פרק 8 Flashcards
סימפטומים סומטיים והפרעות קשורות
הפרעות הסימפטומים הסומטיים מצויות בקו התפר שבין פסיכולוגיה אבנורמלית ורפואה. אלו הן קבוצת הפרעות הכוללות סימפטומים גופניים בשילוב מחשבות אבנורמליות, רגשות ואף התנהגויות בתגובה לאותם סימפטומים גופניים. המונח ‘סומה’ מתייחס לגוף. כאמור, הפרעות סימפטומים סומטיים מערבות דפוסים בהם האדם מתלונן על סימפטומים בגופו המציעים העדפה לבעיות רפואיות פיזיות, אך כאשר אין הסבר רפואי ברור שיכול להסביר בצורה מספקת את הסימפטומים הללו- כדוגמת שיתוק או כאב. למרות הטווח הרחב של ההצגות הקליניות, בכל מקרה של הפרעת סימפטומים סומטיים האדם עסוק עם אספקט מסוים של בריאותו עד למידה שבה הוא מראה פגיעה משמעותית בתפקוד.
ב
DSM 4
דגש רב ניתן לרעיון שהסימפטומים לא היו יכולים להיות מוסברים מבחינה רפואית. לעומת זאת, ב
DSM 5
רעיון זה קיבל פחות הדגשה והבלטה משום שקיימת הכרה בכך שלעתים הרפואה עשויה לשגות וכן לא תמיד מצוי הסבר מספק ברפואה לקיומם של סימפטומים מסוימים.
דבר חשוב נוסף הוא שלמטופל הסובל מהסימפטומים הללו אין כל שליטה עליהם. בנוסף, המטופל אינו מזייף במכוון את הסימפטומים או מנסה לרמות אחרים. במרבית המקרים, המטופלים הסובלים מהסימפטומים מאמינים בכל מאודם שמשהו אינו כשורה אצלם. באופן לא מפתיע, מטופלים אלו הינם מבקרים תדירים במרפאות ובתי חולים.
לעתים, כמובן, אנשים מעמידים פני חולה או מוגבל באופן מכוון ומודע. יחד עם קטגוריית הסימפטומים הסומטיים וההפרעות הקשורות ב
DSM 5
מצויות הפרעות פיקטיביות (בדויות/ דמיוניות). בהפרעות פיקטיביות האדם באופן מכוון מפיק סימפטומים פסיכולוגיים או פיזיולוגיים (או שניהם). במובן זה, הפרעות פיקטיביות נבדלות מ
malingering.
בmalingering
(הִתחַלות), האדם באופן מכוון מפיק או מגזים במידה רבה סימפטומים גופניים, דבר המקבל חיזוק על ידי תמריצים חיצוניים כגון הימנעות מעבודה, הימנעות משירות צבאי או הימנעות מהעמדה לדין בגין עבירות פליליות.
בדיון שלנו נתמקד ב4 הפרעות בקרב קטגוריית הסימפטומים הסומטיים וההפרעות הקשורות:
- Somatic symptom disorder
- Illness anxiety disorder
- Conversion disorder
- Factitious disorder.
Somatic symptom disorder
אבחנה חדשה זו כוללת מספר הפרעות שקודם לכן נחשבו לאבחנות נפרדות ב
DSM 4.
ההפרעות הישנות של היפוכונדריה, הפרעות סומטיות והפרעת הכאב כבר אינן מופיעות ב
DSM 5
. רוב האנשים שבעבר היו מאובחנים עם אחת מההפרעות הללו כעת יהיו מאובחנים עם הפרעת הסימפטומים הסומטיים. במקרה שבו אדם יאובחן כסובל מהפרעת הסימפטומים הסומטיים, עליו לחוות סימפטומים סומטיים כרוניים שגורמים לו למצוקה, מחשבות לקויות
(dysfunctional thoughts),
רגשות ו/או התנהגויות דיספונקציונליות. בעבר, האבחנה דרשה גם הוכחות לכך שהסימפטומים לא ניתנים להסבר מבחינה רפואית. עם זאת, כאמור, כיום אין צורך בהוכחה מסוג זה לאבחון הפרעה זו (היות וגם קשה מאד להוכיח שמחלה כלשהי אינה ניתנת להסבר מהבחינה רפואית). תחת זאת, ב
DSM 5
ההתמקדות היא בכך שחייבת להתקיים אחת מבין שלושת התכונות:
1. מחשבות עיקשות ולא פרופורציונאלית של האדם על חומרת הסימפטומים שהוא חווה.
2. רמת חרדה גבוהה באופן תמידי ועיקש של האדם בקשר לסימפטומים שהוא חווה או בקשר לדאגה לבריאותו.
3. השקעת זמן ואנרגיה מוגזמים בסימפטומים הללו או בדאגה לבריאות.
על הסימפטומים הללו להיות תמידיים ועקביים במשך תקופה של, לכל הפחות, חצי שנה.
