7.7. Disciplinære sanktioner Flashcards

1
Q

Hvad forstås ved en disciplinær sanktion?

A

Disciplinære sanktioner har karakter af sanktioner i anledning af den ansattes tilsidesættelse af sine tjenestepligter.
Det skal nævnes, at offentligt ansatte, der tilsidesætter deres pligter, også kan rammes af straf efter straffelovens bestemmer. Straffelovens kapitel 16 regulerer forbrydelser i offentlig tjeneste eller hverv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke disciplinære sanktioner findes der?

A

I tjenestemandslovens § 24 er fastsat, at der som disciplinærstraf for tjenstlig forseelse kan anvendes:
• Advarsel
• Irettesættelse
• bøde (der dog ikke må overstige ½ måneds løn)
• overførelse til andet arbejde eller andet arbejdssted eller anden stilling inden eller uden for ansættelsesområdet,
• degradation (herunder helt eller delvis bortfald af anciennitetsbestemte løndele) eller
• afsked.
I det kommunale tjenestemandsregulativ er der fastsat tilsvarende bestemmelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kan en tjenestemand undergå en discplinær straf efter dennes fratræden?

A

Disciplinærstraf er knyttet til funktionen som tjenestemand og kan derfor ikke anvendes efter tjenestemandsforholdets ophør. Dvs. at hvor det træffer op til en sag om disciplinærstraf, eller hvor en sådan sag er indledt, kan tjenestemanden undgå den pågældende straf ved at opsige sin stilling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan en tjenestemand både ikendes i disciplinær straf og en straf efter straffeloven for samme forseelse?

A

Er en tjenestemand ikendt en disciplinærstraf for en tjenesteforseelse, udelukker dette ikke, at den pågældende også idømmes en straf eller straffeloven for samme forhold. Omvendt er en idømmelse af en straf ikke en hindring for ikendelse af disciplinærstraf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er forældelsesfristen for disciplinært ansvar?

A

I modsætning til det strafferetlige ansvar, er der ikke fastsat regler om forældelse af det disciplinære ansvar. Det disciplinære ansvar er således principielt uforældeligt – dog inden for rimelighedens grænser, s. 97 – hvis der er hengået lang tid siden den tjenstlige forseelses fuldbyrdelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke midlertidige/foreløbige sanktionsmuligheder har forvaltningen over for en tjenestemand?

A

Som en foreløbig foranstaltning kan en tjenestemand i medfør af tjenestemandslovens § 19, stk. 1 suspenderes eller midlertidigt overføres til andet arbejde, når den pågældende har pådraget sig begrundet mistanke om et forhold, der betager ham eller hende den tillid, som bestridelsen af stillingen kræver, eller som i øvrigt gør det betænkeligt, at den pågældende vedblivende udfører sit hidtidige arbejde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke kriterier skal være opfyldt, før en tjenestemand kan idømmes en disciplinærstraf?

A

Anvendelse af disciplinærstraf over for en tjenestemand forudsætter, at den pågældende har gjort sig skyldig i en tjenstlig forseelse, jf. tjenestemandslovens § 24, 1. Pkt.
Dette har både en objektiv og en subjektiv side.
• Der skal objektivt foreligge en tjenesteforseelse, og forholdet skal endvidere subjektivt kunne tilregnes tjenestemanden som forsætligt eller uagtsomt.
• Er ikke såvel den objektive som den subjektive betingelse opfyldt, kan der ikke anvendes disciplinærstraf over for den pågældende tjenestemand.
• Der stilles i praksis også krav om, at forseelsen er af en vis grovhed.
• Ved vurderingen af, om der foreligger uagtsomhed, anlægges en individuel bedømmelse af, om den pågældende tjenestemand med den viden og de kvalifikationer, som den pågældende havde, burde have handlet anderledes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvornår foreligger der en tjenstlig forseelse?

A

Som UP foreligger der en tjenstlig forseelse, når en tjenestemand udviser en pligtstridig adfærd (handling eller undladelse). Med UP i tjenestemandslovens § 10 antages, at der foreligger en pligtstridig adfærd med karakter af en tjenesteforseelse, hvis tjenestemanden ikke samvittighedsfuldt overholder de regler, der gælder for den pågældendes stilling – eksempelvis tilsidesættelse af decorumkravet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vil en tilsidesættelse af god forvaltningsskik være en tjenstlig forseelse?

A

Tjenestemandsansatte har pligt til at overholde retsgrundsætningen om god forvaltningsskik i medfør af lydighedspligten, hvorfor en tilsidesættelse af god forvaltningsskik i visse tilfælde vil kunne være en tjenesteforseelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Er manglende dygtighed eller uegnethed en tjenstlig foreseelse?

A

En fejl, som skyldes manglende dygtighed eller uegnethed, er ikke en tjenstlig forseelse. En sådan fejl kan imidlertid føre til diskretionære reaktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Spørgsmål: Kan forvaltningen selv vælge, om de vil tilkende en tjenestemand en disciplinærstraf? Hvilke hensyn skal de lægge vægt på?

A

Det forhold, at der objektivt foreligger en tjenstlig forseelse, medfører ikke nødvendigt en disciplinærstraf. Det beror på myndighedens skøn om en disciplinærsag skal rejses, og om disciplinærstraf skal anvendes, hvor der er mulighed herfor.
Hensyn:
- Hensyn til retshåndhævelsen
- Tjenesteforseelsens grovhed
- Tjenesteforseelsen karakter
- Graden af tilregnelse
- Hengået til siden forseelsens fuldbyrdelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvem har kompetence til at træffe beslutning om anvendelse af disciplinærstraf?

A

Kompetencen til at træffe beslutning om anvendelse af disciplinærstraf er for så vidt angår statens tjenestemænd henlagt til ministeren eller den, som ministeren bemyndiger hertil. Vedrørende kommunale tjenestemænd er kompetence til ikendelse af disciplinærstraf henlagt til kommunalbestyrelsen med sædvanlig adgang til delegation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Spørgsmål: Hvordan er notatpligten og underretningspligten i persondataloven relevant for sagsbehandlingen af disciplinærstraffe?

A

Relevant på samme måde som ved diskretionære reaktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvad er grundlaget normalt for at indlede en disciplinærsag mod en tjenestemand?

A

Beslutning om at indlede en disciplinærsag mod en tjenestemand sker normalt på grundlag af en tjenstlig indberetning fra den pågældendes nærmeste foresatte om, at der formodes et foreligge et pligtstridigt forhold. Grundlaget kan også være en indberetning fra anklagemyndigheden om en straffedom vedrørende den pågældende eller en beretning fra en undersøgelseskommission.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilke partshøringsregler gælder ifbm. at en discplinærsag indledes mod en tjenestemand?

A

Når en tjenestemand indberettes for en tjenesteforseelse eller et strafbart forhold, gælder der efter tjenestemandslovens § 20, stk. 1 den sagsbehandlingsregel, at den pågældende skal have udleveret en fremstilling af sagens faktiske omstændigheder og have adgang til at afgive en skriftlig udtalelse om fremstillingen. Den pågældende skal samtidig gøres opmærksom på, at han eller hun ikke har pligt til at udtale sig om fremstillingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fortrænger partshøringsreglen i tjenestemandslovens § 20, stk. 1 partshøringsreglen i FVL § 19, stk. 1?

A

Den partshøringsregel om tjenestemandslovens § 20, stk. 1 indeholder fortrænger ikke den generelle partshøringsregel i FVL § 19, stk. 1 – de to bestemmelser supplerer hinanden.

17
Q

Hvad er et tjenstligt forhør?

A

Mulighed for tjenestemanden til at forsvare, men samtidig formål om at skaffe forvaltningen det fornødne oplysningsgrundlag, hvilket bl.a. har interesse pga. officialprincippet (undersøgelsesprincippet).

18
Q

Har forvaltningen altid pligt til at gennemføre en tjenstligt forhør?

