פרק 6 - פאניקה, חרדה, אובססיה וההפרעות שלהן Flashcards

1
Q

דפוסי התגובה של פחד וחרדה

A

פחד
בשנים האחרונות מחקרים הציעו הבחנה בסיסיות יותר בין דפוסי התגובה של פחד וחרדה. לפי התיאוריות הללו, הפחד הוא רגש בסיסי (שאותו אנו חולקים גם עם בע”ח) שמערב את ההפעלה של תגובת
“fight or flight” .
יש לכך ערך אדפטיבי. כאשר תגובת הפחד קורית בהיעדר כל סכנה ברורה, אנחנו אומרים שלאדם היה התקף פניקה. הסימפטומים של התקף כזה הם כמעט זהים לאלה הנחווים בזמן הפחד, רק שהתקף הפניקה לרוב מלווה בתחושה סובייקטיבית של אבדון קרב, כולל פחד ממוות, שיגעון או איבוד שליטה. הסימפטומים הקוגניטיביים הללו לרוב לא קורים במצבי פחד.

חרדה
הערך האדפטיבי של חרדה הוא שהיא עוזרת לתכנן ולהתכונן לאיום אפשרי. ברמות סבירות החרדה באמת מגבירה למידה ותפקוד (למשל לפני מבחן חרדה סבירה היא חיובית) . חרדה אינה אדפטיבית כשהיא כרונית וחמורה, כפי שנראה אצל אנשים המאובחנים בהפרעות חרדה.
המקורות שלנו לפחד וחרדה הם נלמדים. ניסויים באנשים ובבע”ח הראו כי הפחד הבסיסי ודפוסי התגובה החרדתיים הם מותנים במיוחד. כלומר, גירוי ניטרלי וחדש שמוצמד פעמים רבות עם גירוי לא נעים או מפחיד יכול לעורר את הפחד או החרדה עצמם. התניה כזו היא נורמלית ואדפטיבית ומאפשרת לנו ללמוד על אירועים מאיימים קרבים אם הם מנובאים בצורה אמינה על ידי הגירוי. ועדיין, התהליך הנורמלי הזה יכול גם להוביל למקרים בהם תתפתח חרדה מובהקת קלינית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

מבט על הפרעות חרדה והמשותף להן

A

הפרעות חרדה כוללות פחדים או חרדות לא מציאותיים ולא רציונליים של חוסר יכולת כעיקרון חוזר.

ישנה קומורבידיות בין הפרעות חרדה שונות ובין הפרעות חרדה ודיכאון.
נקודות דמיון חשובות בבסיס ההפרעות השונות:
גורמים ביולוגיים- תרומה גנטית ולפחות רמה מסוימת של פגיעות גנטית שעשויה להיות משותפת בין ההפרעות. במבוגרים, הפגיעות הגנטית הנפוצה באה לידי ביטוי ברמה הפסיכולוגית בחלק באישיות הנקרא נוירוטיות- נטייה לחוות מצבי רוח שליליים, שהם גורם סיכון נפוץ להפרעות חרדה ומצב רוח. מבנה המוח שמעורב מאוד בהפרעות אלו הוא לרוב המערכת הלימבית (המוח האמוציונלי) וחלקים מסוימים בקורטקס, כמו גם נ”ט שמעורבים מאוד (גאבא, נוראפינפרין וסרוטונין).
גורמים פסיכולוגיים- התניה קלאסית לפחד, פאניקה או חרדה משחקת תפקיד חשוב בהרבה מההפרעות האלה. בנוסף, אנשים שיש להם תפיסה של חוסר שליטה על הסביבה ו/או על הרגשות שלהם נוטים להיות פגיעים יותר לפתח הפרעות חרדה. פיתוח של תפיסות כאלו של חוסר שליטה תלוי מאוד בסביבה שהאדם גדל בה. להפרעות מסוימות קיימים דפוסים פגומים או מעוותים של קוגניציה. לבסוף, הסביבה הסוציו-תרבותית בה האדם גדל היא בעלת השפעות על סוג האובייקטים והחוויות שהאדם חרדתי או מפחד מהם.
טיפולים אפקטיביים דומים למגוון הפרעות החרדה. חשיפה מדורגת לדברים שמהם מפחדים עד שהחרדה דועכת מהווה את הרכיב הטיפולי החזק ביותר. להפרעות מסוימות מסייעת גם תוספת של טכניקות הבנייה קוגניטיבית. ההבניות הקוגניטיביות עוזרות ליחיד להבין את הדפוסים המעוותים שלו. גם תרופות יכולות להיות יעילות בטיפול בכל ההפרעות מלבד פוביות ספציפיות. שתי קטגוריות תרופתיות עיקריות: אנטי חרדתיות ואנטי דיכאוניות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

פוביות ספציפיות

A
שלוש קטגוריות מרכזיות של פוביה ב-
DSM-5:
(1) פוביה ספציפית
(2) פוביה חברתית
(3) אגורפוביה.

כשאדם עם פוביה ספציפית נפגש עם גירוי פובי, הוא לרוב יראה תגובת פחד מידית שדומה להתקף פאניקה, כשההבדל הוא קיום ברור של טריגר חיצוני. אנשים אלו חווים חרדה גם אם הם מצפים שאולי יפגשו בגירוי הפובי ויעשו מאמצים רבים להתחמק ממפגשים אלו. לרוב (לא תמיד), אנשים עם פוביות ספציפיות מזהים שהפחד שלהם הוא מוגזם או לא הגיוני.

התנהגות פובית נוטה להיות מחוזקת מכיוון שכל פעם שהאדם עם הפוביה מתחמק ממצב מפחיד אז החרדה שלו יורדת. בנוסף, תשומת לב מוגברת וסימפתיה מצד אחרים גם כן יכולה לחזק את הפוביה.

קטגוריה שיש בה מאפיינים מעניינים ומיוחדים היא פוביה לפגיעות-דם-זריקות. לרוב חווים גועל כמעט באותה רמה של פחד. מנקודת מבט אבולוציונית, ייתכן שהתגובה הפיזיולוגית הייחודית (ירידה בלחץ דם, עילפון) התפתחה ממטרה מסוימת: ע”י ההתעלפות, האדם המותקף עשוי לדכא תקיפה נוספת, ואם התקיפה אכן קרתה, הירידה בלחץ הדם עשויה למזער איבוד דם. פוביה זו תורשתית מאוד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

פוביות ספציפיות- שכיחות, גיל התפרצות והבדלי מין

A

בקרב אנשים עם פוביה ספציפית אחת, מעל 75% הם בעלי לפחות פחד אחד ספציפי נוסף. הגיל הממוצע להתחלה לסוגים השונים של פוביות ספציפיות משתנה. פוביות לבע”ח לרוב מתחילות בילדות, כמו גם פוביה לפגיעות דם וזריקות ופוביות מרופאי שיניים. עם זאת, פוביות אחרות כמו קלסטרופוביה ופוביה מנהיגה נוטות להתחיל בהתבגרות ובבגרות המוקדמת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

פוביות ספציפיות- גורמי סיכון פסיכולוגיים

A

נקודת מבט פסיכואנליטית- הפוביות מייצגות הגנה כנגד חרדה שעולה מדחפים מודחקים מהאיד (מפורט בשיעור). הגישה הזו קיבלה הרבה מאוד ביקורת כעוסקת בניחושים וכאלטרנטיבה הוצעו גישות אחרות ופשוטות יותר.

פוביות כהתנהגות נלמדת- כאלטרנטיבה לגישה הפסיכואנליטית, וולף ורחמן פיתחו תיאוריה המבוססת על תיאוריית הלמידה, המסבירה התפתחות של התנהגות פובית דרך התניה קלאסית (מפורט בשיעור). התפקיד של התניה קלאסית בהתפתחות פוביות נתמך בסקר שנערך ע”י אוסט והוגדאל (1981), שהעבירו שאלון ל-106 מבוגרים פוביים שעסק במשמעות מקור הפחד שלהם. 58% ציטטו חווית התניה טראומטית כמקור של הפוביה שלהם. חלק מאירועים אלו היו פשוט התקפי פאניקה ללא גירוי התחלה, אשר היום ידועים כהתניה אפקטיבית של פחד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

פוביות ספציפיות- התניה עקיפה

A

שני מחקרים הראו כי ילדים בני 7-9 שראו תמונות של חיות לא מוכרות שהוצמדו 10 פעמים עם הבעות פנים של פחד הראו עלייה באמונות של פחד והתנהגות של הימנעות לגירוי המותנה הזה ביחס לילדים שראו את החיה הלא מוכרת מוצמדת עם הבעות פנים של לא פחד. ההשפעות נשארו לפחות לשבוע.

מחקרים בקופי רזוס, העלו את הביטחון שהתניה עקיפה של פחד יכולה באמת להתרחש. בניסויים אלו, מינקה הראה כי קופי מעבדה שבהתחלה לא פחדו מנחשים פיתחו במהירות פחד פובי רק מהסתכלות על ההתנהגות של קופי מעבדה אחרים שהגיבו בפחד לנחשים. פחד משמעותי נרכש לאחר 4-8 דקות של חשיפה אך לא היה סימנים של פחד אצל הקופים כ-3 חודשים לאחר מכן. הקופים יכלו גם ללמוד את הפחד רק מתוך הסתכלות על סרט ווידאו של הקופים המפחדים והתנהגותם. זה מרמז כי המדיה משחקת תפקיד גם היא בהתניה העקיפה של פוביות בבני אדם.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

פוביות ספציפיות- הבדלים בין אישיים בלמידה-

A

ישנה חשיבות להיכרות עם האובייקט בקביעה האם פוביה תתפתח לאחר חוויה מתנת פחד. מינקה וקוק הראו כי קופים שצפו בקופים שלא מפחדים מתנהגים בצורה לא מפוחדת עם קופים היו מחוסנים כנגד רכישת פחד מנחשים כאשר מאוחר יותר הם צפו בקופים מתנהגים בפחד עם נחשים. אליסטון וראפיי (2007) דיווחו על תוצאות דומות במחקר על ילדים שראו את האימהות שלהם מגיבות בחיוב לנחש\ עכביש או ראו את הנחש\ העכביש לבד. לבסוף שתי הקבוצות של הילדים ראו את הנסיין מושיט את ידו בפחד ובגועל אל הגירוי. אלה שראו לפני את אימותיהם מתנהגות בצורה חיובית רכשו פחות פחד מאלו שראו את הגירוי לבדו.

אירועים שקורים בזמן ולפני חווית ההתניה הם חשובים בכדי לקבוע את רמת הפחד שמותנה. למשל החוויה של אירוע שאי אפשר לברוח ממנו או לשלוט עליו, צפוי להתנות פחד יותר עוצמתי מאשר חווית אותה טראומה כשניתן לברוח ממנה או לשלוט עליה. גם החוויות שהאדם חווה לאחר ההתניה עשויות להשפיע על החוזק והשימור של הפחד המותנה. אפקט האינפלציה- אדם שרכש פחד מתון מנהיגה לאחר תאונה קטנה, יפתח פוביה אם לאחר מכן הוא גם יותקף פיזית (ללא קשר למכונית). אפילו מידע מילולי לאחר מכן יכול להשפיע על רמת הפחד בכך שמשנה את הפרשנות לגבי הסכנה שהייתה. דרך אחרת בה הפחד יכול להיות מוגבר לאחר ההתניה הוא אם היחיד לאחר מכן נחשף ללחץ בלתי נשלט.
גם קוגניציה ומחשבות יכולות לשמר את הפוביות. למשל, אנשים עם פוביות מעוררים תמידית ומחפשים את אובייקט הפחד ואנשים לא פוביים לעומת זאת, נוטים לכוון יותר את הקשב שלהם הרחק מהגירוי המפחיד. בנוסף, אנשים פוביים כמעט תמיד מעריכים יתר על המידה את הסיכוי שייחשפו לאובייקט המפחיד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

פוביות ספציפיות- מוכנות אבולוציונית ללמידת פחדים מסויימים ופוביות

A

יתכן שאנשים עם פוביות לא יכולים לשלוט בפחד מכיוון שהוא נובע ממבנים קוגנטיביים שלא נמצאים תחת שליטה הכרתית. מינקה וקוק הראו בסדרת ניסויים שקופים שגודלו במעבדה ב”פרדיגמת ההתניה המתחלפת”
(vicarious conditioning paradigm)
יכולים לרכוש בקלות פחד לגירוי “רלוונטי לפחד” כגון בובות נחשים ותנינים אבל לא לגירוי “לא רלוונטי לפחד” כגון פרחים ובובת ארנבים. קופים אלו לא נחשפו לאף אחד מהגירויים המעורבים לפני ההשתתפות בניסויים. לכן, תוצאות אלו תומכות בהיפותזה של מוכנות אבולוציונית חזק יותר מהתוצאות שעלו בניסויים על בני אדם. לדוגמה, משתתפים אנושיים (שלא כמו קופי המעבדה) יכולים להראות התנייה חזקה יותר לנחשים או עכבישים בשל אסוציאציות שליליות מהעבר לנחשים או עכבישים, יותר מאשר הודות למרכיבים אבולוציונים

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

פוביות ספציפיות- גורמים ביולוגיים

A

לונדסורף (2009) מצא שאנשים בעלי אחד משני האללים על גן נשא הסרטונין (האלל s שנקשר לנוירוטיות מוגברת) מראים התניית פחד חזקה יותר. עם זאת, אלו עם אחד משני האללים של גן אחר
(הגנוטיפ COMT met/met)
לא הראו התנייה חזקה יותר אך כן הראו עמידות גבוהה יותר להכחדה.

חקרי תאומים גם מצאו עדות לכך שגורמים סביבתיים לא משותפים (החוויות הספציפיות של הפרט שלא משותפות לתאומים) גם שחקו תפקיד חשוב במקור הפוביות הספציפיות - תמיכה ברעיון שפוביות הן התנהגויות נלמדות. מחקר נוסף מצא שהתורשה של פוביות מחיות היא נפרדת מהתורשה של פוביות מורכבות (פוביה חברתית ואגורופוביה)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

פוביות ספציפיות- טיפולים

A

למידה חדשה זו כנראה מתווכת על ידי שינויים בפעילות המוחית באמיגדלה, המשחקת תפקיד מרכזי בתחושת הפחד. לפוביות ספציפיות (מחיות קטנות, מטיסה, קלסטרופוביה, מפציעה הכוללת דם) טיפול בחשיפה לרוב אפקטיבי ביותר כשהוא מבוצע בסשן יחיד וארוך (עד ל-3 שעות). טיפול זה גם הוכח כיעיל ביותר אצל נוער עם פוביות ספציפיות. חלק מהחוקרים גם ניסו לשלב טכניקות קוגנטיביות של “הבניה מחדש” או תרופות עם טכניקות מבוססות חשיפה. באופן כללי, מחקרים המשתמשים בטכניקות קוגנטיביות בלבד לא הביאו לתוצאות טובות כמו אלו של טכניקות מבוססות חשיפה, והתוספת של טכניקות קוגנטיביות לא הייתה גדולה. בדומה, טיפולים תרופתיים אינם יעילים לבדם, ואף ישנה עדות שתרופות לחרדה עלולות להפריע לרווח המושג בטיפול בחשיפה . לאחרונה, מחקרים הראו שתרופה בשם
d-cycloserin,
שידועה כמזרזת הכחדת פחד מותנה בחיות, עלולה להגביר את היעילות של כמויות קטנות של טיפול בחשיפה לפחד מגבהים בסביבה וירטואלית . d-cycloserin
בפני עצמו עם זאת לא משפיע כלל.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

פוביה חברתית

A

פחד מדיבור בציבור הוא הסוג הנפוץ ביותר של פוביה חברתית. שני תתי סוגים של פוביה חברתית: 1. מתמקד במצבים בהם יש צורך להופיע (דיבור בציבור) 2. כללי יותר וכולל מצבים “לא הופעתיים” (אכילה בציבור).
אנשים עם הסוג הכללי של פוביה חברתית נושאים פחדים משמעותיים ברוב המצבים החברתיים (ולא רק בכמה) ולרוב אפילו בעלי אבחון של הפרעת אישיות נמנעת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

פוביה חברתית- שכיחות, גיל התפרצות, והבדלי מגדר

A

לא כמו בפוביות ספציפיות, שמקורן לרוב בילדות, פוביות חברתיות מתחילות בד”כ בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת. בשל מצוקתם והמנעותם ממצבים חברתיים, אנשים עם פוביה חברתית הם בעלי אחוזי תעסוקה נמוכים ומצב סוציואקונומי נמוך, ובערך שליש מהם בעלי פגיעה חמורה בתחום אחד או יותר בחייהם.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

פוביה חברתית- גורמים פסיכולוגיים

A

פוביות חברתיות לרוב מערבות התנהגויות נלמדות שעוצבו על ידי גורמים לא רצוניים. למידה כזו צפוייה לקרות לאדם הנמצא בסיכון גנטי או טמפרמנטלי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

פוביה חברתית- פוביות חברתיות הן התנהגויות נלמדות

A

מפורט בשיעור). מחקר על אנשים עם פוביה חברתית חשף שהם הראו התניית פחד גבוהה במיוחד כשהגירוי הבלתי מותנה היה בעל רלוונטיות חברתית (העלבות ורבליות או הבעות פנים ביקורתיות).

דיווחו ש13% מהנבדקים שלהם זכרו חוויות של התנייה עקיפה מסוג כלשהו. מחקר ראיין אנשים עם פוביה חברתית על הדימוי העצמי שלהם במצבים חברתיים 96% מהאנשים זכרו חוויה חברתית טראומתית כלשהי שנקשרה לדימוי העצמי הנוכחי שלהם. מצאו גם שאנשים רבים עם פוביה חברתית דיווחו על כך שהתפרצות הפוביה החברתית התרחשה בזמן שהם חוו בעיות עם עמיתיהם כגון התחושה שאינם משתלבים. גם הבדלים בין אישיים משחקים תפקיד חשוב בקביעה מי יפתח פוביה חברתית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

פוביה חברתית- פחדים חברתיים ופוביות בקונטקסט אבולציוני

A

הדגימו שהמשתתפים מפתחים תגובות מותנות חזקות יותר כששקופיות של פרצופים כועסים מצוותות עם שוק חשמלי מתון מאשר לפרצופים שמחים שמצוותים עם אותו הדבר. אפילו הצגה קצרה ותת הכרתית. זאת מכיוון שהפרצופים הכועסים התת הכרתיים מפעילים את האמיגדלה - המבנה המרכזי שמעורב בלמידת פחד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

פוביה חברתית- תפיסת חוסר שליטה וחוסר יכולת ניבוי:

A

חשיפה לאירועים מלחיצים לא נשלטים ולא צפויים (וגירושין, קונפליקט משפחתי, התעללות מינית) עלולה לשחק תפקיד חשוב בהתפתחות הפוביה החברתית. תפיסת חוסר השליטה והעדר יכולת החיזוי לעיתים מובילה להתנהגות כנועה ולא אסרטיבית, שמאפיינת בעלי חרדה חברתית. סוג זה של התנהגות צפוי במיוחד להתרחש אם תפיסת חוסר השליטה נובעת מתבוסה חברתית אמיתית, שנודעת אצל חיות כמובילה להתנהגות כנועה מוגברת ופחד מוגבר. בהמשך לכך, אנשים עם פוביה חברתית הם בעלי תחושת שליטה עצמית מופחתת על אירועים בחייהם. ציפייה מצומצמת זו על שליטה עצמית עלולה להתפתח, כפוקנציה של לגדול במשפחות עם הורים שמגנים יתר על המידה (ולפעמים דוחים).

17
Q

פוביה חברתית- בסיס קוגנטיבי

A

הציעו שאנשים עם פוביה חברתית נוטים לצפות שאנשים אחרים ידחו או יעריכו אותם באופן שלילי. הם טענו שזה מוביל לתחושת פגיעות כשנמצאים ליד אנשים שעלולים להוות איום. הציעו שסכמות סכנה אלו מובילות לצפות לכך שיתנהגו באופן מוזר ולא מקובל חברתית, דבר שיוביל לדחייה ואובדן סטטוס. (מפורט בשיעור)

18
Q

פוביה חברתית- גורמים ביולוגיים

גורמים גנטיים וטמפרמנטליים

A

: המשתנה הטמפרמנטלי החשוב ביותר הוא אינהיבציה התנהגותית, שחולקת מאפיינים עם נוירוטיות ומופמנות. (מפורט בשיעור). במחקר העריכו אינהיבציה התנהגותית אצל 60 ילדים מידי שנה, מכיתה א’ עד ט’. מתוך אלו שהראו רמות גבוהות של אינהיבציה התנהגותית באופן כרוני לאורך תקופה זו, 50% פיתחו חרדה חברתית עד כיתה ט’.

תוצאות ממספר מחקרי תואמים הראו שישנה תרומה גנטית צנועה לפוביה חברתית; ההערכות הן שכ-30% שונות נובעת מגורמים גנטיים. עם זאת, מחקרים אלו מציעים שחלק גדול יותר בשונות הוא הודות לגורמים סביבתיים לא משותפים, דבר שתואם לטענה אודות תפקידה המשמעותי של הלמידה.

19
Q

פוביה חברתית- טיפולים

A

טיפול קוגנטיבי והתנהגותי: (מפורט בשיעור). ניתן גם לקבל פידבק מצולם על מנת לעזור להם לשנות את הדימוי העצמי המעוות. מחקרים רבים הראו שטיפול בחשיפה וטיפול
CBT
מביאים לתוצאות דומות. עם זאת, מחקר אחד מציע שהמשתנה החדש בטיפול קוגנטיבי עלול להיות יעיל יותר מטיפול בחשיפה. מחקר אחד הראה שאימון פשוט של אנשים עם פוביות חברתיות להתעלם מרמזים חברתיים שליליים במהלך מטלת מעבדה באורך 15 דקות, שחוזרת על עצמה 8 פעמים במשך 4-6 שבועות, הביא להפחתה משמעותית בתסמיני החרדה החברתית כך שכמעט 3 מתוך 4 משתתפים לא ענו יותר על הקריטריונים לחרדה חברתית.

תרופות: התרופות היעילות והמשומשות ביותר כוללות מספר קטגוריות של אנטי דכאוניות
(כולל MAOI ו-SSRI).
בחלק מהמחקרים, השפעת תרופות אנטי-דכאוניות אלו הייתה דומה לזו של טיפולי
CBT.
עם זאת, במספר מחקרים טיפול
CBT
הביא לשיפור ניכר יותר מאשר תרופות
. בנוסף, יש לקחת את התרופות למשך תקופה ארוכה על מנת לוודא שלא יתרחש
relapse.
היתרון הבולט של טיפול
CBT
על תרופות הוא שהוא מביאים לשיפור משמעותי יותר לאורך זמן, עם אחוזי
relapse
נמוכים מאוד. מטופלים לפעמים ממשיכים להשתפר לאחר סיום הטיפול. לבסוף, מספר מחקרים הציעו גם שכשמוסיפים
d-cycloserine
(שהוזכר בטיפול בפוביות ספציפיות) לטיפול בחשיפה, הרווח מהטיפול מגיע מהר יותר והוא עמיד יותר.

20
Q

הפרעת פאניקה

A

התקפי פאניקה לעיתים מתרחשים במצבים בו הם הכי פחות צפויים - כגון בעת הרגעות או בזמן השינה. במקרים אחרים עם זאת, נראה כי קיימת פרה- דיספוזיציה מצבית להתקפי פאניקה, כשהם מתרחשים רק כשאדם נמצא במצב מסויים כגון נהיגה או בקהל גדול.

חשוב לתת אבחון וטיפול מידיים מכיוון שהפרעת פאניקה מובילה לכמעט אותה הפגיעה בתפקוד החברתי והתעסוקתי כמו דכאון מז’ורי, ומכיוון שהפרעת פאניקה יכולה לתרום להתפתחות או הרעת מגוון בעיות רפואיות.

21
Q

אגרופוביה

A

אגרופוביה לפי
DSM5:
A- לפחות 2 מהסיטואציות הבאות גורמות לפחד וחרדה: שימוש בתחבורה ציבורית, שהייה במקומות פתוחים (גשר, אזור קניות), שהייה במקומות מתוחמים (תאטרון, קולנוע), עמידה בתור או להיות עם קהל, להיות מחוץ לבית לבד.

B- האדם מפחד\נמנע מסיטואציות אלה בגלל הפחד שבריחה מהסיטואציה היא קשה או שלא תהיה לו עזרה ברגע ההתקף.

C- הסיטואציות האגרופוביות כמעט תמיד מובילות לפחד ולחרדה

D- האדם נמנע מהסיטואציות האגרופוביות או זקוק לאדם מלווה או חש פחד וחרדה מוגברים.

E- הפחד והחרדה אינם פרופורציונליים לרמת הסכנה האמיתית.

F- הפחד, חרדה או הימנעות נמשכים לפחות 6 חודשים.

G- הפחד, חרדה או הימנעות גורמים למתח משמעותי (ומאובחן קלינית) ופוגעים בתפקוד של האדם.

I- לא מוסבר ע”י הפרעות אחרות
בשלביה הראשונים של ההפרעה, אנשים נוטים להימנע מהסיטואציה בה הם חוו לראשונה את החרדה, אך בדרך כלל ההימנעות מתרחבת גם לסיטואציות בהן החרדה יכולה לקרות.

22
Q

אגורפוביה- שכיחות, גיל התחלה והבדלי מגדר

A

שכיחות במהלך החיים של הפרעת פניקה (עם או בלי אגורופוביה)- 4.7%. הפרעת פאניקה מתחילה בשנות ההתבגרות המאוחרות, גיל ההתחלה הממוצע:23-34. אצל נשים יכול להתחיל בשנות ה-30 וה-40. כשהפרעת פאניקה מתפתחת היא נוטה להיות כרונית, אך עם הזמן תדירות הסימפטומים מצטמצמת. מחקר מצא ש50% מהאנשים שיש להם הפרעת פאניקה עם אגרופוביה התאוששו במהלך 12 שנים, ול58% מתוכם היה recurrence. הפרעת פאניקה ואגרופוביה נפוצות יותר אצל נשים. באגרופוביה חמורה, 80-90% הן נשים. ההסבר הנפוץ ביותר לכך הוא תרבותי. בתרבות שלנו מקובל יותר שנשים שחוות חרדה ימנעו מסיטואציות המובילות אותן למצב זה. גברים במצב זה נוטים להתעלם בגלל ציפיות חברתיות ובגלל הגישה האסרטיבית שלהם לחיים. מחקר על תפקידי המין אצל אגרופובים מצא כי ככל שהאדם תאר את עצמו כ”גברי יותר” כך ההתעלמות מהאגרופוביה הייתה נרחבת יותר. מחקר נוסף מצא כי בתרבויות בהן הגדרת תפקידי הנשים והגברים היא נוקשה יותר, יש יותר אנשים שסובלים מאגרופוביה. בנוסף נמצא כי גברים שסובלים מהפרעת פאניקה נוטים להתמודד איתה באמצעות אלכוהול ולכן פחות נוטים לפתח אגרופוביה.

