Tentti 2 Flashcards
Likvorin glukoosipitoisuus nousee veren glukoosinpitoisuuden noustessa
O
When blood glucose levels rise, there’s an increased concentration gradient favoring the diffusion of glucose into the CSF through the BBB.
Likvorin glukoosipitoisuus on sama kuin seerumin
V
Selkäydinnesteen glukoosimääritystä (Li-Gluk) käytetään pääasiassa meningiittien erotusdiagnostiikassa. Plasman glukoosi on syytä määrittää samalla tai aikaisemmin jos mahdollista (plasmapitoisuudesta riippuvan glukoosin tasapainottuminen selkäydintilaan vie 2-3 tuntia). Selkäydinnesteen glukoosipitoisuus on normaalisti 55-75 % plasmapitoisuudesta.
Meningiitit: Bakteeriperäisessä meningiitissä likvorin glukoosipitoisuus on yleensä alle 30-40 % plasmapitoisuudesta, purulentissa bakteerimeningiitissä Li-Gluk voi laskea jopa lähelle nollaa. Tuberkuloottisessa ja sienimeningiitissä lasku on lievempää ja virusmeningiitissä Li-Gluk-arvo jää yleensä viitevälille. Li-Gluk-tutkimuksen etuna on määrityksen nopeus.
Erotusdiagnostiikka: Likvorin glukoosipitoisuuden lievää, mutta joskus selvääkin alenemista voi esiintyä aivokasvaimissa ja herpesenkefaliitissa. Lievää alenemista on myös mm. neurosarkoidoosissa ja subaraknoidaalivuodon yhteydessä. Kohonnut Li-Gluk-pitoisuus liittyy yleensä samanaikaiseen veren hyperglykemiaan. Likvorin glukoosipitoisuus voi kohota myös neurosyfiliksen johdosta.
Likvorin IgG-indeksi on spesifi MS-taudin löydös
V
MS-potilaiden selkäydinnesteen IgG-pitoisuus on yleensä suurempi kuin terveillä henkilöillä. MS-potilailla myös ns. IgG-indeksi (likvorin IgG/seerumin IgG × seerumin albumiini/likvorin albumiini) on suurentunut. Tämä viittaa siihen, että suurentunut IgG-pitoisuus on keskushermostossa paikallisesti tuotettua.
MS-taudin diagnoosi on edelleen pääasiassa kliininen. Käytännössä kuitenkin sekä IgG-indeksin suureneminen että elektroforeesin oligoklonaalinen gammafraktio ovat oleellisia osatekijöitä, joiden täyttymättä jääminen aina jättää pienen epäilyn kliinisesti selvältäkin tuntuvaan diagnoosiin. Toisaalta uusien diagnostisten kriteerien mukaan niiden läsnäolo positiivisen magneettikuvauslöydöksen ohella voi varmistaa diagnoosin, jos kliinisesti pieni epävarmuustekijä on ollut olemassa.
Likvorin laktaattipitoisuus laskee bakteerimeningiitissä
V
Likvorin laktaattipitoisuus suurenee bakteerimeningiiteissä tavallisesti yli 3 mmol/l ja jopa yli 10 mmol/l pitoisuuteen. Laktaattipitoisuus suurenee nopeammin kuin neutrofiilisten leukosyyttien pitoisuus. Virusmeningiitissä pitoisuus jää yleensä alle 3 mmol/l tasolle. Tuberkuloottisessa meningiitissä sekä sienten tai malarian aiheuttamissa meningiiteissä laktaattipitoisuus suurenee virusmeningiittiä selvemmin, mutta vähemmän kuin bakteerimeningiitissä.
Erotusdiagnostiikka: Lievästi suurentuneita pitoisuuksia tavataan virusmeningiitin ohella aivoinfarktin, aivo- ja meningeaalisten kasvainten, aivovammojen, epilepsiakohtauksien sekä muiden keskushermoston ei-tulehduksellisten sairauksien yhteydessä, samoin eräissä yleissairauksissa (diabetes).
Likvorin valkosolumäärä on normaalisti 0-4 solua/mm3
O
Aikuisten viitearvot: Li-Leuk: 0 - 5 E6/l
Likvorinäytettä ei pidä ottaa, jos ei saa tutkituksi silmänpohjia
V?
jos potilaalle juuri tehdyssä pään kuvantamisessa aivopaine on normaali, silmänpohjien tarkistus ei ole välttämätöntä!! Muuten silmänpohjat on aina tutkittava mahdollisen staasipapillin eli kohonneen aivopaineen merkin havaitsemiseksi
Likvorinäytettä ei saa ottaa ennen kuin on tehty pään TT-tutkimus
V?
joissain tapauksissa TT-kuvaus syytä tehdä ennen likvorpunkiota, esim papillaturvotus tai alentunut tajunnantaso
Likvorinäytteessä on normaalisti korkeintaan 3 punasolua/mm3
V
Likvorissa ei ole normaalisti lainkaan punasoluja
Li-Eryt: 0 E6/l
Likvorissa ei ole normaalisti lainkaan punasoluja
O
Linkkuveitsi-ilmiö kuuluu spastisuuteen
O
Spastisiteetilla (lihashypertonialla) tarkoitetaan lihasjänteyden lisääntymistä, joka kasvaa lihasta nopeasti venytettäessä. Usein tutkija tuntee vastuksen lisääntyvän nopeasti, kunnes se äkisti antaa periksi (linkkuveitsi-ilmiö). Spastisiteetti on merkki ylemmän motoneuronin vauriosta pyramidiradassa keskushermoston alueella.
Rigiditeetillä tarkoitetaan lihasjänteyden lisääntymistä, joka tuntuu hammasratasmaisena tai tasaisena vastuksena raajaa taivutettaessa. Ilmiö liittyy ekstrapyramidaalijärjestelmän vaurioon.
Lihashypotonialla tarkoitetaan tyypillisesti alemman motoneuronin vaurioon liittyvää lihasjänteyden vähentymistä, velttoutta. Vaurio on ääreishermostossa. Lihashypotoniaa voi esiintyä myös pikkuaivovaurion yhteydessä.
Lähes kaikilla MS-potilailla on virtsarakon toimintahäiriöitä
O
Lähisuvussa oleva dementia lisää henkilön riskiä saada Alzheimerin tauti
O
Lääkehoito pysäyttää Alzheimerin taudin etenemisen
V
Lääkkeet eivät pysäytä taudin etenemistä, mutta ne hidastavat oireiden pahenemista
M. biceps brachiin voima voi heikentyä C6-juuren vauriossa
O
Magneettikuva on usein normaali vaskulaarisessa dementiassa
V
Vaskulaarisen dementian eli verenkiertoperäisen muistisairauden alatyyppejä ovat pienten suonten tauti, jossa on laaja-alaisia aivojen valkean aineen hapenpuutteesta johtuvia eli iskeemisiä muutoksia, aivojen syvien osien mikroinfarkteja ja mikroverenvuotoja, sekä suurten suonten tauti, jossa aivojen kuorikerroksessa on kortikaalisen osan infarkteja.
Kuvantamislöydökset eivät useinkaan yksin riitä VCI-diagnoosin tekemiseen, mutta vaskulaaristen kuvantamislöydösten puuttuminen sulkee VCI:n pois.
Magneettikuva voi paljastaa > 2 mm:n suuruiset aivokasvaimet
O
Magneettikuvassa likvori voi näkyä valkeana
O
CSF is dark on T1-weighted imaging and bright on T2-weighted imaging.
Magneettikuvauksella voi erottaa jopa 2 mm kasvaimen
O
Magneettitutkimus on kontraindisoitu raskauden aikana, ellei ole vitaali-indikaatiota
V
ei ionisoivaa säteilyä
Maksakoomaa voi arvioida EEG:n perusteella
O
Maksan akuutti vajaatoiminta on tila, jossa maksasoluvaurio voi johtaa nopeasti maksakoomaan, monielinvaurioon ja potilaan menehtymiseen. Alkuperäisen määritelmän mukaan maksan suhteen aiemmin terveellä henkilöllä tila johtaa enkefalopatiaan kahdeksan viikon kuluessa ensioireista. Sittemmin on esitetty useita muitakin määritelmiä ja niiden tarkennuksia. Uudemmassa luokituksessa arvioidaan ensioireiden sijasta keltaisuuden ilmaantumista suhteessa enkefalopatiaan. Akuutista vauriosta puhuttaessa kyse on joistakin viikoista ja subakuutissa oireet tai ikterus ovat kestäneet kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen asti. Luokitusten ulkopuolelle jää tila, jossa tapahtuu maksan toiminnan äkillinen huononeminen kroonisessa sairaudessa (“acute-on-chronic”). Tällainen tilanne on pelkkää akuuttia sairautta paljon tavallisempi. Se provosoituu useimmiten vuodon tai infektion aiheuttamana. Tässä katsauksessa keskitytään varsinaiseen akuuttiin maksasairauteen.
Enkefalopatian eli maksakooman asteet:
I aste Persoonallisuuden muutokset hidastuminen ja unihäiriöt
II aste Oireet vahvistuvat, uneliaisuus lisääntyy, ajoittainen sekavuus ja “flapping”-vapina ilmaantuvat.
III aste Uneliaisuus on voimakasta, mutta potilas on herätettävissä, sekavuus ja vapina lisääntyvät
IV aste Vapinaa ei enää todeta Potilas ei ole enää herätettävissä eikä reagoi välttämättä enää kipuun
Maligniin neuroleptioireyhtymään kuuluu usein sekavuuden lisäksi lämmön nousu
O
Mamillojen taso vastaa segmenttiä T2
V
T5 mamillojen taso
MAO-inhibiittori selegiliini on usein hyödyksi Parkinsonin taudissa
O
MAO-B-estäjät estävät nimensä mukaisesti MAO-B-entsyymiä, joka pilkkoo dopamiinia aivoissa. Näin dopamiinin vaikutus kestää pidempään aivoissa. Tähän lääkeryhmään kuuluvat selegiliini ja rasagiliini. Näitä lääkkeitä käytetään usein taudin alkuvaiheessa ja myös lisälääkkeinä levodopaan yhdistettynä. MAO-B-estäjät on hyvä ottaa aamusta, koska ne saattavat aiheuttaa unettomuutta.
Selegiliini estää dopamiinia hajoamasta aivoissa. Tämä lievittää Parkinsonin taudin oireita.
Masennuslääkkeiden käyttö kipupotilailla perustuu endogeenisen kipuinhibition vahvistamiseen
O