TBL ansvar och patientsäkerhet Flashcards

1
Q

Återkallelse av legitimation. Kan man få tillbaka sin legitimation efter att den återkallats? 


A

HSAN kan besluta om att återkalla legitimation om den legitimerade:

  • har varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke,
  • i eller utanför yrkesutövningen har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som påverkar förtroendet för hen,
  • på annat sätt har visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket,
  • på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet inte kan utöva yrket tillfredsställande,
  • har meddelats prövotid och under prövotiden på nytt visat sig olämplig att utöva yrket,
  • har meddelats prövotid med en prövotidsplan och inte följt planen eller
  • den legitimerade själv begär att legitimationen ska återkallas

Ny legitimation

Om HSAN har återkallat legitimationen gäller beslutet tills vidare. Yrkesutövaren kan senare ansöka om ny legitimation hos HSAN, vanligen tidigast inom tre år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Skyldighet för hälso- och sjukvårdspersonal?

A

Enligt PSL är hälso- och sjukvårdspersonal den som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården
personal som är verksam vid sjukhus och andra vårdinrättningar och som medverkar i hälso- och sjukvård av patienter
den som i annat fall vid hälso- och sjukvård av patienter biträder en legitimerad yrkesutövare.

Även personal vid apotek, giftinformationscentraler, larmcentraler, sjukvårdsrådgivningar med mera anses som hälso- och sjukvårdspersonal under vissa förutsättningar.

Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen har själv ett ansvar för hur hen fullgör sina arbetsuppgifter.

I PSL står också att personalen har följande ansvar:

Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Patienterna ska få sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav.

Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

Patienten ska visas omtanke och respekt.

Hälso- och sjukvårdspersonalen ska dessutom bidra till en hög patientsäkerhet.
Därför ska de rapportera risker för vårdskador och händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Finns det undantag beträffande sekretess och tystnadsplikt?

A

När vårdpersonal har anledning att misstänka misshandel av barn, sexuellt övergrepp mot barn eller att barn på annat sätt far illa (anmälningsskyldighet till de sociala myndigheterna enligt 14 kap 1 § socialtjänstlagen).

För läkare om en patient bedöms vara olämplig att inneha skjutvapen (anmälningsskyldighet till polismyndighet enligt vapenlagen 6 kap 6 §).

• Personal inom hälso- och sjukvården har ingen skyldighet att polisanmäla brott som en patient gjort sig skyldig till. Men personalen har enligt lagen rätt att göra en polisanmälan om brottet är så allvarligt att det kan ge minst två års fängelse, till exempel mord eller grov misshandel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Prövotid

A

HSAN kan besluta om en treårig prövotid för det fall en legitimerad yrkesutövare:
• har varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och oskickligheten kan befaras få betydelse för patientsäkerheten,
• i eller i samband med yrkesutövningen har gjort sig skyldig till brott som är ägnat att påverka förtroendet för honom eller henne,
• uppsåtligen eller av oaktsamhet har brutit mot någon föreskrift som är av väsentlig betydelse för patientsäkerheten,
• på grund av andra omständigheter kan befaras vara olämplig att utöva yrket eller
• om det kan befaras att personen på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande
Vid beslut om prövotid kan det läggas upp en plan som den legitimerade ska följa. Det är IVO som tar fram förslag på plan, om möjligt i samråd med den det gäller.
• Under prövotiden får man behålla sin legitimation, men man står under särskild tillsyn av IVO.
• Om man missköter sig under prövotiden kan det leda till att legitimationen återkallas.
• Legitimationen kan också återkallas om man inte följt prövotidsplanen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Disciplinära påföljder

A

Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol men också bli av med sin
legitimation.
Brott mot tystnadsplikten kan enligt brottsbalken ge böter eller fängelse i högst ett år.
Återkallelse av legitimation
HSAN kan besluta om att återkalla legitimation om den legitimerade:


• har varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke,m.m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

HSAN

A

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är en domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor avseende legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.
Frågor som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd prövar är:

  • prövotid

  • återkallelse av legitimation eller annan behörighet att utöva ett yrke inom hälso- och sjukvården


•indragning eller begränsning av förskrivningsrätt


•ny legitimation eller annan behörighet.

Frågorna prövas efter anmälan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eller efter ansökan av den yrkesutövare som saken gäller. Även Riksdagens ombudsmän, JO, och Justitiekanslern, JK, har rätt att göra anmälan. HSAN:s beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Lex Sarah

A

Om ett missförhållande är allvarligt eller risk för ett allvarligt missförhållande inom socialtjänsten, vid Statens institutionsstyrelse och i verksamheter enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ska verksamhetsansvarig anmäla det till IVO.

Anmälningsansvarig
Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen (SoL) och lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till IVO.

Rutin vid anmälan enligt lex Sarah
Skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden ska gälla för den som är anställd, uppdragstagare, praktikant eller motsvarande under utbildning och deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program. Information om skyldigheten att rapportera ska ges till de som omfattas av skyldigheten.

När den som bedriver verksamheten tar emot en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande ska det rapporterade utredas, dokumenteras och avhjälpas eller undanröjas. Om utredningen visar att det var ett allvarligt missförhållande eller risk för ett allvarligt missförhållande ska den som bedriver verksamheten snarast anmäla det till IVO.

Vad som ska rapporteras
Med missförhållanden, som ska rapporteras enligt 14 kap. 3 § SoL och 24 b § LSS, ska avses såväl utförda handlingar som handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.

Med en påtaglig risk för ett missförhållande, som också ska rapporteras, ska avses att det är fråga om en uppenbar och konkret risk för ett missförhållande.

IVO ska ta del av huvudmannens utredning och slutsatser beträffande händelseförlopp, möjliga orsaker och åtgärdsbehov. Om huvudmannens slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet. Om lex Sarahutredningen inte uppfyller lagens krav eller om det framkommer andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende. IVO ska förmedla kunskap och erfarenheter som erhålls genom tillsynen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Lex Maria

A

En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659). Anmälan ska vara IVO tillhanda snarast efter inträffad händelse.

Definition
Med vårdskada avses enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården. Allvarlig vårdskada innebär att patienten fått bestående skada eller har lett till ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.

Anmälningsansvarig
Anmälan görs av anmälningsansvarig, det vill säga befattningshavare som vårdgivare utsett att svara för anmälningsskyldigheten enligt lex Maria.

Rutin vid anmälan enligt lex Maria
Hälso- och sjukvårdspersonal ska rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren. Om vårdskadan är allvarlig har vårdgivaren en skyldighet att snarast utreda och anmäla den till IVO. Utredningen av en händelse som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada ska ha en omfattning som anpassas efter händelsens karaktär (HSLF-FS 2017:40).

Personalen ska snarast informera en patient som har drabbats av en vårdskada. Information om patientens tillstånd kan ges till närstående om det inte föreligger hinder för detta enligt offentlighets-och sekretesslagen eller patientsäkerhetslagen. Vid beslut om anmälan enligt lex Maria ska patient/närstående ges möjlighet att i anslutning till anmälan beskriva sin upplevelse av händelsen.

Uppgift om vårdskada ska antecknas i patientjournal och rapporteras i verksamhetens avvikelsesystem. Patient eller närstående ska underrättas om att en lex Maria-anmälan ska göras. En anmälan enligt lex Maria ska alltid innehålla en utredning.

Enligt Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) har IVO även ansvar att utreda de fall där en medarbetare befaras brustit i sin yrkesutövning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Delegering

A

Delegera betyder att ge någon rätt att göra en arbetsuppgift som den annars inte får göra. Att delegera är alltså inte samma sak som att fördela en arbetsuppgift. Delegering behövs till exempel för att personal utan behörighet att iordningställa och administrera läkemedel ska få göra det.

Många arbetsuppgifter i hälso- och sjukvården och tandvården har inte särskilda regler om vem som får göra dem och kan alltså fördelas utan delegering. Delegering får inte göras i ambulanssjukvård.

Delegera betyder att ge någon rätt att göra en arbetsuppgift som den annars inte får göra. För att en arbetsuppgift ska kunna delegeras måste det finnas en regel som tillåter det. Ett exempel är arbetsuppgifterna iordningställande och administrering av läkemedel där det finns sådana regler.

Arbetsuppgifter med särskilda regler om vem som får göra dem, och som inte har någon regel som tillåter delegering, får aldrig delegeras eller fördelas till någon som inte får göra dem.

Kraven på en god och säker vård måste uppfyllas vid delegering

Hälso- och sjukvårdspersonal får bara delegera en arbetsuppgift till någon annan om kraven för en god och säker vård uppfylls. Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan ansvarar för att hen har förutsättningar att göra uppgiften. Den som får en delegering ansvarar för hur hen gör arbetsuppgiften.

En delegering ska vara skriftlig

Det finns regler om hur delegering ska gå till. En delegering ska bland annat vara skriftlig och gälla högst ett år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Skyddad yrkestitel

A

De som arbetar i vissa yrken inom vården måste ha legitimation. Det finns 21 reglerade yrken.

Att ett yrke är reglerat innebär att man kan ha ensamrätt till ett yrke, eller att yrkestiteln eller specialistbeteckningen är skyddad.

Biomedicinsk analytiker är en skyddad yrkestitel och får endast användas av den som har legitimation eller särskilt förordnande.

I legitimationen för
biomedicinska analytiker ingår det inga skyddade arbetsuppgifter och det
 innebär att din arbetsgivare kan anställa andra kategorier på laboratoriet, men
inte med tjänstbeteckningen biomedicinsk analytiker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Legitimation

A

Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen och är en garanti att du har rätt kompetens, kunskap och är lämplig som person för att arbeta som biomedicinsk analytiker. Alla som ansöker om legitimation kontrolleras i belastningsregistret om vissa typer av brott har begåtts. För patienten bidrar legitimationen till ökad säkerhet då ditt personliga ansvar blir tydligare med legitimationen. Om du som legitimerad biomedicinsk analytiker skulle begå ett allvarligt misstag som äventyrar patientsäkerheten kan din legitimation återkallas i syfte att skydda
patienten och samhället.

Återkallelse av legitimation
HSAN kan besluta om att återkalla legitimation om den legitimerade:


• har varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke,m.m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

IVO

A

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah, lex Maria och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Socialstyrelsen

A

Hur ansöker man om legitimation?
Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen. Är du utbildad till biomedicinsk
analytiker i ett annat land, så är det socialstyrelsen som gör en bedömning om
du kan bli legitimerad eller behöver komplettera din utbildning för att kunna
få legitimation.

Enligt Patientsäkerhetsförordning (2010:1369) beviljas biomedicinsk
analytikerlegitimation till sökande som har utbildningsbevis som preparatris,
laboratris, laborant- eller laboratorieassistent. Alla bestämmelser kring
legitimationen finns i patientsäkerhetslagen (2010:659)

Socialstyrelsen sköter handläggning och administration åt HSAN. Det innebär att personal som är anställd av myndigheten förbereder de ärenden som ansvarsnämnden beslutar om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

grundläggande ramar för patientsäkerhetslagen

A

En sammanfattning av lagen

PSL innehåller bland annat bestämmelser som riktar sig både till vårdgivarna och till hälso- och sjukvårdspersonalen. Lagen definierar också flera centrala begrepp som vårdgivare, hälso- och sjukvårdspersonal och vårdskada. Införandet av PSL innebar en övergång från ett synsätt med individperspektiv till ett mer systeminriktat perspektiv.

Definition av patientsäkerhet och vårdskada

Lagen innehåller följande definitioner:

Patientsäkerhet: skydd mot vårdskada.
Vårdskada: lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.
Allvarlig vårdskada: vårdskada som är bestående och inte ringa eller som har lett till patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.
Vårdgivarens ansvar

I PSL står att en vårdgivare är “statlig myndighet, landsting och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvård som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för samt annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvård”.

Komplexa verksamheter såsom hälso- och sjukvård och tandvård ska planeras, ledas och kontrolleras på ett systematiskt sätt. Vårdgivaren ska därför regelbundet följa upp planering, utförande, resultat och förbättringsåtgärder. Dessutom måste vårdgivaren fortlöpande undersöka vilka risker som finns i verksamheten. Riskerna ska undanröjas, eller, om det inte går, ska de hållas under kontroll. Därmed måste det också finnas ett system för att samla iakttagelser och information om risker. Det är vårdgivaren själv som bestämmer hur systemet ska organiseras.

Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete

Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten så att kravet på god vård i HSL respektive TvL upprätthålls.

Vårdgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador. Som ett led i detta ska vårdgivaren utreda händelser i verksamheten som har medfört en vårdskada eller hade kunnat göra det. Utredningarna ska så långt som möjligt klarlägga förloppet och de faktorer som har påverkat det. De ska också ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

Om en händelse har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada ska vårdgivaren anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Syftet är att IVO ska få vetskap om allvarliga risker i hälso- och sjukvården och sprida kunskap om dessa risker till andra myndigheter. IVO ska också använda informationen i sitt tillsynsarbete.

Vårdgivaren har också en skyldighet om att snarast anmäla till IVO om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation före ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Vårdgivaren ska också ta emot klagomål mot och synpunkter på den egna verksamheten från patienter och deras närstående.

Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar

Enligt PSL är hälso- och sjukvårdspersonal

den som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården
personal som är verksam vid sjukhus och andra vårdinrättningar och som medverkar i hälso- och sjukvård av patienter
den som i annat fall vid hälso- och sjukvård av patienter biträder en legitimerad yrkesutövare.
Även personal vid apotek, giftinformationscentraler, larmcentraler, sjukvårdsrådgivningar med mera anses som hälso- och sjukvårdspersonal under vissa förutsättningar.

Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen har själv ett ansvar för hur hen fullgör sina arbetsuppgifter. I PSL står också att personalen har följande ansvar:

Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Patienterna ska få sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav.

Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

Patienten ska visas omtanke och respekt.

Hälso- och sjukvårdspersonalen ska dessutom bidra till en hög patientsäkerhet. Därför ska de rapportera risker för vårdskador och händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med ägare?

A

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har ett särskilt ansvar för övergripande frågor där besluten tas i regionstyrelsen och regionfullmäktige. Det yttersta ansvaret för hälso- och sjukvården har regionfullmäktiges 149 folkvalda ledamöter. Fullmäktige beslutar bland annat om mål, inriktning, prioriteringar, den ekonomiska fördelningen och regionskatten.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Regionstyrelsen

Regionfullmäktige

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med beställare?

A

Våra fem hälso- och sjukvårdsnämnder beställer hälso- och sjukvård av olika utförare. Hälso- och sjukvårdsnämnderna företräder befolkningen i sina respektive områden och ska i sitt uppdrag föra dialog med invånarna på olika sätt.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna

17
Q

Vad menas med utförare?

A

Utförare är till exempel ett sjukhus eller en sjukhusgrupp, primärvårdsförvaltningen, Folktandvården, Habilitering & Hälsa. Var och en av dessa förvaltningar har en politisk styrelse som svarar för att det som beställts utförs enligt avtal och beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har också avtal med ett flertal privata vårdgivare/utförare. Styrelser inom vård och hälsa hittar du under länken politisk organisation.

Politisk organisation

18
Q

Vad menas med patient nämnden?

A

Patientnämnden ger stöd och hjälp åt patienter (och anhöriga) som har råkat ut för problem i sjukvården och tandvården.

Patientnämnden är opartisk och fristående både från verksamheterna och övriga politiska organ.

Patientnämnden består av fem fristående nämnder.

Patientnämnderna

19
Q

Vad menas med samverkansnämnden?

A

Sverige är indelat i sex sjukvårdsregioner som samarbetar inom sjukvård och tandvård.

Den västra sjukvårdsregionen omfattar Västra Götalandsregionen och norra delen av Landstinget Halland. Samarbetet gäller dels högspecialiserad vård, dels valfrihet. Nämnden har en rådgivande och rekommenderande funktion. Länk till nämnden finns i högerkolumnen.

Samverkansnämnden

20
Q

Vad menas med patientsäkerheten

A

Patientsäkerhet definieras som “skydd mot vårdskada” i patientsäkerhetslagen.

Patientsäkerhet handlar alltså om att patienter inte ska skadas i samband med hälso- och sjukvårdande åtgärder, eller på grund av att vården inte vidtar de åtgärder som är motiverade med hänsyn till patientens tillstånd.

Patientsäkerhet är en grundläggande kvalitetsdimension i vården och är nära förknippat med god vård som bland annat innebär att vården särskilt ska

vara av god kvalitet
vara lätt tillgänglig
bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet
tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården.

21
Q

Vad menas med vårdskada

A

Vårdskada

I patientsäkerhetslagen står att en vårdskada är “lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården”. En vårdskada kan uppstå på grund av den vård och behandling som patienten fått men också av att patienten inte har fått den vård som behövs.

För att en skada ska bedömas som en vårdskada måste patienten ha

utsatts för ett lidande
drabbats av en kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom
avlidit.
Lidande kan till exempel uppstå när en skada eller sjukdom inte upptäcks och patienten på grund av det inte får vård i rätt tid. Någon ny skada eller sjukdom uppstår kanske inte. Men om den uteblivna vården leder till att patienten exempelvis lider av smärtor eller andra fysiska symtom under onödigt lång tid, har patienten drabbats av ett fysiskt lidande. Lidandet får inte vara helt obetydligt för att det ska anses vara en vårdskada.
Patienten ska ha haft kontakt med hälso- och sjukvården

Patienten måste även ha haft någon kontakt med hälso- och sjukvården. Det behöver inte vara ett fysiskt möte utan ett telefonsamtal räcker. Någon utredning eller behandling behöver alltså inte ha påbörjats.

Skadan ska ha kunnat undvikas

Dessutom måste lidandet, skadan, sjukdomen eller dödsfallet ha kunnat undvikas om hälso- och sjukvården hade vidtagit adekvata åtgärder. Med adekvata åtgärder menas de insatser som en patient behöver och som ligger inom ramen för till exempel vetenskap och beprövad erfarenhet, evidens eller krav i lagar och föreskrifter.

22
Q

Vad är skillnaden mellan adekvat åtgärd och icke adekvat åtgärd?

A

Exempel på adekvat åtgärd

Om en patient söker vård för smärta i ett ben och utredningen leder fram till att patienten har en elakartad tumör, för vilken den evidensbaserade behandlingen är amputation av benet och en sådan genomförs framgångsrikt, har patienten inte drabbats av en vårdskada, trots att konsekvensen för patienten blir en livslång funktionsnedsättning på grund av amputationen. Adekvata åtgärder vidtogs nämligen vid kontakten med hälso- och sjukvården.

Exempel på icke adekvat åtgärd

Om ingreppet i exemplet ovan däremot görs på fel sida, det vill säga en icke adekvat åtgärd vidtas genom att fel ben amputeras, har patienten drabbats av en (allvarlig) vårdskada dels i form av att ett “friskt” ben tagits bort, dels i form av att rätt behandling fördröjts och därmed kan ha försämrat patientens prognos att överleva sin cancersjukdom.

23
Q

Vad är en icke undvika skada?

A

En patient kan skadas trots att vården har satt in lämpliga åtgärder. En sådan skada kallas för icke undvikbar skada på patient och är inte en vårdskada i patientsäkerhetslagens mening.

24
Q

Vårdgivaren ska anmäla en händelse som har eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg till?

A

IVO

25
Q

Vad är ett reglerat yrke

A

Personer som utövar reglerade yrken
har en självständig yrkesfunktion med kvalificerade arbetsuppgifter
har ett särskilt ansvar för patienternas säkerhet i vården
kan vända sig direkt till allmänheten, till exempel i egenskap av fria yrkesutövare
kan få sin legitimation indragen om de missköter sig allvarligt.

26
Q

Vad är ensamrätt till ett yrke

A

Ensamrätt till yrket innebär att endast den som har legitimation eller särskilt förordnande får utöva yrket och använda titeln.

I Sverige gäller det apotekare, barnmorskor, läkare, receptarier och tandläkare.

Det är straffbart att arbeta i ett yrke som man inte har legitimation för.

27
Q

Skyldigheter för den som har legitamation

A

Den som har legitimation är till exempel skyldig att

utöva yrket enligt vetenskap och beprövad erfarenhet

föra patientjournal

rapportera till vårdgivaren om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.

Även andra som arbetar inom hälso- och sjukvården kan vara skyldiga att föra journal och rapportera skador.

28
Q

Att anställa eller anordna praktik för icke-legitimerade

A

I vissa fall kan landstingen anställa och anordna praktik för läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare och receptarier utan legitimation. Det gäller på vissa villkor och i vissa anställningsformer. I en del fall kan landstingen behöva ansöka om ett särskilt förordnande från Socialstyrelsen.

29
Q

Ska en delegering vara skriftlig?

A

Det finns regler om hur delegering ska gå till. En delegering ska bland annat vara skriftlig och gälla högst ett år.

30
Q

Vad är IVO

A

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah, lex Maria och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut.
Inspektioner samt hantering av anmälningar och klagomål

Analys och vägledning
Tillsynsåterföring och vägledning till verksamheterna
Riskbaserad tillsyn

31
Q

Om du blir anmäld till HSAN

A

Om du blir anmäld till HSAN ska du normalt yttra dig till HSAN inom tre veckor, men kan be om kortare anstånd.

När du yttrar dig ska du bemöta alla anmärkningar och klagomål. Kontakta alltid Vårdförbundet Direkt för komma i kontakt med en förbundsjurist som hjälper dig att svara.

När du har yttrat dig skickas en kopia av yttrandet till anmälaren som normalt är Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Om IVO yttrar sig igen får du normalt en kopia av det yttrandet, antingen för kännedom eller för att du ska yttra dig igen.

När skriftväxlingen är avslutad bedöms ärendet av en sakkunnig. Därefter fattar HSAN beslut. Både den anmälde och IVO får en kopia av beslutet. Beslutet är alltid offentligt.

Om du vill överklaga

Om du är missnöjd med HSAN:s beslut kan du överklaga det till Förvaltningsrätten i Stockholm. Om du vill överklaga måste du göra det inom tre veckor från det att du tog del av beslutet. Du kan inte få anstånd med ett överklagande. Däremot kan du, efter överklagande, begära att få ytterligare tid med att utveckla varför du överklagat. Kontakta alltid Vårdförbundet Direkt för komma i kontakt med en förbundsjurist som hjälper dig med ditt överklagande.

Förvaltningsrättens dom kan i sin tur överklagas till Kammarrätten i Stockholm. För att kammarrätten ska pröva ärendet krävs prövningstillstånd. Kammarrättens dom kan i sin tur överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Då krävs också prövningstillstånd.

32
Q

Vårdgivarens ansvar är

A

I PSL står att en vårdgivare är “statlig myndighet, landsting och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvård som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för samt annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvård”.

Vårdgivaren ska regelbundet följa upp planering, utförande, resultat och förbättringsåtgärder. Dessutom måste vårdgivaren fortlöpande undersöka vilka risker som finns i verksamheten. Riskerna ska undanröjas, eller, om det inte går, ska de hållas under kontroll. Därmed måste det också finnas ett system för att samla iakttagelser och information om risker. Det är vårdgivaren själv som bestämmer hur systemet ska organiseras.

Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete

Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten så att kravet på god vård i HSL respektive TvL upprätthålls.

Vårdgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador. Som ett led i detta ska vårdgivaren utreda händelser i verksamheten som har medfört en vårdskada eller hade kunnat göra det. Utredningarna ska så långt som möjligt klarlägga förloppet och de faktorer som har påverkat det. De ska också ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

Om en händelse har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada ska vårdgivaren anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Vårdgivaren skyldighet att snarast anmäla till IVO om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Vårdgivaren ska också ta emot klagomål mot och synpunkter på den egna verksamheten från patienter och deras närstående.