Cerebral asymmetri instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Vilka övergripande anatomiska asymmetrier är förknippade med den mänskliga hjärnan och hur är dessa relaterade till funktion (ge ett exempel)?

A

● Tydlig anatomisk asymmetri mellan höger och vänster temporallob, antas vara relaterad till specialiserat processande av auditiva stimuli. Till exempel är planum temporale, ett område viktigt för språkförståelse, större i vänster hemisfär. Talar för en specialisering av språkliga funktioner till vänster hemisfär. Höger hemisfär är mer inblandad när det gäller icke-verbala funktioner som musikaliska ljud. Hörselcentrum är lika stort i båda hemisfärerna, höger måste därför ansvara för andra aspekter av ljud.
● Korresponderande asymmetri ses i thalamus som är starkt kopplad till planum temporale, där vänster thalamus är större. Talar för att vänster thalamus har huvudsakligt ansvar för språkliga funktioner.
● Brocas area har en asymmetrisk fördelning där det ytliga området är större på höger sida, men den dolda delen är större på vänster sida. Korresponderar troligtvis med lateraliseringen av dessa regioner där den vänstra sidan påverkar grammatik och höger sida tonart (prosodi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad säger lateralisering av funktioner om hur hjärnan bearbetar information?

A

● Olika delar av hjärnan är delaktiga i bearbetningen av olika sorters information, till exempel är områden i vänster hemisfär viktiga för processandet av vissa språkliga aspekter medan områden i höger hemisfär är viktiga för bearbetningen av visuospatial information.
● MEN, går inte att rakt av säga att dessa specialiserade områden ansvarar för alla delar som utgör en specifik funktion. I flera fall rör det sig om ett samarbete mellan flera områden där vissa är mer eller mindre kritiska för funktionen.
● Skador på dessa områden skulle göra att information går förlorad då den inte går att bearbeta som tänkt, ungefär som en fabrik där om en länk i hela kedjan fram till en färdig produkt blir bruten skulle resultera i att man inte får någon (eller får en bristfällig) produkt.
● Krävs att flera områden i hjärnan fungerar för att man ska kunna prata eller förstå vad andra säger, men om ett område som skadas försvinner en kritisk komponent som kanske inte ansvarar för hela den bakomliggande mekanismen, men som ändå innebär konsekvenser för slutprodukten (funktionen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Funktionella asymmetrier hos människan kan studeras på många sätt. Lesionsstudier är kanske den vanligaste metoden. Beskriv hur man med hjälp av dubbla dissociationer kan dra slutsats om funktion i respektive hemisfär.

A

● Enkel dissociation: Exempelvis konstrueras tester som ska undersöka verbala och icke-verbala förmågor som språkproduktion och ansiktsigenkänning. Säg att en person har en lesion i vänster hemisfär. Vid tester påvisar personen en nedsättning när det kommer till språkproduktion men kan känna igen ansikten. Dessa förmågor är separerade från varandra, i viss mån.
● Detta innebär inte nödvändigtvis att språkproduktion är lokaliserad till vänster hemisfär. För att kunna avgöra det måste man utesluta att en lesion på höger hemisfär leder till en liknande nedsättning och påvisa en så kallad dubbel dissociation.
● Dubbel dissociation: En enkel dissociation visar att en skada på vänster hemisfär leder till en nedsättning när det kommer till språkproduktion men inte ansiktsigenkänning. En dubbel dissociation visar att en skada på höger hemisfär leder till en nedsättning när det kommer till ansiktsigenkänning men inte språkproduktion. Språkproduktion är lateraliserad till vänster hemisfär och ansiktsigenkänning till höger hemisfär.
● Principen: Lesion på hjärnstruktur A leder till en nedsättning sett till funktion 1 men inte 2.
Lesion på hjärnstruktur leder till en nedsättning sett till funktion 2 men inte 1. Dessa är separerade från varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv hur de två lateralitetsmetoderna, i detta fall visuell halvfältsteknik, fungerar för att studera sidoskillnader i den intakta hjärnan och typiska resultat.

A

Visuell halvfältsteknik
● Anatomisk bas: Visuella stimuli i vänster synfält färdas först till höger syncentrum och visuella stimuli i höger synfält färdas först till vänster syncentrum. Därefter färdas de vidare till motsatta hemisfär via corpus callosum, i alla fall om allt fungerar som det ska (inte hos split-brain patienter där corpus callosum har skärts av, till exempel).
● Genom att använda takistoskop kan man presentera visuella stimuli för enbart ett synfält åt gången. Då ska personen fokusera på en markerad mittpunkt och en bild visas tillräckligt snabbt i ett av synfälten för att bilden ska processas utan att fokuset flyttas från mittpunkten.
● Genom att jämföra hur korrekt informationen från de båda synfälten processas kan man avgöra vilken hemisfär som lämpar sig bäst för att processa olika typer av information.
● Slutsatser: När information presenteras för enbart ett synfält processas den bäst av den hemisfär som är specialiserad att ta emot den. Ord processas till exempel bäst av vänster hemisfär medan ansikten och visuospatial information processas bäst av höger hemisfär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv hur de två lateralitetsmetoderna, i detta fall dikotisk lyssning, fungerar för att studera sidoskillnader i den intakta hjärnan och typiska resultat.

A

Dikotisk lyssning
● Anatomisk bas: Det auditiva systemet är inte helt korsat som det vänstra, utan båda
hemisfärerna tar emot projektioner från varje öra.
● Två auditiva stimuli presenteras samtidigt. Personen ska sedan berätta vilket ljud hen hör.
● Slutsatser: Personen återger oftast det ljud som presenteras i det högra örat vilket tyder på en Right Ear Advantage och att vänster hemisfär dominerar vid språkprocessande. Tros bero på att höger öra har förtur när stimuli ska färdas till vänster hemisfär (där språket processas). Den ipsilaterala vägen för vänster öra är då delvis blockerad, därför måste stimuli ta en längre väg och först färdas till höger hemisfär och sedan tillbaka till vänster via kommissuren. Därför återges ord som presenteras för höger öra mer korrekt. När det kommer till musikljud har dock vänster öra en fördel, och då kan man anta att höger hemisfär processar dessa auditiva stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Var även noga med att fundera på varför dessa lateralitetsmått inte alltid korrelerar så väl med varandra, vad kan det bero på? (dvs visuell halvfältsteknik och dikotisk lyssning)

A

● De är icke-invasiva och indirekta, därför är de inte lika korrekta som anatomiska studier.
● Korrelerar inte alltid med invasiva metoder:
○ Right ear advantage, men invasiva studier visar på en lokalisering av språk till vänster
hemisfär.
○ Beteendebaserade tester som lateralitetsmått kan testa fler saker än relativ cerebral
dominans.
○ Paradox: Beteendebaserade tester korrelerar mer med anatomiska studier än med data
från invasiva studier.
○ Lateralitetsmått korrelerar inte särskilt väl med varandra; testar de samma sak
egentligen?

● Förvätningar, bias och erfarenheter påverkar resultatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

I K&W beskrivs två övergripande teoretiska ramverk (Specialisering vs Interaktionsmodeller) om vad som kan antas vara lateraliserat. Beskriv kort dessa.

A

● Specialiseringsmodell: Endast en hemisfär ansvarar för en given psykologisk process. Det är dock
omtvistat vilka processer det skulle handla om.
● Interaktionsmodell: Båda hemisfärerna har förmågan att utföra alla funktioner, men de är trots
det relativt specialicerade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför testar man ofta hänthet även i forskningsstudier som inte har med hänthet att göra?

A

● Hänthet kan förklara vissa avvikande data som kan göra resultatet svårtolkat då hänthet kan vara
en faktor som ger upphov till skillnader i cerebral organisation.
● Till exempel är det fler vänsterhänta där höger hemisfär dominerar vid språkliga processer eller
där ingen preferens finns (även om vänster hemisfär fortfarande dominerar hos majoriteten),
medan dessa vanligtvis är lokaliserade till vänster hemisfär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv Anetts teori om uppkomsten av människans handpreferens, dvs varför de flesta av oss är högerhänta. Ge även exempel på hur miljön kan påverka asymmetrier i hänthet?

A

Anetts Right Shift Theory
● En hypotetisk gen (RS+) utvecklar motorcortex och språkområden i vänster hemisfär vilket leder
till en högersidig preferens (right shift).

