Tentit Flashcards
Vastaanotollesi tuodaan 14-vuotias maahanmuuttajatyttö. Lapselle on noussut nopeasti korkea kuume, ja hän on valitellut kurkkukipua. Toteat inspiratorisen stridorin, lapsi kuolaa ja pyrkii etukumaraan asentoon. Sp02 100 %. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Epiglottiitti. Lähdet saattamaan lasta Kysiin koniotomiavalmiudessa
Ambulanssista soitetaan Sinulle ja kysytään toimintaohjeita. Kohteessa on 2-vuotias lapsi, joka on äidin kertoman mukaan syödessään vetänyt porkkanaa henkeensä ja yskinyt kovasti. Vanhemmat olivat hakanneet lasta selästä ja roikuttaneet jaloista, ja tilanne oli lauennut tuolla. Nyt lapsi on hyvävointinen ja naureskelee. Hengitysäänet ovat säännölliset ja Sp02 100 %. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Hengitysteiden vierasesine-epäily. Lapsi tulee lähettää KYSiin päivystyksellisesti, informoit korvapäivystäjää etukäteen ja ambulanssin ei tarvitse koukata tk:n kautta
Ambulanssi tuo elvytyshuoneeseen keski-ikäisen kehitysvammaisen miehen, joka on päivällisellä vetänyt ruokaa ”väärään kurkkuun”. Tutkiessasi potilasta hänen tajunnantasonsa hiipuu, samoin saturaatiot, verenpaine, ja syke ja hengitystaajuus alenevat. Katsot kurkunpäähän laryngoskoopilla ja toteat, että sormusruston tason alapuolella on lähes henkitorven tukkiva ruokapala. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Hengitystien tukkiva vierasesine. Mikäli poisto pihdein tai imulla ei onnistu, tulee ruokapala työntää alaspäin oikeaan pääbronkukseen, jotta vasen keuhko saadaan ventiloitumaan. Koniotomiasta ei ole apua, koska vierasesine avaustason alapuolella.
Hoitaja soittaa vuodeosastolta. Iäkkäälle kurkunpään syöpää sairastavalle trakeostomoidulle potilaalle on äkisti kehittynyt voimakas hengenahdistus, ja saturaatiot laskevat… Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Trakeostomiakanyylin tukkeutuminen. Neuvot hoitajaa välittömästi poistamaan kanyylin.
Pistiäisallergiaa sairastava nuori potilas on ensiavussa anafylaksian vuoksi. Hän on saanut toistetusti i.m. -adrenaliinia, mutta potilas alkaa valittamaan hengityksen työläyttä, ja hänelle kehittyy nopeasti inspiratorinen stridor – ja saturaatiot laskevat… Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Anafylaksian aiheuttama kurkunpään turpoaminen. Teet koniotomian. Tässä tilanteessa intubaatio ei todennäköisimmin olisi turvallinen, ja ilmatila täytyy turvata välittömästi.
3-vuotias lapsi on äidin kertoman mukaan leikkiessään laittanut jotain suuhunsa. Yhtäkkiä lapsi oli ruvennut kakostelemaan, ja hänen hengityksensä oli salpautunut. Tuon jälkeen lapsi on ollut hyvävointinen, mutta kiukkuinen ja kuolannut, eikä nieleminen ole onnistunut. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Ruokatorven vierasesine. Teet päivystyslähetteen KYSiin ja soitat kohteliaasti päivystäjälle etukäteen. Perhe voi mennä omalla autolla tai taksilla.
Millä indikaatiolla suoritetaan poskiontelopunktio tai lavaatio?
Voimakasoireinen sinuiitti (paine, päänsärky, komplikaatiot, voimakas tukkoisuus) Diagnostinen huuhtelu, kun halutaan viljely tai kun on pitkittynyt/epäselvä tilanne onko märkäistä sinuiittia vai jotain muuta
Missä tapauksessa suoritetaan lavaatio?
Kun potilaalla on tehtynä FESS-toimenpiteenä poskionteloiden aukkojen laajennukset keskikäytäviin.
Miten suoritat teknisesti poskiontelon punktion ja mitä anatomiaa huomioidaan?
Alakäytävä puudutus pumpulitikulla >= 20min. Punktioneulalla alakäytävään, alakuorikon alle lateraalisesti. Letkun täyttö keittosuolalla, lääkäri ruuttaa huuhtelunesteen tarkkaillen potilaan kasvoja.
Miten suoritat teknisesti poskiontelon lavaation ja mitä anatomiaa huomioidaan?
Keskikäytäväpuudutus. Lavaatiokärki uitetaan keskikuorikon alareunan tasolla olevaan aukkoon (keskikäytävä). Hoitaja voi ruutata keittosuolan.
Poskiontelopunktion ja lavaation mahdolliset komplikaatiot?
Verenvuoto, orbitaan tai muuhun kasvojen pehmytkudokseen punktoiminen. Lavaatiossa hyvin vähäiset riskit
4-vuotias perusterve lapsi. Viikon ajan lapsella on ollut märkäistä nuhaa ja yskää. Oikealla silmäluomissa on voimakas turvotus ja punoitus. Lapsi ei saa oikeaa silmää kunnolla auki. Lapsi on väsähtänyt ja kuumeinen. Mikä diagnoosi?
Orbitaselluliitti tai -absessi luultavasti etmoidiitin komplikaationa syntynyt (ei poskionteloita tämän ikäisellä)
45-vuotias diabeetikko, joka on ollut lomalla kylpylässä. Sokeritasapaino on ollut jo pitkään kehno. Uimisen jälkeen oikea korva on kipeytynyt ja mennyt lukkoon. Korvasta vuotaa sameaa, märkäistä eritettä. Mikä diagnoosi?
Korvakäytävän tulehdus, luultavasti pseudomonas (uiminen). Koska potilas on diabeetikko ja hoitotasapaino ollut huono, voi kyseessä olla maligni eksterni otiitti
5-vuotias lapsi, joka kuorsaa kovaäänisesti. Syöminen on hidasta. Lapsi on sairastanut vain pari korvatulehdusta, nielutulehduksia ei ole ollut. Lapsi hengittää jatkuvasti suun kautta ja nenä on tukkoinen. Mikä diagnoosi?
Kookkaat nielu- ja kitarisat (lapsilla ei ole polyyppeja ilman perussairautta)
Mitä teet tk:ssa, jos epäilet orbitaselluliittia/-absessia. Tarvitaanko esh-lähete ja millä kiireellisyydellä?
Tehdään hyvä perusstatus. Lapsi lähetetään päivystyksenä korvalääkärin hoitoon. Kyseessä voi olla orbita-abskessi.
Mitä esh:ssa tehdään orbitaselluliitti/-absessi epäilyssä?
Jos on vahva epäily abskessista, tuolloin välitön kuvantaminen MRI (CT). Jos nenäkäytävissä on selkeästi purulenttia eritettä, siitä otetaan bakteeriviljely. Aloitetaan suonensisäinen antibiootti. Jos kuvantamisissa todetaan orbita-abskessi, tuolloin operatiivinen hoito.
Mitä teet tk:ssa, jos diabeetikolla on korvakäytävän tulehdus. Tarvitaanko esh-lähete ja millä kiireellisyydellä?
Hyvä yleisstatus ja KNK- status. Korva puhdistus NaCl- huuhtelulla ja imulla. Bakteeriviljely! Jos kk on ummessa, tuolloin tamponaatio, jotta tipat menevät perille. Yt vaikuttaa muuhun hoitoon. Jos yt on hyvä, eikä yleisoireita ole aloitetaan tipat (siprofloksasiini ja kortisoni). Kontrolli ja puhdistus päivittäin. Diabeetikolle herkästi myös peroraalinen ab-hoito, tehokas kipulääkitys. Jos yt on huono tai epäily malignista eksternistä otiitista, lähete päivystyksenä ESH.
Mitä esh:ssa tehdään, jos epäillään malignia eksterniä otiittia?
Jos epäily malignista eksternistä otiitista on ja yt on huono, aloitetaan i.v. antibiootti (keftatsidiimi) ja puhdistetaan korva päivittäin. Mahdollinen nekroottinen kudos poistetaan korvakäytävästä. Tarvittaessa kuvantamistutkimukset (CT/ MRI) ja arvio operatiivisesta hoidosta.
Mitä teet tk:ssa, jos lapsella on kovaäänistä kuorsausta, syöminen on hidasta, muutama otiitti on ollut, mutta nielutulehduksia ei ole, lapsi hengittää suun kautta ja nenä on tukkoinen - epäilet nielu- ja kitarisojen hypertrofiaa. Tarvitaanko esh-lähete ja millä kiireellisyydellä?
PTH: Vanhemmilta kannattaa kysyä mahdollisista unenaikaisista hengityskatkoista. Hyvä KNK- status. Huomio on kiinnitettävä erityisesti nielurisojen kokoon. Lapselle pystyy harvoin tekemään peilitutkimuksia. Nenän tukkoisuus kertoo yleensä kookkaasta kitarisasta, ellei nenässä ole merkkejä märkäisestä tulehduksesta. Kiireetön (R 3) lähete ESH toimenpidearvioon.
Mitä esh:ssa tehdään, jos epäillään risojen hypertrofiaa ja lapsella on kovaäänistä kuorsausta, syöminen on hidasta, muutama otiitti on ollut, mutta nielutulehduksia ei ole, lapsi hengittää suun kautta ja nenä on tukkoinen?
ESH: Adenoidectomia ja tonsillotomia/ tonsillektomia. Toimenpide yleisanestesiassa.
Kurkunpään syöpä jaetaan kolmeen eri luokkaan sijainnin mukaan, mitkä nämä luokat ovat?
Subglottinen Glottinen Supraglottinen
Kurkunpään syöpien yleinen ennuste?
Subglottinen huono Glottinen yleisesti hyvä Supraglottinen kohtuullinen
Kurkunpään syöpien hoito?
Leikkaus (Kemo)sädehoito
Kurkunpään syöpien metastasointi sijainnin mukaan?
Subglottiset helposti mediastinumiin Glottiset vain harvoin Supraglottiset kaulalle





































































