Mutationer och DNA-reparation Flashcards

1
Q

Typer av mutationer

A

Mutationer sker ofta, detta är därför inte alltid farligt. Mutationer beror på vilket ställe, vilken förändring det orsakar. En förändring i genomet är därför allvarlig. 

Vi har mekanismer som reparerar, så kallad, DNA reparations mekanism 

Mutation: Skillnad i DNA sekvens. 

Att protein binder till DNA, kan orsaka mutationer,  där om kromatin binder hårt uttrycks gener mindre, men om kromatin binder lätt att det uttrycks mer. 

Det finns olika typer av DNA förändringar: 

Punkt mutation (Point mutation): Ett enda baspar har ändrat. 

Insertion: Något tillsatt. Kan ske för stora eller mindre insertion med en sekvens. 

Deletion: Tagit bort. Antingen av en stor eller mindre sekvens. 

Inversion: Att en bit av DNA har lossnat och satt in igen, men i omvänd riktning. Kan vaar en stor eller mindre DNA sekvens. 

Ligas: Som binder ihop DNA-sekvenser 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kan all mutation ärvs?

A

En mutation som undkommer reparation i en cell som genomgår meios kan bli ett permanent inslag i det genetiska artens mångfald.

Mutationer kan vara ofarliga, eller så kan de ha en allvarlig även dödlig effekt på organismen. Eftersom de kan vara skadliga, har alla organismer DNA-reparationsmekanismer som korrigerar den stora majoriteten av mutationer som uppstår i deras DNA-molekyler. 

Trots dessa åtgärder några mutationer glider igenom. Om en mutation som inte har reparerats finns i en cell som genomgår meios och ger upphov till könsceller, då kan mutationen ärvs av en av organismens avkomma. Det kanske då bli ett nytt och permanent inslag i artens genetiska mångfald.

Man ärver mutationer om de inte repareras men endast om de sker i könsceller. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför sker mutationer?

A

Varför sker mutationer?
1) Fel uppstår vid replikation

Vanligt, men vi har intra-reperationssystem. Vissa delar av genomet är svårare att reparera. 

2) DNA:t utsätts för mutagena ämnen

Mutagen: Ett ämne som kommer utanför och DNA förändringar ökar. Där mutationer uppstår, där det påverkar oss. Ju mer vi blir äldre desto mer mutationer vi har, desto mer risk för cancer. 

Mutagena ämnen = Mutagener: Är potential skadad

Fysiska mutagener: Som strålning och hög värme. UV-strålning kan skada cellerna och leda till mutationer. Celler pågår självmord för att de är riktigt skadade. Det handlar om hur länger pågår exponering t.ex för en tandläkare uppstår mer risk, därför går hen ut ur rummet. 

Kemiska mutagener: En typ av kemikalier som ändrar DNA. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Exonukleasaktivitet

A

Under DNA-replikation, sekvensen av den nya DNA-strängen bestäms genom komplementär basparning.

DNA polymeras ska ta rätt nukleotid, om misstag under replikationen uppstår, känner DNA-polymeras av för att det sker ingen bindning. DNA-polymeras har ofta korrektur läsare, där DNA-polymeras kan gå bakåt. 

3 ‘→ 5’ exonukleasaktivitet , som har förmågan att korrigera inkorporerings fel i den nybildade strängen. När DNA-polymeras gör ett misstag, enzymet gå tillbaka och hydrolysera den felaktiga nukleotiden. Denna korrekturläsning av DNA-polymeras förbättrar replikations processen och sänker felfrekvensen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mutagena ämne, typer?

A

Mutagena ämne: skapar eller orsakar mutation: 

  1. Kemiska mutagen: *olika typer av kemiska ämnen med DNA-skadande effekt. kemikalier som har olika effekt på nukleotider. De är oftast ämne som ser som nukleotid som har inte samma egenskaper då får man annat resultat än det man önskar. 
  2. Fysiska mutagen : *ex vis UV-ljus, radioaktivitet, röntgenstrålning. Mutationer förekommer ofta i cancerceller. 
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Viktiga kemiska mutagen

A

Viktiga kemiska mutagen: 

-Kvävebas-analoger: Strukturen som liknar nukleotider som bygger upp DNA, men de fungerar inte på samma sätt. Om de kommer in till cellen kan hända att DNA polymeraset tar det de istället för den riktiga nukleotiden. 

Ämnen som ser ut som nukleotider, och kan ta nukleotids plats, och hoppa in i kedjan. Har inte samma egenpaper, leder till problem med basparning 

-Deaminerande ämnen: Tar bort aminogruppen från nukleotiden. Deaminering kan orsaka mutation i DNA.

-Alkylerande ämnen: alkyl grupper sätts på, påverkar nukleotidens egenskaper 

-Interkalerande ämnen: Tränger in sig och rubba DNA helix som kan leda till deletion eller insertion när DNA:t ska replikeras. De är oftast större molekyler som rubbar helixens form , där de kommer in mellan strängarna i Helixen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

En kvävebas analog

A

När kvävebas analonger syntetiseras av cellen resulterar de mutationer. Till exempel har 5-bromoracil samma basparning egenskaper som tymin och nukleotider innehållande 5-bromoracil kan läggas till dotter polynukleotiden vid positioner motsatta som i mallen. Detta innebär att under nästa omgång av replikering finns en relativt stor chans att T parar sig med G snarare än A. Detta resulterar i en punktmutation.

5-bromoracil kan alltså baspara sig med Adenin. Men även med Guanine för att den kan omväxla i sin form och struktur.

Vissa vanliga nukleotider kan även ändra sig struktur och form, men detta är ovanlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Deaminerande medel

A

Deaminerande medel orsakar också punktmutationer. En viss mängd basdeaminering (avlägsnande av en aminogrupp) sker spontant i cellulära DNA-molekyler, varvid hastigheten ökas vid närvaro av kemikalier.

De kvävebaserna som kan deaminerars är adenin, cytosin och guanin.

Thymine har såklart ingen aminogrupp och kan därför inte deamineras.

Deaminering av adenin ger hypoxantin, som parar sig med C snarare än T.

Deaminering av cytosin ger uracil, som parar sig med A snarare än G.

Deaminering av dessa två baser resulterar därför i punktmutationer när mallsträngen kopieras.

Deaminering av guanin är dåligt för cellen eftersom den resulterande basen, xantin, blockerar replikering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ett exempel på ett interkalerande medel

A

Etidiumbromid är ett exempel på ett interkalerande medel som ibland används som en färg för DNA eftersom det fluorescerar när utsätts för ultraviolett strålning. Etidiumbromid och andra interkalerande medel är platta molekyler som kan glida mellan baspar i dubbelspiralen, varvid spiralen lindas upp något och därmed ökar avståndet mellan intilliggande baspar.

Den används för att visualisera DNA. Men den är giftig, därför används den inte längre 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fysiska mutageners effekt på DNA

A

Det finns en mängd olika fysiska mutagener. Ett exempel är ultraviolett (UV) strålning, som har olika effekter på DNA beroende på typen av strålning och dess intensitet. Punkt, insertion och/ eller deletions mutationer kan uppstå, såväl som svårare former av DNA skada som förhindrar efterföljande replikering av genomet. Vissa typer av joniserande strålning verkar direkt på DNA, och andra verkar indirekt.

Strålning kan leda till att elektroner kan skada DNA. De elektroner som strålningen frigör ger upphov till reaktionsprodukter som skadar DNA. Strålning orsakar förändringar i såväl DNA som på andra sätt.

UV-ljus: Strålning kan leda till konstiga bindningar, som leder till onormal bindningar. Vilket kan väcka till liv skydds mekanismen som kan leda till deletion i sekundär , då den uppfattas som onormalt. Men primärt gör att det sker en onormal bindning 

Dimerisering: Reaktionen när två kemiskt lika molekyler förenas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fyra olika typer av DNA reparationssystem

A

Mekanismer för DNA reparation: Vissa mekanismer beror på mutagena eller fel i replikationen.

  1. Direkt reparation: En enklare modifiering av nukleotiden. T.ex alkylering kan motverkas med direkt reparation. Nukleotiden sitter kvar och felet fixas på plats, eller att strängen är icke-hel, därför kommer ligas att fixa. 
  2. Excision reperation: Att skära bort en bit av DNA och tillverka nytt. En värre skada. Proteiner i cellen skär bort den skadade men även närliggande sekvenser, som kan då tillverkas igen. 

1 och 2 används för att laga skador orsakade av mutagena ämnen 

  1. Mismatch repertaion: Liknar Excision reperation. Avsaknad av basparning. Detta har skett som fel på reparation. Samma princip som Excision reperation, Vi tar alltså av även den närliggande sekvensen. Används för att laga fel av reperation. 
  2. Icke-homolog sammanfogning: Dubbelsträngsbrott är farligt, då ligaser som klistrar ihop DNA är icke-specifika, som kan skada mycket, detta kan leda till större förändringar. Med tanke på att när ligas ser en DNA-sträng sätter den ihop den med vilken DNA som helst, vilket leder till större förändring inom cellen. Används för att lagra dubbelsträngsbrott
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Icke-homolog sammanfogning

A

Reparation av dubbelsträngsbrott genom Icke-homolog sammanfogning:

Ku proteiner fäster vid DNA-ändarna på båda sidan av den sönder DNA. Bindningen mellan dessa proteiner drar de två ändarna ihop så att brott kan repareras av ett DNA-ligas.

Dubbelsträngsbrott kan uppstå vid exponering för strålning och vissa kemiska mutagener, och brott kan också inträffa under DNA-replikation. Dessa brott kan repareras genom Icke-homolog sammanfogning process, som involverar ett par proteiner, kallade Ku, som binder DNA:t änder på vardera sidan av sönder DNA. De individuella Ku-proteinerna har en affinitet för varandra, vilket innebär att de två brutna ändarna av DNA-molekylen förs in i närheten och kan förenas tillbaka tillsammans med ett DNA-ligas.

Men det kan orsaka en liten deletion 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Icke-homolog sammanfogning och Homolog rekombination

A

Icke-homolog sammanfogning: Det blir en lagring men inte perfekt. Snabbt men slarvigt 

Homolog rekombination: Långsamt men perfekt lagring, då använder cellen den andra allelen som en mall. Den oskadade används alltså en mall för att rätta till felet. 

Under S och G fasen, där allaler är nära varandra. 

Ibland pågår cellen Icke-homolog sammanfogning, även om den inte är perfekt, för att detta är bättre än att “förstöra” hela processen. 

Om cellen inte är G och S, då är det Icke-homolog sammanfogning som väljas 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Tyst mutation

A

Punktmutation äger rum i kodonet och ändrar kodonet men tack vare den genetiska kodens uppsättning påverkas proteinet ej.

I bilden ovan ändras nukleotid 15 från A till G. Detta ändrar det femte kodonet av vår gen från TTA, som kodar för leucin, TTG, som också koder för leucin. Detta kallas en tyst mutation, och eftersom det inte har någon effekt på aminosyrasekvensen för gen produkten är den tyst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Sickle cell-anemi

A

Sickle cell-anemi: Orsakas av en punkt mutation. Val istället för Glutamat.