● RS- genen bärs av vänsterhänta men orsakar inte en vänstersidig preferens utan är neutral i
förhållande till sidopreferens.
● Gör att 75 procent är bärare av RS+ och uppvisar en bias mot högerhänthet. 25 procent är bärare
av (RS-, RS-) som inte uppvisar någon preferens. Utifrån slumpen kan man förvänta sig att
hälften, cirka 12 procent, blir vänsterhänta. Mappar väl mot proportion vänsterhänta i
populationen.
Miljömässiga faktorer
● Förstärkning: Tvingad i skolan, till exempel.
● Nytta: Mamma lugnar med vänster hand där hjärtat finns och gör saker med höger hand.
● Nedsättning efter olycka, under fostertiden eller förlossningen, kan leda till vänsterhänthet.
Vanligare hos människor där graviditeten/förlossningen inneburit komplikationer och
vänsterhänta visar inte sällan på “andra” nedsättningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka är de typiska könsskillnader som ses i kognition och beskriv tre teorier som förklarar uppkomsten av dessa.

A

● Könsskillnader: Kvinnor tenderar att prestera bättre i verbala uppgifter medan män presterar
bättre i visuospatiala uppgifter (även om överlappningen är stor).
● Könshormoner: Påverkar hur hjärnan organiseras prenatalt och som sedan fortsätter att influera
hjärnaktivitet genom livet.
○ Kvinnor presterar sämre på spatiala uppgifter vid höga östrogennivåer men presterar
istället bättre på andra artikulatoriska och motoriska uppgifter.
○ För män har testosteron en koppling till spatial förmåga då denna varierar beroende på
testosteronnivåer.
○ Tyder på att olika förmågor har en koppling till hormonnivåer, där män och kvinnors
könshormoner varierar både mellan och inom könen, och likaså (kognitiva) förmågor
relaterade till dessa.
○ Hormoner går att relatera till en mängd beteenden som preferenser när det kommer till
lek och leksaker samt skillnader gällande kognition, motorik och aggressionsnivå. Därför
ses det som den mest grundläggande förklaringen. Frågan är hur de påverkar hur
erfarenhetsmässiga faktorer influerar hjärnan hos pojkar och flickor på olika sätt?

● Mognad:
○ Barn/ungdomar som mognar tidigt visar på bättre verbala än spatiala förmågor, och
tvärtom hos barn/ungdomar som mognar sent.
○ Flickor mognar generellt snabbare än pojkar, därför är det inte otroligt att detta skulle
kunna förklara varför de också presterar bättre verbalt och pojkar bättre spatialt.

● Miljömässiga faktorer:
○ Pojkar uppmuntras generellt till att vara mer självständiga och utforskande vilket främjar
spatiala förmågor.
○ Flickor uppfostras till att vara mer timida och omhändertagande vilket främjar verbala
förmågor som krävs för att kommunicera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv kortfattat tre sätt som den vänstra och högra hjärnhalvan normalt skiljer sig åt
anatomiskt.

A
  • Högre hjärnhalva är oftast större och tyngre än vänstern
  • Vänster innehåller mer proportion av grå substansen (neuron i kortex) medan högern har med vit substans
  • Finns asymmetri i temporalloben - vänster sida är större än den högra. Detta anses vara relaterat till specialiserat processande av auditiva stimuli vilket tyder på för en specialisering av språkliga funktioner till vänster hemisfär. Planum temporale som är ett viktigt område för språkförståelse är bland annat större i vänster hemisfär. (höger ansvarar för andra aspekter av ljud, bland annat icke-verbala funktioner som musikaliska ljud)
  • Högra hemisfären sträcker ut sig längre ut anteriort gentemot vänster som sträcker ut sig lite mer bakåt (posterior)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv kortfattat tre sätt som den vänstra och högra hjärnhalvan normalt skiljer sig åt
avseende funktion

A
  • Visuo-spatial funktion dvs (bild från powerpoint) vänster är “tolkaren”, ser frukten (dvs delar, detaljer). Denna tolkning som gör saker och ting begripligt är väldigt viktigt i intelligent beteende. Höger ser gubben (helheten).
  • Språkfunktion - vänster mer avancerad språklig bearbetning. Höger halva har viss språklig förmåga men avancerad bearbetning är svårt, exempelvis att avgöra vilket ord som är överordnat det andra, eller motsatsord.
  • Vänster sida förklarar vad vi gör medan höger halva kan utföra detta. Till exempel, om meddelandet “stå upp” skickas till höger sida så man ställer sig upp är det vänster hjärnhalva som ger en förklaring till det beteendet, till exempel att man blev törstig.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Har de flesta vänsterhänta människor det mesta av språkfunktioner
lokaliserade till höger hjärnhalva?

A

96% av högerhänta har mest av språkfunktioner i vänstra hemisfären (där språkfunktionerna normalt sitter) medan 70 % av vänsterhänta har i vänster fortfarande. 30 % har utvecklat språkfunktionerna på höger sida.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly