Fysiologi Flashcards
nedbrytande processer
katabolism
uppbyggande processer
anabolism
Kolhydrater
stärkelse, socker och kostfibrer
4kcal/g
Bränsle - snabbverkande kan användas i hela kroppen
Bryts ner i munhålan, mage och tarm till sockerarter.
transporteras i blodet till levern som ombildar till blodsocker - glukos
kan lagras i levern och muskler i form av glycogen
lagret är tidsbegränsat
Protein
4kcal/g
Byggstenar till det mesta i kroppens strukturer, muskler, bindväv, hud
Bryts ner i mage och tarm till mindre proteiner
minsta del i proteiner kallas aminosyror
20st varav ca hälften livsnödvändiga - essentiella
Finns inget lager, behöver tillsätta i kost kontinuerligt
Fett
9kcal/g
isolering under hud, runt organ, nervsystemet, hormon
bränsle - långtidsverkande
bryts ner i tarmen med hjälp av galla. galla produceras i levern och förvaras i gallblåsan och utsöndras vid måltider innehållande fett.
transporteras i blodet med hjälp av bära proteiner - lipoproteiner
obegränsat lager, under huden, insprängt i musklerna, runt organen
energigivande ämnen
kolhydrater, protein, fett
insulin
För att glukos, fett och protein ska kunna transporteras in i cellerna krävs det närvaro av hormonet insulin.
ATP
För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig den energi som finns i maten måste denna först omvandlas till en energiform som kroppens celler kan använda. Den energiformen heter ATP, (adenosintrifosfat). ATP är en energirik fosfatförening. Man kan säga att ATP är “kroppens energivaluta”, d.v.s. att ATP är giltigt som energi i alla kroppens celler.
Nedbrytning av mate kan ske i huvudsak på två sätt, antingen genom_aerob nedbrytning_om det finns syre närvarande, eller genom_anaerob nedbrytning_om det inte finns tillräckligt med syre närvarande.
ATP-molekylen används sedan vid energikrävande processer i cellerna. Produkterna som kvarstår efter nedbrytningen av ATP kan på nytt användas till att bilda ny ATP. Detta sker med hjälp av kreatinfosfat. Vid muskelcellerna finns ett litet lager färdigbildad ATP, som används vid krav på snabb energi.
Uppbyggnad av glykogen
Uppbyggnaden av lager med glykogen stimuleras av hormonet insulin. Det finns en övre gräns för hur mycket glykogen som kan byggas och lagras. Den här gränsen regleras av att ju mer glykogen som bildas, desto mer hämmas bildningen. Man kallar den här automatiska regleringen för negativ feedback.
Nedbrytning av glykogen
När kroppen är i behov av energi bryts glykogenet ner till glukos igen. Nedbrytningen stimuleras bland annat av stresshormonet adrenalin och av kalcium. Kalcium finns i höga halter i muskelcellerna när musklerna arbetar. Det innebär att muskelcellernas arbete stimulerar nedbrytningen av glykogen. Både levern och muskelcellerna kan bryta ner glykogen till glukos. Skillnaden är att levern släpper ut det glukos som bildats i blodet varvid hela kroppen får tillgång till det, medan muskelcellerna enbart kan använda det bildade glukoset själv.
Leverns glykogen
Det lagrade glykogenet i levern används framför allt till att upprätthålla en jämn blodsockernivå mellan måltiderna och under muskelarbete. Levern omvandlar det lagrade glykogenet till glukos som släpps ut i blodet varvid hela kroppen får tillgång till energin. Det går att lagra ca 50-100 gram glykogen i levern.
Musklernas glykogen
Musklernas glykogen används främst till att bilda energi vid muskelarbete.
muskeln kan lagra glucos i form av muskelglycogen, ca 300-400 gram glykogen.
För varje gram glykogen som lagras binds även 2,7 gram vatten.
För att glykogenet ska kunna användas som energikälla igen måste det först byggas om till glukosmolekyler. Muskelcellerna har inte förmågan att släppa ut glukos i blodet. Det innebär att en muskels lager av glykogen endast kan utnyttjas av muskeln själv. Glukoset kan alltså inte överföras till en annan muskel eller ett annat organ.
Vid fysisk aktivitet på en intensitet över 80 % av max hjärtfrekvens räcker glykogenet i musklerna cirka 90 minuter. Genom uppladdning med föda som innehåller mycket kolhydrater, så kallad_kolhydratladdning_, kan lagren av glykogen i muskulaturen ökas markant.
Kreatinfosfat
I musklerna finns även ett litet lager kreatinfosfat, förkortas CrP. Kreatinfosfat är en energirik fosfatförening som används vid kortvarigt arbete för att snabbt återuppbygga förråden av ATP. Muskelns lager av ATP och CrP samverkar. De används framför allt i början av ett arbete och vid höjningar av intensiteten under arbetets gång. ATP/CrP kan tillgodose musklernas energibehov under cirka 8-10 sekunder. En stor fördel är att det inte bildas någon mjölksyra.
ATP bildning
För att kroppen ska kunna framställa ATP krävs bränsle i någon form.
1. Energi lagrad i muskelcellerna: Fosfatföreningar (ATP och CrP) Glykogen Fett 2. Energi cirkulerande i blodet: Glukos Fria fettsyror 3. Energi lagrad på andra platser: Glykogen lagrat i levern Fett lagrat i underhudsfettet Aminosyror, proteiner, från musklerna
Vilken form av bränsle som används beror på en rad olika faktorer, t.ex. arbetets intensitet, hur länge arbetet pågår, hur vältränad personen är, hur mycket näring som finns i kroppen och hormonbalans. Uppställningen här ovan är gjord i den ordning som kroppen vanligen utnyttjar bränslet.
Återuppbyggnad av förråden med ATP
Förråden av ATP bryts hela tiden ner, men byggs även upp kontinuerligt. Kroppen kräver hela tiden tillgång till ATP för att kunna arbeta och fungera. För att åter kunna bygga upp nedbrutet ATP har kroppen framför allt de här två möjligheterna:
ATP bildas från de produkter som bildats när ATP brutits ned. Detta sker tillsammans med kreatinfosfat (CrP), vilket precis som ATP är en energirik fosfatförening.
Energin i maten vi äter bryts ner till ATP.
Endast cirka 25 % av den energi som bildas vid nedbrytning av ATP i muskelcellen omvandlas till mekaniskt arbete. Resterande del, 75 %, blir framför allt värme. Att en person blir varm vid fysiskt arbete är med andra ord inte så konstigt. Förmågan att avge värme genom bl.a. svettning är mycket viktigt för att kunna arbeta långa tidsperioder.
framställning av ATP anaerobt arbete
untan syre tillgängligt
tidsbegränsad framställs färre ATP sker fritt i muskelcellen glucose restprodukt laktat(mjölksyra) kan vara begränsande startar snabbt vid nivåskiftning
mukelcell - glucose BLIR atp, co2, vatten, laktat
framställning av ATP aerobt arbete
med syretillgängligt
pågå länge framställs många ATP sker i mitokondrien glucose o fett används tar lite tid att starta vid en ny nivå
muskelcell - glucose o fett BLIR atp, co2, vatten
hur mycket blod har vi
ca 5-6liter
Blodets FU:
transportera näring, gaser, stoppa blödningar, reglera temperaturen, immunförsvar
hur regleras temperaturen
genom att gå i inner eller yttre blodkärl