מטופלים עם הפרעת סימפטומים סומטיים נראים לרוב בסביבת מרפאות. יותר סביר כי נשים שאינן לבנות ופחות מושכלות תסבולנה מהפרעה זו מאשר אנשים עם סימפטומים בעלי בסיס רפואי ברור. מטופלים הסובלים מהפרעת סימפטומים סומטיים עוסקים תדיר בהתנהגויות של חולי שהינן דיספונקציונליות, כדוגמת חיפוש אחר הליכים רפואיים נוספים או בדיקות דיאגנוסטיות נוספות כשהרופא אינו מצליח למצוא דבר שאינו כשורה. בעוד שרובנו חשים הקלה כשהבדיקות שעברנו לא חושפות בעיה כלשהי, סביר כי אנשים עם הפרעת סימפטומים סומטיים יחשבו כי משהו פוספס בבדיקה הרפואית או לא נבדק כראוי ועל כן יחפשו סיוע וייעוץ מרופא אחר.
מחקרים שונים מציעים שאנשים עם הפרעת סימפטומים סומטיים נוטים להיות בעלי סגנון קוגניטיבי שמוביל אותם להיות היפר-סנסיטיביים (רגישים במידה רבה) לתחושות בגופם. בנוסף, הם חווים את התחושות הללו כעוצמתיים, מטרידים ואברסיביים במידה רבה. תכונה נוספת של מטופלים אלו היא שהם נוטים לחשוב באופן קטסטרופלי על הסימפטומים שלהם, תוך נטייה פעמים רבות לבצע הערכת יתר לחומרת מצבם הבריאותי.
בחלק הבא נדון בהיפוכונדריה, הפרעת כאב והפרעת סומטיזציה. חשוב לומר שב
DSM 5 ההפרעות הללו נכללות בקטגוריית הפרעת הסימפטומים הסומטיים. למרות זאת, ההיסטוריה והמחקר אודות הפרעות אלו עודנו חשוב להבנה.
היפוכונדריה Hypochondriasis
בערך כ75% מהאנשים שאובחנו בעבר עם היפוכונדריה יאובחנו עם הפרעת סימפטומים סומטיים ב
DSM 5.
בהיפוכונדריה האדם מועסק במחשבה שילקה, או חרד מפני הידבקות, במחלה רצינית למרות שבפועל הוא אינו חולה במחלה זו. עיסוקים מטרידים ומעיקים אלו נחשבים להיות מבוססים על פרשנות מוטעית של אחד או יותר סימני גוף או סימפטומים (כלומר, להיות משוכנעים שהשיעול הקטן ביותר הוא סימן לסרטן ריאות). החשש מפני כך שהוא עשוי להיות חולה ממשיך להתקיים למרות היעדר ההוכחות הרפואיות לקיומה של מחלה. אכן, אנשים אלו לעתים חשים מאוכזבים כאשר לא נמצאת אף בעיה רפואית. ההפרעה חייבת להימשך לאורך חצי שנה, לכל הפחות, על מנת שהאדם יאובחן כבעל היפוכונדריה ושלא יאובחן כבעל דאגות בריאותיות ארעיות.
לא במפתיע, אנשים בעלי היפוכונדריה קודם פוגשים רופא בנוגע לתלונותיהם הבריאותיות. היות והם אף פעם לא נרגעים לאורך זמן ונוטים לחשוד שהרופא שלהם החמיץ משהו בבדיקה הרפואית, הם פעמים רבות תרים אחר רופאים נוספים, בתקווה שאחד מהם עשוי לגלות מה הבעיה שממנה הם סובלים. אנשים עם היפוכונדריה לרוב מתנגדים לרעיון שהבעיה ממנה הם סובלים היא בעיה פסיכולוגיה שעשויה להיפתר על ידי טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
לפני
DSM 5
, היפוכונדריה הייתה אחת משתי הפרעות הסימפטומים הסומטיים הנצפות ביותר, עם שכיחות במרפאות כלליות של 2-7%. היפוכונדריה מתרחשת בקרב נשים וגברים בשכיחות שווה ויכולה לפרוץ כמעט בכל גיל, למרות שהגיל הנפוץ ביותר להתפרצות המחלה הוא הבגרות המוקדמת. היפוכונדריה נחשבת להפרעה עיקשת אם לא מטפלים בה, למרות שמידת חומרת ההפרעה יכולה להשתנות עם הזמן. אנשים הסובלים מהיפוכונדריה פעמים רבות סובלים גם מהפרעות מצב-רוח, מהפרעות פאניקה, או מסוגים שונים של הפרעות סימפטומים סומטיים. זאת אחת מן הסיבות שבגללן היפוכונדריה אינה נבדלת מהפרעות סימפטומים סומטיים אחרות ב
DSM 5.
תכונות מזדמנות/ לא פורמליות
הידע שלנו לגבי גורמים ותכונות לא פורמליות המעורבים בהפרעת סימפטומים סומטיים, כולל היפוכונדריה, הוא יחסית מועט. דבר זה נכון במיוחד, כאשר משווים אותו להפרעות מצב-רוח והפרעות חרדה. כיום, פרספקטיבות קוגניטיביות-התנהגותיות על היפוכונדריה הן כנראה המקובלות והנרחבות ביותר. גישות אלו מחזיקות בדעה מרכזית ומוצקה שמדובר בהפרעה של הקוגניציה והתפיסה. רבים סוברים כי התכונה המגדירה של הסינדרום היא פירוש מוטעה של תחושות גופניות, אך מנקודת מבטן של הגישות הקוגניטיביות-התנהגותיות פרשנויות מוטעות אלו משחקות גם בתפקיד מזדמן ולא פורמלי. במחקר מאמינים כי החולים תופסים את הסימפטומים שלהם כיותר מסוכנים מאשר כפי שהם בפועל ושופטים מחלה מסוימת כבעלת סבירות גבוהה יותר, או כיותר מסוכנת, מאשר כפי שהיא באמת. לאחר שהם מפרשים שלא כהלכה סימפטום, החולים נוטים לחפש אחר הוכחות שיאשררו את אמונתם וכן נוטים להפריך או לבטל עדויות לכך שהם בבריאות תקינה. למעשה, הם מאמינים שלהיות בריא משמעו להיות נטול מסימפטומים לחלוטין. כמו כן, החולים תופסים את הסבירות שיהיו מסוגלים להתמודד עם מחלה כנמוכה באופן קיצוני ורואים את עצמם כחלשים וחסרי יכולת לסבול מאמץ גופני או התעמלות. כל אלו נוטים ליצור מעגל זדוני שבו החרדה של ההיפוכונדר ממחלה או מסימפטומים, גורמת לסימפטומים פסיכולוגים של חרדה ואלו מספקים תמריץ נוסף לשכנועם העצמי שהם אכן סובלים מחולי כלשהו.
ברסקי ועמיתיו, מצאו שהמטופלים שלהם הסובלים מהיפוכונדריה דיווחו על הרבה מחלות שסבלו מהן בילדותם ועל החמצת לימודים בבית הספר בשל התחלואות. אנשים עם היפוכונדריה נוטים גם להיות אנשים שנחשפו לכמות רבה של מחלות במשפחתם במהלך התבגרותם, דבר שייתכן וייצר זיכרונות חזקים בהם מישהו היה חולה או היה מצוי בכאב ואף גרם להם להכיר ברווחים המשניים שאדם חולה עשוי לעתים ליהנות מהם בשל מחלתו.
מעניין, כי מחקר אחד שחקר בשנית מטופלים עם היפוכונדריה לאחר 4-5 שנים מצא כי אלו שחזרו למצבם הקודם (נעשו פחות היפוכונדרים) קיבלו באופן משמעותי יותר מחלות (אמתיות) וסיבוכים רפואיים לעומת המטופלים שלא חוו נסיגה במחלתם (נשארו היפוכונדרים כפי שהיו קודם). במילים אחרות, נראה כי נטיות היפוכונדריות פחתו עקב התרחשות של מחלות רציניות.
Somatization Disorder
הדיאגנוזה ב
DSM 4
להפרעת הסומטיזציה (מכונה בעברית גם תסמונת בריקט) היא הפרעה נוספת שכעת הוכללה תחת הקטגוריה הרחבה של הפרעת הסימפטומים הסומטיים ב
DSM 5
. הפרעת הסומטיזציה מאופיינת על ידי תלונות פיזיות רבות ושונות. כדי לקבל את הדיאגנוזה ההפרעה חייבת להתחיל בגיל 30 ולהימשך לאורך מספר שנים כשלא ניתן להסבירה על ידי הימצאותה של מחלה בריאותית או פציעה פיזית. כמו כן, ההפרעה צריכה לגרום לאדם להיות מופנה לטיפול רפואי או לפגיעה משמעותית בתפקוד. באופן הקריטריון ב
DSM 4
הצריך שהמטופל ידווח על מספר רב של סימפטומים בטווח רחב של תחומים (למשל, 4 סימפטומים של כאב, 2 סימפטומים גסטרולוגיים, סימפטום אחד שקשור בתפקוד מיני וסימפטום שקשור בבעיה נוירולוגית). למרות זאת, על מנת להיחשב כבעל הפרעת סומטיזציה המטופל היה צריך לחוות 8 מתוך 33 סימפטומים מסוימים. עם הזמן, האופי השרירותי של הקריטריונים לאבחון ההפרעה נעשה ברור יותר ויותר ודיאגנוזה פורמלית לאבחון ההפרעה החלה להתגבש על ידי חוקרים וקלינאים רבים. לאחר תביעות משפטיות, ב
DSM 5
סכום הסימפטומים הארוך והמורכב כבר אינו תקף והפרעת הסומטיזציה כעת נחשבת לעוד אחת מני גרסאות רבות של הפרעת הסימפטומים הסומטיים.
דמוגרפיה, קו-מורבידיות ומסלול ההפרעה
הפרעת הסומטיזציה בדרך כלל מתחילה בגיל ההתבגרות ושכיחה פי 3-10 בקרב נשים מאשר בקרב גברים. כמו כן, ההפרעה נוטה להתרחש בקרב אנשים בעלי פחות השכלה ובמצב סוציו-אקונומי נמוך. מעריכים כי השכיחות לאורך החיים היא כ0.2-2% בקרב נשים ופחות מ0.2% בקרב גברים. הפרעת הסומטיזציה מופיעה בשכיחות גבוהה יחד עם כמה הפרעות אחרות ביניהן דיכאון מאז’ורי, הפרעות פאניקה, הפרעות פוביה והפרעת חרדה כללית. זו נחשבת להיות הפרעה יחסית כרונית עם פרוגנוזה לא מבטיחה, למרות שלעתים ההפרעה נעלמת באופן ספונטני.
תכונות מזדמנות בהפרעת סומטיזציה
כיום מאמינים כי אנשים עם הפרעת סומטיזציה מתייחסים ומפנים קשב באופן סלקטיבי, וכן מראים הגדלה תפיסתית של תחושות גופניות. בדומה למטופלים הסובלים מהיפוכונדריה, הם נוטים לנהוג בקטסטרופליות כלפי תלונות גופניות מינוריות ושוליות (ורואים בהם סימן למחלה גופנית רצינית) וכן נוטים לחשוב על עצמם כחלשים מבינה פיזית או כחסרי יכולת לסבול סטרס או פעילות גופנית.
קריטריונים להפרעת סומטיזציה על פי DSM 5:
1. אחד או יותר סימפטומים סומטיים שגורמים למצוקה או נגרמים כתוצאה מפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי של האדם.
- מחשבות, רגשות והתנהגויות מוגזמות ועודפות הקשורות לסימפטומים הסומטיים או קשורות לדאגות אודות המצב הבריאותי כפי שיודגם בסעיפים הבאים:
א. מחשבות לא פרופורציונאליות ועיקשות של האדם לגבי חומרת הסימפטומים שהוא חווה.
ב. רמות גבוהות של חרדה באופן עיקש ומתמשך, לגבי מצב בריאותי או הסימפטומים הסומטיים.
ג. זמן ואנרגיה מוגזמים המשוקעים בסימפטומים הללו או בדאגות לגבי המצב הבריאותי. - למרות שאף סימפטום סומטי מסוים עשוי לא להיות נוכח תמיד, המצב של בעל סימפטומים כלשהם עיקש ותמידי (באופן טיפוסי לאורך יותר מ6 חודשים).
טיפול בהפרעת סומטיזציה
הפרעת הסומטיזציה נחשבה במשך שנים רבות להפרעה שקשה עד מאד לטפל בה ומטפלים רבים חשו אכזבה, אי-בהירות ותסכול כשניסו לטפל באנשים עם הפרעה זו. עם זאת, במהלך 15 השנים האחרונות, חלק מהמחקר הטיפולי החל להציע שסוג מסוים של טיפול תרופתי בשילוב עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עשוי להיות מועיל. בעזרת גילוי זה הציעו שרופאים כלליים ילמדו כיצד לטפל במטופלים עם הפרעת סומטיזציה וכך יסייעו להם לנהל את מחלתם וכן כך יחושו פחות מתוסכלים מהם. טיפול בעל יעילות מתונה, כולל מפגשים של המטופל עם אותו הרופא בכל פגישה. הRופא יקיים אינטגרציה עם המטופל ויהיה אחראי על הטיפול בו על ידי פגישות קבועות עימו (ועל ידי כך יוכל לנסות לצפות את הופעתן של בעיות נוספות) ועל ידי עריכת בדיקות פיזיות למטופל הממוקדות בתלונות החדשות שלו (ועל ידי כך לקבל את הסימפטומים של המטופל כתקפים). עם זאת, באותו הזמן הרופא יימנע מעריכת מבחני דיאגנוזה בלתי הכרחיים ויעשה שימוש מינימלי בתרופות או בטיפולים אחרים. מספר מחקרים, מצאו שמטופלים שעברו סוג טיפול שכזה הראו ירידה ניכרת בהוצאות בריאותיות לאורך מספר חודשים עוקבים ואף לעתים הראו שיפור בתפקוד גופני (למרות שלא בהכרח הראו שיפור במצוקה פסיכולוגית). סוג הטיפול התרופתי יכול להיות אף יותר יעיל כשמשולב עם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי המתמקד בקידום התנהגות נאותה ומתאימה, כדוגמת התמודדות טובה יותר והתאמות אישיותיות, ולעודד את המטופל לחדול מהתנהגויות שאינן אדטיביות כדוגמת התנהגות של חולי או עיסוק יתר בסימפטומים גופניים.
הפרעת כאב Pain Disorder
הדיאגנוזה השלישית ש
DSM4
הכליל בתוך קטגוריה של הפרעת הסימפטומים הסומטיים היא הפרעת כאב. הפרעת כאב מאופיינת בכאב עיקש ורציני באחד או יותר מאזורי גוף שלא נוצר בכוונה או שהאדם מזייפו. למרות שייתכן ומצב בריאותי כלשהו גרם או תרם להיווצרות הכאב, משערים כי גורמים פסיכולוגים משחקים תפקיד חשוב בקיומו. ואכן גורמים פסיכולוגים משחקים תפקיד בכל דפוסי וצורות הכאב. הפרעת הכאב עשויה להיות אקוטית (נמשכת פחות מ6 חודשים) או כרונית (נמשכת מעל 6 חודשים). כאשר עובדים עם חולים הסובלים מהפרעת כאב, חשוב לזכור שהכאב שנחווה אמיתי מאד ויכול להיות מייסר כמו כאב המגיע מפציעות. בנוסף, חשוב לציין שכאב הינו תמיד, לפחות בחלקו, חוויה סובייקטיבית פרטית שיכולה להיות מזוהה באובייקטיביות על ידי אחרים.
השכיחות של הפרעת הכאב באוכלוסייה הכללית אינה ידועה. היא בהחלט די נפוצה בקרב מטופלים של מרפאות כאב. היא מאובחנת בתדירות גבוהה יותר בקרב נשים, מאשר בקרב גברים ומופיעה פעמים רבות עם הפרעות מצב-רוח או חרדה, שעשויות להופיע לפני הפרעת הכאב או בעקבותיה (כלומר, יופיעו כתוצאה מהפרעת הכאב). אנשים הסובלים מהפרעת כאב, פעמים רבות אינם יכולים לעבוד (הם לפעמים מנסים לקבל הכרה של נכה) ואינם יכולים לבצע פעילויות יומיומיות אחרות. כתוצאה מחוסר הפעילות שלהם (כולל הימנעות מפעילות גופנית) ומבידודם החברתי, הם עלולים להידרדר לדיכאון ולאובדן כוחם הפיזי והסבילות שלהם. העייפות ואובדן הכוח הפיזי הללו יכולים להחמיר את הכאב שהם חווים במעין מעגל אכזרי. זאת ועוד, הרכיב ההתנהגותי של הכאב הינו די חשיל במובן שהוא יכול לגדול כשהוא מתוגבר ומקבל חיזוקים על ידי תשומת לב, סימפטיה או הימנעות מפעילות לא תגמלת. לבסוף, יש ראיות המציעות שאנשים בעלי נטייה לראות באופן קטסטרופלי את המשמעות והאפקט של כאב, עשויים להיות אותם האנשים בעלי הסבירות הגבוהה לפתח מצב של כאב כרוני.
טיפול בהפרעת הכאב
ייתכן שמשום שמדובר בהפרעה פחות מורכבת ורבת-פנים, לעומת הפרעת הסומטיזציה, בדרך כלל קל יותר לטפל בהפרעת הכאב. ואכן, נעשה שימוש נרחב בטכניקות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הן בהפרעות כאב פיזיות והן בהפרעות כאב פסיכולוגיות. תוכניות טיפול לרוב כוללות אימון הירגעות, תמיכה ותיקוף שהכאב הוא אמיתי, לוח זמנים יומי ובו פעילויות יומיומיות שונות, הבנייה מחודשת של קוגניציות ותגבור של התנהגויות “היעדר כאב”
(“no-pain” behaviors).
מטופלים שמקבלים טיפול שכזה נוטים להראות הפחתה משמעותית בסימני מצוקה ובחוסר יכולת
(disabilities),
למרות שהשינויים בעוצמת הכאב שהם חווים נוטים להיות קטנים יותר בשיעורם. בנוסף, תרופות אנטי-דיכאוניות (בייחוד התרופות הטריציקליות) וחלק מהתרופות ממשפחת
SSRI
נמצאו כמפחיתות את עוצמת הכאב באופן שהינו בלתי-תלוי בהשפעות שיש לתרופות על מצב-הרוח.
Illness Anxiety Disorder
הפרעת חרדת המחלה היא הפרעה חדשה ב
DSM 5.
בהפרעה המאובחנת החדשה הזו, אנשים סובלים מרמות גבוהות של חרדה לגבי פיתוח של מחלה רצינית. החרדה הזו מפריעה לתפקודם וגורמת לייסורים, אך יש בה מעט מאד (וברמה מתונה) סימפטומים סומטיים.
מעריכים כי בערך 25% מהאנשים שהיו מאובחנים עם היפוכונדריה ב
DSM 4
יאובחנו עם הפרעת חרדת המחלה ב
DSM 5.
קריטריונים להפרעת חרדת המחלה על פי
DSM 5:
1. להיות מועסק במחשבה של לחלות או להידבק במחלה רצינית.
2. הסימפטומים הסומטיים לא נוכחים/ קיימים , או אם קיימים הינם מתונים במידת עוצמתם. אם ליקוי רפואי נוסף קיים או שיש סכנה שהאדם יפתח ליקוי בריאותי (כגון, קיימת היסטוריה משפחתית של מחלות), העיסוק המתמשך בפחד מפני המחלה מוכרח להיות חמור וחסר פרופורציות באופן מובהק.
3. לאדם ישנן רמות גבוהות של חרדה בנוגע לבריאותו והוא בקלות מובהל לגבי מצבו הבריאותי.
4. האדם מבצע התנהגויות הקשורות לבריאותו באופן מופרז (למשל, בודק באופן רפטטיבי את גופו בכדי למצוא סימני מחלה) או מפגין הימנעות בלתי מסתגלת (נמנע מפגישות עם הרופא או בתי חולים).
5. האדם מוטרד ממושכות ממחלה, לכל הפחות במשך 6 חודשים, אולם המחלה הספציפית ממנה האדם חושש עושיה להתחלף רבות במהלך תקופת הזמן הזו.
6. המחלה שנקשרת לדאגות שאינן מניחות את הדעת אינה ניתנת להסבר טוב יותר על ידי הפרעה נפשית אחרת, כדוגמת- הפרעת סימפטומים סומטיים, הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה כללית,
body dysmorphic disorder,
או הפרעת דלוזיות מסוג סומטי.
Conversion Disorder:
Functional Neurological Symptom Disorder
הפרעת ההמרה
(conversion)
נחשבת לאחת מן ההפרעות המסקרנות והמסובכות בפסיכולוגיה, ועדיין יש לנו הרבה ללמוד אודותיה. ההפרעה מערבת דפוס סימפטומים או אפקטים הנגרעים מתוכם המשפיעים על החושים או על ההתנהגות המוטורית, דבר המציע שהמטופל סובל מליקוי נוירולוגי או בריאותי. אולם, לאחר בדיקות רפואיות יסודיות, מתברר כי דפוס הסימפטומים לא יכול להיות מוסבר במלואו על ידי ליקוי בריאותי מוכר. כמה מן הדוגמאות הטיפוסיות להפרעה כוללות- שיתוק חלקי, עיוורון, חירשות או
pseud- seizures
(פסאודו-התקפים). בהפרעה זו האדם לא מייצר בכוונה או מזייף את הסימפטומים, אלא שגורמים פסיכולוגיים נשפטים כשמשחקים תפקיד חשוב בהיווצרותה. זאת משום, שהסימפטומים לרוב מתחילים או מחמירים בעקבות קונפליקטים או סטרסורים רגשיים או בינאישיים שקדמו להם.
