H13 Social Psychology Flashcards
Fritz Heider en wat stelde hij over mensen?
Heider is een pionier in de sociale psychologie en hij stelde dat mensen allemaal natuurlijke psychologen zijn, of in zijn termen: naïeve psychologen. We doen allemaal observaties en daarin zitten biases en die zijn interessant voor de sociale psychologie.
Attributie
Een attributie is een bewering over de oorzaak van iemands gedrag. Een attributie in algemene zin is een bewering over oorzakelijk verband, en binnen de sociale psychologie dus een bewering over de oorzaak van iemands gedrag.
Persoon bias
Mensen neigen te veel gewicht te hangen aan persoonlijkheid, en te weinig aan omgevingssituaties bij het maken van attributies van anderen hun acties. Dit geldt niet voor de persoon zelf. Lee Ross noemde deze bias ook wel fundamentele attributie error.
Ook heeft de persoon bias betrekking op een bepaalde sociale rol waar wij bepaalde eigenschappen aan toeschrijven, zoals bij agenten, verpleegkundigen, leraren etc.
Aantrekkelijkheidsbias
fysiek aantrekkelijke mensen worden vaak beoordeeld als meer intelligent, competent, sociaal en moreel dan minder aantrekkelijke mensen. Dit is de aantrekkelijkheidsbias.
Babyface bias
Volwassenen met een babyface worden waargenomen als naïever, eerlijker, hulpelozer, liever en warmer dan volwassenen met een rijper gezicht van diezelfde leeftijd.
Zelfconcept
Zelfconcept refereert naar de manier hoe een persoon zichzelf definieert of omschrijft.
Self-fulfilling prophecies, ofwel het Pygmalion effect
Verwachtingen of overtuigingen die anderen hebben van een persoon, juist of onjuist, kunnen in bepaalde mate een realiteit creëren, door het beïnvloeden van iemands zelfconcept en gedrag. Deze effecten worden self-fulfilling prophecies genoemd, of het Pygmalion effect.
Looking glass self (Cooley)
De spiegel is een metafoor voor anderen die op ons reageren. Cooley stelde namelijk dat we van nature afleiden uit reacties van anderen wat ze van ons denken, en dat we die afleidingen gebruiken om ons zelfconcept op te bouwen.
Self-esteem
Self-esteem is in essentie iemands eigen gevoel van goedkeuring, acceptatie en leuk vinden van zichzelf. En is een sterk evaluatief component van zelfconcepten.
Sociometer theorie van Mark Leary en wat is de evolutionaire functie van de sociometer?
Volgens Leary ontstaan de beoordelingen die wij van onszelf hebben deels vanuit onze percepties van anderen hun gedragingen en houdingen naar ons. Self-esteem reageert als een soort meter, om ons te informeren van de mate waarin we waarschijnlijk geaccepteerd of afgewezen worden door anderen.
Evolutionair dient self-esteem volgens de sociometer theorie als hetgeen waar onze overleving vanaf hangt. Onze overleving hangt af van de acceptatie van anderen en bereidheid met ons samen te werken. Een kijk op onszelf die compleet uit synchronisatie is met hoe anderen ons zien kan dus erg schadelijk zijn. Het doel van self-esteem is dan ook ons te motiveren sociaal-acceptabel te worden, of te blijven.
Sociale vergelijking
Sociale vergelijking is het proces waarbij we onszelf vergelijken met anderen om onze unieke eigenschappen we identificeren of het evalueren van onze vermogens wordt sociale vergelijking genoemd.
Referentie groep
Een consequentie van sociale vergelijking is dat het zelfconcept varieert afhankelijk van de referentie groep; de groep waarmee de vergelijking wordt gemaakt.
Big-fish-in-a-small-pond effect
het self-esteem van mensen hangt deels af van de referentie groep. Als een erg begaafd persoon in een reguliere klas zit, zal zijn self-esteem hoog zijn, maar komt die persoon in een klas voor begaafde mensen dan zal zijn self-esteem drastisch verminderen. Gezien in bijvoorbeeld selectieve scholen, waarbij personen een lager academisch zelfconcept hebben dan personen in niet-selectieve scholen.
Positieve illusoire bias
Wij als mensen overschatten onze vermogens vaak. We beoordelen onszelf als beter dan we daadwerkelijk zijn. We behouden deze hoge zelf-evaluatie door het anders behandelen van bewijs over onszelf, dan bewijs van anderen.
Zelf dienende attributie bias
De neiging onze successen aan onze innerlijke kwaliteiten toe te kennen, en onze mislukkingen aan externe omstandigheden.
Selectieve geheugen bias
Mensen laten een beter lange termijn geheugen zien voor positieve gebeurtenissen en succes in het leven dan voor negatieve gebeurtenissen en mislukkingen.
Attitudes
In de psychologie verwijst een attitude naar een reeks emoties, overtuigingen en gedragingen ten opzichte van een bepaald object, persoon, ding of gebeurtenis. Attitudes zijn vaak het resultaat van ervaring of opvoeding en kunnen een sterke invloed hebben op het gedrag. Er zijn twee soorten attitudes, impliciet en expliciet.
Expliciete attitudes en hoe wordt dit gemeten? En welk hersengebied speelt een rol?
Expliciete attitudes zijn bewuste en verbale evaluaties, en gemeten door attitude testen waarbij vragen gesteld worden waarbij je kan antwoorden op wat je van een bepaald iets vindt op een schaal van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens.
Expliciete attitudes worden gereflecteerd door de prefrontale cortex, die dus betrokken is bij bewuste controle.