Hemoglobin får fel struktur. Påverkar eukaryota cellens form, den transporterar inte syre lika bra. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Missense mutation och Tyst mutation

A

Mutation som ändrar nukleotid(er) i DNA) och leder till ändrad  aminosyra i proteinet kallas ibland ”missense mutation”

Mutation som ändrar nukleotid(er) i DNA men inte ändrar den aminosyra som kodas kan kallas “Tyst mutation” 

17
Q

Nonsensmutation

A

Nonsensmutation är en mutation som innebär att ett baspar hos DNA förändras så att istället för den aminosyra som skulle kodas, så introduceras ett stoppkodon vilket terminerar translationen och ger upphov till en trunkerad proteinprodukt.

18
Q

”read through” mutation

A

Motsatsen till non sense mutation är ”read through” mutation:
Mutationen ändrar vad som tidigare var en stoppkod till kod för aminosyra, proteinet blir för långt 

Att proteinet blir för lång, leder till problem med vikning av protein alltså dess 3D form, vilket gör att den blir icke-aktiv. 

19
Q

En ramförskjutningsmutation

A

En ramförskjutningsmutation är en mutation som innebär att en nukleotid tas bort eller läggs till på ena enkelsträngen i DNA-molekylen. Detta leder till att alla nukleotider hamnar ett steg före eller efter sitt egentliga läge.

Om antalet inte är delbart med tre så sker istället en förskjutning av hela läsramen och alla kodon som följer blir förändrade.

En ramförskjutningsmutation är den vanliga konsekvensen av en insertion eller deletion mutation. Detta beror på att tillägget eller avlägsnandet av valfritt antal baspar som inte är en multipel av tre gör att ribosomen läser en fullständigt ny uppsättning kodoner nedströms från mutationen.

Det är viktigt att vi läser rätt 3 sekvenser. Alltså att vi rubbar ordningen på läsningen av aminosyror, detta kallas för läsram förskjutning, kan leda till större skillnader i proteinerna. Antingen insertion eller deletion. Det blir helt oläsligt. Detta leder till proteinets stor skada, där proteinet blir helt oigenkännligt 

20
Q

Man kan ha mutationer i promotor, som kan påverka transkriptionen.

A

Mutationer också kan påverka splitsning eller RNA-processning.

Man kan ha mutationer i promotor, som kan påverka transkriptionen.

Vissa mutationer påverkar proteiner funktion, andra inte. 

T.ex Leu blir också Leu 

Eller att den extra aminosyran inte spelar en stor roll. 

21
Q

Loss-of-function och Gain-of-function

A

Mutationer som påverkar det nybildade proteinets funktion, kan vara två olika typer: 

Loss-of-function: Proteinet förlorar sin aktivitet eller får sänkt aktivitet. För vissa proteinet är det ok att ha lägre aktivitet, Men protein som är kopplad till immunförsvar leder till större problem

Gain-of-function: Proteinet får för hög aktivitet eller abnorm aktivitet (bildas för mycket protein eller reagerar inte normalt på stimuli). Det kan vara negativt.

En tillväxt signal sätter sig på en RC och celldelningen uppstår, men om RC har en mutation, och att den signalerar till celldelning utan att det behövs. RC kan alltså inte känna av om det finns en tillväxt signal eller inte. Detta leder till tumör, men även cancer 

Dessa begrepp är kopplade till genetiska sjukdomar 

22
Q

Vad kan mutationer leda till för en individen eller arten? 

A

Ingen händer, för att de repareras eller att mutationer spelar inte en roll 

Sjukdom: Genetiska sjukdomar, beror på något i generna. Systemisk fibrös eller Sickel-cell anemia. 

Känslighet för sjukdom / Ökad risk: Ärftligt bröstcancer, att man har mutation i ett reparations protein, man har därför större risk än andra. 

Ökad variation i genomet hos olika individer: Vi ser olika ut utanför men även inuti. Det behöver inte vara bra för en individ, men det är bra för en hel art. Detta leder till överlevnadsfördel på populationen. T.ex att man anpassar sig till olika miljön och omgivningar. Alltså virus som kan anpassa sig lätt, kan leda till epidemier.  Med större perspektiv kan detta leda till uppkomsten av en ny art.