תצפיות מוקדמות, עוד מתקופתו של פרויד, מציעות כי רוב האנשים עם הפרעת המרה הראו מעט מאד מהחרדה והפחד שהיינו מצפים לראות באדם שנעשה משותק או איבד את יכולת ראייתו. היעדר הדאגה הזאת למראית עין (הידועה בשם
the beautiful indifference)
באופן שבו המטופל מתאר מה השתבש אצלו, נחשב במשך זמן רב לקריטריון דיאגנוסטי חשוב להפרעת המרה. יחד עם זאת, מחקר קפדני שנעשה בהמשך מראה ש”האדישות היפה” הזו למעשה מתרחשת רק בקרב 20% מהמטופלים עם הפרעת המרה, כך שהקריטריון הוצא מהגרסאות המאוחרות של ה
DSM.
המונח
conversion disorder
הינו יחסית מאוחר. מבחינה היסטורית, מדובר באחת ההפרעות שקובצו יחד תחת המונח
hysteria
(היסטריה). פרויד השתמש במינוח
conversion hysteria
להפרעות אלו (שהיו מאד שכיחות בקליניקה שלו באותם הימים) משום שהוא האמין שהסימפטומים היוו ביטוי של אנרגיה מינית מודחקת- שהיא למעשה הקונפליקט הבלתי מודע שאדם חש כלפי תשוקותיו המיניות המודחקות. לדעת פרויד, החרדה המודחקת מאיימת להפוך למודעת, כך שבאופן בלתי מודע היא מומרת
(converted)
להפרעה גופנית ועל ידי כך מאפשרת לאדם להימנע מהתמודדות עם הקונפליקט. לדוגמה, רגשות האשם של מישהו לגבי תשוקתו לאונן עשויות להיפתר על ידי פיתוח יד משותקת. השיתוק לא נעשה באופן מודע, כמובן, והאדם אינו מודע למקור או למשמעות של הסימפטום הפיזי. פרויד גם חשב שההפחתה בחרדה ובקונפליקט התוך-נפשי היה ה”רווח הראשי” שמשמר את המצב הבריאותי הלקוי, אך הוא ציין שלמטופל היו פעמים רבות הרבה מקורות של “רווח משני”, כגון רכישת סימפטיה ותשומת לב מאהוביו. למנסחי
DSM 5
היו הצעות רבות לגבי שינוי שם ההפרעה (למשל להפרעה פסיכוגנית, פונקציונלית ודיסאסוציאטיבית). לבסוף, גישה שמרנית ננקטה והמונח
conversion disorder
נשמר, למרות שאחריו הוסיפו מאמר מוסגר:
“Functional neurological symptom disorder”.
זרזים, נסיבות, בריחה ורווחים משניים
למרות שההפרעה עדיין מכונה הפרעת ההמרה, הסימפטומים הגופניים הם שנחשבים לסימפטומים המשרתים את הפונקציה של “תירוץ” מתקבל על הדעת, המאפשר לאדם לברוח או להימנע ממצבים מעוררי לחץ מבלי לקחת אחריות על כך שהוא עושה זאת. באופן טיפוסי, חושבים כי לרוב האדם ראשית חווה אירוע טראומטי שמדרבן את התשוקה לברוח מהמצב הלא נעים. יתר על כן, למרות שמצב החולי או השיתוק מקובל ונסלח יותר מבחינה חברתית, זה נכון רק אם המוטיבציה של האדם לעשות זאת היא בלתי-מודעת.
לפיכך, במונחים עכשוויים הרווח הראשי של סימפטומים של הפרעת ההמרה הוא בריחה מתמשכת או הימנעות ממצב מלחיץ. היות וכל זה בלתי מודע (האדם אינו רואה כל קשר בין הסימפטומים לבין הסטרסור), הסימפטומים נעלמים רק אם המצב המלחיץ נפתר או נעלם. באופן מקורב, המונח רווח משני, שבמקורו התייחס לרווחים שהסימפטומים מעניקים מעבר ל”רווח הראשי” של נטרול קונפליקט אינטרוספקטיבי, נשמר גם כן. באופן כללי, משתמשים במונח כדי להתייחס לכל נסיבות “חיצוניות” כמו תשומת לב מאנשים קרובים או פיצוי כספי שיחזקו ויתגברו את תחזוקת המוגבלות/נכות.
מחקר אחד השווה את תדירותם של אירועי חיים מעוררי לחץ בעברם הקרוב של מטופלים הסובלים מהפרעת ההמרה ומטופלים הסובלים משליטה מדוכאת ולא מצא הבדל בתדירות ביניהם. זאת ועוד, ככל שההשפעה השלילית של אירועי החיים המלחיצים הקודמים גדולה, כך הסימפטומים של הפרעת ההמרה נעשים חמורים. מחקר נוסף, בחן את רמותיו של סמן נוירו-ביולוגי לסטרס (רמות נמוכות של גורם נוירו-טרופי הנובע מהמוח) בקרב נבדקים הסובלים מהפרעת ההמרה בהשוואה לנבדקים הסובלים מדיכאון מז’ורי ולנבדקי ביקורת בריאים. הן הנבדקים הסובלים מדיכאון מז’ורי והן הנבדקים הסובלים מהפרעת ההמרה הראו רמות פחותות של סמן זה בהשוואה לנבדקי הביקורת הבריאים. ממצא זה מספק תמיכה לתיאוריה כי קיים קשר בין סטרס לבין התפרצות הפרעת ההמרה.
קריטריונים להפרעת ההמרה על פי
DSM 5:
1. סימפטום אחד או יותר של שינוי רצוני של תפקוד מוטורי או סנסורי
(altered voluntary motor or sensory function).
2. ממצאים קלינים מספקים ראיות לחוסר התאמה בין הסימפטומים ומזהים ליקויים רפואיים ונוירולוגיים.
3. לא ניתן להסביר טוב יותר את הסימפטום או החסר
(deficit)
על ידי הפרעה פיזית או נפשית אחרת.
4. הסימפטום או החסר
(deficit)
גורם למצוקה קלינית משמעותית או לפגיעה משמעותית בתפקוד חברתי, תעסוקתי או בכל תחום חשוב אחר של תפקוד או למצב שמחייב הערכה והתערבות רפואית.
הצטמצמות השכיחות ותכונות דמוגרפיות
בעבר, הפרעות המרה היו יחסית שכיחות בקרב חיים אזרחיים ובמיוחד בקרב חיים צבאיים. במהלך מלחמת העולם הראשונה, הפרעת ההמרה הייתה הסינדרום הפסיכיאטרי הנפוץ ביותר בקרב חיילים; ההפרעה גם הייתה יחסית נפוצה במהלך מלחמת העולם השנייה. הפרעת ההמרה התרחשה, באופן טיפוסי, עקב תנאי לוחמה מלחיצים מאד וכללה גברים שבתנאים אחרים היו נחשבים ליציבים נפשית. באופן זה, סימפטומים של הפרעת ההמרה- כדוגמת שיתוק של הרגליים, איפשרו לחייל להימנע מחרדה העולה בסיטואציות של לוחמה מבלי לקבל את תווית ה’פחדן’ או לעמוד למשפט בבית-דין צבאי.
הפרעות המרה מצויות בערך ב50% מהאנשים המופנים לטיפול במרפאות נוירולוגיות. בשכיחות באוכלוסייה הכללית אינה ידועה, אך אפילו ההערכה הגבוהה ביותר הייתה בסביבות 0.005%. באופן מעניין, השכיחות ההולכת ומצטמצמת הזו של הפרעת ההמרה נדמית כקשורה מאד לגדילה שחלה בידע של העולם המודרני לגבי ליקויים רפואיים ופסיכולוגיים: הפרעת ההמרה כנראה מאבדת מהפונקציה ההגנתית שלה אם ניתן להראות בקלות היעדר של בסיס רפואי לסימפטומים שמופיעים בעקבותיה. כאשר ההפרעה מתרחשת כיום, סביר כי תתרחש בקרב אנשים כפריים ממעגלים סוציו-אקונומיים נמוכים שאינם מתקדמים מבחינה רפואית. לדוגמה, התפרצות יוצאת דופן להפליא של מספר מקרי הפרעות המרה רציניות, הכוללות חולשות מוטוריות רציניות וסימפטומים מיושנים, דווחה בקרב ילדות בנות 9-13 המתגוררות בקהילה אמישית (אמיש= כת נוצרית פרוטסטנטית) קטנה, ענייה וכפרית. כל אחת מהילדות הללו חוותה מספר של סטרסורים פסיכולוגית רציניים כולל בעיות התנהגות, משפחות בעלות דינאמיקה לא תפקודית ולחץ קהילתי משמעותי ממשבר רציני של הכנסייה המקומית. למזלן, לאחר שהורי הילדות הללו קיבלו הנחייה וידע לגבי טבע ההפרעה והסימפטומים וקיבלו הכוונה וייעוץ להישאר קרובים לרופא מסוים, להפחית ככל הניתן סטרס ולהימנע מחיזוק “תפקיד החולה”, 4 מתוך 5 הבנות הראו שיפור משמעותי במשך שלושת החודשים לאחר מכן. במקרה של הילדה החמישית, המשפחה סירבה להכיר ברכיב הפסיכולוגי של מחלתה, והמשיכה להחזיק באמונה שהסימפטומים נגרמו על ידי טפיל.
הפרעת ההמרה מופיעה פי 2-3 יותר בקרב נשים מאשר גברים. היא עשויה לפרוץ ולהתפתח בכל גיל שהוא, אך לרוב מופיעה בין גיל ההתבגרות לבין הבגרות הצעירה. באופן כללי יש ההפרעה מתפרצת במהירות, לאחר אירוע מלחיץ באופן משמעותי, ופעמים רבות נפתרת תוך כשבועיים אם האירוע המלחיץ נעלם, למרות שפעמים רבות היא חוזרת ונשנית. עם זאת, במקרים רבים אחרים יש להפרעה מהלך כרוני יותר. בדומה למרבית ההפרעות בעלות סימפטומים סומטיים, הפרעת ההמרה מופיעה יחד עם הפרעות אחרות, במיוחד דיכאון מז’ורי, הפרעות חרדה, וסוגים שונים של הפרעות סימפטומים סומטיים או ליקויים דיסאסוציאטיביים.
טווח הסימפטומים של הפרעת ההמרה
טווח הסימפטומים של הפרעת ההמרה מגוון כמעט כמו זה של מחלות פיזיולוגיות. בתיאור התמונה הקלינית של הפרעת ההמרה מועיל לחשוב במונחים של ארבע קטגוריות של סימפטומים:
- סנסוריים
- מוטוריים
- התקפים
- תצוגה מעורבת של כל שלושת הקטגוריות הראשונות.
סימפטומים סנסוריים
הפרעת ההמרה יכולה לערב כמעט כל אפנות סנסורית ויכולה פעמים רבות להיות מאובחנת כהפרעת המרה משום שסימפטומים באזור הפגוע אינם מתואמים עם הידע האנטומי שלנו על איך שהמסלולים הסנסוריים פועלים. כיום, הסימפטומים או החסרים הסומטיים לרוב יופיעו במערכת הראייה (בייחוד עיוורון וראיית מנהרה), במערכת השמע (בייחוד חירשות) או ברגישות לתחושה ולמגע (בייחוד תחושת אלחוש). במצב של אלחוש/ אנסתזיה האדם מאבד את התחושה בחלק מסוים של גופו. תחושת האלחוש הנפוצה ביותר מכונה glove anesthesia ובה האדם אינו יכול לחוש דבר בידו בחלק שבו כפפות נלבשות, למרות שאיבוד תחושה באיזור זה לרוב אינו הגיוני או מובן מבחינה אנטומית רפואית.
בהפרעת ההמרה בה האדם סובל מעיוורון, החולה מדווח שהוא אינו יכול לראות ואף על פי כן הוא פעמים רבות עשוי להצליח לנווט את דרכו בחדר מבלי להיתקל ברהיטים או באובייקטים אחרים בחלל. בהפרעת ההמרה בה האדם סובל מחירשות, החולה מדווח על כך שאינו יכול לשמוע ועם זאת מפנה את ראשו לכיוון הנכון כשקוראים בשמו הפרטי. תצפיות שכאלו מובילות לשאלה ברורה: בעיוורון המרתי (כמו בחירשות המרתית), האם האנשים חולים באמת ואינם מסוגלים לראות (או לשמוע), או שמא המידע הסנסורי מתקבל אך מסונן מהמודעות? באופן כללי, הממצאים בתחום תומכים ברעיון שמידע סנסורי נרשם אך באופן כלשהו מסונן מהכרה מודעת ומפורשת (קרי מתפיסה מפורשת).
סימפטומים מוטוריים
גם תגובות של המרה מוטורית מחסות טווח רחב של סימפטומים. לדוגמה, שיתוק הנגרם כתוצאה מהפרעת ההמרה (=שיתוק המרתי) לרוב מוגבל לגף אחת כדוגמת הזרוע או הרגל, ואיבוד התפקוד באזור בדרך כלל הינו סלקטיבי לתפקודים מסוימים. למשל, אדם עשוי לא להיות מסוגל לכתוב בידו אך יצליח להשתמש באותם השרירים כדי להתגרד, או שאדם עשוי לא להיות מסוגל ללכת מרבית הזמן אך יצליח ללכת במקרה חירום, כמו בעת שריפה, בו עליו להימלט כדי להציל את עצמו. הליקוי ההמרתי הנפוץ ביותר בכל הנוגע ליכולת הדיבור הוא
aphonia
(משמעות המילה בעברית היא אובדן הקול בעקבות פגיעה במיתרי הקול). ב
aphonia
האדם מסוגל לדבר רק בלחישה, למרות שהוא יכול לרוב להשתעל באופן נורמטיבי ובקולו הרגיל (בשיתוק אורגני ואמיתי של מיתרי הקול הן השיעול והן הדיבור נפגעים). סימפטום מוטורי נפוץ נוסף, המכונה
Globus hystericus,
הוא קושי בבליעה או בתחושה של גוש
(lump)
בגרון.
התקפים
התקפים הנגרמים כתוצאה מהפרעת ההמרה (=התקפים המרתיים), צורה נפוצה נוספת של סימפטומים המרתיים, מערבים התקפים מדומים
(pseudo seizures)
שנדמים כמו התקפים אפילפטים במובנים מסוימים, אך ניתן להבחינם מהתקפים אפילפטיים ביתר קלות באמצעות מיכשור רפואי מודרני. לדוגמה, מטופלים עם התקפים מדומים לא מראים אבנורמליות ב
EEG
ולא מראים בילבול או אובדן זיכרון לאחר ההתקף, כפי שמטופלים עם התקפים אפליפטיים אמיתיים מראים. זאת ועוד, חולים עם התקפים המרתיים פעמים רבות מראים חבטות והלקאות חמורות בסמוך לזמן העיוותים, התנהגויות שאינן נצפות בקרב אנשים עם התקפים אמיתיים, ולעתים נדירות הם פוצעים את עצמם בנפילות, או באובדן שליטה על תפקודי המעי או שלפוחית השתן שלהם, דבר שחולים עם התקפים אמיתיים עושים פעמים רבות.