A

Det er ikke altid, der gennemføres tjenstligt forhør. Der er således ikke pligt for forvaltningen til at foranstalte et sådant forhør, hvis der kan anvende de mildere disciplinærstraffe, dvs. advarsel, irettesættelse eller bøde på under 1/25 af månedslønnen – følger modsætningsvis af tjenestemandslovens § 24. For øvrige disciplinærstraffe, herunder de strengeste straffe som afsked eller degradation, er der pligt til tjenstligt forhør, medmindre forholdet er fastslået ved dom, jf. tjenestemandslovens § 24. For de ”mellemstrenge disciplinærstraffe gælder”, at der ikke er pligt til tjenstligt forhør, hvis der foreligger en uforbeholden skriftlig tilståelse, i hvilken tjenestemanden vedgår de faktiske omstændigheder i det påsigtede forhold og erkender sig skyldig i en tjenesteforseelse.

19
Q

Hvilke regler gælder, hvor der ikke udføres tjenstligt forhør?

A

Hvis ikke der er pligt til tjenstligt forhør, kan der gennemføres en disciplinærundersøgelse. Hvor der ikke afholdes tjenstligt forhør, gælder den ulovbestemte, udvidede partshøringspligt, således at tjenestemanden under alle omstændigheder får muligheder for at forsvare sig. Den udvidede partshøringspligt gælder også, når der ikke gennemføres tjenstligt forhør, fordi der foreligger uforbeholden tilståelse eller straffedom.

20
Q

Hvorledes udføres et tjenstligt forhør?

A

Vedkommende minister, eller den han eller hun bemyndiger hertil, udpeger en forhørsleder. Hvis det skønnes påkrævet, kan ministeren anmode præsidenten for en af de kollegiale retter om at udpege forhørslederen.
For kommunernes vedkommende gælder, at kommunalbestyrelen anmoder præsidenten for vedkommende landsret om at udpege en forhørsleder.
• Forhørslederen har til formål at tilvejebringe det faktuelle grundlag for den kompetente forvaltningsmyndigheds afgørelse i disciplinærsagen – i visse tilfælde udpeges en person til at repræsentere forvaltningen.
• Tjenestemanden har ret til at give møde med en bisidder, og skal ved indkaldelsen til det første forhør gøres bekendt hermed.

21
Q

Kan der føres vidner under et tjenstligt forhør? Hvad er reglerne for sandhedspligten i relation hertil?

A

Under sagen kan der efter forhørslederens bestemmelse føres vidner. Enhver ansat har pligt til at give møde under forhørene og afgive forklaring. Den, der afgiver urigtig forklaring som vidne, kan straffes med bøde. I forbindelse med forhør vedrørende kommunale tjenestemænd har alene tjenestemænd ved kommunen vidnepligt.

22
Q

Har den tjenestemand, forhøret drejer sig om, sandhedspligt ifbm. at vidne?

A

Mht. vidnepligt for den tjenestemand, som forhøret drejer sig om, antages det i ombudsmandspraksis, at vedkommende ikke har vidnepligt eller sandhedspligt i relation til strafbare forhold, der indgår i det tjenstlige forhør. Den pågældende har heller ikke vidnepligt om ikke-strafbare forhold, der indgår i forhøret, hvor disciplinærsagen kan ende med alvorligere sanktioner, herunder afskedigelse.
• Vælger vedkommende at udtale sig om ikke-strafbare forhold, antages han eller hun at have sandhedspligt.

23
Q

Har tjenestemanden ret til at afgive skriftligt indlæg efter forhørenes afslutning?

A

Tjenestemanden har adgang til at afgive skriftligt indlæg, også efter forhørenes afslutning, jf. tjenestemandslovens § 21, stk. 7.

24
Q

Hvad gør forhørslederen efter sagens afslutning?

A

Forhørslederen afgiver efter sagens afslutning en beretning, jf. tjenestemandslovens § 21, stk. 6.
• Hvis den relevante myndighed anmoder om det, skal forhørslederen afgive en indstilling om sagens afgørelse, jf. tjenestemandslovens § 21, stk. 6. Indstillingen er ikke bindende for forvaltningsmyndigheden, der træffer afgørelse efter et skøn.
• Forvaltningsmyndigheden har pligt til at foretage en partshøring vedrørende forhørsprotokollens indhold og forhørslederens indstilling.

25
Q

Hvad tilsiger officialprincippet i henhold til forvaltningens behandling af en disciplinærsag?

