T-celler (pt2) ✓ Flashcards
från slide 26
från slide 26
kolla 8 1 T-cell development på YouTube
kolla 8 1 T-cell development på YouTube filmklipp
Hur aktiveras naiva T-celler? vart sker detta oftast?
vilka APC presenterar oftast främmande antigen i primära immunsvar?
vad genomgår en T-cell när den har aktiverats?
mogna naiva CD4+ eller CD8+ cellerna går till lymfatiska organ för där har de störst möjlighet att stöta på och få ett antigen presenterat vilket gör att de blir aktiverade.
APC när det gäller primära immunsvar så är det dentritiska celler, dessa presenterar främmande antigen peptid. Det är då de T-celler som släpps ut kan svara då. När en T-cell blir aktiverad så genomgår de klonal expansion. Vi kan få upp till tusen dotter celler med samma specificitet.
Vad sker vid en skada i huden?
Skada i huden, dendritiska celler tar upp patogen och visar upp det och sen så i och med att de dendritiska celler också blir aktiverade via medfödda immunsvaret så kommer de börja vandra mot närmsta lymfknuta. Om patogen kommer in via blodet så kommer det tas till mjälten som renar.
Men det patogen (på APC) som tas till lymfknutan kommer binda med en T-cell och aktivera dem. Detta gör att de börjar proliferera och vi får en T-effektor o minnes T-celler som är specifika för just de antigenet. De T-celler som ej blir aktiverade vandrar till en annan lymfknuta och blir kanske aktiverade där
vad krävs för att t-cellerna ska bli aktiverade och vad händer om de inte blir det?
bindningen av en antigen till T cellens receptor, med det krävs också CD4 molekylen,. Men dessa räcker inte det behövs också signal 2 som görs av co-stimulatoriska molekyler. B7 familjemedlemmar.
Så vi behöver signal 1 och signal 2. Signal 1 är bindning av antigenpeptid presenterad på MHC-II till TCR, CD4 krävs också. Signal 2 är bindning mellan CD28 och CD80/CD86 (B7 familjemedlemmar).
Om Th cell får signal ett och signal 2 så blir den aktiverad, får den inte båda signalerna blir den anergisk. Den kommer inte kunna bli aktiverad igen nånsin.
CTLA-4 vad gör den?
Det är en checkpoint inhibitor.
CTLA-4 har högre affinitet för CD80 så den kommer konkurera ut CD28 och då kommer T-cellen att stängas av. Den kommer blockera costimulation av CD28–>CD80/86 alltså basically blockera signal 2. Sen kan den aldrig mer bli aktiverad igen.
malingt mellanol drog, vad gör man?
man blockerar CTLA4 för att den inte ska nedreglera T-cellen. T-cellen kan nämligen inte aktiveras vid CTLA4 koppling. På detta sätt kommer immunsystemet vara kvar stark och ha T-celler som kan bekämpa cancern.
det finns faktiskt också en signal 3, vad är det?
om man gör experiment in vitro i provrör så kan man få T-celler att expandera och föröka sig sådär. Men i kroppen är alla dessa reaktioner beroende på vilket patogen det är som har kommit in i kroppen. Cytokin miljön beror på vilket patogen det är, är det virus? intracellulärt? extracellulärt? osv. Detta har betydelse för hur det ska bekämpas.
Signal 3 är alltså de olika cytokiner som utsöndras när patogenet kommer in.
Det behövs för att styra in den CD4+ T-cellen ill att bli en subtyp av T-effektorcell. Tex Th1 eller Th2.
varför behövs olika T-celler?
har vi t.ex en parasit infektion så vill vi inte ha en massa cytotoxiska T-celler, vad ska vi med dem till. de kommer inte hjälpa.
Vad gör aktiverade T-celler?
genererar effektor och T-minnes celler
Vad gör aktiverade T-celler?
genererar effektor och minnes T- celler
okej så sammanfatta nu vilka signaler det är som utbyts mellan en dendritisk cell och en naiv T-cell för att den ska aktiveras (T-cellen alltås)?
Signal 1:
- antogen peptid presenteras på MHC-II på en antigenpresenterande cell (APC) och tas emot av TCR och CD4.
Signal 2:
- CD80/CD86 interagerar med CD28 på T-cellen
Signal 3:
Dendritiska cellen utsöndrar polariserande cytokiner (t.ex IL-4 –> ger oss en Th2) som tas emot av cytokin receptorer på Th-cellen och avgör vilken typ av Th cell det blir (th1, Th2, Th3 osv. )
CD8+ cytotoxiska T-celler
• Deras TCR känner igen och binder till
MHC klass I + peptid
• Dödar infekterade målceller (eller cancerceller) genom frisättning av cytotoxiner (perforiner och granzymer)
forts på mån från slide 44 hon blev ej klar
forts på mån från slide 44 hon blev ej klar