H8 Basic processes of learning Flashcards
Definitie van leren
“Elk proces waarbij ervaring van een moment, een individu’s gedrag kan beïnvloeden in een toekomstig moment.
Definitie van ervaring
“Alle effecten van de omgeving die worden gemedieerd door het zintuigelijke systeem van het individu (zicht, gehoor, tast, etc)
Klassieke conditionering
Klassieke conditionering is een vorm van leren waarbij organismen gebeurtenissen leren te voorspellen gebaseerd op een relatie tussen gebeurtenissen; in de meest basale vorm, is klassieke conditionering een leerproces dat nieuwe reflexen creëert.
Reflex
Een reflex is een simpel en relatief automatische stimulus-respons opeenvolging die wordt getriggerd door het zenuwstelsel.
Habituatie
Habituatie is een hele simpele vorm van leren. Het maakt geen nieuwe stimulus-respons opeenvolgingen, maar verzwakt alleen een die al bestond. Denk aan hard geluid waar je eerst van schrikt, maar als het steeds gebeurd zal je er steeds minder van schrikken tot je geen tot heel weinig schrik hebt; je raakt eraan gewend.
Wie ontdekte klassieke conditionering en hoe ontdekte hij dit? Benoem hierbij ook zijn experiment, en benoem hoe hij klassieke conditionering eerst noemde.
Ivan Pavlov ontdekte klassieke conditionering eigenlijk per ongeluk. Hij leefde tussen 1849 en 1936 en was een Russische fysioloog. Hij deed onderzoek naar reflexen betrokken bij de spijsvertering bij honden, waar hij een nobelprijs voor kreeg. Hij implanteerde namelijk permanente buizen aan honden hun speekselkanaal om speeksel en maagsappen te verzamelen. Pavlov kwam uiteindelijk een probleem tegen dat honden die bij eerdere gelegenheden in zijn experimenten voedsel hadden gekregen, al begonnen met slijmen voordat zij het voedsel kregen; signalen die normaal gesproken doorgaans aan het voedsel kwamen, zoals de aanblik van het voedsel of het horen van het geluid, waarschuwde de honden op de komende stimulatie en zorgde voor het slijmen. Pavlov dacht eerst dat het een fout was en noemde het psychische afscheiding; hij dacht dat het buiten zijn fysiologische bereik lag en probeerde de effecten te elimineren. Hij begon te overwegen dat het een reflex was en dit leidde dat hij het ging onderzoeken als klassieke conditionering.
Geconditioneerde stimulus
Een geconditioneerde stimulus is een stimulus die een reflexieve respons uitlokt door de eerdere koppelingen van die stimulus met een andere stimulus, de ongeconditioneerde stimulus (die al een reactie uitlokt. Denk aan de bel in het geval van Pavlov’s honden.
Geconditioneerde respons
Een geconditioneerde respons is een reflexieve respons die wordt uitgelokt door een stimulus (de geconditioneerde stimulus) door de eerdere koppeling van die stimulus met een andere, ongeconditioneerde stimulus, die al een reflexieve reactie uitlokt. Denk aan het slijm bij Pavlov’s honden.
Ongeconditioneerde stimulus en ongeconditioneerde respons
Een ongeconditioneerde stimulus is een stimulus die een reflexieve respons uitlokt zonder te zijn gekoppeld door conditionering, en een ongeconditioneerde respons is de reflexieve reactie die niet afhangt van de conditionering. Denk hierbij aan eten in de mond leggen, wat maakt dat de hond gaan slijmen (stimulus - respons)
Extinctie bij klassieke conditionering
Extinctie is het geleidelijk verdwijnen van een geconditioneerde respons dat optreedt wanneer een geconditioneerde stimulus herhaaldelijk optreedt zonder de ongeconditioneerde stimulus. Dus denk aan de bel zonder dat er voedsel in de bek van de hond wordt gelegd, wat er geleidelijk aan voor zorgt dat het slijmen steeds minder wordt.
Spontaan herstel
In zowel klassieke, als operante conditionering kan deze extinctie ook weer teruggedraaid worden. Dit kan gebeuren door verstrijken van tijd, maar ook door zelfs maar één enkele koppeling van de geconditioneerde stimulus aan de ongeconditioneerde stimulus.
Generalisatie
Generalisatie is het fenomeen waarbij het organisme niet alleen de geconditioneerde respons laat zien op de originele geconditioneerde stimulus, maar ook op nieuwe stimuli die lijkt op de originele geconditioneerde stimulus. Bij mensen is gebeurd generalisatie ook als de twee stimuli vergelijkbaarheid hebben in subjectieve betekenis.
Discriminatie training bij klassieke conditionering
Generalisatie tussen twee stimuli kan worden opgeheven als de reactie op de ene wordt versterkt, terwijl de andere wordt onderdrukt; deze procedure heet discriminatie training.
Behaviorisme, en wie was zijn oprichter?
Behaviorisme is een psychologische richting die termen die refereren naar mentale eenheden (gedachten, emoties, motieven etc) vermijdt, omdat deze eenheden niet direct te observeren zijn. De oprichter van het behaviorisme is John B. Watson (1913). Ze geloven dat de psychologie zich moet focussen op de relatie tussen observeerbare gebeurtenissen in de omgeving (stimuli) en observeerbare gedragsreacties op deze gebeurtenissen (respons). Behavioristen houden zich wel bezig met het complexe menselijke gedrag zoals cognitie en taal, maar doet dit vanuit een gedragsperspectief.
S-R theorie van klassieke conditionering
De behavioristen dachten dat wat daadwerkelijk geleerd werd tijdens klassieke conditionering is dat er een nieuwe stimulus-respons connectie wordt gemaakt; de S-R theorie. Ze dachten dat het geconditioneerde organisme wegens een directe connectie tussen de geconditioneerde stimulus en de respons, klassieke conditionering leert.
S-S theorie van klassieke conditionering
Pavlov had een andere theorie. Hij had de S-S theorie; stimulus-stimulus theorie. Hij geloofde dat je een connectie tussen twee stimuli leert; de geconditioneerde stimulus en de ongeconditioneerde stimulus. Het meeste bewijs gaat richting deze theorie.
Appetizer effect
Dit is de conditionering van honger; alles wat wijst op de komst van voedsel bereidt het lichaam voor op de komst van het voedsel (spijsvertering).
Verwachtingstheorie
Het kan het beste worden omschreven als een verwachting van de ongeconditioneerde stimulus. De geconditioneerde stimulus zorgt niet alleen voor dezelfde effecten als de ongeconditioneerde stimulus, maar zorgt ook voor effecten die alleen de ongeconditioneerde stimulus op zichzelf staand niet heeft. Denk aan de honden van Pavlov; ze slijmden niet alleen, maar gingen ook kwispelen, kauwen, slikken, bedelen en kijken in de richting waar anders het voedsel vandaan komt.
Evaluatieve conditionering
Veranderingen in de sterkte van het leuk vinden of niet leuk vinden van een stimulus als gevolg van gekoppeld te worden met een andere positieve of negatieve stimulus
Wat zijn de 3 condities waardoor klassieke conditionering gebeurd?
- De geconditioneerde stimulus moet voorafgaan aan de ongeconditioneerde stimulus.
- De geconditioneerde stimulus moet een verhoogde waarschijnlijkheid van het optreden van de ongeconditioneerde stimulus aangeven.
- Conditionering is niet effectief wanneer het organisme al een goede voorspeller heeft -> blocking effect.
Drugstolerantie
De afname van fysiologische en psychische effecten van drugs na herhaaldelijk/regelmatig gebruik.
Welke twee effecten produceren drugs? En welke wordt geconditioneerd?
- de directe effecten van de drugs
- een compenserende reactie die de directe effecten van de drugs tegen gaat en probeert de normale lichamelijke staat terug te krijgen.
De tweede is de enige die geconditioneerd wordt.
Wat is een oorzaak, in termen van drugstolerantie, van het feit dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect? En waarom is dit zo gevaarlijk tijdens gebruik en waarom is dit een valkuil als diegene gestopt is met middelengebruik?
Alleen de compenserende reactie wordt geconditioneerd. Dit betekend dat elke stimulus die voorafgaat aan levering van de drugs een geconditioneerde respons produceert die tegengesteld is aan de effecten van de drugs. Dus de compenserende reacties zijn al begonnen alvorens de persoon de drugs ook daadwerkelijk neemt. Dus dan zijn de directe effecten meteen al gedempt. De stimuli die voorafgaan aan drugsgebruik kunnen van alles zijn. Zo is de omgeving waar de persoon drugs gebruikt een geconditioneerde stimulus, of vloei/pijpjes etc. Als de persoon dan uit deze omgeving is, bijvoorbeeld ineens op een festival waar diegene nooit is, maar wel dezelfde hoeveelheid gebruikt als hij/zij in zijn gebruikelijke omgeving gebruikt, zullen de geconditioneerde stimuli niet aanwezig zijn, en zal het compenserende effect ook te laat beginnen; dit resulteert vaak in een overdosis met wellicht de dood tot gevolg. Daarnaast is deze conditionering van omgeving of personen vaak ook een valkuil als de persoon wel gestopt is met middelengebruik: door die geconditioneerde stimuli zal het lichaam gelijk beginnen met de compenserende effecten, dit zorgt voor een extra trek in die drugs vanwege die tegengestelde effecten (afkickverschijnselen) en het echt nodig hebben van de drugs. Daarom zou het het beste zijn als de verslaafde naar een volledig nieuwe omgeving zonder enige stimuli die geconditioneerd kan zijn.
Operante conditionering
Operante conditionering kan worden gedefinieerd als het leerproces waarbij het effect, of consequentie, van een respons de toekomstige mate van productie van die respons beïnvloed.