Tentit Flashcards
Vastaanotollesi tuodaan 14-vuotias maahanmuuttajatyttö. Lapselle on noussut nopeasti korkea kuume, ja hän on valitellut kurkkukipua. Toteat inspiratorisen stridorin, lapsi kuolaa ja pyrkii etukumaraan asentoon. Sp02 100 %. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Epiglottiitti. Lähdet saattamaan lasta Kysiin koniotomiavalmiudessa
Ambulanssista soitetaan Sinulle ja kysytään toimintaohjeita. Kohteessa on 2-vuotias lapsi, joka on äidin kertoman mukaan syödessään vetänyt porkkanaa henkeensä ja yskinyt kovasti. Vanhemmat olivat hakanneet lasta selästä ja roikuttaneet jaloista, ja tilanne oli lauennut tuolla. Nyt lapsi on hyvävointinen ja naureskelee. Hengitysäänet ovat säännölliset ja Sp02 100 %. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Hengitysteiden vierasesine-epäily. Lapsi tulee lähettää KYSiin päivystyksellisesti, informoit korvapäivystäjää etukäteen ja ambulanssin ei tarvitse koukata tk:n kautta
Ambulanssi tuo elvytyshuoneeseen keski-ikäisen kehitysvammaisen miehen, joka on päivällisellä vetänyt ruokaa ”väärään kurkkuun”. Tutkiessasi potilasta hänen tajunnantasonsa hiipuu, samoin saturaatiot, verenpaine, ja syke ja hengitystaajuus alenevat. Katsot kurkunpäähän laryngoskoopilla ja toteat, että sormusruston tason alapuolella on lähes henkitorven tukkiva ruokapala. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Hengitystien tukkiva vierasesine. Mikäli poisto pihdein tai imulla ei onnistu, tulee ruokapala työntää alaspäin oikeaan pääbronkukseen, jotta vasen keuhko saadaan ventiloitumaan. Koniotomiasta ei ole apua, koska vierasesine avaustason alapuolella.
Hoitaja soittaa vuodeosastolta. Iäkkäälle kurkunpään syöpää sairastavalle trakeostomoidulle potilaalle on äkisti kehittynyt voimakas hengenahdistus, ja saturaatiot laskevat… Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Trakeostomiakanyylin tukkeutuminen. Neuvot hoitajaa välittömästi poistamaan kanyylin.
Pistiäisallergiaa sairastava nuori potilas on ensiavussa anafylaksian vuoksi. Hän on saanut toistetusti i.m. -adrenaliinia, mutta potilas alkaa valittamaan hengityksen työläyttä, ja hänelle kehittyy nopeasti inspiratorinen stridor – ja saturaatiot laskevat… Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Anafylaksian aiheuttama kurkunpään turpoaminen. Teet koniotomian. Tässä tilanteessa intubaatio ei todennäköisimmin olisi turvallinen, ja ilmatila täytyy turvata välittömästi.
3-vuotias lapsi on äidin kertoman mukaan leikkiessään laittanut jotain suuhunsa. Yhtäkkiä lapsi oli ruvennut kakostelemaan, ja hänen hengityksensä oli salpautunut. Tuon jälkeen lapsi on ollut hyvävointinen, mutta kiukkuinen ja kuolannut, eikä nieleminen ole onnistunut. Mikä on todennäköisin diagnoosi ja miten toimit tk:ssa?
Ruokatorven vierasesine. Teet päivystyslähetteen KYSiin ja soitat kohteliaasti päivystäjälle etukäteen. Perhe voi mennä omalla autolla tai taksilla.
Millä indikaatiolla suoritetaan poskiontelopunktio tai lavaatio?
Voimakasoireinen sinuiitti (paine, päänsärky, komplikaatiot, voimakas tukkoisuus) Diagnostinen huuhtelu, kun halutaan viljely tai kun on pitkittynyt/epäselvä tilanne onko märkäistä sinuiittia vai jotain muuta
Missä tapauksessa suoritetaan lavaatio?
Kun potilaalla on tehtynä FESS-toimenpiteenä poskionteloiden aukkojen laajennukset keskikäytäviin.
Miten suoritat teknisesti poskiontelon punktion ja mitä anatomiaa huomioidaan?
Alakäytävä puudutus pumpulitikulla >= 20min. Punktioneulalla alakäytävään, alakuorikon alle lateraalisesti. Letkun täyttö keittosuolalla, lääkäri ruuttaa huuhtelunesteen tarkkaillen potilaan kasvoja.
Miten suoritat teknisesti poskiontelon lavaation ja mitä anatomiaa huomioidaan?
Keskikäytäväpuudutus. Lavaatiokärki uitetaan keskikuorikon alareunan tasolla olevaan aukkoon (keskikäytävä). Hoitaja voi ruutata keittosuolan.
Poskiontelopunktion ja lavaation mahdolliset komplikaatiot?
Verenvuoto, orbitaan tai muuhun kasvojen pehmytkudokseen punktoiminen. Lavaatiossa hyvin vähäiset riskit
4-vuotias perusterve lapsi. Viikon ajan lapsella on ollut märkäistä nuhaa ja yskää. Oikealla silmäluomissa on voimakas turvotus ja punoitus. Lapsi ei saa oikeaa silmää kunnolla auki. Lapsi on väsähtänyt ja kuumeinen. Mikä diagnoosi?
Orbitaselluliitti tai -absessi luultavasti etmoidiitin komplikaationa syntynyt (ei poskionteloita tämän ikäisellä)
45-vuotias diabeetikko, joka on ollut lomalla kylpylässä. Sokeritasapaino on ollut jo pitkään kehno. Uimisen jälkeen oikea korva on kipeytynyt ja mennyt lukkoon. Korvasta vuotaa sameaa, märkäistä eritettä. Mikä diagnoosi?
Korvakäytävän tulehdus, luultavasti pseudomonas (uiminen). Koska potilas on diabeetikko ja hoitotasapaino ollut huono, voi kyseessä olla maligni eksterni otiitti
5-vuotias lapsi, joka kuorsaa kovaäänisesti. Syöminen on hidasta. Lapsi on sairastanut vain pari korvatulehdusta, nielutulehduksia ei ole ollut. Lapsi hengittää jatkuvasti suun kautta ja nenä on tukkoinen. Mikä diagnoosi?
Kookkaat nielu- ja kitarisat (lapsilla ei ole polyyppeja ilman perussairautta)
Mitä teet tk:ssa, jos epäilet orbitaselluliittia/-absessia. Tarvitaanko esh-lähete ja millä kiireellisyydellä?
Tehdään hyvä perusstatus. Lapsi lähetetään päivystyksenä korvalääkärin hoitoon. Kyseessä voi olla orbita-abskessi.
Mitä esh:ssa tehdään orbitaselluliitti/-absessi epäilyssä?
Jos on vahva epäily abskessista, tuolloin välitön kuvantaminen MRI (CT). Jos nenäkäytävissä on selkeästi purulenttia eritettä, siitä otetaan bakteeriviljely. Aloitetaan suonensisäinen antibiootti. Jos kuvantamisissa todetaan orbita-abskessi, tuolloin operatiivinen hoito.
Mitä teet tk:ssa, jos diabeetikolla on korvakäytävän tulehdus. Tarvitaanko esh-lähete ja millä kiireellisyydellä?
Hyvä yleisstatus ja KNK- status. Korva puhdistus NaCl- huuhtelulla ja imulla. Bakteeriviljely! Jos kk on ummessa, tuolloin tamponaatio, jotta tipat menevät perille. Yt vaikuttaa muuhun hoitoon. Jos yt on hyvä, eikä yleisoireita ole aloitetaan tipat (siprofloksasiini ja kortisoni). Kontrolli ja puhdistus päivittäin. Diabeetikolle herkästi myös peroraalinen ab-hoito, tehokas kipulääkitys. Jos yt on huono tai epäily malignista eksternistä otiitista, lähete päivystyksenä ESH.
Mitä esh:ssa tehdään, jos epäillään malignia eksterniä otiittia?
Jos epäily malignista eksternistä otiitista on ja yt on huono, aloitetaan i.v. antibiootti (keftatsidiimi) ja puhdistetaan korva päivittäin. Mahdollinen nekroottinen kudos poistetaan korvakäytävästä. Tarvittaessa kuvantamistutkimukset (CT/ MRI) ja arvio operatiivisesta hoidosta.
Mitä teet tk:ssa, jos lapsella on kovaäänistä kuorsausta, syöminen on hidasta, muutama otiitti on ollut, mutta nielutulehduksia ei ole, lapsi hengittää suun kautta ja nenä on tukkoinen - epäilet nielu- ja kitarisojen hypertrofiaa. Tarvitaanko esh-lähete ja millä kiireellisyydellä?
PTH: Vanhemmilta kannattaa kysyä mahdollisista unenaikaisista hengityskatkoista. Hyvä KNK- status. Huomio on kiinnitettävä erityisesti nielurisojen kokoon. Lapselle pystyy harvoin tekemään peilitutkimuksia. Nenän tukkoisuus kertoo yleensä kookkaasta kitarisasta, ellei nenässä ole merkkejä märkäisestä tulehduksesta. Kiireetön (R 3) lähete ESH toimenpidearvioon.
Mitä esh:ssa tehdään, jos epäillään risojen hypertrofiaa ja lapsella on kovaäänistä kuorsausta, syöminen on hidasta, muutama otiitti on ollut, mutta nielutulehduksia ei ole, lapsi hengittää suun kautta ja nenä on tukkoinen?
ESH: Adenoidectomia ja tonsillotomia/ tonsillektomia. Toimenpide yleisanestesiassa.
Kurkunpään syöpä jaetaan kolmeen eri luokkaan sijainnin mukaan, mitkä nämä luokat ovat?
Subglottinen Glottinen Supraglottinen
Kurkunpään syöpien yleinen ennuste?
Subglottinen huono Glottinen yleisesti hyvä Supraglottinen kohtuullinen
Kurkunpään syöpien hoito?
Leikkaus (Kemo)sädehoito
Kurkunpään syöpien metastasointi sijainnin mukaan?
Subglottiset helposti mediastinumiin Glottiset vain harvoin Supraglottiset kaulalle
Kurkunpään syöpien diagnostiikka sijainnin mukaan?
Laryngoskopia inderekta Skopia Biopsia Kuvantaminen
Kurkunpään syöpien oireet sijainnin mukaan?
Subglottisessa hengenahdistus ja stridor Glottisissa käheys Supraglottisessa nielemisvaiva ja -kipu
Subglottisen syövän anatomiset rajat?
äänihuulen alapuolella, sormusruston alareunaan, trakean alkuun
glottisen syövän anatomiset rajat?
Äänihuulet
Supraglottisen syövän anatomiset rajat?
taskuhuulet-pl aryepiglottikset epiglottis-vallekulaan saakka
Mihin HINTS-testiä käytetään?
vestibulaarineuriitin diagnosoimiseksi ja aivoinfarktin poissulkemiseksi kun potilaalla on jatkuvaa huimausta ja nystagmusta tuntien ajan
Mitä head impulse testillä tutkitaan?
tutkitaan vestibulaari-okulaariradan toimintaa (vestibulaarielin-aivorunko-silmänliikuttajalihakset)
Miten nystagmusta tutkitaan HINTS-testissä?
nystagmuksen lyöntisuunta suoraan ja sivulle katsottaessa, mahdollinen lyöntisuunnan muutos on poikkeava ja viittaa infarktiin
Mitä tutkitaan peittokokeessa HINTS-testissä?
peittokokeessa nähtävä mahdollinen silmien vertikaalinen siirtyminen
Miten tulkitset HINTS-testiä?
Vestibulaarineuroniitti, mikäli KAIKKI allaolevista: Suuntaa vaihtamaton horisontaalisrotatorinen nystagmus Poikkeava löydös nykäisytestissä sairaan korvan suuntaan Ei vertikaalista siirtymistä peittokokeessa Jos poikkeava löydös missä tahansa edellä olevista tai mitä tahansa muuta neurologista oiretta, niin epäile sentraalista syytä
Mitkä kolme testiä kuuluvat HINTS-testiin?
Nystagmuksen arviointi Peittokoe Pään nykäisykoe
Pään nykäisy testin suorittaminen ja tulkinta?
Pidä päästä kiinni, potilas fiksoi tutkijan nenään ja rentoutuu Liikuttele päätä hitaasti ja rauhallisesti puolelta toiselle, kunnes yhtäkkiä nykäiset pään keskelle (20 astetta) ja seuraat tekevätkö silmät korjausliikkeen (viittaa vestibulaarineuroniittiin)
44v nainen, jonka kuulo on heikentynyt hiljalleen 5 vuoden aikana vasemmasta korvasta. Audiogrammissa näet konduktiivisen kuulonaleneman. Mitä kliinisiä löydöksiä potilaallasi voisi olla ja mitkä ovat äänirautakokeiden tulokset?
Weber lateralisoituu vasemmalla, Rinne +/- Korvakäytävässä voisi olla tukkiva vaikku tai tärykalvossa voisi olla perforaatio
44v nainen, jonka kuulo on heikentynyt hiljalleen 5 vuoden aikana toisesta korvasta. Audiogrammissa näet konduktiivisen kuulonaleneman. Mitä sairauksia voi kuulovian taustalla olla ja miten sitä voidaan hoitaa?
Otoskleroosi, kuuloketjun jäykkyys tai tärykalvon perforaatio Hoitona kuulokoje tai leikkaus (stapedotomia tai tympanoplastia)
Onko kuulovikaa, mikä on sen tyyppi?
Vasemmassa korvassa konduktiivinen kuulovika
17-vuotias nainen tulee vastaanotollesi ja valittaa kurkkukipua ja kuumetta. Ei ole juuri nuhaa tai yskää. Oireet alkoivat 4 päivää sitten. Suun avaaminen ei ole vaikeutunut, nielurisat ovat turpeat, punoittavat ja niillä on vaaleita katteita, molemmin puolin kaulalla on turvotusta.
Miten tutkit?
Onko aiempia infektioita nielussa, risoissa tai kurkunpäässä
Onko lähipiirissä infektioita (str, mono)
Onko matkustellut
Nielurisojen koko, väri, katteisuus
Nielun epäsymmetrisyyttä
Aukeaako suu
Kaulalla imusolmukkeita
Luomiturvotusta tai ylävatsavaivoja (mono)
17-vuotias nainen tulee vastaanotollesi ja valittaa kurkkukipua ja kuumetta. Ei ole juuri nuhaa tai yskää. Oireet alkoivat 4 päivää sitten. Suun avaaminen ei ole vaikeutunut, nielurisat ovat turpeat, punoittavat ja niillä on vaaleita katteita, molemmin puolin kaulalla on turvotusta.
Mitä labroja?
Nielun streptokokki pikatesti ja viljely, jos pikatesti - (McIsaac)
Mononukleoosin pikatesti
PVK, CRP tarvittaessa
17-vuotias nainen tulee vastaanotollesi ja valittaa kurkkukipua ja kuumetta. Ei ole juuri nuhaa tai yskää. Oireet alkoivat 4 päivää sitten. Suun avaaminen ei ole vaikeutunut, nielurisat ovat turpeat, punoittavat ja niillä on vaaleita katteita, molemmin puolin kaulalla on turvotusta.
Diagnostiset vaihtoehdot?
Streptokokki tonsilliitti
Mononukleoosi
Viruksen aiheuttama nielutulehdus
Ssyteemitaudin ensioire
17-vuotias nainen tulee vastaanotollesi ja valittaa kurkkukipua ja kuumetta. Ei ole juuri nuhaa tai yskää. Oireet alkoivat 4 päivää sitten. Suun avaaminen ei ole vaikeutunut, nielurisat ovat turpeat, punoittavat ja niillä on vaaleita katteita, molemmin puolin kaulalla on turvotusta.
Miten hoidat?
Streptokokki + : penisilliini/kefalosporiini 10 vrk
Mono: oireenmukainen, sekundaarinen infektio: ab (ei amoksisilliini)
Kipu- ja kuumelääke
Lepo ja fyysisen rasituksen välttäminen ainakin viikko (mono useita viikkoja)
Olet kesätöissä terveyskeskuksessa. 68-vuotias mies tulee vastaanotollesi. Hänellä on ollut ääni käheänä jo usean kuukauden ajan. Nyt on lisäksi tullut kipua kaulalle, jonne potilaan mukaan on noussut ”kananmuna”. Hän on aiemmin käynyt kaksi kertaa päivystyksessä ja saanut kaksi antibioottikuuria ilman apua. Potilas on tupakoinut rippikouluiästä, alkoholia käyttänyt viikoittain. Ennestään hänellä on koronaaritauti ja keuhkojen laajentuma.
Mitä tutkimuksia teet tk:ssa?
KNK status ja erityisesti laryngoskopia inderekta
Kaulan palpaatio, suupohjan bimanuelli palpaatio
Mahdollisesti kaulan uä + onb, thorax rtg
Olet kesätöissä terveyskeskuksessa. 68-vuotias mies tulee vastaanotollesi. Hänellä on ollut ääni käheänä jo usean kuukauden ajan. Nyt on lisäksi tullut kipua kaulalle, jonne potilaan mukaan on noussut ”kananmuna”. Hän on aiemmin käynyt kaksi kertaa päivystyksessä ja saanut kaksi antibioottikuuria ilman apua. Potilas on tupakoinut rippikouluiästä, alkoholia käyttänyt viikoittain. Ennestään hänellä on koronaaritauti ja keuhkojen laajentuma. Teet laryngoskopia indirektan ja saat kuvan mukaisen näkymän.
Mitä epäilet esitietojen ja näkymän perusteella?
Kurkunpään glottinen syöpä
Olet kesätöissä terveyskeskuksessa. 68-vuotias mies tulee vastaanotollesi. Hänellä on ollut ääni käheänä jo usean kuukauden ajan. Nyt on lisäksi tullut kipua kaulalle, jonne potilaan mukaan on noussut ”kananmuna”. Hän on aiemmin käynyt kaksi kertaa päivystyksessä ja saanut kaksi antibioottikuuria ilman apua. Potilas on tupakoinut rippikouluiästä, alkoholia käyttänyt viikoittain. Ennestään hänellä on koronaaritauti ja keuhkojen laajentuma.
Mitä statuslöydöksiä odotat esitietojen perusteella?
Ongelmana äänenkäheys, eli liittyy äänihuuliin
Tuumori/pareesi/reunan muutos
Kaulan metastaasi
Olet kesätöissä terveyskeskuksessa. 68-vuotias mies tulee vastaanotollesi. Hänellä on ollut ääni käheänä jo usean kuukauden ajan. Nyt on lisäksi tullut kipua kaulalle, jonne potilaan mukaan on noussut ”kananmuna”. Hän on aiemmin käynyt kaksi kertaa päivystyksessä ja saanut kaksi antibioottikuuria ilman apua. Potilas on tupakoinut rippikouluiästä, alkoholia käyttänyt viikoittain. Ennestään hänellä on koronaaritauti ja keuhkojen laajentuma. Teet laryngoskopia indirektan ja saat kuvan mukaisen näkymän.
Mitä teet seuraavaksi?
Kiireellinen lähete KNK:lle, koska epäily kurkunpään syövästä. Esitietojen perusteellakin voisi tehdä lähetteen, vaikka laryngoskopia inderektassa ei näkisi mitään
Kiireettömän hoidon kriteerien mukaiset rajat kuulokojeelle?
BEHL
Lapset 20 dB
Työikäiset 30 dB
Vanhukset 30- 40 dB
Mitkä laryngoskopia indirektassa näkemäsi alueet kuuluvat hypofarynksiin?
Alanielun takaseinä
Fossa piriformikset
Postcricoid alue
Mikä on otoakustinen koe?
sisäkorvan Cortin elimen uloimpien karvasolujen supistuessa (spontaanisti tai stimulaatiolla) syntyvä ääni joka pystytään mittaamaan
käytetään hyödyksi mm. vastasyntyneiden kuulonseulonnassa
Mitkä ovat akuutin otiitin hoidossa käytettävät ensisijaiset antibiootit?
Amoksisilliini ja Amoksisilliini-klavulaanihappo
Mikä on House-Brackman luokitus?
Kasvohermon toimintaa kuvaava 6-asteinen luokitus
Kuinka tympanostomiaputki poistuu tärykalvolta?
6-9kk kulessa se siirtyy tärykalvon takaosaan epiteelin uudismuodostuksen myötä
Onko s. aureus tavallisin akuutin sinuiitin aiheuttajabakteeri?
Ei ole
Onko leikki-ikäisillä poskiontelotulehdus yhtä yleinen jälkitauti virusinfektion jälkeen kuin akuutti otiitti?
Ei ole
Eteneekö 10-15 % tavallisista virusflunssista bakterielliksi sinuiitiksi?
Ei etene
Heikkeneekö mukosiliaarinen toiminta virusperäisessä rinusinuiitissa? Voiko se johtaa eriteretentioon poskionteloissa?
Kyllä
Jos potilaalle on tehty infundibulotomia ja potilaalla epäillään sinuiittia, kannattaa poskiontelot ensisijaisesti huuhdella ?
Kyllä
Jos potilaalle on tehty poskionteloiden avarrusleikkaus (FES, infundibulotomia), poskiontelot voidaan huuhdella alakäytäväaukon kautta
Väärin, aukko on keskikäytävässä
Lapsilla seulalokeroston tulehdus voi levitä orbitaan. Se on potentiaalisesti vaarallinen komplikaatio
Oikein
Lapsella toispuoleinen märkäinen nuha on oire sivuontelotulehduksesta
Väärin, lapsilla ei ole kehittyneitä sivuonteloita. Voisi olla vierasesine
Korkea ikä, runsas lääkitys ja ruokatorven motiliteettihäiriöt voivat altistaa esim. lihapalan juuttumiselle ruokatorveen. Tuolloin erikoissairaanhoidossa voidaan tehdä tähystys taipuisalla tähystimellä (gastroesofagoskopia) ilman nukutusta?
Oikein
Kilpiruston yläpuolella tuntuva pisto viittaa ruokatorven vierasesineeseen
Viittaa nielun tai kurkunpään vierasesineeseen
Jos lapsella on leikkiessä tullut ankara yskänpuuska, mutta se on mennyt ohi, ei kyseessä voi olla hengitysteiden vierasesine?
Väärin, pitää tarkistaa tähystämällä onko vierasesinettä
Jos potilaalla on epäily ruokatorven terävästä vierasesineestä (esim. luunpala), pitää hänet lähettää päivystyksenä korvalääkärille esofagoskopiaa varten
Kyllä
Karstaiset nenän limakalvot voivat liittyä granulomatoottiseen polyangiittiin (= Wegenerin granulomatoosi?
Oikein
Tehokkain hoito ohentuneille nenän limakalvoille ovat suolavesi- ja öljysuihkeet?
Oikein
Atrofinen nuha on tavallisin nuorilla aikuisilla?
Väärin, iäkkäillä
Atrofisessa nuhassa limakalvojen turpeudesta johtuen nenä tuntuu tukkoiselta?
Väärin, liiallisesta avaruudesta johtuen tuntuu paradoksaalisesti tukkoiselta
Jos epäilet allergista nuhaa, eivät ihotestit tai IgE-luokan vasta-ainemääritykset ole välttämättömiä avohoidossa ennen hoidon aloitusta
Oikein, hoidon voi aloittaa ilmankin
Allerginen nuha on yleisin ikäihmisillä?
Väärin
Nenästeroidia ei saa käyttää pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti, koska se ohentaa liikaa nenän limakalvoja?
Väärin, voi käyttää pysyvästikin, ainoa haitta kuivuminen
Pelkän anamneesin perusteella voi avohoidossa aloittaa nenästeroidihoidon allergiseen nuhaan
Oikein
Toteat 88-vuotiaalla miehellä oikealla nenänsiivekkeessä rupeutuvan
ihomuutoksen, jonka koko on 5 mm. Miten toimit?
Otat muutoksesta valokuvan ja biopsian. Jos kyseessä on PAD- vastauksen perusteella basaliooma, lähetät potilaasi erikoissairaanhoitoon laajempaa poistoa varten
Äkillisen poskiontelotulehduksen kaksi yleisintä aiheuttajabakteeria aikuisilla?
Streptococcus pneumoniae
Haemophilus influenzae
Äkillisen poskiontelotulehduksen diagnostiikka?
Tukkoisuus, eritteet, yskä, kipu, paineentunne ja mahdolliset yleisoireet
Limakalvojen turvotus ja erite keskikäytävästä, koputusarkuus, ylähampaiden arkuus
Eritteen osoittaminen: punktio tai UÄ
RTG ei rutiinisti
Äkillisen poskiontelotulehduksen hoito?
Ensisijaiset: amoksisilliini, amoksisilliini-klavulaanihappo, doksisykliini
Toissijaiset:, sulfa-trimetopriimi, kefalosporiinit ja makrolidit
Muu hoito: supistavat lääkkeet, nenäkortisoni, huuhtelu: lavaatio/punktio
Akuutin poskiontelotulehduksen kiireettömän leikkaushoidon perusteet esh:ssa?
Pitkäaikainen (yhtäjaksoisesti yli 3 kuukautta) oireileva sivuontelotulehdus
Vähintään 3-4 kertaa vuodessa toistuva äkillinen sivuontelotulehdus
Aina yksilöllinen harkinta edellisten puitteissa.
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
Potilaalle on tehty 3 vrk aiemmin tonsillektomia. Nyt hän hakeutuu vastaanotollesi kovan kurkkukivun vuoksi
Normaali tonsillektomian jälkitila, jossa kipu usein hankalimmillaan juurikin noin 3 vrk leikkauksesta. Myös nielussa näkyvät peitteet kuuluvat normaaliin paranemisprosessiin. Ei siis merkkejä infektiosta, EI ANTIBIOOTTIA. Oireenmukainen hoito
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
Potilaalla on ollut 3 vrk ajan kovenevaa kurkkukipua vasemmalla
Vasemmanpuoleinen peritonsillaariabsessi, vaatii avauksen (mikäli avaus ei onnistu, tehdään tonsillektomia) ja antibioottihoidon.
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
Sattumalöydöksenä huomaat vas. tonsillassa katteisuutta.
Tuumoriepäily, R1-lähete KNK:lle.
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
Sattumalöydöksenä toteat kookkaat risat
Risahypertrofia. Mikäli oireeton, ei risoille tehdä mitään. Jos täyttäisi leikkaushoidon kriteerit, niin R3-kiireellisyydellä lähete KNK:lle.
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
Potilas on löytänyt nielustaan patin, jonka kokee kipuilevan ja vaikeuttavan nielemistä
Hyvänlaatuinen retentiokysta, joka mitä todennäköisimmin ei aiheuta oireita. Potilas tulee vakuuttaa muutoksen hyvänlaatuisuudesta ja sen voi avata/poistaa paikallispuudutuksessa
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
Toteat oireettomalla potilaalla suurentuneen nielurisan
Tuumoriepäily, tässä lymfooma. Lähete R1-kiireellisyydellä KNK:lle.
4-vuotias tyttö tulee päivystykseen. Hänellä on ollut viikon nuhaa, kaksi päivää oikea korva kipeä, tänään kipu on edelleen pahentunut ja lisäksi tullut kuumetta ad 39C. Kuvan lisäksi tk löydös: kellertävä punoitus, korostuneet verisuonet, sameus, valoheijaste puuttuu, pullotus
Diagnoosi? Erotusdiagnoosi?
akuutin otiitin komplikaationa akuutti mastoidiitti, muita lähinnä teoreettisia vaihtoehtoja ihoinfektio (selluliitti), ihopaise korvan takana
4-vuotias tyttö tulee päivystykseen. Hänellä on ollut viikon nuhaa, kaksi päivää oikea korva kipeä, tänään kipu on edelleen pahentunut ja lisäksi tullut kuumetta ad 39C.
Miten tutkit?
Yleistatus ja KNK-status, sulje pois muut komplikaatiot (huimaus, kuulonalenema, neurologiset oireet, kasvohalvaus)
4-vuotias tyttö tulee päivystykseen. Hänellä on ollut viikon nuhaa, kaksi päivää oikea korva kipeä, tänään kipu on edelleen pahentunut ja lisäksi tullut kuumetta ad 39C.
Mitä teet tutkittuasi potilaan?
lähete päivystyksenä KNK-klinikkaan, jossa pct/tympanostomia + bakt. vilj, iv. antibiootti, CT/MRI, mikäli abskessi niin sen dreneeraus ja mastoidectomia
Miten alle kouluikäisten lasten kuulonseulonta on järjestetty maassamme?
Tavoitteena löytää kuuloviat 6kk ikään mennessä
Synnytyssairaalassa: otoakustinen (OAE) emissio
Neuvolassa:
4vk: varmista, että OAE tehty
4kk: lapsia reagoi äänille (vanhemmat)
8kk: paikannusvaste uikulla
18kk: kuiskauskuulo, tarv. tympanometria
3v: puheen ymmärtäminen ja tuotto
4v: seulonta-audiometria 20dB
Usko vanhempia aina
45-vuotias mies saapuu vastaanotollesi terveyskeskukseen. Hän on perusterve, ei vakituisia lääkkeitä käytössä. Eilen on ollut pientä päänsärkyä ja kasvot tuntuneet jotenkin turralta. Toisessa silmässä on ollut kuivuuden tunnetta. Tänä aamuna ryhtyessään ajamaan partaa hän katsoi peiliin ja näki ettei kaikki ollut kohdallaan.
Mitä näet kuvassa?
Ilmeinen perifeerinen kasvohalvaus oikealla:
Silmä ei sulkeudu
Suupieli ei irvistä
Otsalla ei kurtistusta
45-vuotias mies saapuu vastaanotollesi terveyskeskukseen. Hän on perusterve, ei vakituisia lääkkeitä käytössä. Eilen on ollut pientä päänsärkyä ja kasvot tuntuneet jotenkin turralta. Toisessa silmässä on ollut kuivuuden tunnetta. Tänä aamuna ryhtyessään ajamaan partaa hän katsoi peiliin ja näki ettei kaikki ollut kohdallaan.
Miten tutkit potilaan?
Tarkennan anamneesia
o Korvakipu / tulehdus
o Traumat / leikkaukset
o Punkin purema / ihottuma
o Rakkuloita korvalehdessä, suulaessa
Täydellinen KNK status, neurologinen status
o Kasvojen toiminnan tarkka dokumentointi (valokuvat, video)
o Korvat , äänirautakokeet
o Parotis seutu
o Korvalehti, suulaki
o Muut aivohermot
45-vuotias mies saapuu vastaanotollesi terveyskeskukseen. Hän on perusterve, ei vakituisia lääkkeitä käytössä. Eilen on ollut pientä päänsärkyä ja kasvot tuntuneet jotenkin turralta. Toisessa silmässä on ollut kuivuuden tunnetta. Tänä aamuna ryhtyessään ajamaan partaa hän katsoi peiliin ja näki ettei kaikki ollut kohdallaan.
Miten tautia epäilet?
Bellin pareesi eli idiopaattinen kasvohermohalvaus
45-vuotias mies saapuu vastaanotollesi terveyskeskukseen. Hän on perusterve, ei vakituisia lääkkeitä käytössä. Eilen on ollut pientä päänsärkyä ja kasvot tuntuneet jotenkin turralta. Toisessa silmässä on ollut kuivuuden tunnetta. Tänä aamuna ryhtyessään ajamaan partaa hän katsoi peiliin ja näki ettei kaikki ollut kohdallaan.
Erotusdiagnostiikka?
Lymen tauti
Herpes Zoster
Otiitti
Parotistuumori
Bellin pareesi, jos ei löydy selittävää
45-vuotias mies saapuu vastaanotollesi terveyskeskukseen. Hän on perusterve, ei vakituisia lääkkeitä käytössä. Eilen on ollut pientä päänsärkyä ja kasvot tuntuneet jotenkin turralta. Toisessa silmässä on ollut kuivuuden tunnetta. Tänä aamuna ryhtyessään ajamaan partaa hän katsoi peiliin ja näki ettei kaikki ollut kohdallaan.
hoito ja ennuste?
Silmän kostutustipat ja peitto yöksi, tarv. luomen teippaus
Per os kortisoni, aloitus 60 mg prednisolon laskevin annoksin
Kipulääke
Ennuste hyvä, maksimaalinen toimintahäiriö 5-10 vrk oireista, jos ei paranemista 3kk kuluessa, niin KNK-konsultaatio
45-vuotias mies saapuu vastaanotollesi terveyskeskukseen. Hän on perusterve, ei vakituisia lääkkeitä käytössä. Eilen on ollut pientä päänsärkyä ja kasvot tuntuneet jotenkin turralta. Toisessa silmässä on ollut kuivuuden tunnetta. Tänä aamuna ryhtyessään ajamaan partaa hän katsoi peiliin ja näki ettei kaikki ollut kohdallaan.
Miten erotat sentraalisesta syystä?
Sentraalisessa kasvojen alaosan toimimattomuus, otsan ja silmän alue toimivat
Vastaanotollesi tulee 20-vuotias potilas, joka kertoo lapsena sairastaneensa välikorvan tulehduksia.
Nyt ongelmana on toisen korvan kuulon alenema.
Kummassa korvassa vika on, minkä tyyppinen kuulovika, saako korvan tarvittaessa huuhdella, äänirautakokeiden tulokset?
Oikeassa
Konduktiivinen
Saa huuhdella
Weber lateralisoituu oikealla, Rinne -/+
Toimit terveyskeskuslääkärinä. Vastaanotollesi tulee ajokorttia uusimaan 50-vuotias perusterve mies, joka on polttanut 20 askivuotta. Potilas on oireeton.
Mitä näet kuvassa, mikä on työdiagnoosi?
Oikea tonsilla on suurentunut ja siinä on vaaleaa katetta. Muutoin nielun status on normaali. Epäilen syöpää, levyepiteelikarsinoomaa, joka on yleisin nielun alueen syöpä.
Toimit terveyskeskuslääkärinä. Vastaanotollesi tulee ajokorttia uusimaan 50-vuotias perusterve mies, joka on polttanut 20 askivuotta. Potilas on oireeton.
Mitä näet kuvassa, mikä on työdiagnoosi?
Vasen tonsilla on oikeaa suurempi, mutta kudos rauhallista, normaalin risakudoksen näköistä. Epäsymmetrinen hyvänlaatuinen risahypertrofia
Toimit terveyskeskuslääkärinä. Vastaanotollesi tulee ajokorttia uusimaan 50-vuotias perusterve mies, joka on polttanut 20 askivuotta. Potilas on oireeton.
Mitä näet kuvassa, mikä on työdiagnoosi?
Vasen tonsilla on huomattavan kookas ja poikkeavan turpea muun statuksen ollessa siisti. Lymfoomaepäily.
Toimit terveyskeskuslääkärinä. Päivystysastaanotollesi tulee 50-vuotias perusterve mies, joka on polttanut 20 askivuotta. Potilaalla on toispuoleinen kurkkukipu. Kerro, mitä näet kuvassa? Mikä on työdiagnoosisi, ja miksi?
Vasemmalla nielussa punoitusta ja turvotusta, sekä nekroottinen kate, joka ulottuu tonsillasta myös suulakeen noudattamatta kudosrajoja. Epäilen kurkkumätää tuon nekroosin vuoksi.
Toimit terveyskeskuslääkärinä. Päivystysastaanotollesi tulee 50-vuotias perusterve mies, joka on polttanut 20 askivuotta. Potilaalla on toispuoleinen kurkkukipu. Kerro, mitä näet kuvassa? Mikä on työdiagnoosisi, ja miksi?
Nielussa on kauttaaltaan punoitusta ja turvotusta, mutta erityisesti noita on vas. Peritonsillaaritilassa, joka pullottaa. Epäilen vasemmanpuoleista peritonsillaariabsessia vas. peritonsillaaritilan löydösten vuoksi
Toimit terveyskeskuslääkärinä. Päivystysastaanotollesi tulee 50-vuotias perusterve mies, joka on polttanut 20 askivuotta. Potilaalla on toispuoleinen kurkkukipu. Kerro, mitä näet kuvassa? Mikä on työdiagnoosisi, ja miksi?
Oikeassa tonsillassa lievää punoitusta ja turpeutta. Risassa proppu. Epäilen oikeanpuoleista peritonsillaariabsessia
25-vuotias nainen, joka on atoopikko. Keväisin potilaalla on ollut vesinuhaa, tukkoisuutta, aivastelua ja silmäoireita. Ajoittain potilaalla ollut myös hengenahdistusta. Siihen ollut käytössä avaava lääke satunnaisesti. Nuhaan potilaalla on ollut käytössä vain käsikaupasta hankitut antihistamiinitabletit.
Mikä on diagnoosi?
Allerginen nuha, siitepölyallergia (tav. koivu, heinät)
Allergisen nuhan tutkiminen tk:ssa?
hyvä KNK- status limakalvot supistaen. Huomioitava mahdolliset polyypit. IgE- luokan vasta-aineet voidaan tutkia. Pölyerittely sisältää mm. koivun ja timotein, jotka ovat tavallisimmat oireita aiheuttavat aeroallergeenit. Avohoidossa astmaselvitykset, koska potilaalla on esiintynyt hengenahdistusta.
Allergisen nuhan hoito tk:ssa?
Aloitetaan säännöllinen nenästeroidi. Antihistamiini ja kromogligaatti-/ antihistamiinisilmätipat tarvittaessa oireisiin. Jos oireisto adekvaatista lääkityksestä huolimatta on hankala, voidaan harkita siedätyshoitoa. Lisänä mahd. astmalääkitys
Milloin allerginen nuha esh ja millä aikataululla?
Hankala, hoitoon huonosti reagoiva nuha
Aammattinuhaepäily.
Siedätyshoitoharkinta. Ainakin yksi allergiakausi adekvaatilla lääkityksellä tulisi olla takana ennen siedätysarviota.
Kiireetön lähete (R3) ESH
Astma ja allergisen nuhan siedätyshoito?
Astman pitää olla hyvässä hoitotasapainossa, jos suunnitellaan siedätyshoitoa. Sen tarkistus (PEF- seuranta lääkityksen kanssa+spirometria) PTH:ssa
Allerginen nuha, mitä esh:ssa on tarjota?
ihotestit ja spesifit IgE-luokan vasta-aineet, ellei ole jo otettu. Siedätysharkinta, ellei vasta-aiheita kuten epätasapainossa oleva immunologinen sairaus tai pahanlaatuinen kasvain.
24-vuotias mies, joka ollut pelaamassa illalla sählyä. Kaverin kyynärpää on osunut vahingossa potilasta nenään. Ei verenvuotoa. Aamulla nenä on kipeä ja hyvin tukkoinen. Nenänselkä on suorassa.
Diagnoosi?
Septumhematooma. Pehmeä turvotus väliseinässä, jota voi tunnustella instrumentilla/ imulla. Se voi olla molemminpuolinen
Mitä teet pth:ssa septumhematoomille?
Septumhematooma vaatii päivystyslähetteen ESH:oon
Septumhematooman hoito esh:ssa?
Limakalvopuudutus (lidocain+ adrenalin), aspiraatio ruiskulla ja neulalla. Vaihtoehtoisesti pieni viilto mukoperikondriumiin ja hematooman tyhjennys imulla. Etuosan tamponaatio esim. lyhyellä Ivalon- tamponilla. Kontrolli 1 vrk kuluttua. Tamponaation ja infektioriskin takia esim. kefalosporiini p.o. Tilanne voi komplisoitua ja sen seurauksena voi tulla septumabskessi. Se vaatii inkision ja klaffaukset, kunnes se on parantunut. Ellei septumhematoomaa hoideta adekvaatisti, voi seurauksen olla satulanenä
3-vuotias perusterve, vilkas poika. Lapsella on ollut toispuoleista märkäistä nuhaa yli viikon ajan. Ei muita ylähengitystieoireita, ei kuumeilua eikä yskää
Diagnoosi?
Vierasesine nenässä. Perustelu: Ei infektio-oireita
3-vuotias perusterve, vilkas poika. Lapsella on ollut toispuoleista märkäistä nuhaa yli viikon ajan. Ei muita ylähengitystieoireita, ei kuumeilua eikä yskää. Epäilet vierasesinetta nenässä, mitä teet tk:ssa?
Jos näkyy edessä, poisto varovasti. Huom! Ko-operaatio. Varotaan työntämästä taemmas (voi pudota alahengitysteihin). Jos näkyvyys on huono, limakalvopenslaus (lidocain+ adrenalin). Ellei vierasesinettä saada pois turvallisesti, lähete päivystyksenä ESH:oon
Nenän vierasesine lapsella, mitä tehdään esh:ssa?
poisto polikliinisesti tai hankalissa tapauksissa nukutuksessa. Huom! Jos nukutustoimenpide on mahdollisesti tulossa, tuolloin lapsen on oltava SYÖMÄTTÄ ja JUOMATTA .
Vastaanotollesi tulee 4-vuotias poika. Hänellä on ollut nuhaa ja yskää 5 vrk ajan. Tänään on noussut kuume ad 38,5 oC, poika on itkuinen, rauhaton ja haroo oikeaa korvaansa, joka siirrottaa
Diagnoosi? Miten tutkit ja hoidat?
dg: akuutin otiitin komplikaationa akuutti mastoidiitti
tutkimukset: yleisstatus ja KNK-status
lähete päivystyksenä KNK-klinikkaan
33-vuotias mies, perusterve. Nyt 3 kk ajan ollut oikealla leuan/leukakulman alla ruokailuun liittyvää turvottelua, joka sittemmin tunneissa helpottaa. Paineen tunnetta turvotuksen aikana, ei kovempaa kipua. Väliaikana oireeton. Tilaan ei liity infektio-oireita.
Diagnoosi, jatkotutkimukset ja hoito lyhyesti?
Sylkikivitauti
Sylkitiehyttä voi pyrkiä sondeeraamaan ja neuvoa rauhasen lypsämistä
UÄ täydentävänä tutkimuksena
Lähete kiirreettömänä ESH, jossa mahd sylkirauhasen tähystys ensisijaisena
67-vuotias rouva, jolla on 2 vrk sitten oikea korva mennyt tukkoon eikä kuule. Perussairauksina RRtauti ja DM2 tablettihoitoisena. Statuksessa äänirautaa ei oikealla kuule, weber lateralisoi vasemmalle. Korvat molemmin puolin siistit, tärykalvot normaalit ja herkkäliikkeiset. Muukin knkstatus siisti.
Diagnoosi, jatkotutkimukset ja hoito lyhyesti?
Äkillinen kuulonmenetys
Lähete ESH ensimmäiseksi arkipäiväksi kuulokäyrää varten
Hoidoksi voi aloittaa po kortisonin
Jatkoon MRI kuvantaminen kuulohermon kasvaimen poissulkemiseksi
Oireistosta riippuen voi harkita kuulonkuntoutusta
52-vuotias tupakoiva, mutta muuten perusterve mies, joka on reilun kuukauden ajan huomannut vasemmalla leukakulmassa olevan aristamattoman patin. Nielussa vasenvoittoisesti kertoo lievää aristusta ja epämääräistä täyteläisyyden tunnetta olevan. Syöminen ja juominen onnistuu normaalisti. Statuksessa tunnet kovan n. 2 cm halkaisijaltaan olevan patin leukakulman ja sternocleidon välissä. Suussa vasen nielurisa on katteinen ja turpeampi oikeaan verrattuna. Etulakikaari vasemmalla hivenen punakampi myös oikeaan verrattuna
Tonsilla karsinooma vasemmalla ja tämän metastaasi
Kiireellinen lähete ESH (Biopsia risasta ja kaulan kuvantaminen, mahd UÄ ja neulanäytteet myös metastaasi suspektista)
Jatkoon kemo-sädehoito
Vastaanotollesi tulee 70-vuotias mies, jolla on ollut nenän selässä jo pidempään parantumaton haavauma. Miten tutkit ja hoidat? Mikäli päädyt lähettämään potilaan erikoissairaanhoitoon, mitä tietoja kirjaat lähetteeseen?
Kliinisesti nodulaarinen basaliooma, josta otan stanssibiopsian hankalan paikan vuoksi (vaatii kielekkeen)
R2-R3 lähete KNK (yleiskunto, perussairaudet, verenohennuslääkkeet, kasvunopeus, oireet, muutokset kuvailu + valokuva, kliininen diagnoosi, PAD
Huomaat verenpainekontrollin yhteydessä potilaan poskella ihomuutoksen. Miten tutkit ja hoidat? Mikäli päädyt lähettämään potilaan erikoissairaanhoitoon, mitä tietoja kirjaat lähetteeseen?
Kliinisesti melanooma, poisto 1-2 mm marginaalilla tai stanssibiopsia
Jos et saa biopsiaa tai PAD on melanooma, niin R1-R2 lähete KNK (melanoomaepäily, muut sairaudet, yleiskunto, verenohennuslääkkeet, oireilu, kasvunopeus, löydökset, valokuva, PAD
Kielisyövän riskitekijät?
Tupakka ja alkoholi
Kielisyövän oireet
Alkuun kipu kielessä/suussa, parantumaton haavauma
Myöhemmin nielemisvaikeus ja puheen puuroutuminen
Kielisyövän mahdolliset statuslöydökset?
Kielen haavauma, bimanuellissa palpaatiossa patti kielessä. Kaulan palpaatiossa voi tuntua etäpesäkkeitä. Kuvaile mahdollista leviämistä
Kielisyövän jatkotutkimukset statuksen lisäksi ja hoito?
Biopsia + CT/MRI
Suunnitellaan monialaisessa hoitokokouksessa sairaalassa. Kielisyövän hoito on primaaristi leikkaushoito, liitännäishoidot (kemosäde) taudin levinneisyyden perusteella
Vastaanotollesi tulee 80-vuotias nainen, jolle kollegasi on määrännyt nenän tukkoisuuteen nenästeroidin. Viime aikoina nenästä on tullut molemmin puolin herkästi verta niistäessä.
Diagnoosi, miten hoidat?
Iäkkäille potilaille ei tule määrätä nenästeroidia, todennäköisesti tukkoisuuden syy on ollut atrofinen riniitti, jota kortisoni vain pahentaa kuivattaen limakalvoja ja aiheuttaen nenäverenvuotoja. Nenästeroidi tulee lopettaa ja aloittaa hyvä nenän limakalvojen kostutus keittosuola- ja öljysuihkein.
9-vuotiaalla terveellä pojalla on ollut parin viikon ajan päivittäin oikeanpuoleisia nenäverenvuotoja, jotka ovat rauhoittunet nopeasti nenän etuosaa puristaen.
Diagnoosi, miten hoidat?
Todennäköisesti vuoto locus Kiesselbachista. Vuoto tulisi laapistaa (Pintapuudutuslaapishelmellä käsitellään vuotava suonenpää kevyesti n. 20-30 s ajan –neutralointi fysiologisella keittosuolalla kostutetulla vanulla. Päälle muodostuu karsta, jota ei parane manipuloida).
60-vuotiaalle miehelle on aloitettu vastikään flimmeriin varfariini. Nyt hänelle on ilmaantunut runsaasti mustelmia ja muutamaa tuntia aiemmin spontaani runsas nenäverenvuoto oikealta.
Diagnoosi, miten hoidat?
Marevanin aiheuttama vuoto. Tarkista INR, ja hoida joko K-vitamiinilla tai lähetä tarvittaessa potilas sairaalahoitoon. Vuotoa vaikea saada kuriin poltolla, sillä vuoto alkaa herkästi poltetun kohdan vierestä. Tamponaatio. RR? Hb? Tippa.
70-vuotiaalle naiselle on tehty edellisenä päivänä keskussairaalassa dacryocystorinostomia eli nenän kautta tehtävä kyyneltieleikkaus. Nyt leikattu puoli vuotaa verta norona.
Diagnoosi, miten hoidat?
Vuoto leikkausalueelta nenän lateraaliseinästä. Etuosan hoito ei siis auta. Potilas kannattaa lähettää sairaalaan, jossa leikkaus tehty. Siirtoa varten tarvittaessa tamponaatio.
Edellinen päivystäjä oli ottanut vuodeosastolle potilaan runsaan nenäverenvuodon vuoksi. Vuotokohta ei ollut visualisoitunut huolellisessa tutkimuksessa, ja hän oli tehnyt vuotopuolelle vaseliini-harsotamponaation sekä aloittanut antibioottiprofylaksiaksi penisilliinin. Nyt vuoto tulee tamponin läpi eteen sekä vuotaa taakse nieluun.
Diagnoosi, miten hoidat?
Etutamponaatio ei riitä hoitamaan vuotoa. Tee takatamponaatio (virtsakatetri/sykerö/kaupallinen takatamponi) ja lähetä potilas sairaalaan. RR? Hb? INR? Tippa?
17-vuotiaalla pojalla on ollut muutaman kuukauden sisällä enenevässä määrin toispuoleisia toistuvia verenvuotoja nenänieluun päin ja nenän tukkoisuutta. Vuodot ovat alkaneet spontaanisti ja olleet runsaita. Nyt potilas ei vuoda.
Diagnoosi, miten hoidat?
Juveniili angiofibrooma/muu tuumori? Tee kiireellinen lähete sairaalan.
Suusyövän esiasteet?
Leukoplakia
Erytroplakia
Punajäkälä
Kuvaile leukoplakiaa?
vaalea verkkomainen tai hyperkeratoottinen, ei irtoa alustasta
Kuvaile erytroplakiaa?
punainen, epätarkkarajainen, joskus haavainen