H4 Geboorte en het pasgeboren kind Flashcards
Weeën: het begin van de geboorte
Ca. 266 dagen na conceptie zorgen hormonen (CRH & oxytocine) voor de start van het geboorteproces. Als de concentratie oxytocine hoog genoeg is, begint de baarmoeder samen te trekken.
Braxton-Hicks-contracties ~ voorweeën ~ valse weeën: baarmoeder trekt zich vanaf 4e maand al af en toe samen om zich voor te bereiden op de uiteindelijke bevalling.
Weeën dienen om het hoofd van de foetus tegen de baarmoederhals te drukken. Na verloop van tijd zijn de weeën krachtig genoeg om de foetus langzaam het geboortekanaal door te stuwen.
Fasen bevalling
- Ontsluitingsfase: Weeën treden aanvankelijk om de 8-10 min. op en duren ca. 30 seconden. Naarmate de fase vordert worden de weeën frequenter en langduriger. Aan het einde van deze fase komen ze om de 2 min. en duren ze 2 min. Als de weeën op hun heftigst zijn, tijdens de overgang naar fase 2, opent de baarmoedermond.
- Uitdrijvingsfase: Duurt ca. 90 min. Het hoofd van de baby wordt met elke wee een stukje zichtbaarder. Soms is er een episiotomie of ´knip´ nodig om de opening van de vagina te vergroten. Op deze methode is de laatste jaren meer kritiek, omdat zij meer kwaad dan goed zou doen. De bevalling duurt bij een eerste kind in totaal 16 tot 24 uur, bij een volgend kind duurt de bevalling meestal korter.
- Uitdrijving navelstreng en placenta: Dit duurt maar enkele minuten en is relatief gezien de gemakkelijkste fase.
Neonaten
Pasgeboren baby´s.
Episiotomie
Een knip om de opening van de vagina te vergroten en de baby te laten passeren.
Perinatale zorg
De medische zorg aan zwangeren en kinderen rondom de geboorte.
Apgar-score
Een pasgeboren baby wordt eerst aan een snelle visuele inspectie onderworpen. Hiervoor wordt doorgaans de Apgar-score gebruikt. Het is een standaard meetsysteem waarmee de gezondheid van een pasgeboren baby kan worden bepaald a.d.h.v. verschillende factoren. Hierbij wordt er gericht op 5 fundamentele eigenschappen: huidskleur, hartslag, reflexen, spierspanning en ademhaling. Lage Apgar-scores kunnen wijzen op problemen of geboorteafwijkingen die al aanwezig waren bij de foetus, maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door problemen tijdens de geboorte zoals zuurstofgebrek. Zuurstofgebrek of anoxia van een paar minuten kan leiden tot hersenbeschadiging doordat er hersencellen afsterven en/of een hoge bloeddruk waardoor er bloedingen in de hersenen optreden.
Fysieke verschijning en de eerste kennismaking
Vernix/huidsmeer: witte, vettige substantie waarin baby bedekt is bij geboorte. Het vergemakkelijkt de doorgang door het geboortekanaal. Tegenwoordtig wordt er geadviseerd dit een paar dagen te laten zitten vanwege antibacteriële en temperatuur-regulerende eigenschappen.
Lanugo: fijn donker donshaar waarmee pasgeborene bedekt is en dat snel weer verdwijnt.
In jaren ´70 en ´80 meenden sommige psychologen en artsen dat er een kritieke periode van hechting was vlak na de geboorte. Het intieme fysieke en emotionele contact tussen ouder en kind zou cruciaal zijn voor de vorming van een duurzame relatie. Huid-op-huidcontact tussen moeder en kind zou tot diepe, emotionele hechting leiden. Uiteindelijk werd hier weinig bewijs voor gevonden.
Massages en strelen is belangrijk vlak na de geboorte. Deze lichamelijke stimulus leidt namelijk tot het aanmaken van chemicaliën in de hersenen die de groei in werking zetten. Er is een verband tussen babymassage en gewichtstoename, betere slaap-waakpatronen, betere neuro-motorische ontwikkeling en lagere babysterftecijfers.
Anoxia
Gebrek aan zuurstof naar de hersenen.
Hechting
Het intieme fysieke en emotionele contact tussen ouder/verzorger en kind, dat volgens sommigen in de periode direct na de geboorte plaats dient te vinden.
Verdoving en pijnbestrijding
Twee soorten ruggenprik: spinale anesthesie en epidurale anesthesie.
Nadelen: Hoe sterker het medicijn, hoe groter effect op de foetus/pasgeborene. Verdovingsmiddelen kunnen ook de zuurstoftoevoer tijdelijk beperken en de bevalling vertragen. Bovendien zijn pasgeborenen van moeders die verdoofd werden fysiologisch gezien minder alert. Ook is hun motoriek de eerste dagen van hun leven minder goed ontwikkeld. Uit de meeste onderzoeken blijft echter dat het slechts een minimaal risico voor de foetus vormt.
Premature baby
Baby die minder dan 38 weken na de start van de zwangerschap ter wereld komt.
Premature baby´s komen minder dan 38 weken na de start van de zwangerschap ter wereld en lopen daardoor een groter risico om ziek te worden of te sterven.
De gemiddelde pasgeborenen weegt ca. 3400 gram, terwijl baby´s met een laag geboortegewicht minder dan 2500 gram wegen. Een van de oorzaken hiervan is de steeds hogere moederleeftijd. Vruchtbaarheidsbehandelingen leveren nogal eens meerlinggeboorten op, wat ook weer de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht verhoogt.
Niet enkel premature baby´s, maar ook groeivertraagde baby´s hebben een laag geboortegewicht. Zij wegen als gevolg van een vertraagde foetale groei 90% van het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd. Soms zijn ze prematuur, maar niet altijd.
Extra gewicht is cruciaal, omdat pasgeborenen hun lichaamstemperatuur nog niet echt goed kunnen regelen. Vetlagen zorgen ervoor dat ze minder snel afkoelen.
Premature kinderen ontwikkelen zich vaak beter, omdat ze zo goed worden verzorgd en gestimuleerd.
Omdat de longen van prematuren niet de tijd hebben gehad om zich volledig te ontwikkelen, kunnen er problemen ontstaan met hun zuurstofopname. Het respiratory distress syndrome RDS kan zich ontwikkelen en fatale gevolgen hebben. Het is een longaandoening ten gevolge van onvoldoende rijping van de longblaasjes. Symptomen zijn overmatig kreunen en een intrekkende borst bij iedere ademhaling. Om de gevolgen van RDS te ondervangen, worden baby´s vaak in een couveuse geplaatst. Daar kan bijgehouden worden welke exacte hoeveelheid zuurstof de baby krijgt.
Prematuren zijn vaak gevoelig voor stimuli in hun omgeving. Ze worden snel overweldigd waardoor hun ademhaling kan stokken en hun hartslag vertraagt. Verder kunnen ze zich vaak niet soepel bewegen: schokkerig en lijken steeds te schrikken.
Uiteindelijk ontwikkelt de meerderheid van prematuren zich normaal, maar er kunnen later subtiele problemen ontstaan zoals leer- of gedragstoornissen, een lager IQ dan gemiddeld, psychische problemen, fysieke coördinatieproblemen.
Baby met een laag geboortegewicht
Baby die bij de geboorte minder dan 2500 gram weegt.
Groeivertraagde baby
Baby die als gevolg van een vertraagde foetale groei 90% (of minder) weegt van het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd.
Respiratory distress syndrome
Een ernstige longaandoening ten gevolge van onvoldoende rijping van de longblaasjes.
Baby´s met een zeer laag geboortegewicht
Baby die minder dan 1250 gram weegt en/of minder dan 30 weken in de baarmoeder heeft doorgebracht.