H 15 en 16 Mindfulness en compassie (YL 3.3) Flashcards
De filosofische stroming van het existentialisme
in de 19e en 20e eeuw een belangrijke beweging
gedachtegoed: de mens in de eerste plaats is/bestaat en hier vervolgens op een bepaalde manier invulling aan geeft.
de mens zelf kan kiezen wie hij is en wat hij doet. En idealiter gebeurt dit vanuit de eigen persoonlijke waarden (authenticiteit) en niet op basis van waarden van anderen of bepaalde externe omstandigheden of factoren. Door te leven in overeenstemming met de eigen waarden en idealen en met een realistische kijk op de eigen mogelijkheden en beperkingen, kan een bewust en authentiek ‘zijn’ of bestaan worden gerealiseerd.
absurdisme (Sartre)
, waarmee ‘de zoektocht naar antwoorden in een wereld zonder antwoorden’ wordt bedoeld.
existentialisme gedachtegoed
de mens niet goed of slecht, maar alleen wat hij/zij van zichzelf maakt.
Er bestaat niet zoiets als een universele betekenis of macht die kan voorschrijven hoe mensen hun leven zouden moeten in richten. mensen kunnen keuzes maken en zich verantwoordelijk gedragen zonder wetten, ethische regels of tradities.
Mensen moeten naar hun eigen waarden leven en niet naar opgelegde (maatschappelijke, godsdienstige of andere) waarden, wat heel goed kan leiden tot niet-rationele keuzes.
De menselijke natuur is geen gegeven en heeft geen andere betekenis dan die iemand aan zijn of haar eigen leven zelf geeft. Deze betekenisgeving gebeurt door de keuzes die iemand gedurende zijn/haar leven maakt.
kunnen mensen keuzes maken en zich verantwoordelijk gedragen zonder wetten, ethische regels of tradities
Sartre heeft gezegd dat mensen eigenlijk ‘beangstigend vrij’ zijn. Wat bedoelt hij hiermee en hoe zou dit gegeven in een coachingsetting ook juist heel bevrijdend (in plaats van beangstigend) kunnen werken?
In beginsel geen betekenis bestaat. En hiermee dus ook geen houvast of structuur waar mensen betekenis aan kunnen ontlenen. Mensen zijn geheel vrij in het betekenis geven aan zichzelf, hun omgeving en de wereld in het algemeen. Het beangstigende zit hem dan in het ontbreken van houvast of sturing en het in beginsel zinloze van ons bestaan. Dit zal pas veranderen als we er zelf op authentieke wijze betekenis aan geven. In een coachingssetting kan het komen tot zo’n inzicht ook een positieve, bevrijdende werking hebben. Voor een coachee die zich probeert te conformeren aan de eisen die vanuit zijn/haar omgeving worden gesteld, of aan bepaalde verwachtingen denkt te moeten voldoen, kan het loslaten hiervan ook ruimte geven voor nieuwe/eigen inzichten en keuzes op basis van eigen (authentieke) waarden. Toch zal dit proces ook moeilijk kunnen zijn, omdat bepaalde opgelegde structuren vaak ook een veilige en bekende basis vormen.
Hoe speelt mindfulness een rol bij de autonome motivatie als benoemd in de terugkoppeling van de voorgaande vraag?
Autonome motivatie vraagt om een helder beeld van iemands waarden, wat iemand belangrijk vindt in het leven. Mindfulness kan helpen om hiervoor open te (gaan) staan. Mindfulness is ‘een bepaalde kwaliteit van bewustzijn, waarin sprake is van een bepaalde mate van onthechte, psychologische vrijheid’. Mindfulness betreft een toestand waarin iemand geen of minder ‘last’ heeft van allerlei verwachtingen en oordelen over wat iemand ziet of ervaart. Dit kan de coachee helpen om meer open te gaan staan voor eigen (authentieke) waarden en ideeën.
artikel Existentialism: Subjectivity as Will en de casus van Susan
U kunt in deze oefening als coach uw coachee in een meer mindful state brengen door deze aan te spreken op zijn/haar vermogen om in het hier en nu te stappen en op dat moment zich even los te maken van eigen oordelen en die van anderen, van gedachten of zorgen over wat is geweest of nog komen gaat. Na de oefening kunt u uw coachee eerst eens vragen in hoeverre hij/zij denkt dat het gelukt is om in een meer ‘mindful state’ te komen en waar hij/zij dit aan merkte. Vervolgens kunt u uitleggen dat dit een manier is om met een existentiële bril naar de eigen persoon te kijken. Dit zou dan ruimte kunnen geven voor eventuele veranderingen of juist het inzicht geven dat de coachee op de goede weg is.
twee elementen van het gedachtegoed van de existentiële benadering die u terugziet in compassiegerichte coaching.
- Mensen hebben de vrije keuze en verantwoordelijkheid om eigen betekenis te geven aan hun bestaan: compassiegerichte coaching helpt om ondanks de gebeurtenissen en omstandigheden waar zij zelf geen controle op hebben, eigen doelen te bereiken en te handelen in overeenstemming met de eigen waarden.
- Keuzes op basis van eigen authentieke waarden zijn juiste keuzes: compassiegerichte coaching streeft naar het wegnemen van blokkades en creëren van ruimte die nodig is om de ‘true self’ te vinden, zodat authentieke keuzes kunnen worden gemaakt.
Wat is mindfulness
Geen op zich zelf staande benadering binnen coaching. Beschrijft specifieke kwaliteit van bewustzijn. Verhoogde aandacht en bewust zijn uitkomsten
Ontwikkeling van mindfulness
2000 jaar geleden ontstaan. Belang: verminderen lijden door accepteren realiteit. Cavanagh en Spence (2013) vonden dat de rol van mindfulness in coaching vanuit vijf reflectieve ruimtes of types van ‘gesprekken’ plaats kan vinden: twee coachee, twee coach en één gezamenlijke ruimte
Mindfulness en motivatie
Mindfulness lijkt een rol te spelen in het internaliseren van extrinsieke motivatie.
Een continuüm van subjectief ‘eigenaarschap’ en integratie
Volgens Deci & Ryan (2008)
Internaliseren = het proces waarbij mensen een externe waarde aannemen, maar niet per se aannemen als hun eigen waarde;
Het proces van organismische integratie; het fundament van het proces, betreft het volledig internaliseren van de waarde van een extrinsiek gemotiveerd gedrag en integreert het met het eigen zelf.
4 typen van motivatie. Verschillende niveaus van eigenaarschap
Extrinsieke movitatie:
Gecontroleerd:
1. Externe integratie (externe beloningen)
2. Geintrojecteerde integratie (interne beloningen)
Autonoom:
3. Geïdentificeerde integratie (activiteit is persoonlijk belangrijk of waardevol)
4. Geïntegreerde integratie (belang activiteit is integraal deel van eigen waardepatroon)
Intrinsieke motivatie
activiteit is leuk of interessant
ZDT
mensen zijn proactief, groei georiënteerd, intrinsiek en geïntegreerd gemotiveerd. = positief mensbeeld.
Erkent en focust op organismische dialectiek van menselijke ervaring
Mindfulness in de praktijk
Veel steun geven (hoge kwaliteit support) voor de basis psychologische behoeftes
Bewustzijn creëren bij de coachee voor het belang van de basisbehoeftes autonomie, competentie en verbondenheid
Aanmoedigen van het ondernemen van actie
Voor wie is mindfulness effectief
Veel stress/werktaken
leiderschapstijl of management stijl willen aanpassen beter communiceren of conflicten oplossen
persoonlijke of professionele transitie willen doormaken