verhinderd worden om pijnsignalen naar de hersenen te sturen.
  • De gate-control visie op contra-irritatie leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe pijn controle techniek: transcutane elektrische zenuwstimulatie = plaatsen van elektroden op de huid en in de nabijheid van de pijnplek elektrische stimulatie toedienen, waardoor acute pijn kan verminderen.
  • Spinal cord stimulation: milde elektrische impulsen door het ruggenmerg door een intern toestel.
  • Accupunctuur: een techniek waarin fijne metalen naaldjes onder de huid worden geprikt op bepaalde locaties waarna elektrische stimulatie wordt gegeven of eraan wordt gedraaid. Onderzoek duidt er niet op dat het een vervanging is voor anesthesie bij operaties.
    Er zijn wat kanttekeningen:
    – Zelfs in China wordt acupunctuur slechts bij 10% van de operaties gebruikt (speciaal geselecteerd, vrijwilligers, en goede indoctrinatie).
    – Laboratorium studies ondervonden dat acupunctuur slechts mild verdooft bij de meeste mensen.
    – De graad van verdoving hangt af van de intensiteit van de stimulatie en niet de plek van de naalden.
    – Pijnpatiënten die het meeste profiteren van acupunctuur zijn ook degenen die het makkelijkst onder hypnose komen.
    Accupunctuur biedt geen langetermijn verlichting voor chronische patiënten, het is wel redelijk effectief bij lagerugpijn, maar niet bij hoofdpijnen.
25
Q

Fysiotherapie

A
  • Fysiotherapie is een belangrijke revalidatiecomponent van veel medische condities. Het bestaat onder andere uit oefeningen om spierkracht te verbeteren, weefsel te flexibiliseren, en bewegingsmogelijkheden herstellen na een verwonding of operatie. Oefeningen doen is bijvoorbeeld belangrijk voor acute en chronische pijnpatiënten. Het programma hangt af van het soort medische probleem.
  • Fysiotherapie wordt veelal gebruikt in de behandeling van twee hoge prevalente chronische pijncondities, artritis en lagerugpijn, waarbij rekken en versterken het belangrijkst is om langetermijn pijnverlichting teweeg te brengen. Soms wordt fysiotherapie gecombineerd met cognitieve en gedragsmethoden in geval van chronische pijn om zo de voordelen van iedere benadering te benutten. Op lange termijn blijkt de combinatie het meest effectief.
25
Q

Pijnklinieken

A

Voor de jaren 70, als de pijn aanhield maar de arts geen oorzaak of remedie kon vinden, had de patiënt vrijwel geen alternatieven voor behandeling. Hierom zochten mensen vaak extreme dingen op, die konden leiden tot drugverslaving of zenuwbeschadiging. Effectieve pijnbehandelingen kunnen nu worden gegeven via pijnklinieken (pijncentra). Deze centra zijn speciaal ontwikkeld voor de behandeling van pijn. De eerste kliniek is opgericht door John Bonica, daarna zijn er vele klinieken opgezet die diverse methoden, structuren en kwaliteiten hebben.

26
Q

Evaluatie van het succes van pijnklinieken

A
  • Uit onderzoek blijkt dat chronische pijnpatiënten die zijn behandeld in een multidisciplinaire pijnkliniek veel minder pijn rapporteren en vaker werken.
  • De kosten van de behandeling zijn veel lager dan de uitkeringen en zorgkosten zonder deze behandeling.
  • Afname van pijnhulpeloosheid en catastroferen bij een multidisciplinaire behandeling leiden tot reducties in de ernst van de pijn en spanning. De meeste pijnpatiënten ervaren goeie resultaten.
26
Q

Multidisciplinaire pijnklinieken

A

Gebruiken meestal beoordelingen en behandelingsmethoden voor elke patiënt met medische, psychosociale en fysiotherapie. Een geïntegreerde behandeling levert het meeste resultaat op. De beoordelingsprocedure bepaalt de factoren die bijdragen aan de toestand van de patiënt, identificeert specifieke aan te pakken problemen en maakt een programma op maat.

Deze doelstellingen bevatten meestal:
* Vermindering van de pijnervaring.
* Verbetering van het fysieke functioneren en de levensstijl.
* Verminderen of stoppen met medicijnen.
* Vergroten van sociale steun en het gezinsleven.
* Vermindering van het gebruik van medische diensten.