probleem 2: attentional bias Flashcards

1
Q

aandachtbias

A
  • Aandachtsbias (attentional bias): de overmatige focus op of verwerking van bedreigende informatie ten koste van andere informatie. Daarnaast worden herinneringen van de ervaarde emoties gekoppeld aan herinneringen van de bijbehorende activiteit (vb; een angstig gevoel na een hondenbeet).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

2 modellen die sterke invloed hebben gehad bij onderzoek naar stoornis relevante info bij aandachtsmechanismen

A
  • Het cognitieve model van anxiety van Beck et al. (1985) stelt dat mensen cognitieve schema’s ontwikkelen, gebaseerd op eerdere ervaringen. Dat zijn geheugenrepresentaties van situaties die te maken hebben met de zelf en emoties. Bij bedreigende ervaringen ontwikkelen mensen ‘gevaarschema’s’.
    Angstige mensen hebben meer overactieve gevaarschema’s die gebaseerd zijn op bedreigende ervaringen. Door de invloed van deze gevaarschema’s is de aandacht bij angstige mensen meer gefocust op schema-congruente informatie (bij hen dus negatief) wat leidt tot de bevestiging van de bestaande de negatieve overtuiging.
  • Bower (1981) kwam met een associatief netwerkmodel van geheugen dat stelt dat door het proces van co-activatie concepten in het geheugen worden geassocieerd waarbij specifieke concepten opgeslagen worden als knooppunten, waaronder ook emotie. Hierdoor wordt een emotie op basis van individuele ervaring gekoppeld aan veel andere concepten. Als een emotie dus actief is, is het verwerken van informatie afhankelijk van de stemming en vaak congruent met de stemming.
    -> Denk aan mind-map van semantische netwerken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

aandachtsbias meten -> emotionele stroop taak

A

Reactietijden worden vergeleken van het benoemen van de kleur van bedreiging gerelateerde VS neutrale woorden om te kijken in hoeverre de bedreigende betekenis van een woord interfereert (hinderend werkt) met de taak.
- Mensen met (veel) anxiety hebben meer tijd nodig om de kleur van bedreigende, stoornis-gerelateerde woorden te benoemen dan mensen met weinig anxiety.
– De interferentie kan ook komen door gedragsinterferentie of vermijding (niet-aandacht verwerking).
-> Niet zo handig om te gebruiken, mogelijk lastig om je aandacht weg te halen van bedreigend woord en niet dat iemand daar volledig op gefocust is -> dit kan allebei, dus lastig te stellen of dit echt komt door de aandachtbias.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

aandachtbias meten-> dichotische luistertaak

A

Er wordt auditieve informatie gepresenteerd die verbaal overschaduwd moet worden. In het andere oor worden bedreigende of neutrale woorden op een laag volume gepresenteerd. De deelnemers vermelden welke woorden ze in het andere oor hoorden.
- Mensen met veel anxiety identificeerden meer woorden met een bedreigende betekenis dan met een neutrale betekenis.
- Er was ook stemmingscongruentie; ziekte-gerelateerde woorden werden vaker gehoord door moeders met een kind dat in het ziekenhuis ligt.
 Het is lastig om ervoor te zorgen dat stimuli niet bewust worden waargenomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

aandachtbias meten -> dot probe task

A

Bij deze ruimtelijke taak worden twee stimuli (een neutrale en een bedreigende) op een scherm getoond. Na korte duur verdwijnen deze en verschijnt een stip op de locatie waar voorheen een van de stimuli getoond werd. De participant moet aangeven welke stimulus daar voorheen werd getoond (neutraal/ bedreigend). -> De aandacht bias kan afgeleid worden door reactietijd op de probes die neutrale/bedreigende stimuli vervangen te vergelijken.
- Als de aandacht automatisch naar de bedreigende stimulus gaat, zullen reactietijden korter zijn voor probes die bedreigende stimuli vervangen in vergelijking met probes die neutrale stimuli vervangen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

aandachtbias meten -> visueel zoeken taak

A

Mensen moeten een doelwoord detecteren tussen afleidende woorden (staat in matrix weergegeven). De aandachtsbias wordt afgeleid uit;
- De snellere reactietijden bij het detecteren van een bedreigende stimulus tussen neutrale stimuli vergeleken met het detecteren van neutrale stimuli tussen neutrale stimuli.
- De langzamere reactietijden bij het detecteren van neutrale stimuli tussen bedreigende stimuli vergeleken met het detecteren van neutrale stimuli tussen neutrale stimuli.
- De aandacht gaat dus naar de bedreigende stimulus!
Voordelen in vergelijking met andere aandachtstaken:
+ Er worden veel stimuli tegelijkertijd aangeboden -> vereist actief zoekproces van deelnemers.
+ De snelheid van het zoeken naar de target in relatie tot het aantal afleidende stimuli maakt onderzoek mogelijk naar of de bedreigende informatie zomaar ‘opduikt’ waarbij de slope niet wordt beïnvloed door het aantal afleiders.
 Later onderzoek stelt; de reactietijd hangt wel af van de hoeveelheid afleidende informatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

aandacht bias meten -> spatial cueing task

A

Mensen kijken naar een fixatiepunt tussen 2 rechthoeken. Er wordt dan een cue (emotioneel woord/ afbeelding) gepresenteerd, gevolg door het verschijnen van een target in één van de twee rechthoeken. Deelnemers moeten een toets indrukken die aangeeft in welke rechthoek de target zat. De cue kan valide (aan dezelfde kant) zijn, of invalide (niet aan dezelfde kant).
- Er zijn snellere reacties op valide bedreigende cue trials vergeleken neutrale cue trials.
- Er zijn langzamere reacties op invalide bedreigende cue trials vergeleken neutrale cue trials.
 Er is twijfel over de validiteit van het onderscheid tussen de 2 componenten van de aandachtsbias met deze taak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

aandacht bias meten -> eye tracking

A

Visuele informatie wordt verkregen door snelle oogbewegingen genaamd saccades. Er kan gekeken worden naar de snelheid van initiële saccades, het aantal fixaties op een bepaalde stimulus en de duur van die fixatie.
- Mensen die bang waren voor spinnen keken meer naar plaatjes van spinnen dan naar plaatjes van bloemen.
- Anxiety is gekarakteriseerd door aandachtsbias van bedreiging.
-> Gebruiken om zo objectief mogelijk te checken hoe iemands aandacht werkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

hoofdbevindingen en aard van aandacht bias

A
  • Aandachtsbias heeft niet alleen een correlatie met klinische angst, maar het is ook betrokken bij de ontwikkeling van anxiety stoornissen.
  • Het automatisme van aandachtsbias is onduidelijk
    o Vroege theorieën suggereerden dat aandachtbias een automatisch proces is dat is gebaseerd op hele snelle evaluatiemechanismen die plaatsvinden op een voorbewustzijnslevel. -> top-down proces.
    o Anderen zeggen dat de aandachtsbias plaatsvindt door de connectie tussen specifieke stimuli (boze gezichten) en persoonlijke doelen (afwijzing vermijden).
    o Doelen zijn erg relevant bij aandacht. Doelrelevante stimuli kunnen aandachtsbias overschrijden, ook bij mensen met veel anxiety.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

hoofdbevindingen en aard van aandacht bias deel 2

A
  • Het tijdsverloop van aandachtsbias is onduidelijk
    -> Er is onderscheid tussen vroege en latere fasen van verwerking.
    o In de vroege fasen wordt de aandacht meer gericht op bedreiging bij mensen met veel anxiety, in latere fasen gaat de aandacht juist weg van de bedreiging. Dit is de vigilance-avoidance pattern dat uitlegt hoe initiële aandachtsbias zorgt voor meer anxiety waarbij aandacht vermijding interfereert met daaropvolgende gewenning.
    o Eysenck (1992) zei dat mensen met veel anxiety eerst de omgeving uitgebreid scannen voor bedreiging en daarna de aandacht focussen op bedreigingsdetectie en moeilijkheden ervaren om de aandacht af te houden van die bedreiging.
  • Veel onderzoeken negeerden de temporale dynamiek van aandachtsbias. Analyses van kortere perioden van trials helpen om aandachtsbias dynamischer te laten zien.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly