H5 Fysieke ontwikkeling in de babytijd Flashcards
Vier principes van groei
- Cefalocaudale principe: volgens dit principe volgt groei een patroon dat begint met het hoofd en de bovenste lichaamsdelen en zich vervolgens uitstrekt naar de rest van het lichaam. Hieruit volgt dat we onze visuele vermogens veel eerder ontwikkelen dan ons vermogen om te lopen.
- Proximodistale principe: Volgens dit principe voltrekt onze ontwikkeling zich vanuit het centrum van ons lichaam naar buiten toe. De romp groeit eerder dan de armen en benen. Kinderen kunnen zo eerst hun armen effectief gebruiken en daarna pas hun handen
- Principe van hiërarchische integratie: eenvoudige vaardigheden ontwikkelen zich volgens dit principe afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar. Later worden deze vaardigheden geïntegreerd in complexere vaardigheden.
- Principe van de onafhankelijkheid van systemen: geeft aan dat verschillende lichaamssystemen een verschillend groeitempo kennen. Zo lopen groeipatronen van de lichaamsomvang, het zenuwstelsel en de seksuele rijpheid sterk uiteen.
Neuron
De basiscel van het zenuwstelsel.
Neurotransmitter
Stof die het mogelijk maakt dat neuronen met elkaar communiceren.
Synaps
De kleine ruimte tussen neuronen.
Myeline
Een vettige substantie die de neuronen beschermt en de overdracht van zenuwsignalen versnelt.
Hersenschors
De bovenste laag van de hersenen.
SBS
Shakenbabysyndroom: wanneer een verzorger een baby door elkaar schudt, zodat het hoofdje wil heen en weer beweegt. Dit leidt tot beschadigingen van hersenen, bloedvaten en zenuwen. Het kan ernstige gevolgen hebben: blindheid, gehoorverlies, spraakstoornissen, leerproblemen, gedragsproblemen en zelfs sterfte.
Plasticiteit
De mate waarin een zich ontwikkelend gedragspatroon of fysieke structuur veranderbaar is, vooral als gevolg van ervaringen, is een belangrijk kenmerk van de hersenen. Zonder deze plasticiteit is het onmogelijk om opgedane kennis op te slaan. Tijdens de eerste paar levensjaren is de plasticiteit het grootst. Indien nodig kan dan zelfs de taak van een gekwetst gebied worden overgenomen door andere gebieden.
Baby´s met hersenletsel hebben meestal minder schade en herstellen vollediger dan volwassenen met gelijksoortige typen hersenletsel.
prikkelarme omgeving vs stimulerendere omgeving
De zintuiglijke ervaringen van een kind zijn van invloed op zowel de omvang van individuele neuronen als op de structuur van hun onderlinge verbindingen. De hersenstructuur en het gewicht van de hersenen van kinderen die zijn opgegroeid in een prikkelarme omgeving zijn hierdoor anders dan die van kinderen die in een stimulerendere omgeving zijn grootgebracht.
Gevoelige periode
Er bestaat een gevoelige periode voor de ontwikkeling van het gezichtsveld. Een gevoelige periode is een specifieke, afgebakende tijd waarin een organisme het gevoeligst is voor omgevingsinvloeden die betrekking hebben op een bepaald facet van de ontwikkeling. Het bestaan van gevoelige perioden roept verschillende belangrijke vragen op:
De vraag of een kind permanente schade kan oplopen of blijvend kan stagneren in de ontwikkeling van bepaalde capaciteiten als het niet wordt blootgesteld aan bepaalde omgevingsstimulansen. (kritieke periode)
Leidt een ongewoon hoog stimulatieniveau tijdens de gevoelige perioden tot een betere ontwikkeling dan een normaal stimulatieniveau?
Ritmen
Een baby ontwikkelt verschillende slaapritmen: zich herhalende, cyclische gedragspatronen. Sommige ritmen zijn direct zichtbaar, zoals de overgang van waken naar slapen. Ademhalings- en zuigpatronen zijn minder gemakkelijk op te merken. Weer andere ritmen zijn alleen op te merken na zorgvuldige observatie. Ook heeft een baby verschillende stadia van waken, zoals alertheid, agitatie en huilen, en verschillende stadia van slapen. Hierin wordt de gedragstoestand van een baby duidelijk: de mate waarin hij zich bewust is van zowel interne als externe stimulatie.
cyclisch slaappatroon van een baby
Periode van actieve slaap die lijkt op de rapid eye movement slaap of REM-slaap van oudere kinderen en volwassenen. Deze REM-achtige slaap vormt aanvankelijk ongeveer de helft van de slaaptijd van een baby, terwijl dat bij een volwassene slechts 20% is. Het percentage actieve slaap neemt wel ook snel af en bedraagt bij zes maanden nog slechts een derde van de totale slaaptijd.
Dromen bij baby´s, bestaat het? Niemand weet het antwoord hierop, hoewel het onwaarschijnlijk lijkt.
- Baby´s hebben niet veel om over te dromen.
- De hersengolven van slapende baby´s zijn kwalitatief anders dan die van volwassenen.
Wat is dan de functie van REM-slaap bij baby´s? Ook dat weten we niet zeker.
- Automstimulatie: manier voor de hersenen om zichzelf te stimuleren.
Hoe worden waak- en slaapcycli van baby´s bepaald?
Genetisch, omgeving, cultuur
Wiegendood of sudden infant death syndrome (SIDS)
Bij een klein aantal baby´s wordt het slaapritme onderbroken door een dodelijke aandoening: wiegendood. Wiegendood of sudden infant death syndrome (SIDS) is een syndroom waarbij ogenschijnlijk gezonde kinderen in hun slaap sterven. Wetenschappers vinden er tot nu toe geen sluitende verklaring voor. De baby´s stikken niet: ze sterven een rustige dood doordat ze ophouden met ademhalen.
Factoren die in verband gebracht werden met een verhoogd risico op wiegendood
- Geslacht: jongens lopen een groter risico.
- Laag geboortegewicht en lage Apgar-scores bij geboorte.
- Moeder die tijdens zwangerschap heeft gerookt.
- Hersenafwijking
- Kindermishandeling
- Niet-vastgestelde slaapstoornissen
- Ziekten
- Verstikking
- Voedingstekort
- Problemen met reflexen.
Er is ook nog geen manier gevonden om wiegendood te voorkomen. Toch zijn er aanraders:
- Baby op rug laten slapen, niet op buik of zij.
- Baby een speen geven tijdens slapen.
- Stevige matras, bedekt met strak onderlaken.
- Zachte voorwerpen, zoals kussens en los beddengoed zouden buiten de slaapplek van de baby gehouden moeten worden.
- Niet in omgeving van baby roken.
- In de buurt blijven en toezicht houden.
- Opletten dat het kind het niet te warm krijgt.
- Geen geneesmiddelen geven zonder advies van een arts.
- Voor rust en regelmaat zorgen.