A

Ud fra officialprincippet har forvaltningsmyndighederne ret og pligt til at fremskaffe eventuelle yderligere nødvendige oplysninger med henblik på at opnå et fyldestgørende grundlag for en afgørelse om, hvorvidt der skal anvendes disciplinære sanktioner.

26
Q

Skal tjenestemanden høres efter forvaltningen har foretaget sin bedømmelse?

A

Når forvaltningsmyndigheden har foretaget sin bedømmelse på baggrund af oplysningerne fra forhøret mv., skal den pågældende tjenestemand høres om myndighedens retlige kvalifikation af faktum og bevismæssige vurderinger.

27
Q

Hvordan får tjenestemanden afgørelsen af vide?

A

Forvaltningens afgørelse skal meddeles parten og ledsages af en begrundelse efter FVL §§ 22-24 samt en klagevejledning, hvis betingelserne herfor i FVL § 25 er opfyldte.

28
Q

Hvad er forvaltningens skøn ved valg af disciplinærstraf begrænset af?

A

Forvaltningsmyndighedens skøn om valg af disciplinærstraf, er begrænset af de retsgrundsætninger, der gælder for et forvaltningsretligt skøn, dvs. saglig forvaltning (magtfordrejningsgrundsætningen), lighedsgrundsætningen, proportionalitetsprincippet og pligtmæssigt skøn. Der er navnlig grund til at fremhæve proportionalitetsprincippet, der indebærer, at der skal være et rimeligt forhold mellem tjenesteforseelsen og disciplinærstraffen. Forbuddet mod skøn under regel indebærer, at der skal foretages en individuel vurdering af hver enkelt sag.

29
Q

Hvilke hensyn bør tillægges vægt ifbm. tildeling af en disciplinærstraf?

A
  • Tjenesteforseelsens art og grovhed
  • Graden af tilregnelse (fortsæt eller uagtsomhed)
  • Er der tale om et førstegangstilfælde?
  • Hengået tid siden forseelsens fuldbyrdelse.
  • Har forholdet givet anledning til straf efter straffeloven.
  • Tjenestemandens tidligere fortjenester
  • Straffens indflydelse på øvrigt personale.
30
Q

Hvad ligger der i den udviklede retsgrundsætning om procesfordrejning?

A

I tilknytning til magtfordrejningslæren er der udviklet en retsgrundsætning om procesfordrejning. Retsgrundsætningen indebærer, at forvaltningsmyndigheden ikke må vælge en afgørelsestype, der alene fordrer en enkel proces, i stedet for en anden og mindst lige så nærliggende afgørelsestype, som kræver en mere besværlig procedure. Her er det relevant at diskutere, om forvaltningsmyndigheden frit kan vælge mellem diskretionær eller disciplinær afskedigelse. Dog er det i FOB 1996.347 udtalt, at hvis myndigheden ved afgørelsen lægger afgørende vægt på forhold, der fremtræder som tjenesteforseelser, der afskedigelsen disciplinær.

31
Q

Spørgsmål: Hvis det viser sig, at der ikke foreligger en tjenesteforseelse, kan der så i stedet skrides til diskretionær afskedigelse?

A

Hvis det efter afholdelsen af tjenstligt forhør kan konkluderes, at der ikke foreligger en tjenesteforseelse, som kan begrunde afskedigelse, er det et spørgsmål, om forvaltningsmyndigheden herefter kan skride til diskretionær afskedigelse. Efter retspraksis er det muligt, naturligvis forudsat at der er et tilstrækkeligt grundlag for diskretionær afskedigelse.

32
Q

Har disciplinærstraffe pensionsretlige konsekvenser for tjenestemanden?

A

De fleste disciplinærstraffe har ingen pensionsretlige konsekvenser for tjenestemanden, bortset fra at degradation med tilhørende bortfald af visse løndele pga. den lavere løn også vil medføre en lavere pension, idet omfang pensionens størrelse står i forhold til lønnens størrelse. Til den strengeste straf, dvs. afskedigelse, knytter der sig derimod en direkte pensionsmæssig konsekvens.
Den tjenestemand, der afskediges diskretionært vil normalt være berettiget til aktuel egenpension, idet den pågældende er afskediget af en af ham eller hende utilregnelig årsag. Afskediges en tjenestemand derimod som disciplinærstraf, er der normalt tale om afskedigelse af en ham eller hende tilregnelig årsag, hvorfor tjenestemanden alene har krav på opsat pension.

33
Q

Kan en overenskomstansat tildeles disciplinærstraffe? Hvad regulerer adgangen hertil?

A

En regulering af disciplinære sanktioner over for overenskomstansatte kan ske ved overenskomsterne, men ellers er grundlaget forvaltningens ledelsesret i kraft af deres stilling som arbejdsgiver. Ledelsesbeføjelser indebærer en ret for forvaltningen til at træffe afgørelser af disciplinær karakter over for en ansat, hvis den pågældende har tilsidesat sine tjenstlige pligter.

34
Q

Hvilke disciplinære sanktioner kan en overenskomstansat udsættes for?

A

De disciplinære sanktioner, der kan blive tale om i forhold til overenskomstansatte mv., kan f.eks. være:

  • advarsel
  • løntilbageholdelse i tilfælde af udeblivelse
  • ændring af arbejdsopgaver
  • forbigåelse af avancement
  • anvisning af andet arbejdssted
  • afskedigelse (med sædvanligt varsel)
  • bortvisning
35
Q

Hvilke regler skal forvaltningen overholde ifbm. disciplinære straffe af en overenskomstansat?

A

Forvaltningsmyndigheden skal respektere de almindelige forvaltningsretlige regler. Ligeledes skal proportionalitetsprincippet respekteres, således at der er et rimeligt forhold mellem den foreliggende tilsidesættelse af tjenestepligten og de disciplinære sanktioner, der anvendes (forholdsmæssighedskrav).

36
Q

Er en disciplinær straf over for en overenskomstansat en afgørelse i forvaltningslovens forstand?

A

I forbindelse med tilsidesættelse af tjenestepligter foretager af overenskomstansatte mv. tales ofte om misligholdelse og grov misligholdelse, hvilket hænger sammen med, at de pågældende er ansat i henhold til aftale. Det hindrer imidlertid ikke, at beslutninger om anvendelse af disciplinære sanktioner i en forvaltningsretlig sammenhæng opfattes som afgørelser i forvaltningslovens forstand – derfor skal der ske partshøring efter FVL § 19 – det er dog mindre relevant i praksis, idet den ulovbestemte udvidede partshøringspligt også må antages at gælde i forbindelse med disciplinære sanktioner over for en overenskomstansat.
• Ved partshøringen får den pågældende mulighed for at forsvare sig og sikre sig, at myndighedens oplysningsgrundlag er korrekt.
• Også reglerne i FVL om begrundelse, klagevejledning og partsaktindsigt gælder i sager om disciplinære sanktioner over for overenskomstansatte.

37
Q

Kan en afgørelse om disciplinærstraf efterprøves?

A

Afgørelser om disciplinærstraf og disciplinære sanktioner generelt kan efterprøves af en række instanser på samme måde som afgørelser om diskretionær afskedigelse.

38
Q

Hvilken løsning anvendes typisk ved fejlbehægtede disciplinære afskedigelser?

A

Ved fejlbehæftet disciplinære afskedigelser er UP således også, at man vælger kompensationsløsningen. Om dette også vil være løsningen f.s.v.a. tjenestemænd er usikkert på samme måde som ved diskretionær afskedigelse af tjenestemænd.
I tilfælde af væsentlige fejl i forbindelse med andre disciplinære sanktioner (end afskedigelse) som f.eks. advarsel, hvor den pågældende ikke er fratrådt stillingen, er det nærliggende, at sanktionen vil være annullation. Det er uafklaret, om konsekvensen af procesfordrejning, der er særligt relevant i henhold til tjenestemænd, er annullation, eller om konsekvensen er kompensation. Litteraturen siger annullation.
U.1999.1337 H og U.2003.1660 H har anvendt kompensationsløsningen såvel ved fejl af formel som materiel karakter i forbindelse med afskedigelser. På den anden side angår de nævnte sager alene overenskomstansatte og ikke tjenestemænd.