Week 10 - De verhouding tussen de EU en haar lidstaten Flashcards

1
Q

Terugblik week 9

  • Grondwet VS en het verdrag van Rome
  • Of toch geen essentieel verschil?
A
  • Grondwetgevende vergadering vs rechter
    In Europa was het het EHvJ die een constitutionalisering van het EG verdrag tot stand heeft gebracht. Verschil vertaald zich naar een verder verschil, zie hieronder.
  • ‘We the people’ vs. ‘een steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa’
    Er is geen sprake van ‘we the European people’

Of toch geen verschil?
Misschien is het zo dat wanneer je nader ziet, dat de verschillen niet zo groot zijn.
Martin vs. Hunter’s Lessee arrest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Terugblik week 9:

Omkering van de redenering in Martin vs. Hunter’s Lessee:

  1. Niet alleen ‘since a single people formed the constitution, it is logical that a single body of law should apply to all American people’, maar ook het omgekeerd:
  2. By applying a single body of law to all American people-s, a single American people is formed!

Ook een cirkelredenering?

A

In de kern is daar een redenering te vinden die precies hetzelfde is als Van Gend en Loos en Costa ENEL. Het is een cirkelredenering.

Eerst staat er ‘we the people’ vervolgens is er een enkel rechtsorde en constitutie die van toepassing is op iedereen. Maar het geldt ook omgekeerd:

Door te bepalen dat de Supreme Court onderworpen zijn aan het gezag van de Supreme Court of America, federaal niveau, in feite bepaald de Supreme Court dat er sprake is van één Amerikaans volk dat de grondwet tot stand heeft gebracht.

Toentertijd begrepen de staten van Amerika zich als soevereine onafhankelijke staten onderling. Wat we nu begrijpen als deelstaten, waren toen lidstaten. Lidstaten in de zin van soevereine staten. Nu begrijpt elke lidstaat in Europa zich als soeverein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Terugblik week 9:

‘We the American People (…)’

Op twee manieren opvatten

A
  1. Federatie: in de zin van een enkel volk (toen niet aan de orde)
  2. Confederatie: we the peoples of America

American people kan betekenen:
The American people ARE
The American people IS
Je kunt dus spreken of een enkel volk of meer volken.

Maar TOEN werd gedacht van een confederatie, niet van een federatie.

Natuurlijk kan je ook zeggen: wij de volkeren van Europa hebben bepaald dat we een Europese gemeenschap willen maken. Hoe wil je WIJ opvatten, in de zin van een federatie of een confederatie?
Federatie = bondsstaat
Confederatie = statenbond

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Terugblik week 9:

Repliek aan BVerfG/Koopmans:

  • 4 punten
  • Laatste punt kritiek van Lindahl
A
  1. Politieke eenheid is al voorondersteld;
    >Je kan net zo goed zeggen ‘wij de volkeren van Europa’.
  2. Een Europees volk is al voorondersteld, maar sluit het voortbestaan van Europese volkeren in het meervoud niet uit;
    >’Wij (eenheid) de volkeren (pluraliteit) van Europa’
  3. Politieke integratie verwijst naar het proces waarbij bepaald wordt welke bevoegdheden in Europees dan wel Lid-Statelijk verband worden uitgeoefend’
    >Welke bevoegdheden willen we plaatsen in Europees verband, welke willen we houden op niveau van de lidstaten? Leiders van Europese lidstaten zeggen: nu willen we eens en voor altijd in een verdrag neerleggen wat bevoegdheden zijn van Europa, opdat we onze lidstaten veilig kunnen stellen. Dat is shit, dat gaat nooit lukken. Want het Europese integratieproces is juist: wat willen we gezamenlijk doen en wat niet. Daar is geen vast antwoord voor te geven. Hangt af van de context.
  4. Politieke integratie als ontgrenzing op grond van een nieuwe begrenzing.
    > Eerst haal je de economische grenzen weg van lidstaten om hen te integreren in een gemeenschappelijke markt.
    Om dat te kunnen doen haal je de grenzen weg tussen de verschillende nationale rechtsordes. Alles wat te maken heeft met het goede verloop van een interne markt, dat moet in principe overgegeven worden aan Europa, dan haal je de juridische grenzen weg. En in de voorstelling van het BverfG en Koopmans, heeft het proces als eindpunt misschien het weghalen van politieke grenzen, dan heb je dus deelstaten in plaats van lidstaten.

Het punt is dat politieke grenzen als ontgrenzing gepaard gaat met nieuwe grenzen. Denk aan de moeite die Europa momenteel troost om de buitengrenzen te dichten voor immigranten uit Syrië. Maar er komen ook nieuwe grenzen intern. Winnaars en verliezers. Je krijgt nieuwe vormen van in- en uitsluiting binnen Europa door het totstandbrenging van een markt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Terugblik week 9:

Een vooronderstelde eenheid:
Een kern van grenzeloosheid in de stelling ‘Wij de volkeren van Europa… ‘

A

Het is een vooronderstelde eenheid. Het is een eenheid die grondeloos is.

Wat hij bedoeld met een vooronderstelde eenheid: mensen die het opnemen voor Europa, vooronderstellen dat er zoiets is als een Europees volk. Het is iets dat steeds waargemaakt moet worden. In sommige opzichten hoor je mensen zeggen: ik wil daar niet bijhoren. Bijvoorbeeld de Brexit, Britten zeggen: ‘wij willen geen deel meer uitmaken’.

Het is dus voorondersteld: een vooronderstelling die grondeloos is. We weten niet wanneer zoiets als een Europees volk tot stand kwam en we weten niet waar de grenzen liggen, tot waar loopt Europa en waar niet?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Terugblik week 9:

Multiple choice vraag - HC9

In zijn analyse van Martin vs Hunter’s Lessee stelt S. Boom het volgende:
‘[Justice] Story’s textual analysis in Martin (…) was a logical screen to cover the policy decision that uniformity of federal law was a fundamental policy goal of Story’.

