6.6. Diskretionær afskedigelse Flashcards
På hvilke to måder kan der ske afskedigelse af en offentligt ansat?
Afskedigelse af offentligt ansatte kan ske som disciplinær sanktion (disciplinær afskedigelse), eller af andre saglige grunde efter et skøn (diskretionær afskedigelse).
Hvad forstås ved en diskretionær afskedigelse?
Ved diskretionær afskedigelse forstås skønsmæssig afskedigelse. Den offentlige forvaltning har som UP adgang til at afskedige sine ansatte efter et skøn. Det gælder såvel tjenestemandsansatte som overenskomstansatte.
Hvilke regler gælder om forvaltningens ret til at afskedige hhv. Tjenestemænd og overenskomstansatte?
I tjenestemandslovens § 28, stk. 1 er det fastsat, at tjenestemænd kan afskediges uden ansøgning med 3 måneders varsel til udgangen af en måned. Det samme fremgår af det kommunale tjenestemandsregulativ.
På de overenskomstansattes område er den frie afskedigelsesret et elementet i ledelsesretten.
Under hvilket skøn skal forvaltningen afskedige en offentlig ansat?
Den skønsmæssige afskedigelsesadgang er undergivet begrænsninger, hvilket følger af de sædvanlige retlige krav vedr. skønsudøvelse, dvs. saglig forvaltning (magtfordrejningsgrundsætningen), lighedsgrundsætningen, proportionalitetsprincippet og pligtmæssigt skøn. Det følger også af funktionærlovens § 2 b, at der ikke må foretages afskedigelse som ikke er rimeligt begrundet i funktionærens eller virksomhedens forhold.
Nævn en række eksempler på usaglige hensyn ift. afskedigelse af en offentligt ansat.
Som andre skønsmæssige forvaltningsafgørelser skal også forvaltningens afskedigelse af en ansat bygge på saglige hensyn (magtfordrejningsgrundsætningen).
F.eks. kan fagforeningsmæssige forhold ikke begrunde afskedigelse af en offentligt ansat, ligeledes kan partipolitiske synspunkter heller ikke begrunde afskedigelse.
En offentligt ansats lovlige meningstilkendegivelser (ytringer) kan ikke danne grundlag for en afskedigelse.
Kan en lovlig ytring føre til diskretionære reaktioner over for den offentligt ansatte?
UP: lovlige ytringer kan ikke danne grundlag for afskedigelse. En lovligt ytring kan dog føre til samarbejdsproblemer, der kan udvikle sig således, at de kun kan løses ved afskedigelse (reaktion).
Nævn eksempler på saglige afskedigelsesgrunde
Svagelighed er en saglig afskedigelsesgrund. Det fremgår også forudsætningsvist af tjenestemandspensionslovens § 2, stk. 1, hvorefter en tjenestemand er berettiget til egenpension, når den pågældende afskediges som følge af helbredsbetinget utjenstdygtighed.
Den ansattes uegnethed kan også danne grundlag for afskedigelse.
Hvis den pågældende har et hyppigt fravær begrundet i sygdom, og der ikke er grundlag for afskedigelse med pension pga. sygdom, kan der efter omstændighederne ske afskedigelse pga. uegnethed.
Nedlæggelse af en stilling kan også danne grundlag for afskedigelse.
Kan samarbejdsvanskeligheder danne sagligt grundlag for afskedigelse af en offentligt ansat?
Det er anerkendt af domstolene, at samarbejdsvanskeligheder kan danne sagligt grundlag for afskedigelse af en offentligt ansat. Samarbejdsvanskeligheder kan skyldes en persons manglende evne eller manglende vilje til at samarbejde, se. S. 74.
Hvilke krav har ombudsmanden til, at der kan afskediges på baggrund af samarbejdsproblemer?
Ombudsmanden kræver, at:
- Samarbejdsproblemerne har en betydelig negativ indflydelse på udførelsen af opgaverne det pågældende arbejdssted
- En klar forbindelse mellem samarbejdsproblemerne og den person som søges afskediget
- Hovedårsagen til problemernes opståen må ikke kunne tilskrives andre end den, som søges afskediget.
- Den afskedigende myndighed skal søge at løse samarbejdsproblemerne ved mindre vidtgående skridt end afskedigelse.
- Det bevismæssige grundlag for tilstedeværelsen af afskedsbegrundende samarbejdsproblemer skal være særligt sikkert.
Spørgsmål: Hvad tilsiger lighedsgrundsætningen ifbm. Afskedigelse?
Der skal kunne påvises en rimelig grund til at afskedige (fx besparelser) den ene ansatte frem for den anden. Det er endvidere forbudt at forskelsbehandle på baggrund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.
Lovgivningen stiller også krav om ligebehandling af mænd og kvinder.
Er SIFU-princippet i overensstemmelse med forbuddet mod skøn under regel?
SIFU → Sidst ind, først ud. Ombudsmanden har givet udtryk for, at SIFU-princippet strider imod forbuddet mod skøn under regel. Harmonerer ikke med kravet om, at offentlige stillinger skal søges besat med den bedst kvalificerede.
Er anciennitet et sagligt hensyn i en afskedigelsessituation?
Anciennitet er et sagligt hensyn, der kan indgå med en vis vægt ved ens tillingtagen til hvem, der skal afskediges. Det kan dog ikke indgå som det eneste hensyn (SIFU)
Hvad tilsiger proportionalitetsprincippet mht. diskretionær afsked?
Proportionalitetsprincippet er af væsentlig betydning som retlig grænse i forbindelse med diskretionære afskedigelser, navnlig enkeltstående afskedigelser pga. uegnethed eller samarbejdsvanskeligheder. I medfør af proportionalitetsprincippet vil det ofte i disse tilfælde være et krav, at forvaltningen søger at omplacere den pågældende ansatte. Det er dog ikke alle tilfælde, hvor der kan kræves omplacering.
Beskriv reglerne om høring ifbm. uansøgt afsked af tjenestemænd.
Ved diskretionær afskedigelse af tjenestemænd gælder tjenestemandslovens § 31, der har følgende ordlyd: “Inden en tjenestemand afskediges uden ansøgning, skal der, bortsat fra de i § 29 nævnte tilfælde, gives såvel vedkommende centralorganisation som tjenestemanden selv adgang til at udtale sig, medmindre forhør har været afholdt efter §§ 20-22.”
Tjenestemanden har således i forbindelse med høringen ret til at få forelagt hele grundlaget for afskedigelsen, dvs. både sagens faktum, forvaltningens vurderinger og det retlige grundlag.
Hvilke høringsregler gælder ved uansøgt afsked ifbm. andre offentligt ansatte end tjenestemænd?
Partshøringsreglen i forvaltningslovens § 19, stk. 1: “§ 19. Kan en part ikke antages at være bekendt med, at myndigheden er i besiddelse af bestemte oplysninger om en sags faktiske grundlag eller eksterne faglige vurderinger, må der ikke træffes afgørelse, før myndigheden har gjort parten bekendt med oplysningerne eller vurderingerne og givet denne lejlighed til at fremkomme med en udtalelse. Det gælder dog kun, hvis oplysningerne eller vurderingerne er til ugunst for den pågældende part og er af væsentlig betydning for sagens afgørelse. Myndigheden kan fastsætte en frist for afgivelsen af den nævnte udtalelse.”