9. Domsmandssager, nævningesager, tilståelsessager og bødesager Flashcards
Hvordan adskiller bødeforlæg sig fra øvrige sagsformer?
Bødesager har en mere simpel proces end domsmandssag og nævningesager.
Hvordan kan i bødesag afsluttes?
- Ved udeblivelsesdom Hvis man ikke møder op eller møder op og nægter at sige kan man stadig blive dømt.
- Ved Bøde kan vedtages indenretligt = processuelt forlig.
- Ved Advarsel
Hvordan starter en sag om bødeforlæg?
Ofte starter sagen med bødeforlæg når man bliver stoppet af politiet. Det er reguleret i rpl § 832.
kan man give advarsel i stedet for bødeforlæg?
Man kan også ende ud i at processen ender med advarsel, jf. § 900; ofte i prostitutionssag. Eller hvis en bødesag er blevet rigtig gammelt og det ikke beror på tiltaltes forhold, så kan man afgøre sagen med advarsel. Det kræver at man finder tiltalte skyldig og at sagen er egnet til at afgøre med advarsel. Det må ikke være alvorligt. Prostitution = man kommer til DK for at arbejde ulovligt, er et godt eksempel på at sagen ender med advarsel.
Hvor er bødeforlæg reguleret i rul? Og hvad er et bødeforlæg?
Bødeforlæg er reguleret i retsplejelovens 832.
Bødeforlæg er et slags tilbud. Man kan modtage det eller lade være. Hvis man modtager så betaler man bare bøden. Bøden kommer fra politiet (færdsel) eller anklagemyndigheden ( fx bl.a. tyveri). Tilbuddet kan kun gives hvis man erkender.
Langt de fleste politikredse får man bøde straks i e-boks.
Hvordan er det muligt at en bødesag, bliver behandlet som en alm. Sag ved retten?
1) Hvis man ikke acceptere tilbuddet om bøde, så kan man klage over det, så sagen overgår til retten.
2) Hvis man ikke reagere på bøde så overgår sagen også til retten, jf. Kap. 80.
3) Når sigtede nægter anklageskrift uden domsmand.
ER bødeforlæg et problem ift. til GRL § 3 ift. til magtens tredeling og EMRK?
- Nej, det er jo bare et tilbud. Derfor må man gerne arbejde med bødeforlæg.
kan man vedtage under sag om bødeforlæg?
Man kan vedtage konfiskation (fx hvis man er taget i at ryge hash) og sagsomkostninger, jf. RPL 1012
- Man kan IKKE vedtage erstatningskrav i bødeforlæg.
er der bevisførelse under bødeforlæg?
I retten er der ingen bevisførelse ved bødesager.
i hvilket værneting skal bødeforlæg anligges?
Bødesager fremmes i hjemtingsværneting og ikke gerningsstedsværnerting.
hvornår kan bødeforlæg anvendes?
Anklagemyndigheden kan i sager om overtrædelse, der ikke skønnes at ville medføre højere straf end bøde, i et bødeforelæg tilkendegives sigtede, at sagen kan afgøres uden retssag, hvis sigtede erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist at betale en i bødeforelægget angivet bøde.
kan bødeforlæg afgøres uden for retten?
Det kan således vælge at få sin sag afgjort uden domstolsbehandling. Der kræves en reaktion for sigtet på anklagemyndighedens bødeforlæg. (Passivitet indebærer ikke vedtagelse).
Bødeforlæg har dog samme virkning som en dom.
Hvornår anvendes indenretlig behandling af bødesager?
Kan man rejse tiltale under sagen?
Vedtages et bødeforlæg ikke, indbringe sagen for retten, og sagen behandles efter reglerne i retsplejelovens kapitel 80.
Anklagemyndigheden kan også, når det skønnes, at et bødeforlæg efter sagens hidtidige forløb ikke vil blive vedtaget, vil i straks ved udfærdigelse af anklageskrift at indbringe sagen for retten.
Hvis sigtet er til stede i retten, kan anklagemyndigheden med rettens tilladelse rejse tiltale mundtligt til retsbogen, hvor hovedforhandlingen kan foretages med det samme jævnfør 895.
skal domsmænd medvirke til bødesager?
nej
hvordan adskille bødeforlæg sig fra behandling af domsmandssager?
Det der særligt adskiller behandlingen af bødesager for behandlingen af domsmandssager er, at behandlingen af bødesager ikke kræver tiltaltes tilstedeværelse. Retten kan uden afholdelse af retsmøde behandle sager, hvis det i bødeforelægget angivet, at den pågældende, hvis bødeforelægget vedtages, uden yderligere varsel kan blive dømt uden mulighed for anke jf. § 902, med mindre den pågældende inden for en frist, Der er fastsat i bødeforelægget, har anmodet om, at sagen behandles i et retsmøde, og ikke rettidigt er fremsat en Sådan anmodning. Fristen for at anmode om et retsmøde er i motiverne til bestemmelsen fastsat til mindst 14 dage.
Hvornår kan rette behandle en bødesag, som om den er tilstået?
Udebliver tiltalte uden oplyst lovligt forfald, nægter tiltalte afgive forklaring, eller har tiltalte undladt at anmode om retsmøde efter 896 a, kan retten behandle sagen, som om tiltalte har tilstået det forhold, som den pågældende er tiltalt for, når der ikke under sagen er spørgsmål om højere straf end bøde og omstændigheder ikke taler imod jf. § 897.
Hvem bestemmer om der skal afsiges U-dom i bødesager?
Det beror på dommerens vurdering om der skal afsiges udeblivelsesdom.
- Udeblivelsesdom bør ikke afsiges hvis man ved at tiltalte er bortrejst.
Afsigelse af en udeblivelsesdom i bødesager kræver ikke, at indkaldelsen til retsmødet er forkyndt for tiltalte. Anklageskrift skal sendes til tiltalte senest 2 uger før hovedforhandlingen.
Hvad har den udeblevet dømte person af muligheder efter bødesagen?
En tiltalt Der er dømt som udeblevet, kan begære sagen genoptaget under de betingelser der angivet i § 987.
kan man sende en med fuldmagt under bødesag?
ja. - Det er muligt at møde ved en person der har skriftlig fuldmagt fra tiltalte. Således kan sagen ikke afsiges ved udeblivelsesdom.
Nægter tiltalte skyldig, eller tilstår tiltalte kun delvis det forhold i bødesag
Nægter tiltalte skyldig, eller tilstår tiltalte kun delvis det forhold, der rejst tiltale for, eller finder retten det i øvrigt nødvendigt, føres bevis i sagen.
hvornår kan der afsiges advarsel i bødesag?
Hvis retten finder at tiltalte er skyldig kender retten tildele tiltalte en advarsel i stedet for at afsige dom. Det er på baggrund af lovovertrædelsens karakter herunder navnlig at Der er tale om førstegangstilfælde af en ringe forseelse, samt at tiltale ikke protestere jævnføre paragraf 900.
kan AM anke afgørelse om advarsel i bødeforlæg?
Anklagemyndigheden kan med procesbevillingsnævnets tilladelse anke afgørelsen om advarsel.
Hvornår kan der være tale om tilståelsessager?
Ved fx Domsmandssager og nævningesager. Bødesag giver ikke mening at fremme som tilståelsessag, da man ikke kan lave udeblivelsesdom.
Tilståelsessager er fordelagtigt når man kan undgå domsmandssag fx Peter Madsen. Sigtede skal samtykke i tilståelsessag.
Kan der opstå i situation i retten, hvor en tilståelsessag ikke kan fremmes som forventet?
1) Dog kan det være at et tilståelse retsmøde ikke kan fremmes som forventet.
- Efterforskningsretsmøde; både anklager, dommer og sigtede skal tilgå erkendelsen. En anklager er ikke altid tilfreds med erkendelsen. Man er ikke tilfreds hvis en kurerer ikke vil fortælle hvem har fået stoffet af, eller andre overordnede forhold man gerne vil have svar på. = der kan altså måske bevises mere for straffen eller den sigtede ikke vil give oplysninger som forventet.
2)Opstår uenigheden om anvendelse af en straffebestemmelse under retsmødet, kan sigtede dog altid forhindre tilståelse behandling ved ikke at give samtykke til, at sagen behandles efter denne bestemmelse.
Hvad skal man være enig i forbindelse med en tilståelsessag?
- Man skal kunne erkende de faktiske omstændigheder – altså hvad der er sket. Man skal ikke erkende fx hvilken § man skal anvende. Det er jo op til domstolene omkring subsumtionen.
- Man skal heller ikke være enig i strafpåstanden. Man skal ikke være enig i anklagers påstand om straf.
- Det at tilstå vil være en strafformildende omstændighed, da man procesmæssigt sparer anklager og domstolene, ligesom det at man giver dybdegående forklaring gør.
Hvordan foregår en tilståelsessag?
tilståelsessager efter § 831
Når sigtet erkender at have begået et strafbart forhold, som han sigtes for, angiver retsplejeloven særlig enkelt fremgangsmåde for at slutte straffesagen, idet sagen da uden deltagelse af lægdommere kan fremmes til dom uden udarbejdelse af anklageskriftet. I stedet for anklageskriftet indlevere sin begæring til retten om afholdelse af et retsmøde jævnfør 747, og i begæringen eller i en særlig forhånds fortegnelse er anført de forhold kommer som der rejst sigtelse for, og som sigtede har tilstået under politiets efterforskning, eller som det forventes, ansigtet ville tilstå under retsmødet.
Hvornår er der mulighed for at anvende § 831 om tilståelsessag?
bestemmelsen kan anvendes i sager der ellers ville være domsmandssager eller nævningesager. Dog kan den ikke anvendes i sager hvor der bliver spørgsmål om anvendelse af straffelovens §§ 68-70, og 73.
hvad skal tilståelsessag indeholde?
Det skal være angivet i en tilståelsessag hvilke lovovertrædelser sigtelsen vedrører og under hvilke nærmere omstændigheder lovovertrædelsen er begået.