Wat betekent dit voor de verwijzing naar ‘we the people’ aan het begin van de Preambule van de Amerikaanse Grondwet, zoals de founding fathers deze verwijzing voor ogen hadden?

a) De VS bestaat uit onderling soevereine volkeren die zich verenigd hebben in een confederatie;
b) De Staten van Amerika hebben afgesproken dat zij in de toekomst één Amerikaans volk zouden worden;
c) de VS is een federatie waarin de deelnemende staten een deel van hun bevoegdheden aan één Amerikaanse volk hebben afgestaan;
d) De VS bestaat uit staten wiens bevoegdheden bepaald werden door één Amerikaans volk, in de naam waarvan de Supreme Court recht spreekt.

A

a) De VS bestaat uit onderling soevereine volkeren die zich verenigd hebben in een confederatie;
>

b) De Staten van Amerika hebben afgesproken dat zij in de toekomst één Amerikaans volk zouden worden;
> er is absoluut geen afspraak in die zin. Zij waren onderling soevereine staten, die bereid waren aantal zaken gezamenlijk te doen, maar vanuit hun onafhankelijkheid.

[We kunnen ons niet voorstellen hoe diep dit zit bij de Amerikanen, elke maand is er wel iemand met wapen die iemand neerleggen. Waarom kunnen zij dit kopen in de winkel? Zij hechten er waarden aan om wapens te hebben om zich te beschermen tegen de overheid. Zij willen zich beschermen tegen poging van centrale overheid die de dienst uit wil maken. Dit geeft dus wel aan hoe diep die gedachte toen was dat zij onafhankelijke staten zijn.

c) de VS is een federatie waarin de deelnemende staten een deel van hun bevoegdheden aan één Amerikaanse volk hebben afgestaan;
> Zij begrepen zich toen als CONfederatie, niet als een federatie.

d) De VS bestaat uit staten wiens bevoegdheden bepaald werden door één Amerikaans volk, in de naam waarvan de Supreme Court recht spreekt.
> Zij begrepen zich niet als een eenheid

Naar aanleiding van Lessee was het een bondsstaat, maar hiervoor was het begrepen als een confederatie. DUs de vraag was: wat betekent het voor ‘we the people’ dat is dus een vraag naar wat zij voor ogen HADDEN.
Dus lees de multipel choice vragen heel goed. We proberen altijd een gemeen staartje ergens in te bouwen. In deze vraag zie je een van de gemene staartjes. Voor ogen HADDEN. Lees goed. Wat betekende TOEN ‘we the people’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

De EU als een sui generis gemeenschap

  • Wat zegt het BverfG over wat de EU is?
  • Wat voor gemeenschap is Amerika en Duitsland?
  • Wat voor gemeenschap is de EU dan wel?
A

Juristen zeggen: een sui generis gemeenschap.
Een one of a kind. Niet te vergelijken met andere gemeenschappen.

Wat is een positieve bepaling van wat de EU is?
BverfG: bondsstaten en statenverbond, het is geen bondsstaat, dus het is een statenverbond. Er is geen sprake van een autonome rechtsorde, het is een orde die bestaat indien toestemming van nationale parlementen van lidstaten. Rechtstreekse werking/voorrang van EU recht is een fopspeen.

Wat voor gemeenschap is het dan wel? Nu wordt gezegd de EU is een bondsstaat, net zoals Amerika. Wat Europa tot een sui generis gemeenschap maakt, is dat we EEN Europees volk hebben, naast verschillende Europese volken.
De EU is geen optelsom Van de lidstaten, maar de lidstaten zijn niet ondergeschikt/volledig ondergeschikt aan de EU, het zijn dus geen deelstaten.
Kijk naar Amerika of Duitsland: geschil tussen deelstaat en centraal niveau, heeft centraal niveau het voor het zeggen.
Bijv. in Duitsland het land Bayern, is boos dat zij teveel belasting betalen aan Hamburg en Oost-Duitsland. Mensen van Bayern zijn boos. Het ligt het BverfG of er meer belasting moet komen of minder.
In de EU: toch behoefte om zaken die fundamenteel zijn zelf te wijzigen. Het betekent dat zowel EU als lidstaten autonomie hebben. NL zegt autonoom te zijn jegens EU. In een bepaald aantal opzicht zegt NL we zijn autonoom, bijv. defensie.

Het lastige aan Europa is dus dat ze geen federatie zijn, maar ook geen confederatie. geen bondsstaat maar ook geen statenverbond.

Commonwealth geeft een algemener niveau. Je zou kunnen zeggen dat de EU een commonwealth is. Dat lost het probleem niet op.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Probleemstelling: hoe verhouden zich de EU en de lidstaten tot elkaar?

  • Theoretisch probleem
  • Praktisch probleem
A

Theoretisch probleem: bron van geding van rechtsordes
Als ze allebei zeggen dat ze autonoom zijn, hoe kunnen ze dan allebei autonoom zijn. Dat is een theoretisch probleem. Vraag naar de bron van de gelding van de twee rechtsordes.

Praktisch probleem: constitutionele conflicten
Omdat in feite de EU ook een constitutie heeft, ook al willen we dat niet met zoveel woorden uitdrukken. Dat is het natuurlijk in een bepaald opzicht wel. Dus je kunt zaken hebben waarbij zowel lidstaat als unie zeggen autonoom te kunnen fungeren. Hoe gaan we met deze geschillen om?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Probleemstelling: hoe verhouden zich de EU en de lidstaten tot elkaar?

  • Theoretisch probleem
A

De bijzonderheid van de EU als politieke gemeenschap

a. De ‘sui generis’ gemeenschap

Costa vs. ENEL:
‘Overwegende dat (…) het verdragsrecht, dat uit een autonome bron voortvloeit (…)’
>Wat zou die autonome bron kunnen zijn? Het Europese volk. Omdat we als Europeanen een gemeenschappelijke markt ambiëren, zijn we als geheel van marktburgers zoiets als een Europees volk. Dat is zoiets als de autonome bron waaruit het Europees recht voortvloeit. Anderzijds heb je nationale rechters die zeggen: ‘dat gaat me te snel’.

Maastricht-arrest:
‘Ieder van de staatsvolkeren is uitgangspunt voor een op zichzelf betrokken overheidsgezag’
>Als het puntje bij paaltje komt, d.m.v. verkiezingen neemt een parlement in Duitsland/NL en andere lidstaten beslissingen over dat land. Dus dan zou je twee autonome rechtsordes hebben.

b. Twee interne perspectieven
> gezaghebbers moeten rechtspreken namens de bron van de rechtsorde, namens het Nederlandse volk, of namens het Europees volk?

Op grond waarvan is Europees recht geldig in de nationale rechtsordes?
Omdat als je terugkijkt naar Costa vs. ENEL o.g.v. waarvan passen rechters in NL Europees recht toe?

Gelding van Europees recht in de nationale rechtsordes vanuit het standpunt van nationale rechters.

Wat maakt hen tot nationale rechters, ook wanneer zij Europees recht toepassen?
Uiteindelijk denk ik, als het nationale rechters zijn, onder welke voorwaarden kunnen ze als nationale rechters blijven functioneren, ook wanneer ze EU recht toepassen?

Dus: wanneer NL rechter prejudiciële vraag stelt aan EU rechter, is het niet in die zin dat de nationale rechter die de zaak aanhangig maakt, optreedt als Europese rechter, hij is een nationale rechter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  • Hoe staat het Europese recht in verhouding tot nationaal recht?
  • Wat zeggen nationale rechters hierover?
  • Europees recht heeft een nationale bron van gelding?
  • Een kern van waarheid uit het Maastricht arrest?
A
  • Europese rechtsorde niet afgeleid van nationale rechtsordes: eigen bron van gelding, volgens het HvJ
  • Nationale rechtsordes niet afgeleid van Europees recht: eigen bron van gelding, volgens nationale rechters
    > Dus vanuit perspectief van nationale rechters, heeft Europees recht altijd een nationale bron. Want lidstaten hebben Europees recht aangenomen.
  • Europees recht heeft een nationale bron van gelding, vanuit het perspectief van nationale rechters, of in ieder geval alleen gelding in de nationale rechtsordes zo lang het de nationale constituties niet aantast.
    > prima wanneer EU recht aspecten van NL recht aanpast die niet aan de kern van onze rechtsorde komen, maar wat gebeurd er wanneer er EU recht is dat indruist tegen NL grondwet, of Duitse grondwet. Dat is de vraag. Dat is een constitutioneel conflict.
  • Kern van waarheid in Maastricht-arrest
    > Hier raakt het Maastricht arrest een echt punt. Het is prima dat er rechtstreekse werking is etc. maar hoever kan Europa gaan in het ter zijde schuiven van nationaal recht van lidstaten. Ter zijde schuiven omwille van Europees recht. Dan komen nationale rechtsordes voor een groot probleem te staan.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dus je zou kunnen spreken van wat MacCormick noemt: constitutioneel pluralism.

‘There are two sets of constitutions, each of which is acknowledged valid (ieder van de twee is geldig), yet neither of which does, or has any compelling reason to, acknowledge the other as the source of its validity’.

A

Hier zie je het verschil met een federatie.

Amerika: alibama heeft een eigen constitutie, verginia, allemaal. Maar die constitutie is afgeleid van de constitutie van Amerika.

In de EU heb je een Europese constitutie, dat zegt een eigen bron van gelding te hebben. Je hebt een constitutie van lidstaten, maar ze zeggen niet ondergeschikt te zijn aan de constitutie van de EU. Vandaar dat je kan spreken van constitutionel pluralism, in plaats van monism. Monism is wanneer je een grondwet onder de andere hebt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

‘It is for the ECJ to interpret in the last resort and in a finally authoritative way the norms of community law. But, equally, it must be for the highest constitutional tribunal of each member-state to interpret its constituional and other norms (…)’

MacCormick, Questioning Sovereignty

A

Voor ons in NL is het lastig te begrijpen, want we hebben geen constitutioneel hof. De HR moet bij ons wel bepaalde constitutionele aangelegenheden beslechten. Maar we hebben niet zoiets als constitutioneel hof.

Niettemin hebben we In NL wel een grondwet. En dat een echter, hetzij HR of anderzins, geconfronteerd kan worden met de vraag: is deze EU regelgeving er een die in feite een fundament van onze rechtsgemeenschap onderuit haalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

C. Vergelijking met een federale staat

  • Lidstaten en deelstaten
  • Constitutional monism

D. ‘Multi-level governance’

  • Verwarrende uitdrukking
  • Constitutional pluralism
  • ‘Overlap’ van rechtsordes
A

C. Vergelijking met een federale staat
- Lidstaten en deelstaten
- Constitutional monism
Autonoom zijn en blijven tegenover EU, daarom zijn we dus lidstaten en geen deelstaten.

D. ‘Multi-level governance’

  • Verwarrende uitdrukking
  • Constitutional pluralism (in plaats van monism)
  • ‘Overlap’ van rechtsordes

> Multi-level governance, is precies constitutional pluralism. De gedachte dat je twee constitutionele rechtsordes hebt. Beiden niet tot de ander te herleiden. Je hebt Europese rechtsnormen, elke lidstaat, maar elke lidstaat neemt die rechtsnorm over, past die toe binnen de lidstaat, onder toeziend oog van het HvJ, om zeker te zijn dat die rechtsnormen op uniforme homogene manier wordt toegepast.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Constitutionele conflicten

a. Terug naar het Maastricht-arrest
- Voorrang van secundair Europees recht over nationale constities
- De ‘So lange’ arresten
- ‘Gelding en toepassing van Europa-recht in Duitsland zijn afhankelijk van het toepasselijkheidsgebod van de goedkeuringswet’.
- De ‘European Search Warrant’-arrest
- Andere constitutionele hoven

A

Constitutionele conflicten
a. Terug naar het Maastricht-arrest

  • Voorrang van secundair Europees recht over nationale constituties:
    > Costa vs Enel, leerstuk van voorrang Europees recht ingevoerd, maar dit heeft tot gevolg dat Europees secundair recht voorrang heeft boven nationale constituties. Dus verordeningen/richtlijnen etc. alles wat o.g.v. verdrag (primair recht) tot stand komt. Alle enorme hoeveelheid regelgeving uit Europa, staat dus boven de grondwet. Dus u begrijpt wat het probleem is: wijziging van een verdrag komt alleen tot stand na goedkeuring lidstaten. Voor zover alle lidstaten akkoord zijn gegaan, heb je in ieder geval in elk land een democratisch proces gehad wat leidt tot wijziging grondwet. DUS: verdrag in conflict met nationale grondwet heeft voorrang, maar tot stand gekomen met goedkeuring, dan is dat een verzachtende omstandigheid.
    Maar: wat in geval van secundair recht uit Europa, dit laat soms te wensen over wat betreft transparantie en legaliteit. Waarom zou een dergelijke wet een nationale grondwet te zijden mogen schuiven?
  • De ‘So lange’ arresten:
    > Vandaar de So Lange arresten van het BverfG. In dit geval had het te maken met een aantal arresten waarvan Maastricht en Lissabon de laatste zijn. Duitse rechter zegt: met Auswitch achter de rug, willen we zeker weten dat mensen binnen EU een zeer hoge mate van bescherming hebben (zie art. 1 Duitse grondwet). Dit wordt in Duitsland heel serieus genomen. Dus secundaire regelgeving mag ons niveau van mensenrechten bescherming te zijde schuiven, daar zijn zij het niet mee eens. ZO LANG EU regelgeving rechtsbescherming biedt aan burgers dat even hoog is als dat van Duitsland, zijn we bereidt om dit toe te passen in Duitsland. Wanneer het echter onder het Duitse beschermingsniveau komt, achtte wij EU recht niet meer van toepasing in Duitsland.
  • ‘Gelding en toepassing van Europa-recht in Duitsland zijn afhankelijk van het toepasselijkheidsgebod van de goedkeuringswet’.
    > Dit na aanleiding van het vorige. Ook als het parlement in Duitsland akkoord gaat met een wijziging van het verdrag dat het risico met zich meebrengt dat er een aantasting van Duitse grondwet komt, zijn wij gemachtigd (parlement), in staat om de goedkeuringswet nietig te verklaren, en Duitsland NIET het EU recht toe te doen passen.
  • De ‘European Search Warrant’-arrest
    > Voorbeeld van voorgaande. Wat gebeurde hier? Via secundair EU recht werden afspraken tussen lidstaten gemaakt over het uitleveren van mensen die verdacht werden van crimineel handelen van ene land naar het andere. Bijv. Duitsland wil iemand veroordelen uit NL. In geval van dit soort zaken kijk je normaal naar wat niveau van rechtsbescherming is in Duitsland, en of hij al dan niet wordt uitgeleverd. Search Warrant voorzag in een hele snelle procedure, waarbij niet werd getoetst aan beschermingsniveau van dat andere land. Duitse rechter: goedkeuringswet nietig verklaard. European Search Warrant niet van toepassing in Duitsland. Europa moest secundair recht terugtrekken, nieuwe formulering invoeren, die wensen van Duitse rechter accepteert. Een constitutioneel conflict.
  • Andere constitutionele hoven:
    > Andere constitutionele hoven in Europa hebben soms ook dezelfde soort problemen met Europees recht.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

European Seach Warrant arrest is niet het enige arrest waarin constitutioneel conflict voorkwam.

b. Grogan-arrest: conflicterende aanspraken op autonomie

Feiten

  • Verspreiding van informatie over abortus-klinieken in het VK door Ierse studenten via universitair blad
  • Society for the Protection of Unborg Chilren (SPUC)
  • Doorverwijzing door High Court naar HvJ in prejudiciële procedure
A

b. Grogan-arrest: conflicterende aanspraken op autonomie:
> enerzijds EHvJ, anderzijds Irish Supreme Court. De Grogan case ging over abortus dat in Ierland verboden is, constitutioneel verboden. Een sterke strafrechtelijke inkadering van dit constitutioneel verbod.
Anderzijds: in principe valt abortus onder een dienst. Dit is dus beschermd onder de leer van de 4 vrijheden. Je kunt van ene naar andere lidstaat voor een dienst, om abortus te plegen. Maar in Ierland gaan ze zo ver: ook vrouwen die naar UK gaan om abortus te plegen, zijn strafbaar. Dus u begrijpt: het kader en de insteek van dit conflict.
(Zie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=7mGgt_Zt3oU)
Een thema dat heel indringend is binnen Ierland. Wat hier aan de orde was: een vrouw die was verkracht, zij mocht geen abortus plegen. Hierdoor is zij gestorven. Uiteindelijk was het besluit: geen abortus. Zij heeft zichzelf gedood.

Feiten
- Verspreiding van informatie over abortus-klinieken in het VK door Ierse studenten via universitair blad:
> Er stond een lijstje met klinieken in de UK. Dit gepubliceerd. De advertentie is geplaatst omdat het verboden is binnen Ierland. UK geeft vrouwen makkelijk toegang wanneer zij abortus willen.

  • Society for the Protection of Unborg Chilren (SPUC):
    > een soort privé organisatie, die gaat rondkijken of er vrouwen zijn die abortus willen, of er inbreuk wordt gemaakt, en neemt initiatief om strafrechtelijke zaken aan te spannen indien vermoeden verbod is overtreden. SPUC kwam erachter dat advertentie is geplaatst. Dublinse studentenkrant weigert advertentie in te trekken. Weigert ook het nummer van studentblad in te trekken. Via OM heeft de SPUC een klacht ingediend, en zaak aangespannen tegen Grogan, en zijn collega redacteurs. Dit ging door High Court naar HvJ in prejudiciële procedure.
  • Doorverwijzing door High Court naar HvJ in prejudiciële procedure:
    > Vroeger werd een casus uitsluitend o.g.v. Iers recht afgehandeld. In deze casus hebben zij de zaak doorgestuurd naar de HvJ.

> Qua dienst geldt de bepaling van art. 60 en 59. Dat betekent dat onder Europees recht het vrij staat aan een Ierse vrouw om een abortus te laten plegen binnen een ander land van de EU. Binnen Ierland mag Ierland het verbieden, want EU recht geldt voor verkeer tussen landen. Dus: dit is een typisch geval waarin EU recht voorrang heeft boven nationaal recht. Het is een geweldig sterk conflict, dat gaat over mensenlevens. Het gaat niet alleen over geld. Dus als je kijkt naar het beroemde arrest, zie je hoe het hof geprobeerd heeft om de casus op te lossen. De High Court heeft het doorgestuurd naar de EU rechter. Het was overduidelijk dat de Irish supreme court ongelukkig was dat de High court het heeft doorgestuurd. De Supreme Court kon het verzoek vernietigen. Dat hebben zij niet gedaan, zij zeiden: oke, we geven de EU rechter de kans om zich te buigen over de casus. Mocht de EU rechter beslissen dat de abortus kan, dan zouden zij de kernbom laten vallen, en EU recht niet geldend te verklaren binnen Ierland. Het was een erg vervelende situatie voor het EHvJ. De Europese rechter kon onmogelijk zeggen dat het GEEN dienst was. Dus hoe kon de EU rechter dit zeggen zonder opstand van nationale rechter tegenover de EU?

De klus werd geklaard in het arrest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Recht van Ierland:
Preambule van de Ierse constitutie:
‘In the name of the Most Holy Trinity, from Whom is all authority and to Whom, as our final end, all actions of both men and States must be referee (…) And seeking to promote the common good, with due observance of Prudence, Justice and Charity, so that the dignity of the individual may be assured, true social order attained (…)’
>Dus: sterke verwijzing naar religieuze grondslag van de Ierse constitutie.

Art. 40.3.3. van de Ierse constitutie:
‘The State acknowledges the right to life of the unborn and, with due regard to the equal right to life of the mother, guarantees in its laws to respect, and as far as practicable, by its laws to defend and vindicate that right’.
>Dus dat betekent dat ZEER UITZONDERLIJK abortus mogelijk is, enkel wanneer kwestie is van leven of dood van moeder.

Recht van de EU:
Art. 59 EGV:
‘In het kader van de volgende bepalingen worden de beperkingen op het vrij verrichten van diensten binnen de Gemeenschap in de loop van de overgangsperiode geleidelijk opgegeven ten aanzien van de onderdanen der lidstaten die in een ander land van de gemeenschap zijn gevestigd dan dat, waarin degene is gevestigd te wiens behoeve de dienst wordt verricht (…)’

Art. 60 EGV:
‘In de zin van dit Verdrag worden als diensten beschouwd de dienstverrichtingen welke gewoonlijk tegen vergoeding geschieden, voor zover de bepalingen betreffende het vrij verkeer van goederen, kapitaal en personen op deze dienstverichtingen niet van toepassing zijn.

De diensten omvatten met name werkzaamheden:

(a. ..c)
d. Van de vrije beroepen (…)

  • Wat was het conflict in dit arrest?
  • De 3 prejudiciële vragen
  • Hoe heeft het EHvJ dit opgelost zonder in conflict te raken met Supreme Court Ierland?
A

Qua dienst geldt de bepaling van art. 60 en 59. Dat betekent dat onder Europees recht het vrij staat aan een Ierse vrouw om een abortus te laten plegen binnen een ander land van de EU. Binnen Ierland mag Ierland het verbieden, want EU recht geldt voor verkeer tussen landen.

Dus: dit is een typisch geval waarin EU recht voorrang heeft boven nationaal recht. Het is een geweldig sterk conflict, dat gaat over mensenlevens. Het gaat niet alleen over geld.

Dus als je kijkt naar het beroemde arrest, zie je hoe het hof geprobeerd heeft om de casus op te lossen. De High Court heeft het doorgestuurd naar de EU rechter. Het was overduidelijk dat de Irish supreme court ongelukkig was dat de High court het heeft doorgestuurd. De Supreme Court kon het verzoek vernietigen. Dat hebben zij niet gedaan, zij zeiden: oke, we geven de EU rechter de kans om zich te buigen over de casus. Mocht de EU rechter beslissen dat de abortus kan, dan zouden zij de kernbom laten vallen, en EU recht niet geldend te verklaren binnen Ierland. Het was een erg vervelende situatie voor het EHvJ. De Europese rechter kon onmogelijk zeggen dat het GEEN dienst was.

Dus hoe kon de EU rechter dit zeggen zonder opstand van nationale rechter tegenover de EU?
De klus werd geklaard in het arrest.

De prejudiciële vragen waren:

  1. Valt de georganiseerde werkzaamheid onder de definitie van diensten van art. 60 EEG verdrag?
    - > Abortus is een dienst punt uit. Het valt onder bescherming van Europees recht. Het kan niet anders dan dit zeggen zonder eigen gezag onderuit te halen.
  2. Mag een lidstaat zolang maatregelen ter harmonisatie van de wetgevingen van de Lid-Staten betreffende de georganiseerde werkzaamheid of handeling bestaande in het verrichten van een abortus/medische zwangerschapsafbreking ontbreken, de verspreiding verbieden van specifieke informatie over de naam en het adres van een of meer in een andere lidstaat gelegen klinieken waar abortussen worden verricht, alsmede over de manier om daarmee in contact te komen?
    > In dit geval valt het onder Iers recht. Het gaat om een vrijheid van meningsuiting. In zulke gevallen is het Iers recht van toepassing. In dit geval was er geen verband tussen Grogan als economische actor en de abortusklinieken in VK.
    Als je Europees recht goed kende, zou je als Grogan de uitspraak van de rechter met goed vertrouwen tegemoet moeten zien. Er was al een uitspraak waarbij reclame werd gemaakt in Luxemburg over wat je in België kon kopen. De EU rechter zei: implicatie van vrijheid van goederen, is dat je als Belg reclame mag maken in Luxemburg of andersom. Consumenten uit het ene lidstaat mogen zich vrijelijk naar ander lidstaat begeven om dingen te kopen, idem dito om abortus te plegen. Je kunt dan niet als Ierland verbieden dat daarvoor reclame wordt gemaakt. Dus je zou denken dat het hof alleen deze mogelijkheid openstond. Waarom is dat niet gebeurd? Een soort rare redenering: verschil is dat in geval van Belgie degene die reclame verspreidde, economisch verbonden waren met warenhuizen. Bij Grogan was geen economische verbinding met abortusklinieken in VK, daarom vrijheid van meningsuiting ipv vrijheid diensten. MAAR: verkeerde redenering, want je moet kijken vanuit standpunt consument. Vanuit consument is het gewoon hetzelfde, je wil weten waar abortusklinieken zijn of waar warenhuizen zijn. De reden waarom het Hof het verschil heeft gemaakt, is dat het anders tot een enorm verschil zal leiden met de Supreme court. De volgende keer kan het weer ingaan op GB-INNO (België arrest). Maar nu is deze rare wending dus gemaakt.
  3. Kan iemand in lidstaat A aan het gemeenschapsrecht het recht ontlenen specifieke informatie te verspreiden over de naam en het adres van een of meer in lidstaat B gelegen klinieken waar abortussen worden verricht, alsmede over de manier om daarmee in contact te komen, wanneer abortus zowel in de grondwet als in het strafrecht van lidstaat A verboden is, maar onder bepaalde voorwaarden wettig is in lidstaat B?
17
Q

D. Rossa Phelan, Revolt or Revolution:

‘In European Community law a right is fundamental in the sense that it is of basic importance in promoting Treaty objectives (…) In nationale constitutional law a right is ‘fundamental’ (…) in achieving the objectives of that society [and], secondly, when the protection of the right is a necessary part of the legitimation of the State’s legal order (…)’

‘A fundamental right afforded by a Member State will be in the precarious position of derogation at the discretion of the Court of Justice precisely because there is in reality a clash between constitutions differently legitimated pursuing incompatible social goals and ideas of what is fundamental to society and to the legal order’.

‘The Court characterised the argument that abortion was not a service under European Community law as simply ‘moral’ and therefore irrelevant (…) But the issue is much more than a moral viewpoint entrenched in tradion. Rather it is the protection of a right, a right which is constitutional, natural, human, fundamental, and essential to the legitimation of Irish constitutional law’.

A

De soort legitimatie die je hebt in Europees verband, is een soort economische legitimatie van recht. Voor zover dat rechten en plichten die voortkomen uit het Europees recht bestaan, zijn die uiteindelijk terug te leiden tot die vier vrijheden, en dus tot een economisch belang. Terwijl het bij nationaal constitutioneel recht gaat over fundamentele zaken die te maken hebben met mensenlevens.

Hij gaat verder:

In de aanloop met eerste prejudiciële vragen, met de vraag of abortus al dan niet een dienst is, heeft op een zekere bagatelliserende wijze het Europees hof gezegd:
‘of je abortus mag plegen wel of niet, is een morele kwestie. Dit staat buiten het bestek van Europees recht dat met politiek en economie te maken heeft.’

Hier neemt Phelan aanstoot aan. Hij zegt:
‘Het is een juridische zaak. Het is een constitutionele zaak.’
Hij ziet Grogan als een teken aan de wand. Hoe het doorzetten van die economische logica van de EU, betekent dat de voorrang van EU recht ertoe leidt dat economische belangen prevaleren boven politieke belangen. Zoals vraag of abortus gepleegd mag worden.

18
Q

Phelan:

‘National constitutional law is at a breaking point. There is going to be either a revolution in law where consistent legitimation becomes impossible or a revolt of national constitutional authorities, the focal case being courts, to avoid a revolution:

A. Because of the demands placed on national law by European Community law;

B. Because there is a gap between:
I. How Eur. Community law views its status in and demands on national courts
II. How national courts view these same demands

C. Because European Community law and national law are based on different legitimacies;

D. Because there are limits to how far national law can be amended without a legal revolution.

A

Phelan: ‘EU is in de grondslag een kwestie van geld. Terwijl het in de eerste constitutie ging over de fundamentele van de samenleving, welke het recht op leven van een baby betreft. Het is dus poen tegenover een mensenleven. Poen prevaleert, dat is wat het EU recht betekent.’

