2.2 Partshøring Flashcards

1
Q

Hvornår er reglerne om partshøring særligt relevante?

A

Reglerne om partshøring er særligt relevante ved diskretionær afskedigelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke regler om partshøringspligt gælder ved afskedigelse af tjenestemænd?

A

Ved diskretionær afskedigelse af tjenestemænd gælder tjenestemandslovens § 31, stk. 1: Inden en tjenestemand afskediges uden ansøgning, skal der, bortset fra de i § 29 nævnte tilfælde, gives såvel vedkommende centralorganisation som tjenestemanden selv adgang til at udtale sig, medmindre forhør har været afholdt efter §§ 20-22.
• Tjenestemanden skal ifbm. høringen have forelagt hele grundlaget for afskedigelsen, dvs. både sagens faktum, forvaltningens vurderinger og det retlige grundlag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke regler gælder om partshøringspligt ved overenskomstansatte?

A

Partshøringsreglen i FVL § 19, stk. 1 gælder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvornår gælder der regler om udvidet partshøringspligt?

A

Ifbm. uansøgt afsked begrundet i samarbejdsvanskeligheder og uegnethed gælder en udvidet partshøringspligt. Denne type har karakter af en retsgrundsætning og er formuleret og udviklet i Ombudsmandens praksis under henvisning til tjenestemandslovens §§ 20 og 31, stk. 1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad indebærer den udvidede partshøringspligt?

A

Pligt for den afskdigende forvaltningsmyndighed til - inden der træffes afgørelse i sagen - at give den ansatte en redegørelse, der normalt skal være skriftlig for myndighedens egen opfattelse af sagen, herunder den retlige kvalifikation af faktum og myndigheden bevismæssige vurderinger - den ansatte skal gives mulighed for at komme med en udtalelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan adskiller den udvidede partshøringspligt sig fra partshøringspligten i FVL § 19, stk. 1)

A

Den udvidede partshøringspligt går videre end FVL § 19, stk. 1. I modsætning til denne gælder den udvidede partshøringspligt også, selvom parten er bekendt med, at myndigheden er i besiddelse af de pågældende oplysninger vedrørende sagens faktiske omstændigheder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvor gælder den udvidede partshøringspligt ikke?

A

Den udvidede partshøringspligt gælder ikke ifbm. sager om diskretionær afskedigelse udelukkende pga. arbejdsmangel, besparelser eller lignende, samt sager om afskedigelse på grund af sygdom (der ikke dækker over kritik af den ansatte) → her finder FVL § 19 anvendelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvornår finder FVL § 21 anvendelse? (Retten til at afgive udtalelse)

A

Reglen i FVL § 21 finder også anvendelse i afskedigelsessager. Efter denne bestemmelse kan parten på ethvert tidspunkt af sagens behandling forlange, at sagens afgørelse udsættes, indtil parten har givet en udtalelse til sagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvordan finder official- eller undersøgelsesprincippet anvendelse i sager om uansøgt afsked?

A

Official- eller undersøgelsesprincippet gælder også i sager om uansøgt afsked – krav om et forsvarligt grundlag for afgørelser om afskedigelse.
Reglerne om notatpligt, som bl.a. findes i offentlighedslovens § 6, gælder ligeledes for sager om uansøgt afsked.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Overordnet: Hvilke regler skal overholdes ifbm. diskretionær afskedigelse?

A
Partshøringspligt
FVL § 21 (udtalelse)
Official- og undersøgelsesprincippet
FVL §§ 22-24 om begrundelse
§ 7 om vejledningspligten hvor dette er relevant.
Reglerne om aktindsigt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Skal en afgørelse meddeles skriftligt?

A

Der er ikke i tjenestemandsloven eller forvaltningsloven fastsat krav om, at en afgørelse skal meddeles skriftligt. Derimod indeholder funktionærloven et sådant krav i § 2, stk. 7 vedrørende de ansatte som er omfattet af denne lov. Det følger dog af god forvaltningsskik, at afgørelser bør meddeles skriftligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvem skal meddele afgørelse om afskedigelse?

A

Det følger af god forvaltningsskik, at en afgørelse om afskedigelse bør meddeles den ansatte direkte af den myndighed, som har truffet afgørelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Skal en afgørelse følges af en klagevejledning?

A

En afgørelse skal ledsages af en klagevejledning, jf. FVL § 25, hvor denne kan påklages til en anden administrativ myndighed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Gælder der regler om varsel ved afskedigelse?

A

Afskedigelse skal normalt ske ved et vist varsel.
• I medfør af tjenestemandslovens § 28, stk. 1, 1. Pkt. kan tjenestemænd afskediges uden ansøgning med 3 måneders varsel til udgangen af en måned. Afskedigelse kan dog ske med kortere varsel i visse tilfælde, jf. § 28, stk. 1, 2. Pkt.
• Overenskomstansatte – typisk reguleret i overenskomsterne og funktionærlovens § 2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fra hvornår kan en afskedigelse siges at være bindende over for den ansatte?

A

En afskedigelse er bindende for den ansatte fra det tidspunkt, hvor den er meddelt den pågældende og får virkning, når det fastsatte varsel udløber.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad er forligsmæssig fratræden?

A

Det aftales, at den pågældende fratræder sin stilling og normalt modtager en vis økonomisk godtgørelse, ligesom man typisk aftaler, at der gives begrænsede oplysninger til offentligheden – aftalekonstruktion.

17
Q

Skal reglerne om partshøringspligt og begrundelse iagttages ved forligsmæssig fratræden?

A

Ombudsmanden udtaler, at bestemmelser om partshøring og begrundelse skal iagttages også i forbindelse med forligsmæssig fratræden.
Mulighed for forligsmæssig fratræden. Højesteret er kommet til det modsatte resultat i dommen U.2005.616 H – efter FVL er en aftale om fratræden IKKE omfattet af denne lovs afgørelsesbegreb. Højesteret nævner i sine præmisser også, at der i en lang række har været praksis for indgåelse af sådanne fratrædelsesaftaler, der opfylder et praktisk behov for en forligsmæssig afslutning i begge parters interesse.

18
Q

Kan forvaltningsmyndighedens diskretionære afgørelser om afskedigelser efterprøves?

A

Forvaltningsmyndighedens diskretionære afgørelser om afskedigelser kan efterprøves på samme måde som andre forvaltningsafgørelser. Spørgsmålet er, om konsekvensen er ugyldighed eller om der skal ydes en erstatning, hvis en afskedigelse er retsstridig.

19
Q

Hvad indebærer det, at en afgørelse om afsked påkendes ugyldig?

A

Ugyldighed indebærer ikke, at den pågældende har krav på rent faktisk at udføre et arbejde i forvaltningen, men alene at den pågældende har krav på løn for perioden fra den underkendte afskedigelse fik virkning, og indtil en eventuel ny mangelfri afskedigelse eller frivillig fratræden er gennemført.

20
Q

Hvilken virkning vil det have, at en afgørelse er ugyldig som følge af væsentlige sagsbehandlingsfejl for overenskomstansatte?

A

Spørgsmålet er nu endeligt afklaret for så vidt angår overenskomstansatte i sager, hvor der foreligger væsentlige sagsbehandlingsfejl. I dommen U.1999.1337 H – skønsmæssig kompensation. Kompensationsløsningen er formentlig valgt bl.a. for at opnå en vis lighed mellem offentligt og privat ansatte. Fastsættelse af kompensation som sanktion ved en retlig fejl i forbindelse med afskedigelse forudsætter, at fejlen er væsentlig – konkret væsentlighedsvurdering. Udover betingelserne om, at der skal foreligge en retlig mangel, som er væsentlig, stillede Højesteret i U.2008.636 H også den betingelse, at der skal foreligge ”særligt krænkende omstændigheder” for at kompensation kan komme på tale. Konsekvensen af U.2007.537 H og U.2008.401 H er, at tilsidesættelse af sagsbehandlingsregler normalt ikke i sig selv kan medføre kompensation, hvis afskedigelsen er saglig (materielt korrekt). Det skal endvidere omtales, at det af § 4 i lov om beskyttelse mod afskedigelse pga. foreningsforhold fremgår, at hvis en lønmodtager afskediges i strid med lovens bestemmelser, skal afskedigelsen underkendes, og ansættelsesforholdet opretholdes eller genoprettes, hvis der nedlægges påstand herom. Dette gælder ubetinget for offentligt ansatte.