11. De kommunale opgaver, herunder kommunalfuldmagten Flashcards
UFR. 1929.452 (El og gas i Randers)
I 1926 blev Fru Arnold Jensens (og hendes mands) villa taget under konkursbehandling. Hr. Jensen skylder en del i skat. Fruen indgår aftale med kommunen om at betale gælden (restancer) og fremtidigt forbrug, for at opretholde tilkoblingen til el og gas. I 1926 lukker kommunen for gas til deres villa, da Hr. Jensen stadig mangler at betale skat. I 1927 lukker kommunen også for el til både deres villa og deres tøjfabrik, da de ikke har betalt for elregningen. Få måneder efter betaler de deres elregning, men der bliver stadig ikke åbnet for strømmen, da Hr. Jensen stadig mangler at betale skat. Randers kommune lukker for el og gas ud fra §8 i Randers Kommunes Regulativ, der siger at hvis der er restance på Statsskat eller kommuneskat må de afbryde gassen.
Fru Jensen vil have afgørelsen prøvet. Hun siger at. afbrydelserne af El og Gas har været uberettigede, fordi de strider mod lovgivningens grundsætninger og særligt Aftaleloven § 31, og at Randers kommune ikke kan lukke el/gas, da hun har betalt for ihvertfald el. Kommunen har monopol, så hun har ikke muligheder for at få el og gas på andre måder. Derudover at hun er forbruger -mandens skatterestancer falder ikke på hende.
VL finder at afbrydelser af el + gas er berettigede med henvisning til kommunens regulativer om el og gasværker
* Men HR finder at mens kommunen har fulgt sine regulativer ved at lukke for el og gas, så er der IKKE hjemmel til at idndrive skatterestancer ved hjælp af tvang
Dommen er et eksempel på Grundsætningen om magtfordrejningen, og især Det materielle specialitetsprincip Forvaltningen er begrænset i valget af hensyn, der skal lægges til grund for en afgørelse. Hensynet skal relatere sig til den enkelte lovs formål. I denne sag anvender kommunen beføjelser fra et område (el- og gasforsyning) til at varetage hensyn på et andet område (skatteopkrævning).