Of de nationaal Ierse rechter past Europees recht toe, dan pleegt hij verraad tegenover zijn eigen grondwet. Danwel: komt de nationale rechter in opstand tegenover Europees recht, dan krijg je ‘revolt’,
Het leidt dus tot een impasse, ofwel een revolutie ofwel een rechterlijke opstand. Er is geen manier om tevredenheid te brengen bij beiden partijen.

Zie a, b, c, d. Hier zou het BverfG het heel erg mee eens zijn. Als je EU recht zonder meer voorrang laat hebben, dan riskeer je dat je nationale grondwettige waarde gaat slachtofferen voor het EU project. Hoe ga je met dit soort conflicten om? Zie volgend stuk.

19
Q

Hoe ga je met dit soort conflicten om?

Mogelijke opties ter beheersing van constitutionele conflicten

MacCormick

  • Radical pluralism: politieke oplossing. De weg van Grogan
  • Pluralism under international law: juridische oplossing
  • Internationale arbitrage
A

Mogelijke opties ter beheersing van constitutionele conflicten

MacCormick
- Radical pluralism: politieke oplossing. De weg van Grogan
> Een politieke oplossing, zoals in Grogan. Dus wanneer je die botsing hebt, moeten de actoren manieren vinden om het geschil te beslechten. Dat zag je hier. Je had het eerste supreme court en de Europese rechter. Ze maneuvreerde allebei op een manier dat de andere ruimte kreeg om in het reine te komen met eigen rechtsorde. De Ierse supreme court heeft niet meteen vernietiging aan. Daardoor geeft het HvJ de ruimte. Dat is radical pluralism.

  • Pluralism under international law: juridische oplossing
    Internationale arbitrage
    > Dat is een juridische oplossing. Stel dat zoiets als Grogan zich voordoet, laat ons dan internationale arbitrage in het leven roepen. Je laat EU rechters een rechter voor arbitrage noemen, een arbiter. De tweede supreme court een ander arbiter. Twee onderling een derde. De derde arbiter moet het constitutioneel geschil beslechten o.g.v. internationaal recht. Dan haal je de angel uit het conflict. Dan maak je het beheersbaar voor beiden partijen. Het is alleen een minder interessante oplossing. Bij radical pluralism dwing je de ander te kijken naar elkaars standpunten. In Amerika zou het supreme court gewoon beslechten. Over abortus heeft de American Supreme Court beslecht. Maar ligt sinds kort weer open. Bij Grogan was meer een besef voor de andere rechtsorde. Er was een constitutional dialog. Er waren twee rechters die de integriteit van andere rechtsorde behouden.

Dat is de kern van wat Weiler noemde de constitutional toleration. In zijn analyse van de EU.

20
Q

De analyse van de vorige colleges komt tot de conclusie dat de EG niet alleen een economische en juridische gemeenschap is, maar ook een politieke gemeenschap.

Leg uit.

A

De autonomie van het gemeenschapsrecht verwijst, al is het impliciet, naar een Europees volk, bestaande uit alle actoren die deelnemen aan het proces van rechtsvorming waarbij een gemeenschappelijke markt voor Europa wordt voltooid. Essentieel is echter dat er geen sprake is van een ‘zero-sum’ game: het Europese integratieproces staat namelijk niet voor de keuze tussen een Europees volk (in het enkelvoud) óf Europese volkeren (in het meervoud). Veeleer is er sprake van één Europees volk náást een meervoud van de volkeren van de lidstaten.

21
Q

Het woordje ‘naast’ wanneer gesproken wordt van zowel een Europees volk in meervoud als in enkelvoud, verbergt een probleem dat zowel theoretisch als praktisch is:

Indien én de EG én haar lidstaten autonome rechtsordes zijn, hoe verhouden deze rechts- en politieke gemeenschappen zich tot elkaar?

Leg uit.

A

Deze vraag werpt een theoretisch probleem op omdat uit de eerdere analyses in deze cursus nog onduidelijk blijft op grond waarvan normen van Europees recht geldig zijn in de nationale rechtsordes.

Deze vraag werpt een praktisch probleem op omdat beide aanspraken op autonomie kunnen uitmonden in constitutionele conflicten tussen de EG en haar lidstaten, zonder dat duidelijk is of en hoe die conflicten beslecht kunnen worden, zodanig dat het hele Europese integratieproces niet tot stokken komt.

22
Q

Zowel één Europees volk als meerdere Europese volkeren.

Hieruit vloeit het theoretische probleem voort dat het nog onduidelijk blijft op grond waarvan normen van Europees recht geldig zijn in nationale rechtsordes.

Wat is bepalend geweest voor dit theoretische probleem?

A

De overweging van Costa/ENEL waarin het Europees Hof van Justitie stelt dat het gemeenschapsrecht uit een ‘autonome bron’ voortvloeit.

Het is de vraag echter of nationale overheidsorganen, waaronder de nationale rechters, deze normen niet veeleer toepassen en als geldig beschouwen omdat zij uiteindelijk afgeleid zijn van een eigen ‘autonome bron’, namelijk beslissingen van de nationale parlementen die, namens de volkeren van de lidstaten, de acquis communautaire via de Verdragen hebben aanvaard.