23
Q

הפרעת פאניקה-קומורבידיות

A
  • ל-83% מהאנשים שסובלים מהפרעת פאניקה יש לפחות עוד הפרעה אחת (הפרעות חרדה, פוביה חברתית,
    PTSD,
    דיכאון). 50-70% מהאנשים עם הפרעת פאניקה יחוו אפיזודת דיכאון בחייהם. הפרעות פאניקה גם משפיעות על עליה בסיכון לאובדנות.
24
Q

הפרעת פאניקה- התקף פאניקה ראשון

A

כ- 23% מהאנשים חוו התקף פאניקה אחד אך רובם לא פיתחו הפרעת פאניקה. בנוסף, אנשים שסובלים מהפרעות חרדה שונות או מדיכאון חווים לעיתים התקפי פאניקה. התקפי פאניקה נפוצים יותר מהפרעת פאניקה.

25
Q

הפרעת פאניקה- גורמים להתפתחות ההפרעה

גורמים ביולוגיים

A

חלק מהפגיעות הגנטית קשורה לתכונת הנוירוטיות. פגיעות גנטית זו היא ספציפית להפרעת פאניקה. מחקר תאומים אחר מצא כי ישנה חפיפה בגורמים הגנטיים בין הפרעת פאניקה ופוביות. זה מתחבר עם הממצא שאנשים עם היסטוריה של פוביה חברתית או פוביה ספציפית הם בסיכון גבוה לפתח הפרעת פאניקה. מחקר אחר מצא חפיפה בגורמים הגנטיים בין הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה ואגרופוביה.
הפרעת פאניקה והמוח- תיאוריה מוקדמת על הנוירוביולוגיה של הפרעת פאניקה קושרות את ה-
locus coeruleus
ואת הנוראפינפרין שנמצא באזור זה במוח להפרעה. אך היום מקובל לחשוב שפעילות גבוהה באמיגדלה קשור להפרעת פאניקה. מחקר אחר מצא שגם האזור האפור במידבריין מעורב במהלך התקף פאניקה. מחקרים נוספים מצאו שהאמיגדלה היא האזור המרכזי ב-“רשת הפחד” ויש לה קשרים גם עם הקורטקס הפרה-פרונטלי. לפי מחקר זה התקף פאניקה מתרחש כאשר רשת קשרים זו מופעלת, וההתקפים קורים לאנשים שרשת זו רגישה אצלם ומופעלת בקלות יתר. רשת פחד אבנורמלית יכולה להתפתח גם כתוצאה מאירועי חיים מלחיצים, במיוחד בשנים הראשונות לחיים.
אזורים שונים במוח אחראיים על מרכיבים שונים בהפרעת פאניקה. למשל מצאו שההיפוקמפוס קשור לחרדה מהתקפים עתידיים וכנראה גם להימנעות מהתנהגות ואירועים שעלולים לגרום להתקפים נוספים. הסימפטומים הקוגניטיביים במהלך התקף פאניקה (פחד ממות ואיבוד שליטה) ותגובת יתר לסכנה קשורים לאזורים קורטיקלים גבוהים.

ביוכימיה- קליין טען שהתקפי פאניקה הם תגובות שנגרמות מחוסר תפקוד של חומרים ביוכימיים. היפותזה זו נתמכה ע”י מחקרים שהראו כי אנשים עם הפרעת פאניקה נוטים לחוות התקפי פאניקה כאשר גופם נחשף לתהליכים ביולוגיים שונים (אינפוזיות של סודיום לקטט, שאיפת אוויר עם כמויות שונות של פחמן דו חמצני או צריכת קפאין מוגברת). דוגמאות אלו ואחרות נקראות
“panic provocation procedures”
והן קשורות לתהליכים נוירוביולוגים. מה שמשותף לחומרים הביוכימיים האלו היא שהם משפיעים על מערכות נוירוביולוגיות אשר גומרות לסימפטומים פיזיים כמו הגברת קצב לב, עלייה בלחץ דם ועוד. שני נ”ט גם מעורבים בהתקף פאניקה: נוראדרנלין וסרוטונין. פעילות של נוראדרנלין באזורי מוח מרכזיים יכולה לגרום לעירור של הלב וכלי הדם (=סימפטומים של התקף פאניקה). פעילות מוגברת של סרוטונין מורידה את פעילות הנוראדרנלין ולכן התרופות שמשתמשים בהן היום כנגד התקפי פאניקה
(SSRI)
מעלות את הסרוטונין ומורידות את הנוראדרנלין ולכן גורמות לירידה בסימפטומים הקרדיולוגיים (קצב לב ולחץ דם). נ”ט נוסף שקשור להתקפי פאניקה הוא גאבא- נמצא כי לאנשים שסובלים מהפרעת פאניקה יש רמות נמוכות של גאבא.

26
Q

הפרעת פאניקה- גורמים להתפתחות ההפרעה

גורמים פסיכולוגיים-

A

תיאוריית הלמידה של הפרעת פאניקה: (מפורט בשיעור). מחקר מצא כי נבדקים עם הפרעת פאניקה הראו הכללה לגירויים דומים יותר מאשר נבדקים בקבוצת ביקורת. מחקר אחר מצא כי לנבדקים עם הפרעת פאניקה ההכחדה של ההתניה הייתה איטית יותר. לפי התיאוריה אנשים עם פגיעות (גנטית, אישיותית או קוגניטיבית) יעשו התניות לחרדה ולפאניקה.

תיאוריה קוגניטיבית- (מפורט בשיעור). המודל מנבא ששינוי המחשבות על תחושות הגוף יכול למנוע או להוריד את מספר התקפי הפאניקה.

27
Q

הפרעת פאניקה- התפתחויות מחקריות

התקפי פניקה ליליים

A

50-60% מהאנשים מדווחים שחוו התקף פניקה בזמן השינה לפחות פעם אחת. נראה שהדבר קורה בצורה סדירה יחסית, בקרב 20-40% מהסובלים מהפרעת פניקה יש קשר לאינסומניה והתעוררות תכופה במהלך הלילה. מחקר מראה שההתקף לא נגרם מסיוטים. לשינה יש חמישה מצבים המתרחשים בזמן וברצף די קבוע מספר פעמים במהלך הלילה: שלב אחד נקרא שנת
REM
=שנת חלום ו-4 שלבים של
“REMnon”,
בהם אין חלומות. אם התקפי פניקה ליליים היו מתרחשים בתגובה לחלומות, היינו מצפים שיקרו במהלך שנת
REM
אך למעשה הם קורים ב
nonREM
בד”כ מספר שעות אחרי ההירדמות. חשוב לציין שהתקפי פניקה ליליים שונים מ”ביעותי לילה”, שקורית בדרך כלל בשלב 4 של השינה. “ביעותי לילה” נחווים בד”כ על ידי ילדים, שלרוב מתוך שינה צורחים ואז מפחדים שמישהו או משהו רודף אחריהם בחדר. אך עם זאת, הם לא מתעוררים. התקפי פניקה ליליים שונים גם מ”שיתוק שינה”, שיכול לקרות לפעמים בזמן המעבר בין שינה להתעוררות.

28
Q

הפרעת פאניקה- התפתחויות מחקריות

רגישות לחרדה ושליטה נתפסת

A

חוקרים דיווחו על תוצאות המראות שרמות גבוהות של רגישות לחרדה יכולים גם לנבא את ההתחלה של הפרעות חרדה אחרות ועל כן מעלים מספר שאלות בנוגע לספציפיות של התכונה הזו בפניקה לעומת הפרעות חרדה אחרות.

מחקרים אחרים מראים שחוש בסיסי של שליטה נתפסת (על הכמות של האויר שהם נושמים) מוריד חרדה ואף חוסם פניקה. בנוסף, אדם “בטוח” העובר הליך פרובוקציה של פניקה (כמו תחושה של חוסר שליטה בנשימה) צפוי להראות לחץ מופחת, עוררות פזיולוגית נמוכה יותר וסבירות נמוכה יותר לפניקה. מחקר עדכני הראה שלרגישות לחרדה יש השפעה גדולה יותר על סימפטומים של פניקה אצל אנשים עם שליטה נתפסת נמוכה. לבסוף, אנשים שיש להם הפרעת פניקה יכולים גם להיות מוגנים כנגד ההתפתחות של אגורופוביה, אם יש להם רמות גבוהות יחסית של שליטה נתפסת על הרגשות שלהם ועל המצב המאיים.

29
Q

הפרעת פאניקה- התפתחויות מחקריות

“התנהגות בטוחה” והתקבעות של פניקה

A

אנשים עם הפרעת פניקה לעיתים קרובות נוהגים ב”התנהגות בטוחה” (כמו למשל נשימה איטית או נושאים עימם תמיד בקבוק של תרופות נוגדות חרדה) לפני או בזמן ההתקף. כך, הם נוטים לייחס בטעות את היעדר הקטסטרופה להתעסקות שלהם בהתנהגות הבטוחה ולא ברעיון שהתקף פניקה לא באמת מוביל להתקף לב. בדומה, אנשים שחושבים שהם עלולים להתעלף נוטים להישען על אובייקט איתן. מחקרים מראים שבטיפול חשוב לזהות את ההתנהגות הבטוחה, כך שהאדם יכול ללמוד לוותר עליה ולבסוף לראות שהקטסטרופה שהוא כ”כ מפחד ממנה עדיין לא קורית.

30
Q

הפרעת פאניקה- התפתחויות מחקריות

הטיות קוגנטיביות והשתמרות של פניקה

A

מחקרים הראו שאנשים עם הפרעת פניקה מוטים כך שהם מעבדים מידע מאיים. אנשים כאלה מפרשים מצבים עמומים כמאיימים הרבה יותר מנשלטים. כנראה שתשומת ליבם מוסחת באופן אוטומטי למידע מאיים בסביבתם, כמו מילים שמייצגות דברים שהם מפחדים מהם, דוגמת דפיקות לב, נמלולים או התעלפות. מחקר
fMRI
מדגים שאנשים עם הפרעת פניקה מראים יותר אקטיבציה למילים מאיימות באיזורים מוחיים המעורבים בעיבוד זכרון של חומרים מאיימים. ההטיות הללו מסייעות להשתמרות ההפרעה ברגע שהחלה.

