7. Sigtelsen, den sigtede og forsvarerens rolle Flashcards
er en sigtet en part?
i § 729 omhandler at den sigtede en straffesag skal anses som en part.
den sigtede subjektivitet?
Anklagemyndigheden skal være objektiv og skal fremlægge både oplysninger taler for uskyld men også skyld. Hvorimod den sigtede er subjektiv og kan gå efter hvad Der er det bedste resultat.
mistanken styrke - sigtelsen som begreb
Den som er part og sigtet har i retsplejeloven en række særlige beføjelser kommer rettigheder og pligter.
- For så vidt angår tvangsindgreb indstiller loven forskellige krav afhængig af over for hvem indgrebet foretages komme over for ikke mistænkte, ikke sigtede personer, mistænkte personer, sigtede personer.
Det er derfor af betydning at kunne fastslå, om der foreligger en sigtelse, og en person skal anses for sigtet eller blot for
hvem er sigtede begrænset til?
Sigtelsen er et led i strafforfølgning og kan dermed ikke rejses mod hvem som helst. Han sigtelse klart tilkendegivet over for en person i forbindelse med efterforskning ja ved kommende end sigtet.
grænsen mellem at være sigtet eller mistænkt
Grænsen mellem hvornår i person er mistænkt eller sigtet er flydende. Det kan have betydning hvor mange der for eksempel er et sted et givent tidspunkt for en lovovertrædelse og hvor meget man kan indsnævre det til at være en bestemt.
- i tvivlstilfælde bør personen anses som sigtet.
Sigtets adgang til forsvar
Det er krænkende for et menneske at blive sigtet for en forbrydelse. Forskellen på at være sigtet eller skyldig er i offentligt ofte kun en gradsforskel.
Sigtedes parts forhold til udøves i det væsentlige samarbejde med, eller direkte af forsvareren, jf. § 740, beskikkelse af en offentlig forsvarer indskrænker ikke sigtedes ret til selv at drage omsorg for sit forsvar.
sigtedes vigtigste beføjelser ?
retten til tavshed også kaldet selvinkrimineringforbuddet.
retten til forsvar.
retten til sagens oplysning.
hvad er forbuddet mod selvinkriminering?
Anklagemyndigheden har bevisbyrden for tiltaltes skyld. Sigtet har ingen og kan ikke pålægges nogen bevisbyrde. Sigtet har ikke pligt til at udtale sig eller på anden måde frivillige bidrage med oplysninger til sagens opklaring, men udtaler sigtet sig under sagen, kan udtalelserne bruges som bevis eller til sandsynliggørelse af sigtet skyld.
Politiet kan foretage afhøringer, men ikke pålægge nogen at afgive forklaring.
lovfæstning af forbud mo selvimkriminering og det der følger af forbuddet
Forbuddet mod selvinkriminering er i et vist omfang lovfæstet i dansk ret, jf. § 752, stk. 1, 752. Tiltalte skal gøres bekendt med at tiltalte ikke har pligt til at udtale sig og spørge, om tiltalte er villig til at afgive forklaring om de forhold, som tiltalen angår.
vidnepligt for sigtede
Der er vidnepligt hvilket betyder at Der er pligt til at afgive forklaring som vidne i retten men den foreligger ikke hvis forklaringen antages at ville udsætte vidnet selv for straf eller tab af velfærd, § 171, stk. 2, nr. 1.
hvad kan følges af at sigtet er tavs?
Tavse sigtet kan være skyldig eller uskyldig. Undladelse af at afgive forklaring indebærer ikke et indicium, ensidige et bevis for skyld.
hvad kan man hvis sigtede nægte at udtale sig under retsmøde?
Vil sigtet nægter at udtale sig under retsmødet kan politirapporten forelægges.
kontradiktion?
Ingen må dømmes uden at blive hørt.
Sigtede har ret til at kræve yderligere efterforskning eller bevisførelse end den, som politiet og AM har foranstaltet.
Selvom det ikke fremgår af en bestemmelse gælder princippet om kontradiktion også under retsmøder under efterforskningen.
Tiltalte har ret til at kommentere på beviser. Afhører vidner m.m.
Tiltalte har altid ret til det sidste ord inden der afsiges dom, jf. Rpl § 876 og 917, stk.1.
Tiltalte har ret til at udtale sig, inden spørgsmålet om strafudmåling afgøres, såfremt skyldspørgsmålet er behandlet og afgjort særskilt, jf. Rpl § 879.
Tilstedeværelsesret
Sigtet er i forbindelse med retsmøder, der afholdes under efterforskning, som udgangspunkt berettiget til at være et sted overvære alle retsmøder, jf. § 748.
sigtedes adgang til partsoffentlighed forudsætter, at sigtede underrettes om retsmødernes afholdelse.
skal sigtet underrettes om alle retsmøder
Sigtet skal ikke underrettes om et retsmøde der afholdes med henblik på at opnå rettens (forudgående) kendelse om foretagelse af foranstaltninger i henhold til kapitel 69 til 74.
Retten kan på begæring bestemme, at der ikke skal gives sigtede underretning om et retsmøde som afholdelse, eller at sigtede skal være udelukket fra at overvære et retsmøde helt eller delvis, hvis hensynet til fremmede magter kommer til statens sikkerhed eller til sagens opklaring eller tredjemand undtagelsesvis gør det påkrævet, jf. § 748, stk. 5.