13. Dokumentbeviset og ulovlige beviser Flashcards
Er vidneforklaring optaget før HF i strid med bevisumiddelbarhedsprincippet?
Vidneforklaringer afgivet før hovedforhandlingen er i strid med umiddelbarhed princippet, fordi vidneforklaringerne ganske vist afgives for dommeren, men ikke får den samlede ret, idet lægdommeren ikke kan være sted.
hvornår fraviges bevisumiddelbarhedsprincipper i forhold til vidnet forklaring?
princippet om, at vidneforklaringerne afgives under hovedforhandling for den dømmende ret, fraviges kun under ganske særlige omstændigheder ved første instans behandlingen, jf. Rpl § 174
Reglen om anticiperet bevisførelse findes i § 747 om afholdelse af retsmøder, når Det er påkrævet for at sikre bevis, der ellers må befrygtes ville gå tabt, eller som ikke uden væsentlig ulempe eller forsinkelse vil kunne føres umiddelbart for den dømmende ret.
Der bør være tvingende grunde til at afhøre vidner før hovedforhandlingen.
Skal vidnet afhøres igen, når det er blevet afhørt om reglerne for anticiperet bevisførelse?
Det skal bemærkes, at uanset § 747 mødet vil anklagemyndigheden ønske forklaring gentaget under hovedforhandlingen, hvis Det er muligt.
hvornår har en vidneforklaring ringe værdi?
Hvilken betydning har det i så fald?
Forklaring har dog forringe bevisværdi hvis forsvaren ikke har haft lejlighed til at stille spørgsmål.
Der vil formentlig foreligge en krænkelse af menneskerettighedskonvention, ved en dokumenteret forklaring fra et vidne, som ikke møder i retten, og som tiltalte og forsvarere ikke haft mulighed for at afhøre, er det eneste eller det afgørende bevis, med mindre Der er tilstrækkelige andre beviser, der giver mulighed for at bedømme troværdigheden af den dokumenterede forklaring.
Hvad er dokumentation af efterforskningsskridt
Visse efterforskningsskridt er af en Sådan karakter, at selve udførelsen af dem konstituerer et bevis.
- En konfrontation(udpegning af sigtede) fx er et efterforskningsskridt, men er den positiv bliver den et bevis, som kan forelægges retten.
Hvornår skal lave dokumentation af vidneforklaringer for 1. instans i forbindelse med ankebehandling
Man skal være opmærksom på, at næsten alle vidner i straffesager har været afhørt af politiet, før de møder i retten. drejer det sig om et vigtigt vidne, har det været afhørt adskillige gange. Det er en fiktion at forestille sig, at der i retten afgives en frisk og umiddelbar forklaring. Der vil ofte være tale om en gentagelse af den tidligere forklaring.
Er der tale om oplysninger, om hvis betydning eller indehold der er tvist mellem forsvarer og anklager, eller som ligefrem bestrides af tiltalte, bør vidnet indkaldes til fornyet afhøring. Det er nemlig Sådan at inden vidnets forklaring kan der under en landsrets afgørelse blive dokumenteret hvad Der er sagt i byretten.
Under anke behandling skal der altid beskikkes en forsvar for tiltalte, jf. Rpl 731, stk. 1, litra f.
Efter hvilken bestemmelse kan politiet foretage afhøringer og hvad kan politiet hertil kræve svar på?
Hvad kan politiet gør hvis de ikke kan få svar på det de gerne vil?
Efter § 750 kan politiet foretage afhøringer. Ingen er forpligtet til at oplyse andet end navn, adresse og fødselsdato. Det kræver ikke en begrundelse for politiet at vil kræve disse oplysninger.
Såfremt politiet anser forklaring for vigtig, og vidnet ikke ønsket at afgive dem, kan politiet anmode retten om at få afholdt et retsmøde, således at vidne kan afgive sin forklaring dér, jf. U 2007.1367
Formentlig vil retten også kunne tvinge et vidne til at iagttage en konfrontations parade arrangeret under hovedforhandling.
Hvad er vigtigt under poltiets afhøring?
