2.2 Partshøring Flashcards
Hvornår er reglerne om partshøring særligt relevante?
Reglerne om partshøring er særligt relevante ved diskretionær afskedigelse.
Hvilke regler om partshøringspligt gælder ved afskedigelse af tjenestemænd?
Ved diskretionær afskedigelse af tjenestemænd gælder tjenestemandslovens § 31, stk. 1: Inden en tjenestemand afskediges uden ansøgning, skal der, bortset fra de i § 29 nævnte tilfælde, gives såvel vedkommende centralorganisation som tjenestemanden selv adgang til at udtale sig, medmindre forhør har været afholdt efter §§ 20-22.
• Tjenestemanden skal ifbm. høringen have forelagt hele grundlaget for afskedigelsen, dvs. både sagens faktum, forvaltningens vurderinger og det retlige grundlag.
Hvilke regler gælder om partshøringspligt ved overenskomstansatte?
Partshøringsreglen i FVL § 19, stk. 1 gælder.
Hvornår gælder der regler om udvidet partshøringspligt?
Ifbm. uansøgt afsked begrundet i samarbejdsvanskeligheder og uegnethed gælder en udvidet partshøringspligt. Denne type har karakter af en retsgrundsætning og er formuleret og udviklet i Ombudsmandens praksis under henvisning til tjenestemandslovens §§ 20 og 31, stk. 1.
Hvad indebærer den udvidede partshøringspligt?
Pligt for den afskdigende forvaltningsmyndighed til - inden der træffes afgørelse i sagen - at give den ansatte en redegørelse, der normalt skal være skriftlig for myndighedens egen opfattelse af sagen, herunder den retlige kvalifikation af faktum og myndigheden bevismæssige vurderinger - den ansatte skal gives mulighed for at komme med en udtalelse.
Hvordan adskiller den udvidede partshøringspligt sig fra partshøringspligten i FVL § 19, stk. 1)
Den udvidede partshøringspligt går videre end FVL § 19, stk. 1. I modsætning til denne gælder den udvidede partshøringspligt også, selvom parten er bekendt med, at myndigheden er i besiddelse af de pågældende oplysninger vedrørende sagens faktiske omstændigheder.
Hvor gælder den udvidede partshøringspligt ikke?
Den udvidede partshøringspligt gælder ikke ifbm. sager om diskretionær afskedigelse udelukkende pga. arbejdsmangel, besparelser eller lignende, samt sager om afskedigelse på grund af sygdom (der ikke dækker over kritik af den ansatte) → her finder FVL § 19 anvendelse.
Hvornår finder FVL § 21 anvendelse? (Retten til at afgive udtalelse)
Reglen i FVL § 21 finder også anvendelse i afskedigelsessager. Efter denne bestemmelse kan parten på ethvert tidspunkt af sagens behandling forlange, at sagens afgørelse udsættes, indtil parten har givet en udtalelse til sagen.
Hvordan finder official- eller undersøgelsesprincippet anvendelse i sager om uansøgt afsked?
Official- eller undersøgelsesprincippet gælder også i sager om uansøgt afsked – krav om et forsvarligt grundlag for afgørelser om afskedigelse.
Reglerne om notatpligt, som bl.a. findes i offentlighedslovens § 6, gælder ligeledes for sager om uansøgt afsked.
Overordnet: Hvilke regler skal overholdes ifbm. diskretionær afskedigelse?
Partshøringspligt FVL § 21 (udtalelse) Official- og undersøgelsesprincippet FVL §§ 22-24 om begrundelse § 7 om vejledningspligten hvor dette er relevant. Reglerne om aktindsigt
Skal en afgørelse meddeles skriftligt?
Der er ikke i tjenestemandsloven eller forvaltningsloven fastsat krav om, at en afgørelse skal meddeles skriftligt. Derimod indeholder funktionærloven et sådant krav i § 2, stk. 7 vedrørende de ansatte som er omfattet af denne lov. Det følger dog af god forvaltningsskik, at afgørelser bør meddeles skriftligt.
Hvem skal meddele afgørelse om afskedigelse?
Det følger af god forvaltningsskik, at en afgørelse om afskedigelse bør meddeles den ansatte direkte af den myndighed, som har truffet afgørelse.
Skal en afgørelse følges af en klagevejledning?
En afgørelse skal ledsages af en klagevejledning, jf. FVL § 25, hvor denne kan påklages til en anden administrativ myndighed.
Gælder der regler om varsel ved afskedigelse?
Afskedigelse skal normalt ske ved et vist varsel.
• I medfør af tjenestemandslovens § 28, stk. 1, 1. Pkt. kan tjenestemænd afskediges uden ansøgning med 3 måneders varsel til udgangen af en måned. Afskedigelse kan dog ske med kortere varsel i visse tilfælde, jf. § 28, stk. 1, 2. Pkt.
• Overenskomstansatte – typisk reguleret i overenskomsterne og funktionærlovens § 2.
Fra hvornår kan en afskedigelse siges at være bindende over for den ansatte?
En afskedigelse er bindende for den ansatte fra det tidspunkt, hvor den er meddelt den pågældende og får virkning, når det fastsatte varsel udløber.