3. Indgreb i meddeleshemmeligheden Flashcards
hvor er Indgreb i meddelelseshemmeligheden sikret?
Meddelelseshemmeligheden hører til de basale menneskerettigheder. Rettigheden er beskyttet i Grl § 72, hvoraf fremgår, at undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden.
EMRK artikel 8 beskytter retten til respekt for privatliv, familieliv, hjem og korrespondance.
Efter EMRK kan indgreb i denne menneskerettighed kun finde sted med hjemmel i national lov.
Efter grundloven kræves retskendelse, med mindre andet har hjemmel i lov.
Det følger af retsplejelovens paragraf 780 stk. 1, at Der er 6 forskellige former for indgreb;
1) telefonaflytning
2) anden aflytning, som består i at aflytte samtaler ved hjælp af et apparat (rumaflytning)
3) teleoplysning,
4) udvidet teleoplysning,
5) breve åbning
6) brevstandsning
er betingelserne for de forskellige indgreb ens?
Selv om indgrebene har meget forskellige intensiteter er betingelserne for at foretage et indgreb stort set identisk, men proportionalitetsvurdering det står i § 782 stk. 1, vil dog også afhænge af det konkrete indgrebs karakter, jf. U 2007.2129 hvor tlf.oplysning imødekommet, aflytning blev afvist.
Vi rumaflytning stilles skærpede krav til kriminaliteten, jf. § 781, stk. 5, da det betragtes som særligt alvorligt indgreb.
Hvad er forskellen på indgreb i meddeleshemmeligheden VS beslaglæggelse/ransagning.
Reglerne om indgreb i meddelelseshemmeligheden gælder kun meddelelser, Der er på vej i kommunikationslinjen mellem 2 eller flere personer.
- Hvis politiet i en lejlighed finder et brev, som modtageren har åbnet, at reglerne for beslaglæggelse og ransagning, der skal anvendes, hvis politiet ønsker at tage det i bevaring og læse det.
- Politiet kan formentligt også beslaglægge uåbnet brev
- Samme gælder, hvis Der er indtalt meddelelser på en telefonsvarer, en-e mail meddelelse, Der er registreret på modtagerens e-mail, anses ligeledes som post, Der er kommet frem til modtagerens bopæl, uanset at den endnu ikke er åbnet af den pågældende.
hvad er forskellen på at anvende reglerne om indgreb i Meddeleshemmeligheden VS beslaglæggelse/ransagning.
Forskellen på, og man anvender reglerne om ransagning eller reglerne indgreb i meddelelseshemmeligheden, at dels, hvilke betingelser der skal være opfyldt, dels (som hovedregel) om indgrebet er hemmeligt for den berørte eller ej.
- Oplysning om, hvem Der er logget på internettet i december på et tidspunkt med en angivet ip adresse = ikke et indgreb i meddelelseshemmeligheden.
- Optaget samtaler med andre er ikke indgreb i meddelelseshemmeligheden
- Hvis politiet aflytter en samtale uden brug af lytteudstyr, som personer fører i det fri, falder forholdet heller ikke ind under de er straffeprocessuelle tvangsindgreb.
- Hvis politiet anbringer sporingsudstyr uden på en bil, mens bilen befinder sig på et frit tilgængeligt sted, er der ikke tale om et indgreb i meddelelseshemmeligheden, men en del af politiets almindelige efterforskning, som ikke kræver rettens medvirken, jf. U1996.1496 V.
U 1998.1613 Ø - reglerne om indgreb af meddelseshemmeligheden
reglerne om indgreb i meddelelseshemmeligheden gælder kun meddelelser, Der er på vej i en kommunikationslinje med eller 2 eller flere personer.
- Samme gælder, hvis Der er indtalt meddelelser på en telefonsvarer en e mail meddelelse, Der er registreret på modtagerens e-mail, anses ligeledes som post, Der er kommet frem til modtagerens bopæl, uanset at den endnu ikke er åbnet af den pågældende.
(post har man nødvendigvis heller ikke læst med det samme)
Hvad er udvidet teleoplysning?
Hvad er kriminalitetskravet til indgreb i meddelseshemmeligheden; udvidet teleoplysning
Rpl § 780, stk. 1, nr. 4 giver mulighed for såkaldt udvidet teleoplysning, dvs. At der indhentes oplysninger om, hvilke telefoner eller andre tilsvarende kommunikationsapparater inden for et nærmere angivet område der sættes i forbindelse med andre telefoner eller kommunikationsapparater.
Den udvidet teleoplysning kan alene foretages under de skærpede kriminalitets krav i § 781, stk. 5, dvs. At der ligesom videre rumaflytning stilles krav om, at mistanken vedrørende forbrydelser, som har medført eller som kan medføre fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier.
Hvad er kriminalitetskrav for indgreb i meddelelseshemmeligheden
Betingelserne for at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden findes i retsplejelovens § 781.
§ 781, stk. 1, nr. 3 angiver hovedbetingelsen; kriminalitetskravet.
- Efterforskningen skal angå lovovertrædelser, som efter loven kan straffes med fængsel i 6 år eller derover.
- Indgreb i meddelelseshemmeligheden kan også anvendes i sager, hvor strafferammen er fængsel indtil 6 år ved for eksempel grove tyverier efter strfl § 286, stk. 1.
(skærpet kriminalitetskrav ve rumaflytning og udvidet teleoplysning)
hvad er mistankekrav for indgreb i meddelelseshemmeligheden
For så vidt angår mistanken kræver retsplejelovens paragraf 781, stk. 1, nr. 1, at Der er bestemte grunde til at antage, at der på den pågældende måde gives meddelelser eller foretages forsendelser til eller fra den mistænkte.
Der er således ikke tale om et skærpet mistanke krav. Bestemte grunde, det almindelige mistankekrav, er tilstrækkeligt til, at der kan foretages indgreb i meddelelseshemmeligheden.
Endelig bemærkes, at udvidet teleoplysning kan foretages, selvom mistankekravet i § 781, stk. 1, nr. 1 ikke er opfyldt.
hvad er indikationskrav for indgreb i meddelelseshemmeligheden
For så vidt angår indikation kræves det efter retsplejelovens § 781, stk. 1, nr. 2, at indgrebene må antages at være af afgørende betydning for efterforskningen dvs. Altså der gælder et højt indikationskrav. Indikationskravet .
”afgørende” er valgt for at sikre, at man ikke i takt med de forbedrede tekniske muligheder foretager et meget stort antal aflytninger og lignende, også hvor den efterforskningsmæssige betydning må antages at være beskeden.
- Det bemærkes, at der ved brev åbning og brev standsning jf. § 781 ikke krævet, at indgrebet skal være af afgørende betydning for efterforskningen, men til gengæld kan særlige bestyrket mistanke
- Brugen af ordet ”afgørende” betyder imidlertid ikke, at aflytning kun kan ske, hvis Det er den eneste mulige efterforsknings måde.
hvem har kompetencen til at beslutte indgreb i meddelelseshemmeligheden
Kompetencen til at beslutte indgreb i meddelelseshemmeligheden tilkommer retten. Kendelsen skal være begrundet jf. § 783, stk. 1.
Dette specifikations Krav har i nogle sager ført til, betingelserne for at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden ikke har været opfyldt.
indgreb i meddelelseshemmelig i alvorlige forbrydelser
Når det gælder en række alvorlige forbrydelser, at der efter § 783 stk. 2 mulighed for såkaldt aflytning på person.
Det betyder at man kan aflytte uanset hvilken slags til kommunikationsmiddel han benytter sig af. (terrorsager og anden grov kriminalitet)
Hvornår skal der ske advokatbeskikkelse i sager om indgreb i meddelelseshemmelighed.
Inden retten træffer afgørelsen om indgreb i meddelelseshemmeligheden skal der efter § 784 beskikkes en advokat for den, som indgrebet vedrører.
hvilke hensyn hviler advokatbeskikkelse på under sager om meddelseshemmelighed?
1) indgrebet er hemmeligt, og derved er der ikke mulighed for at sigtede eller andre berørte kan fremføre deres synspunkter, inden retten træffer afgørelse.
2) Er der ingen advokat, er appel af en retsafgørelse, der følger politiets ønsker, udelukket - Der er ingen til at iværksætte kære.
3) Endelig kan man frygte, at den stigende avancerede teknik kombineret med politiets ønske om opklaring af sagerne ville få udviklingen på området til at ”løbe løbsk”.
Kan man afgive samtykke til indgreb i meddelelseshemmelighed?
Ved indgrebet meddelelseshemmeligheden siger det sig selv, at der normalt ikke bliver spørgsmål om at give samtykke. Hele ideen med at foretage indgrebet er at aflytte eller læse noget, som de pågældende ikke ved bliver aflyttet eller læst.
- Samtykke kan komme på tale, når det drejer sig om telefonaflytning. Fx ved chikane.
er sondring mellem indgreb over for mistænkte og indgreb over for ikke mistænkte relevant for indgreb i meddelelseshemmeligheden
Men de fleste tvangsindgreb skelnes mellem indgreb over for mistænkte og indgreb over for ikke mistænkte. Denne sondring er imidlertid ikke relevant ved indgreb i meddelelseshemmeligheden idet der altid er mindst 2 personer involveret, hvorefter den ene kan være ikke mistænkt.
- Husk proportionalitetsprincippet over for en ikke-mistænkt, jf. Rpl § 782, stk. 1.
fremgangs måde ved indgreb i meddelelseshemmeligheden
brev åbning
Det karakteristiske ved breve åbning er, at forsendelsen - efter at politiet havde gjort sig bekendt med indholdet - på ny lukkes og videresendes, uden at modtageren eller afsender gøres bekendt hermed.
Ønsker politiet herudover at standse forsendelsen, skal der fremsættes en særlig begæring til retten, jf. Rpl § 790.
Omfatter også åbne forsendelser.