For tiltalte gælder, at han udtrykkeligt skal gøres opmærksom på, at han ikke har pligt til at udtale sig, jf. Rpl § 752, stk. 1.
såfremt denne vejledning ikke har fundet sted, kan rapporten ikke dokumenteret
hvad indeholder en politirapport? Hvem har adgang til rapporten?
Efter retsplejeloven indeholder politirapporten resultatet af politiets efterforskning og dermed grundlaget for det offentlige sag mod tiltalte.
Det er derfor en selvfølge, at forsvaret må have adgang til dette materiale. Efter retsplejeloven skal forsvareren ikke vente til hovedforhandling, at man har løbende adgang til materiale, mens politiets efterforskning skrider frem, jf. Rpl § 729 a, stk. 3.
rapporten bliver grundlaget for anklagemyndighedens og forsvarerens forberedelse til retssagen.
hvad følger af bevisumiddelabrhedsprincippet?
Efter at tiltale er rejst, skal sagen efter princippet om bevisumiddelbarhed og mundtlighed fremføres direkte for den dømmende ret, der skal tage stilling til, hvorvidt anklagemyndighedens vurdering var korrekt.
hvilken adgang har domsmænd til politirapport?
Domsmændenes adgang til politirapporterne betyder af og til, at de sidder og læser i dem under hovedforhandling, og Det kan hænde, at en domsmand under votering bringer forhold op, som ikke har været omtalt under den mundtlige procedure, og hvortil der naturligvis ikke kan tages hensyn af retten.
læser dommer politirapport inden sagen?
Det er forskelligt hvorvidt en dommer læser politirapporten inden en sag, Det kan være med baggrund for at være sidestillet eller ligestilling med lægdommerne - men på den anden side kan det også være nødvendigt at kende sagen for at kunne nå frem til den materielle sandhed.
hvornår er det bedst at dokumentere politirapport ?
Når politirapporter skal dokumenteres, sker det efter rpl § 871, stk. 4.
politirapporter under hovedforhandlingen kan især komme i betragtning i følgende situationer
- Som dokumentation for objektive bevis data, eksempelvis politiets iagttagelser om vejrforhold kommer lige et finde sted mv.
- Som surrogat vidneforklaring for retten at den, der gjorde iagttagelsen
- til forhold af tidligere afgivne forklaringer om hændelsesforløb
rpl § 871, stk. 5 siger at et vidnes forklaring til politirapport herudover efter rettens bestemmelse benyttes som bevismidler, hvis parterne er enige herom og vidner ville være forpligtet til at afgive forklaring, hvis den pågældende var blevet indkaldt som vidne i retten.
Hvor ofte benyttes dokumentation af politirapport?
Tidligere var det mere almindeligt, at man slog sig til tåls med politirapport, måske fordi tilliden til politirapporten sandhedsværdi var større, end den er i dag. I dag er der en større forståelse for, at politirapporten ikke indeholder den objektive sandhed, men at polititjenestemanden gengivelse af, hvad vidnet efter hans opfattelse har forklaret.
- Den omstændighed, at vidnet har underskrevet politirapporten, ikke nogen garanti for, at politirapporten rent faktisk indeholder, hvad vidne har sagt, ensidig ment.
I dag anvendes politirapporter som surrogat for vidneforklaringer i retten med forsigtighed
Hvad er de 3 situationer hvor der er nødvendigt at benytte politirapport i stedet for en direkte forklaring
Der er 3 situationer, hvor Det kan være nødvendigt at benytte en politirapport i stedet for en direkte forklaring for den pågældende i retten;
1) vidner kan ikke eller kun med besvær skaffes til veje til hovedforhandling for eksempel på grund af sygdom, alder, eller et vidne er bosat i en fjerntliggende land
2) vidnet er omfattet af en vidne fritagelse grund kommer men har alligevel afgivet forklaring til politiet, og nægter nu at udtale sig i retten
3) tiltalte nægter at afgive forklaring i retten, men har tidligere udtalt sig til politiet
Hvad vil det sige at vidnet ikke kan skaffes til veje Ift. til dokumentation af politirapport?
Hvis vidnet er afgået ved døden er udgangspunktet, at der kan ske dokumentation af politirapporten.
Såfremt den afdødes forklaring er det reelt afgørende bevis, bør tiltalte frifindes, jf. EMRK art. 6, stk. 3, litra d.