Met andere woorden: vanuit het standpunt van de Lidstaten geldt het Europees recht in hun rechtsordes omdat en voor zover die normen afgeleid zijn van hun eigen beslissingen. Dit impliceert onder andere dat de rechters in de lidstaten, die een cruciale rol hebben gespeeld door een hechte samenwerking met het Europese Hof aan te gaan, dit níet doen als Europese rechters, maar als nationale rechters, dus als rechters die als puntje bij paaltje komt, loyaliteit verschuldigd zijn aan hun eigen rechtsordes en bronnen van legitimiteit.

23
Q

Met andere woorden: vanuit het standpunt van de Lidstaten geldt het Europees recht in hun rechtsordes omdat en voor zover die normen afgeleid zijn van hun eigen beslissingen. Dit impliceert onder andere dat de rechters in de lidstaten, die een cruciale rol hebben gespeeld door een hechte samenwerking met het Europese Hof aan te gaan, dit níet doen als Europese rechters, maar als nationale rechters, dus als rechters die als puntje bij paaltje komt, loyaliteit verschuldigd zijn aan hun eigen rechtsordes en bronnen van legitimiteit.

Dit inzicht is de kern die overeind blijft in het Maastricht arrest van het BverfG, ook al heeft de Duitse rechter ongelijk wanneer hij stelt dat de enige optie is de EG als ‘statenverbond’ danwel ‘bondstaat’ te beschouwen.

Leg uit.

A

De verhouding tussen de EG en haar lidstaten is niet hiërarchisch te beschouwen, niet alleen omdat de nationale rechtsordes niet afgeleid zijn van Europees recht, maar ook, en radicaler, omdat vanuit het perspectief van de nationale rechters, Europees recht een nationale bron van gelding heeft.

24
Q

Hoe noemt Neil MacCormick de toestand waar we nu in de EU mee te maken hebben?

A

‘Constitutional pluralism’:

‘There are two sets of constitutions, each of which is acknowledged valid, yet neither of which does, or has any compelling reason to, acknowledge the other as a source of its validity’ (questioning sovereignty).

Het gevolg hiervan is duidelijk: ‘It is for the ECJ to interpret in the last resort and in a finally authoritative way the norms of community law. But equally, it must be for the highest constitutional tribunal of each member-state to interpret its constitutional and other norms (…)’

25
Q

Het gevolg hiervan is duidelijk: ‘It is for the ECJ to interpret in the last resort and in a finally authoritative way the norms of community law. But equally, it must be for the highest constitutional tribunal of each member-state to interpret its constitutional and other norms (…)’

Deze gevolgtrekking leidt direct naar het praktische probleem.

Leg uit.

A

De mogelijkheid van constitutionele conflicten tussen de EG en haar lidstaten. Dergelijke conflicten zijn namelijk mogelijk omdat de voorrang van het Europees recht over nationale rechtsordes tot een botsing kan leiden wanneer fundamentele beginselen van een nationale rechtsorde dreigen aangetast te worden door het toepassen van Europees recht in de betreffende rechtsorde. Dit is precies de achtergrond van het Maastricht-arrest.

26
Q

Wat stelt D. Rossa Phelan in een spraakmakend proefschrift met als titel: ‘Revolt or Revolution’: The Constitutional Boundaries of the European Community (1997)?

A

Phelan stelt haarfijn het dilemma als volgt voor:

Ofwel kan een loyale toepassing van Europese rechtsnormen door de nationale rechters ertoe leiden dat, door een dergelijke toepassing, zij de nationale constitutie buiten werking zetten en een revolutie bewerkstelligen door hun gezag van een Europees volk af te leiden i.p.v. hun eigen volk.

Ofwel blijven de nationale rechters trouw aan hun eigen constitutie en hun eigen volk en komen in opstand tegen de toepassing van het Europees recht en zetten het buiten werking in de nationale rechtsorde.

27
Q

Phelan stelt haarfijn het dilemma als volgt voor:

Ofwel kan een loyale toepassing van Europese rechtsnormen door de nationale rechters ertoe leiden dat, door een dergelijke toepassing, zij de nationale constitutie buiten werking zetten en een revolutie bewerkstelligen door hun gezag van een Europees volk af te leiden i.p.v. hun eigen volk.

Ofwel: blijven de nationale rechters trouw aan hun eigen constitutie en hun eigen volk en komen in opstand tegen de toepassing van het Europees recht en zetten het buiten werking in de nationale rechtsorde.

Een dergelijk scenario is alles behalve denkbeeldig. Leg uit met het Grogan arrest.

A

Het befaamde Grogan arrest betrof de vraag in hoeverre Europese regelgeving het Ierse constitutioneel verankerde verbod op abortus buiten werking kon stellen. Een nadere analyse van ‘constitutioneel dialoog’ tussen de hoogste rechter van Ierland en het Europese Hof van Justitie (zie paragraaf 5 van het artikel ‘Public Order and Discretion: Timing the Unity and Divergence of Legal Orders’, opgenomen als item 5 onder de rubriek ‘leesmateriaal’ van de Blackboard site) laat zien hoe in casu beide rechters de eenheid van hun respectievelijke rechtsordes wisten uit te stellen om daardoor een constitutionele crisis te voorkomen.

28
Q

MacCormick volgend, kunnen twee scenario’s worden bedacht om dit soort constitutionele conflicten te beslechten.

Welke twee?

A

De eerste, die hij ‘radical pluralism’ noemt, erkent dat er geen juridsiche oplossing is voor dergelijke conflicten: zij vergen een politieke oplossing. Een dergelijke oplossing valt te bespeuren in de dialoog tussen de Ierse en de Europese rechters in de Grogan casus.

De tweede, die MacCormick pluralism under international law noemt, gaat ervan uit dat een juridische oplossing mogelijk is voor zulke botsingen, met name in de vorm van internationale arbitrage.