31
Q

הפרעת פאניקה- טיפולים

תרופות –

A

אנשים רבים עם התקפי פאניקה מקבלים טיפול תרופתי נוגד חרדה ממשפחת הבנזודיאזפינים כמו אלפראזולאם
(Xanax)
או קלונקס
(Clonazepm)
. התרופות הללו מקלות על הופעת הסימפטומים ועוזרות לתפקד טוב יותר. יתרון:התרופות פועלות מהר מאוד (30-60 דקות) ועל כן הן יעילות מאוד במצבים קשים של התקפי פאניקה או חרדה.
חסרונות של התרופות:
1. תופעות לוואי לא רצויות - עשויות לגרום לנמנום והרגעה שעשויים להוביל לתפקוד לקוי.
2. שימוש ארוך טווח אצל אנשים עם מינונים גבוהים עשוי להוביל ל”התמכרות”, כך במידה ומפסיקים לקחת את התרופות עשויים להופיע תסמיני גמילה. גמילה מתרופות אלו יכולה להיות ארוכה וקשה ואף מזרזת
relapse
לכן, בנזודיאזפינים הם כבר לא קו הטיפול הראשון!
קטגוריה נוספת שמשמשת לטיפול בהפרעת פאניקה ואגרופוביה היא תרופות נוגדות דיכאון (בעיקר
tricyclics, SSRI, SNRI).
יש לתרופות אלו יתרונות וחסרונות בהשוואה לבנזודיאזפינים.

יתרונות

  1. אינם יוצרים תלות פיזיולוגית כמו בנזודיאזפינים
  2. יכולים לשכך גם סימפטומים או הפרעות של דיכאון.

חסרונות
1. לוקח 4 שבועות עד שיש השפעה משמעותית, ועל כן הם אינם טובים במצבים אקוטים.
2. תופעות לוואי (יובש בפה, עצירות, ראייה מעורפלת ב
tricyclics
והפרעה לתפקוד מיני ב
SSRI)
גורמות לכך שאנשים רבים יסרבו לקחת תרופות אלו או יפסיקו את השימוש בהן. שיעור ה
relapse
גבוה יחסית במקרים בהם מפסיקים את השימוש, אך לא גבוה כמו בבנזודיאזפינים.
כיום התרופות ממשפחת ה
SSRI
נפוצות יותר מאשר
tricyclics
מכיוון שתופעות הלוואי שלהן נסבלות יותר עבור רוב האנשים. באופן כללי, שני סוגי תרופות אלו מועדפים יותר בקרב רופאים לעומת הבנזודיאזפינים.

32
Q

הפרעת פאניקה- טיפולים

טיפולים התנהגותיים וקוגניטיביים-התנהגותיים –

A

הטיפול המקורי לאגרופוביה כלל חשיפה ממושכת לסיטואציות מאיימות, לעיתים קרובות עם עזרה. שיטות טיפול אלו הראו שיפור קליני משמעותי אצל 60-75% מהסובלים מאגרופוביה. השיפור נשמר לאורך 2-4 שנים. 25-40% הסובלים מאגרופוביה לא הראו שיפור קליני משמעותי. המגבלה של טיפולים אלו הייתה שהם לא כוונו לטיפול בהתקפת פאניקה. באמצע שנות ה-80, מתוך הבנה של חוקרים קליניים כי ישנה חשיבות עצומה להתקפי פאניקה עבור רוב האנשים שסובלים מאגרופוביה, פותחו שני טכניקות טיפול חדשות:

  1. הטכניקה הראשונה הינה חשיפה פנימית (מפורט בשיעור)
  2. הטכניקה השניה היא הבניה קוגניטיבית. סוג אחד של טיפול קוגניטבי התנהגותי משולב להפרעת פאניקה הוא טיפול לשליטה בפאניקה ונועד גם לאגרופוביה וגם להתקפי פאניקה.
    באופן כללי, טיפול זה מניב תוצאות טובות יותר לעומת הטיפול המקורי שמתייחס לגורמים חיצוניים בלבד. הטיפולים הללו הוכחו כיעילים גם בטיפול באנשים שסובלים מפאניקה לילית.
33
Q

הפרעת פאניקה- טיפולים

שילוב של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וטיפול תרופתי נוגד חרדה:

A

שילוב מביא לעיתים לתוצאות מעט טובות יותר בהשוואה לכל אחד מן הטיפולים לבדו. מחקר אחד הראה שמטופלים שעבר טיפול משולב סבלו מפחות תופעות לוואי של התרופות ופחות נשרו מן הניסוי לעומת אלו שלקחו תרופות בלבד. עם זאת, בטווח הארוך, לאחר הפחתה במינון התרופות, מטופלים שעברו טיפול תרופתי, עם או בלי טיפול קוגניטיבי או התנהגותי היו בסיכון גבוה יותר ל
relapse.
ייתכן וזה מכיוון שהם ייחסו את השיפור לתרופות יותר מאשר למאמצים האישיים שלהם. התרופה שנראתה מבטיחה להגברת היענות ל
CBT
של הפרעות פאניקה היא
D-closerine.