Tentti Flashcards
Nosiseptiivisessa kivussa kipuratojen toiminta säilyy normaalina.
T
Kudosvauriokipu eli nosiseptiivinen kipu
Kivun syy on hermoston ulkopuolella. Nosiseptiiviseen kipuun voi liittyä myös vastaavan ihoalueen tunto- herkistymistä. Varsinkin raajojen pitkäaikaiset kiputilat saattavat aktivoida sympaattista hermostoa, mikä ilmenee raajan lämpötila- ja värimuutoksina.
Tardiivin dyskinesian tavallisin syy on pitkäaikainen neuroleptilääkitys.
T
neuroleptihoidon eli antipsykoottilääkkeiden sivuvaikutuksena ilmenevä häiriö, jossa ilmenee toistuvia pakkoliikkeitä etenkin kasvojen alueella
Ménièren taudille on tyypillistä jatkuva kiertävä huimaus.
V
Ménièren taudilla tarkoitetaan kohtauksellista oireyhtymää, johon kuuluvat huimauskohtaukset, kuulon huononeminen, korvien soiminen sekä korvien paineen tai täyttymisen tunne.
Tauti alkaa yleensä 20–60 vuoden iässä. Vaiva on melko harvinainen, ja sitä esiintyy noin 2–5:llä 1 000:sta.
Ménièren tautiin liittyvä huimaus on tyypillisesti voimakasta kiertohuimausta (ympäristö tuntuu pyörivän) mutta saattaa olla tästä poikkeavaakin jalkojen keinutuksen tunnetta. Huimauskohtaus saattaa kestää paristakymmenestä minuutista useihin tunteihin, ja siihen voi liittyä pahoinvointia ja oksennuksia. Huimausoire voi muistuttaa hyvänlaatuista asentohuimausta, mutta hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa huimaus on yleensä lyhytkestoisempi eikä siihen liity kuulon häiriöitä.
Allodynia tarkoittaa herkistynyttä kosketustuntoa.
V
oikea termi olisi hyperestesia, ei allodynia
Allodynia Heikon, normaalisti kivuttoman ärsykkeen aiheuttama kipu
Dysestesia Epämiellyttävä outo tuntemus (spontaani tai ärsykkeen aiheuttama)
Hyperalgesia Lisääntynyt kipuherkkyys
Hyperestesia Lisääntynyt tuntoherkkyys
Hyperpatia Kivulias oireyhtymä, jossa ärsykkeen jälkeinen viive, purkausmainen ylireagointi ja jälkituntemus
Hypoalgesia Heikentynyt kipuherkkyys
Hypoestesia Heikentynyt tuntoherkkyys
Parestesia Poikkeava tuntemus (spontaani tai ärsykkeen aiheuttama)
Sulkutilassa (locked in-oireyhtymä) potilas kykenee kommunikoimaan silmillään.
O
“Locked-in”-oireyhtymä on laajan aivorunkovaurion aiheuttama tila, jossa potilaan raajat, vartalon lihakset, kasvot sekä puhumiseen ja nielemiseen tarvittava lihaksisto ovat halvaantuneet. Silmien liikkeet ovat useimmiten säilyneet. Ajattelu, muisti, järkeily, kielellinen kyky ja tunteet ovat entisellään, ainoastaan keinot itsensä ilmaisemiseen puuttuvat.
Kipu säteilee reiden lateraalipinnalta säären yli I-varpaaseen. Tämä sopii S1-juuren vaurioon.
V
sopii L5-hermojuuren kipuun: kantakävelyssä jalka läpsähtää
lyhyesti:
S1 kipu säteilee reiden ja säären lateraalireunaa pitkin PIKKUVARPAASEEN (myös sensorinen ongelma voi olla tällä alueell) + nilkan plantaarifleksion heikkouden + akillesheijasteen vaimenemisen tai puuttumisen
L4 kipu säteilee lateraalipinnalla ja etenkin säären mediaalipuolella + nelipäisen reisilihaksen heikkous ja atrofia + patellaheikkous
Nielurefleksi on spesifi n. glossopharyngeuksen toiminnan mittari.
V
nielemiseen tarvitaan useampaa hermoa:
sensoriseen: trigeminal (5.), facial (7.), glossopharyngeux (9.) ja vagus (10.)
motoriseen: samat kuin äsken + hypoglossus (12.)
Kohtauksellinen huimaus on tyypillistä akustikusneurinoomalle.
V
Oirekuva on yleensä hitaasti ilmaantuva, vaihteleva ja painottuu korvaperäisiin oireisiin (kuulonheikkenemä, tinnitus, huimaus).
Akustikusneurinooma (AN) eli vestibulaarischwannooma (VS) on kuulo-tasapainohermon hyvänlaatuinen, harvinainen kasvain.
Menieren taudissa sen sijaan huimaus, kuulon huononeminen ja tinnitus on kohtauksellista
Potilaalta puuttuu myötäliike toisesta yläraajasta. Tämä sopii Parkinsonin tautiin.
O
Parkinsonin tautiin liittyy kolme pääoiretta: lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja tyypillinen lihasjäykkyys. Ne alkavat hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Lähes aina oireita on ensin toisen puolen raajoissa, kunnes ne ajan mittaan muuttuvat molemminpuolisiksi. Parkinsonin tauti vaikuttaa kävelyyn: ryhti muuttuu, vartalon ja raajojen myötäliikkeet vähenevät ja askeltaminen muuttuu lyhyeksi ja matalaksi.
Pään TT-kuvassa näkyvät basaaliset likvoritilat muodostuvat cisternoista.
T
basaalipuolella (aivojen alapuolella) olevat likvortilat ovat cisternoja (esim. chiastmatic cistern, interpudencular cistern, pontine cistern, superior cistern, cerebellomedullary cistern yms)
subaraknoidivuodossa näkyvä hämähäkkikuvio: veri on cisternoissa
Pelkkä huimaus on harvoin aivoverenkiertohäiriön oire.
O
usein liittyy myös samaanaikaan muita oireita, esim. TIAssa huimaus + diplopia, dysfagia ja vaikeus muodostaa sanoja
Tarttumisheijaste ei saa tulla esiin terveellä aikuisella.
O
24 tunnin vuorokausirytmi saa alkunsa retikulaarisessa aktivaatiojärjestelmässä (RAS).
V
suprakiasmaattinen tumake hypotalamuksessa on master circadian pacemaker
RAS on vastuussa tajunnantasosta talamuksen ja X kanssa
24-vuotiaalla naisella, joka on ollut ajoittaisia rytmihäiriöitä lukuun ottamatta terve, oli muutaman päivän ripuli. Parin viikon kuluttua oikean alaraajan voima alkoi vähitellen heiketä. Toteat lievänä oikean alaraajan heikkouden ja katseen dyskonjugaation. Muutoin aivohermostatus on normaali. Toimit keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Jos patella ++/+ tai -/-, on likvoritutkimus tarpeen, näköherätevasteet kannattaa tutkia ja pään magneetti on tarpeen
O
Guillan-Barren tunnetuin aiheuttaja on kampylobakteeri
Diff.diag. Pitää miettiä myös esim. Aivokasvain tms
Guillan-Barre diagnoosi:
Taudinmäärityksessä keskeistä on oirekuva, joka Guillain-Barrén oireyhtymän kohdalla sisältää etenevää lihasheikkoutta, tunto-oiretta, kipua ja jännevenytysheijasteiden vaimenemista. Oirekuvan tunnistaminen voi olla haaste, sillä potilaan kokemat ja esille tuomat oireet voivat olla vain väsymystä, tasapainovaikeutta ja kipua.
Sähköinen hermoratatutkimus, elektroneuromyografia (ENMG), osoittaa onko oireen taustalla vanhempaa vauriota, vai onko kyseessä uusi vaurio. Lisäksi tällä menetelmällä nähdään painottuuko vaurio hermojuuriin vai onko mukana laajempaa hermorata (aksoni) vauriota. Parhaiten löydökset näkyvät 2–4 viikkoa oireiden alusta.
Lisätutkimuksilla pois suljetaan muita taudinaiheuttajia. Selkäytimen ja hermojuurten magneettikuvalla voidaan nähdä, onko muuta tekijää vaurioittamassa selkäydintä tai hermojuuria. Aivoselkäydin nesteen (likvorin) tutkimisella on mahdollista erottaa, onko kyseessä tyypillinen GBO:hon liittyvä kohonnut proteiinimäärä ja vähäinen tai normaali tulehdussolujen määrä. Verikokeilla on syytä kartoittaa ravitsemustasoa kuvaavia (verenkuvaa, albumiini, B12-vitamiini, folaatti ja D-vitamiini), maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toimintaa mittaavia määrityksiä. Vasta-aine-määrityksistä kampylobakteeri, borrelia ja mykoplasma vasta-aineet ovat keskeisiä.
Mikäli verestä tehdään vasta-aine määrityksiä, ne on otettava ennen toteutettavaa suonensisäistä vasta-ainehoitoa tai plasmanvaihtoa, sillä näiden jälkeen vasta-aine tulokset eivät ole luotettavia.
32-vuotias sihteeri tulee terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle samana aamuna herätessä äkillisesti alkaneen kiertohuimauksen vuoksi. Pahoinvoinnin tunnetta oli, mutta ei oksentelua. Status: Yleistila hyvä, peruskoe normaali, Romberg ei onnistu, konstantti oikealle lyövä nystagmus, muutoin aivohermojen toiminta normaali. Oikeassa raajaparissa lievää dysmetriaa, muutoin raajojen neurologiset löydökset normaalit. Kirjoitat sairauslomaa ja lähetteen neurologian ajanvarauspoliklinikalle.
V
päivystykseen -> tarvitaan pään TT päivystyksenä
32-vuotias sihteeri tulee terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle samana aamuna herätessä äkillisesti alkaneen kiertohuimauksen vuoksi. Pahoinvoinnin tunnetta oli, mutta ei oksentelua. Status: Yleistila hyvä, peruskoe normaali, Romberg ei onnistu, konstantti oikealle lyövä nystagmus, muutoin aivohermojen toiminta normaali. Oikeassa raajaparissa lievää dysmetriaa, muutoin raajojen neurologiset löydökset normaalit. Kyseessä voi olla kardiogeeninen embolia.
O
32-vuotias sihteeri tulee terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle samana aamuna herätessä äkillisesti alkaneen kiertohuimauksen vuoksi. Pahoinvoinnin tunnetta oli, mutta ei oksentelua. Status: Yleistila hyvä, peruskoe normaali, Romberg ei onnistu, konstantti oikealle lyövä nystagmus, muutoin aivohermojen toiminta normaali. Oikeassa raajaparissa lievää dysmetriaa, muutoin raajojen neurologiset löydökset normaalit. Tarvitaan korvalääkärin konsultaatio päivystyksenä.
V
tarvitaan pään TT päivystyksenä
32-vuotias sihteeri tulee terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle samana aamuna herätessä äkillisesti alkaneen kiertohuimauksen vuoksi. Pahoinvoinnin tunnetta, ei oksentelua. Status: Peruskoe, Romberg normaalit, koordinaatio tarkka, aivohermojen toiminta normaali, raajojen neurologiset löydökset normaalit. Jos TT-löydös on normaali, hoidat tapauksen kliinisen kuvan perusteella pikkuaivoinfarktina.
V
Kyseessä on todennäköisesti hyvänlaatuinen asentohuimaus (pään TTtä ei tarvita päivystyksenä AVHn poissulkemiseksi jos selkeä hyv.laat. asentohuimaus)
46-vuotiaalla miehellä on vapinaa käsiä kannatellessa, muutoin neurologinen status normaali. Hän on kovin huolissaan Parkinsonin taudista, jonka haluaa sinun ehdottomasti poissulkevan. ENMG on indisoitu.
V
parkinsonissa on lepovapina (täysin levossa, kun raaja ei vastusta painovoimaa tai myös kävellessä voi esiintyä): Kliininen tutkimus riittää poissulkemaan tässä tapauksessa Parkinsonin taudin
jos essentiaalin vapinan sukuanamneesi on negatiivinen, kyseessä ei myöskään ole essentiaalinen vapina (essentiaalinen vapina ilmenee erityisesti tarkkuutta vaativissa asioissa esim. Osoituskokeessa intentiovapinaa)
Lääkityskokeilu beetasalpaajalla on indisoitu, jos oire haittaa potilaan toimintaa
pään magneettia ei tarvitse
Tiivistelmä: Vapina jaetaan aktio- ja lepovapinaan. Aktiovapina näkyy selvimmin asentoa ylläpidettäessä, lepovapina raajan ollessa levossa vastustamatta painovoimaa. Yleisin on essentiaalinen vapina, jonka ensilinjan hoito on edelleenkin epäselektiivinen beetasalpaaja. Ellei beetasalpaaja sovi, primidoni on käyttökelpoinen vaihtoehto (pieni aloitusannos muistettava). Lepovapina on useimmiten viite Parkinsonin taudista, johon on spesifinen lääkitys. Vaikeimmille vapinapotilaille harkitaan neurokirurgista hoitoa.
48-vuotias maanviljelijä tulee vastaanotolle. Vasen jalka on pettänyt äkillisesti viikko sitten eikä hän pysty työhönsä. Samanlainen kohtaus oli pari vuotta aikaisemmin, silloin ei käynyt lääkärissä. Status: Kävelee keppiin vasemmalla kädellä tukien, ei pysty varaamaan vasemmalle alaraajalle. Kognitio ja aivohermojen toiminta normaalit, yläraajojen puristusvoimissa lievä puoliero (vasen heikompi), muutoin yläraajojen neurologiset löydökset normaalit. Jos patella +/++, akilles +/++, Babinski -/+, kyseessä on todennäköisesti aivoinfarkti.
O
kyseessä ei ole tod.näk iskias, MS relapsi, guillain barre tms vaan AVH!
58-vuotiaalle rakennustyömiehelle on ilmaantunut kahden viikon aikana vähitellen pahenevaa alaraajojen heikkoutta. Aluksi varpaille nousu oli vaikeutunut, nyt vaikeuksia porraskävelyssä. Potilas tulee keskussairaalan päivystykseen. Ei kipua, ihon tunto normaali, virtsarakko toimii. Akilles -/-, patella -/- Babinski -/-, biceps +/+. Jos likvorin proteiinitaso on normaali, mutta leukosyytit koholla, pyydät selkäytimen magneettitutkimuksen.
O
Etenevä parapareesi on neurologinen ja neurokirurginen hätätilanne. Toipumisennusteen kannalta on ratkaisevaa, kuinka nopeasti oikea diagnoosi tehdään ja kuinka nopeasti hoitoon päästään. Äkillinen selkäydinkanavan sisäinen verenvuoto aiheuttaa oireiden nopean kehittymisen. Epiduraalihematooma on spinaalipuudutuksen harvinainen komplikaatio. Selkäydinkanavan sisäisen vuodon diagnosointi voi olla radiologisesti vaikeaa, jos veri sijaitsee subaraknoidaalitilassa. Hitaasti etenevä parapareesi voi olla selkäydinkanavan sisäisen valtimo-laskimoepämuodostuman aiheuttama iskeeminen selkäydinsairaus tai aivo-selkäydinnestekystan aiheuttama ydinkompressio. Etenevän parapareesin taustalla voi olla myös selkäytimen myeliitti.
Kompressiosta johtuvan ei-traumaattisen etenevän parapareesin tavallisia syitä ovat selkäytimen tai selkäydinkanavan kasvaimet, välilevyn pullistumat, infektioihin liittyvät märkäpesäkkeet ja luisen kanavan ahtaumat. Ei-kompressiivisen selkäydinvaurion tavallisia syitä ovat esimerkiksi selkäytimen infektiot ja verenkiertohäiriöt sekä MS-taudin pahenemisvaiheen aiheuttamat tulehdukselliset muutokset. Harvinaisemmat parapareesin syyt on huomioitava, sillä useat niistä ovat hoidettavissa ja aikainen hoito parantaa potilaan neurologisen toipumisen ennustetta.
Selkäytimen kasvain yms. Suljettava pois -> MRI
Erotusdiag: tehdään likvor päivystyksenä
jos likvorin proteiinitaso on selvästi koholla, mutta leukosyytit normaalit, ajatukset vievät Guillan-Barreen jolloin ei MRI:tä (kyseessä ei tällöin siis ole todennäköisimmin selkäytimen kasvain); Polyradikuliitti- ja myeliittiepäilyjen yhteydessä aivo-selkäydinnestenäyte on päivystysoloissa ensisijainen diagnostinen tutkimus, koska selkäytimen magneettikuvausta ei ole aina saatavilla ja polyradikuliitin ENMG-löydökset kehittyvät vasta myöhemmin.
jos taas likvorin proteiinitaso on normaali, mutta leukosyytit koholla, pyydät selkäytimen magneettitutkimuksen; Lisääntynyt valkosolujen lukumäärä likvorissa voi liittyä infektioihin, syöpäsairauksiin tai esimerkiksi MS-tautiin. Infektioista virusperäisissä tulehduksissa ja tuberkuloosissa valkosolut ovat pääasiassa yksitumaisia (lymfosyyttejä), bakteeriperäisissä tulehduksissa pääasiassa liuskatumaisia (granulosyyttejä).
LS-rangan natiiviröntgentutkimuksella ei suljeta tilaa ottavia prosesseja pois -> MRI suoraan
74-vuotias omatoiminen nainen tulee terveyskeskuksen vastaanotolle pari kuukautta jatkuneen päänsäryn vuoksi. Kipu on jatkuvaa, kovaa ja herättää joskus öisin, pari kertaa oksentanut. Kipu pahenee kauppakassia kantaessa. Potilaalla oli nuoruudessa paha migreeni, mutta se lakkasi oireilemasta menopaussin jälkeen. Potilaalla on verenpainetauti ja sepelvaltimotauti, niihin asianmukainen lääkitys ja hyvä hoitovaste. Statustutkimuksessa hidastunut, muutoin neurologinen status normaali. Kaularangan liikkuvuus rajoittunut. Kirjoitat lähetteen kaularangan natiiviröntgentutkimukseen.
V
–> Lähetät potilaan neurologiseen arvioon! Pään TT-kuvaus tarvitaan, ei kuitenkaan päivystyksellisesti.
76-vuotias omatoiminen nainen tulee terveyskeskuksen vastaanotolle parin vuoden ajan jatkuneen kohtauksellisen päänsäryn vuoksi. Kipu on kovaa, pahenee kauppakassin kantamisesta ja säteilee olkavarteen oikealle. Potilaalla on verenpainetauti ja sepelvaltimotauti, niihin asianmukainen lääkitys ja hyvä hoitovaste. Kahdesti on ollut myös muutaman minuutin kestävä näön hämärryskohtaus. Neurologinen statustutkimus normaali. Kaularangan liikkuvuus rajoittunut. Suvussa migreeniä. Ensisijainen tutkimus (statuksen lisäksi) on kaularangan natiiviröntgentutkimus.
V
Pään TT tai MRI
Kaulasuonten tutkimus on tarpeen, ellei sitä ole aikaisemmin tehty.
Kaulavaltimodissekoitumien oireet ovat monimuotoiset ja riippuvat vaurioituneesta suonesta sekä mahdollisen aivoiskemian (aivojen hapenpuute) sijainnista ja laajuudesta.
Paikallisoireita ovat kipu, Hornerin oireyhtymä, tinnitus ja aivohermojen toimintahäiriöt. Yleisin oire on päänsärky (esiintyy noin 50–70 %:lla), joka on pääsääntöisesti erilaista kuin aiemmat päänsäryt, ja sijaitsee joko samalla puolella kuin repeytynyt suoni tai on molemminpuolista. Kipua on niskassa (nikamavaltimon dissekoitumassa) tai kaulassa (sisempi kaulavaltimo) noin 33–50 prosentilla potilaista. Kasvoilla, korvassa tai silmän seudussa kipua on harvemmin.
Mahdollinen aivoiskemia alkaa joko paikallisoireiden kanssa tai niiden jälkeen (minuuteista pariin viikkoon). Aivojen hapenpuutteen oireita ovat muun muassa toispuolinen raajaheikkous tai tuntohäiriö, suupielen roikkuminen, puhehäiriöt, näköhäiriöt, huimaus, pahoinvointi ja tajunnanhäiriöt. Ne alkavat äkisti ja saattavat mennä ohikin muutamassa minuutissa.
(Kyseessä ei ole todnäk migeeni eikä MS)
A. carotis externa osallistuu kallonsisäiseen verenkiertoon.
O
kallonsisäinen verenkierto pääasiassa ICA ja vertebrobasilaris suonituksella, mutta myös ECA:
The ECA provides the majority of blood supply to the meninges, scalp, and face.