2. Almindelig og speciel inhabilitet Flashcards

1
Q

UFR. 1981.637 (Den rådgivende ingeniør)

A

Handlede om hvorvidt han var inhabil ift. til at være medlem af Økonomiudvalget, fordi han privat var den rådgivende ingeniør, kommunen brugte. Højesteret fandt at han ikke var inhabil, som følge af 1) at han som rådgivende og tilsynsførende var kommunens tillidsmand, 2) at Ejendomsudvalget og ikke Økonomiudvalget traf de beslutninger, som umiddelbart havde betydning for hans arbejde, samt 3) at han kun havde måttet forlade Økonomiudvalgets møder på grund af speciel inhabilitet under behandlingen af 78 ud af 2891 dagsordenspunkter.

Sagen er interessant, fordi den rammer et område som §29 ikke beskæftiger sig med – nemlig hvordan inhabilitet ift. medlemskab af udvalg relaterer sig til personer som er leverandører til kommunen. Viser altså at §29 og §6, stk. 3 ikke er udtømmende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

FOB. 1976.150 (Den faste sygevikar)

A

Indenrigsministeriet vurderer, at kommunalbestyrelsesmedlem er inhabil i beslutningen om at ansætte en skoleinspektør, fordi medlemmet er fast sygevikar på skolen og derfor er direkte berørt af beslutningen (ansættelsen).

FOB udtaler, at der i retlig praksis ikke er tale om inhabilitet, men at det er inhabilitet ift. administrativ praksis i IM - fordi det var medlemmets stemme, som afgjorde udfaldet. FOB mener, at det er en ugyldig afgørelse, men udtaler ikke kritik, da afgørelsen ikke er afgjort i retspraksis. KB omgør afgørelsen, hvor medlemmet ikke længere er vikar, så medlemmet kan deltage.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

UFR. 1999.689 (Udvalgsformanden)

A

Kommunen (udvalg) påklager landmand at fjerne kompost, hvilket han ikke havde gjort. Meget bebyrdende, fordi han ikke fjerner det, og de fjerner det på hans regning (stor udgift). Men udvalgsformanden har affære med konen. Inhabil og ugyldighed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

FOB 1978.222 (Formand for idrætsunion)

A

KB medlem var formand for idrætsunion, som var bindeled mellem idrætsforeninger i kommunen – blev erklæret inhabil i kommunens sager vedr. Sportsklubbter tilknyttet unionen.

FOB fandt, at han ikke var inhabil, da han ikke sad i bestyrelsen af nogle af de enkelte idrætsforeninger – kan anses som grundlaget for politiske mandat og er materielt lovlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly