Anatomi - cirkulation, njure, reproduktion Flashcards

1
Q

Vad är det som avgör våra kön?

A

Äggstockar och testiklar är det som avgör vårt kön. Alltså hormoner de utsöndrar. Äggstockarna och testiklarna bildar ägg och spermier, men de är också som körtlar eftersom de bildar könshormoner. De viktigaste könshormonerna är östrogen, testosteron.

Testiklar utsöndrar testosteron hos män
Äggstockar utsöndrar Östrogen hos kvinnor

Gonader: Är könshormon producerande organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Manliga könsorgan

A

Manliga: Urinröret går genom penis. Huvudet kallas för ollon. Pungen ligger utanför kroppen för att få en lägre temperatur. Spermier bildas mest vid 35 grader. Män kan reglera temperatur i pungen genom att använda Cremaster muskel för att höja eller sänka pungen i förhållande till kroppen och hålla varm eller svalt. När kallt drar muskeln upp sig, tar upp pungen för att reglera temp.

Spermiers bildning sker i testiklar

The spermatic cord: Sitter fast i testikeln och förser testikeln och bitestikeln med blod. Inuti sädessträngen går även sädesledaren, som leder sädescellerna till prostatan och urinröret.

Epididymis: Är cirka 6 cm långt kraftigt vridet rör på utsidan av testikeln, där spermierna lagras och mognar under 13 - 14 dagar. Spermierna förs därefter till sädesledaren.

Sädesblåsan: Här väntar spermierna på utlösning.

Prostatan: Är en körtel som finns hos män. Prostatans uppgift är att producera sekret som gör spermierna mer lättrörliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kvinnliga könsorgan

A

Äggstockarna är ansluten till livmodern genom äggledare.

Utseende: Yttre och inre blygdläppar för att skydda kvinnan struktur och inte får bakterier eller infektion. Kvinnor är mer känsliga för infektion än män för att de har ett kortare avstånd mellan ändtarmen och urinröret.

Urinblåsan hos kvinnan kan inte expanderas eller tryckas på grund av det vita benet, pubic bone. Vid graviditet, blir kvinnan därför kissnödig, för att urinblåsan inte kan expandera som mycket som helst.

Vid ägglossning, måste ägget hamna i äggledaren, inte utanför, med tanke på att om ett befruktat ägg hamnar utanför äggledaren, då sker ett ektopisk graviditet. Med tanke på att ägget måste ska sig någonstans. Ett ektopiskt graviditet, kan ge blödningar.

Inre och yttre blygdläppar har den huvudsakliga funktionen att skydda vaginal- och urinrörsöppningarna från mekanisk irritation, torrhet och infektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hjärtat och dess uppbyggnad

A

Hjärta: Hjärtat ligger i bröstkorg. Hjärtat innesluter av en säck och det heter Pericardium. Att hjärtat befinner sig i en säck, är för att skydda hjärtat mot friktion från andra organ.

Vänster kammare har tjockare väg för att det ska pumpa blod i hela kroppen därför kräver mer tryck och högtryck kräver en tjockare muskel väg.

Hjärtats uppbyggnad: Vänstra kammare arbetar mot ett högre tryck därför kräver större muskelstruktur för att få den kraften som behövs. Kranskärlet går utan på hjärtat för att försörja hjärtmuskulaturen med syrgas och blod. Hjärtat har tre olika kranskärl som går till olika delar av hjärtat.

Hjärtat består av 2 förmak och 2 kammare, i verkligheten är det inte riktigt proportionell storlek, för att i bilder ser vi mest den vänstra kammare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Blodflödet i hjärtat och hur flödet styrs via hjärtats klaffsystem

A
  1. Från vena cava superior (stora hålvenen) och vena cava inferior (lilla hålvenen) kommer allt blod från kroppen till hjärtats högra förmak. All CO2 från kroppens nedre delar hamnar i högre förmak via vena cava inferior (lilla hålvenen). All CO2 från kroppens övre delar hamnar i högre formak via vena cava superior (stora hålvenen). Dessa vener är dem största i kroppen
  2. Från höger förmak åker blodet ner till höger kammare genom tricuspidalisklaffen (segelklaff som består av 3 delar).
  3. Sedan åker blodet vidare från höger kammare till truncus pulmonalis (lungartären) genom pulmonalisklaffen.
  4. Från lungartären går den vidare till lilla kretsloppet till lungorna där blodet syresätts
  5. Från lungorna kommer blodet tillbaka till vänster förmak via 4 lungvener.
  6. Vidare går blodet till vänster kammare genom bicuspidalis även kallad för mitralisklaffen.
  7. Sedan går blodet genom aortan från vänster kammare ut i det stora kretsloppet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kapillärer
Lungan och njuren

A

Kapillärerna rinner från arteriol (en mindre ärter) övergår till venol en (mindre ven). Allt som tillsätter -ol blir någonting mindre.

Kapillärer är små för att det ska bli ett förgrenat nätverk som möjligt. Diffusion funkar bra vid korta avstånd och är begränsad därför är det viktigt att ha tät nätverk som möjligt.

Kapillärer är de allra minsta kärl, alla kapillärer är tät förgrenade, för att underlätta diffusion, för att celler ska kunna överleva, med tanke på att diffusion fungerar bara med korta avstånd.

Konvektion: Att man har rörelse system antingen som vätska- eller gasrörelse.

Kapillärer har inte alla mycket blodflöde hela tiden.

Vid låg temp i handen exempelvis, minskar blodflödet, pre-kapillära sfinktrar stängas.

Njurarna har alltid öppna kapillära sfinktrar, för att blodet måste filtreras

I lungan kan Pre-kapillära sfinktrar öppnas och stängas, Men de är aldrig stängda hela tiden, utan att de reglerar blodflödet, antingen minskar eller ökar det.

Öppning och stängningen brukar regleras av temperatur, metabolism osv.

Ingen kapillär är helt vattentät, de kan därför pressa ut vätska, när de passerar (Tänk på en slang i trädgården). Ju mer tryck desto mer vätska som pressas ut ur kapillären.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Olika typer av kapillärer
Blod-hjärn barriär

A

Kontinuerliga: En hel vägg som är hel och jämn utan hål. Vanligaste typer av kapillärer, där 99% av kapillärerna i kroppen är kontinuerliga. Är inte vattentät, den släpper ut vatten.

Fenstrerade : Öppningar i kapillärer, har små hål igenom basalmembranet, mellan epitelcellerna, för att släppa igenom vatten, joner, glukos m.m. Ju mer vätska ett organ behöver släppa ut desto större chans att de har en fenstrerade kapillärer. Exempelvis finns dem i njurarna. Här finns porer, är genomsläpplig, tex vätska, men inte blodceller, röda och vita, men de släpper ut vatten.

Diskontinuerlig: Avbrutna kapillärer. Har väldigt stora mellanrum (hål) mellan endotelcellerna. För att släppa ut celler och andra stora saker. Framförallt i benmärgen där cellerna kan ta sig ut till blodbanan. Är vanligt förekommen i benmärgen, med tanke på att där sker uppbyggnad av cellerna, så att de nybildade celler kan ta sig ut ur benmärgen.

Diskontinuerliga = INTE kontinuerlig
Dis = Inte

Blod-hjärn-barriären - extra täta kapillärer: De är kontinuerliga kapillär. Hjärnans kapillärer är extra tät för att skydda hjärnan på evolutionärt sätt. De släpper in glukos och näringsämne in i hjärnceller men större laddade molekyler som LM har svårt att passera blod hjärn barriären, de måste därför vara fettlösliga och oladdade ämne för att lätt ta sig över blod hjärn barriären.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Transport av blod
Varför är kapillärer så små?

A

Transport av blod
Blodet kommer från en större artär till arteriol vidare till kapillärer där utbytet av syre sker till organen vidare går det syrefattiga blodet från kapillärer till venol vidare till en större ven och tillbaka till hjärtat.

Artär (Mycket O2) –> Arteriol –> Kapillär –> Venol –> Ven (Lite O2) –> Hjärta

Varför är kapillärer så små? Jo det är för att det ska bli ett så förgrenat system som möjligt, varje cell ska ha en egen kapillär. Diffusion funkar bara i väldigt korta avstånd och därför måste varje cell vara nära en kapillär för att utbytet av näringsämnen och syre sker. Därför är det viktigt att vi har ett så tätt system som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Stora och lilla kretsloppet

A

Genomsnittsmänniska: Har totalt ca 5 l blod. Skillnad mellan kvinna och man kan uppstå, där mest fast ämne för kvinnan.

  1. Lungkretsloppet (lilla):
    - Syresätter venöst blod
    - Pumpas ut från höger kammare
    - Låg tryck i artärer (ca 10-25 mmHg)
    - Blodvolym ca 0,6 L
  2. Systemkretsloppet (stora): Behöver högt tryckt för att blodet ska ta sig hela vägen runt. Blodets fart är direkt proportion till vilken tryck man har.
    - Försörjer muskler och organ med syresatt blod
    - Pumpas ut från vänster kammare
    - Högt tryck i artärer (ca 80-120 mmHg)
    - Blodvolym ca 4.4 L

OBS! Tryck motsvarar blodets fart därför är det högre tryck i det stora kretsloppet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Parallellkopplade kärl och Seriekopplade kärl

A

Parallellkopplade kärl: Innebär alla kroppsdelar har egen försörjning. Alla organ har sitt eget blodflöde. Tex Njurarna egen artär som är syrerik, lever har egen artär och tarmar har blodkärl vilket leder att organen inte är beroende av varandra och detta är positivt.
Är mer säkert, för att artären kan stoppas eller stängas av, därför är det positivet. Organismen kan inte dö på grund av det 99% av alla organ är parallell kopplade

Seriekopplade kärl: De kärl som ligger mellan tarmen och lever heter vena porta. Syftet med att de är seriekopplade är att lever ska kunna kontrollera blodet från tarmen. Tarmen tar upp näring och LM. Lever är en rensning station för just gifter, LM, osv. Levern har en översikt bild över vaf tarmen tar upp.

I detta fall är seriekopplat system viktig, för att levern ska kunna kontrollera det som kommer in från tarmen och därför är det seriekopplat.

Ven porta: är en stor ven som för blod från matsmältningssystemet till levern. Där filtreras ohälsosamma ämnen bort, innan blodet går vidare ut i kroppen. Alltså att levern är seriekopplad med tarmen är bra för att lever är en avgiftning station, samt att den kontrollerar glykogen nivåer samt vad tar tarmen upp.

Seriekopplat system är sårbart, för att vi börjar med 100% syra, tarm tar 20% och lever tar 40%, då slutar vi med 40% vilket är en tillräcklig mängd syre. Men om vi har kolmonoxid förgiftning, tar tarmen och levern samma mängd av syra, även om syrehalten i blodet inte är lika högt som förut, vilket leder att vi får mindre syra och lever kan hamna på “Minus” Vilket leder till infrakt, som betyder att en del av ett organ, eller hela organet får syrebrist. Seriekopplad är riskabelt då syrebrist kan förekomma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vener

A
  • 10 mmHg
  • Med klaffar, för att vener jobbar mot gravitation
  • Kapacitanskärl
  • Tunna väggar
  • Tänjbara
  • Glatt muskulatur – enbart för de största venerna, t.ex Vena cava i hjärtat
  • Vener = lågt blodtryck
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Varför har artärer tjockare vägg?

A

För att klara högre tryck, för att utan den tjocka vägen, skulle en artär spricka vid tryck.

Låg tryck i vener, därför har de tunnare väggar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vasa vasorum

A

Vasa vasorum: Är små blodkärl som består av ett kärlnätverk som försörjer väggarna i stora blodkärl. Vasa vasorum ger en viktig näringskälla till artärer och vener. Fyller funktionen för diffusion. Alltså kärl i kärl. Den försörjer muskelväggen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Lymfkärl

A

Lymfkärl: Kärl som tar hand om överskott vätska. Flyttar inte blod. Alla kapillärer släpper ut en viss mängd vätska även kontinuerliga kapillärer. Lymfkärl ligger i kapillärer nätverket. Lymfkärlen tömmer sig i de stora venerna. De har klaffar, drivs inte av tryck utan drivs av muskelarbete som gör att vätskan pressas framåt och klaffar gör att vätskan rinner inte bakåt.
Tillhör cirkulationssystemet.

Lymfvätska: Är det vätskan som kommer från vävnaden, som finns i lymfkärl.

Lymfkärlen finns parallella med vener och artärer.

Vena cava: Lymfkärlen rinner ut i uppsamlingskanaler, som tömmer sitt innehåll i Vena cava.

Att kapillärer är genomslippiga är bra för att försörja celler, vi kan ju därför inte vara vattentäta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hjärtsäcken

A

Cor/Cordis
Intra-thorakalt organ (i thorax = bröstkorgen)
Ligger mellan lungorna (mediastinum)

Bakom bröstbenet (sternum), framför mat- och luftstrupen

Hjärtväggens uppbyggnad:
Från insidan av hjärtat och utåt:
Endocardium ⇒ myocardium ⇒ epicardium

Pericardium (Hjärtsäck): består av bindväv, som kontrollerar hjärtats storlek, sätter fast på hjärtats storlek. För att en stor hjärta fungerar sämre.

Perikardhåla: Finns mellan två lager, här har vi vätskefilm.

Hjärtat sitter inte fast u bröstkorgen, då den är öppen för mekanisk rörelse, vi vill därför inte har friktion med bröstkorgen, därför uppfyller hjärtats säck sin funktion här, genom att den minskar friktionen med andra organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Höger hjärtöra och Ändartär

A

Höger hjärtöra: Är en muskel i hjärtat, men den har ingen fysiologisk funktion.

Ändartär: Är en artär utan förbindelse med annan artär, t.ex koronarkärl, som inte är ett nätverk, utan att de är enskilda, vilket är riskabelt, om man får ett stopp i syra, får vi alltså hjärtinfarkt.

17
Q

Njurarna

A

Njurarna: Har 2 st. Den vänstra sitter lite högre upp än den högra. Sedan har man urinledare (Ureter) som kopplar samman njurarna och urinblåsan. Därefter kommer urinblåsan och urinröret, som är kopplad till urinblåsa och kallas för Urethra.

Njuren har en “Njure form”

18
Q

Njurarna i genomskärning

A

Njurarna i genomskärning, har vi på toppen på njure en “Prickig” struktur som har filtration funktionen som heter Glomerulus (En filtrations nysta) och det ligger i barken. Och barken (cortex) är det yttre lagret. Märg (medulla) har en randig struktur för att vi har ett rörsystem och raka blodkärl. Längst ner heter njurpapill.

Njurar har högt blodtryck för att artären kommer direkt från Aortan.

Kalk finns för att vi ska transportera urin endast till urinblåsa, via urinledare och inte ute i vävnader.

Glomerulus utgörs av ett rörsystem.

Njurarna har funktion att producera urin genom att filtrera blodet och en funktionell enhet kallas för nefron. Vi har 1 miljon nefron i varje njure. Njurarna kräver mycket syrgas och har mycket blodkärl, då de har en struktur som filtrera blodet för att bli av med avfallsprodukter.

Anledningen till att de har flera blodkärl, beror alltså på att de är till för att filtrera det blodet som passerar och genomgår njuren.

19
Q

Njurens blodförsörjning

A

Afferent arteriol går in till Glomerulus kapillärer, kapillärer där själva filtrationen sker. De blodkärl som går ut från Glomerulus kapillärer är efferent arteriol.

Från efferent arteriol har man peritubulära kapillärer som är ett rörsystem som har funktionen att förse efferent arteriol med näring och syre.

Blodkärl i märget heter Vasa recta vilket betyder raka blodkärl, de filtrerar, skapar resorption och utsöndrar urin.

Anledningen till att vi har mycket blodkärl i njuren, beror inte på att njuren behöver syre. Njure behöver endast 1-2% av syran. Istället beror det på att vi måste filtrera det blodet som passerar genom njuren,

Anledningen till att vi har afferent arteriol och efferent arteriol, alltså att båda är arterioler och inte venoler, beror på att om vi hade en venol, skulle den har spruckit på grund av det höga trycket i njuren.

Arteriol – kapillär – Arteriol

INTE

Arteriol – kapillär – Venol

Om vi hade en ven, skulle venen ha spruckit

20
Q

Njurans kapacitet

A

I njurarna har mer kapacitet än vad vi behöver, då vi har högre antal nefron än vad vi behöver. Därför kan 70% av njuren dör innan vi får symtom, detta kan anses vara negativt, med tanke på att vi inte upptäcker problem förrän det är försent.

21
Q

Glomerulus uppbyggnad

A

Olika delar av njurens genomskärning:
Glomerulus: Den filtrerar. Har en speciell uppbyggnad. I insida av Glomerulus har vi endotelceller som innehåller fenestrerade kapillärer därför har de mellanrum som kan släppa igenom vätska.

Glomerulus uppbyggnad:
1. Glykokalix: Är en sockermolekyl i en viskös vätska (Kolhydrat är negativt laddad) Om vi har protein i blodet, ska den stanna i blodet (Inte ska vara med i urin), är proteinet negativt laddad, vilket gör att kalix och proteinet slår ifrån varandra och proteinet stannar i kroppen. Därför filtreras positivt laddade ämne bättre. Positivt laddade proteiner finns inte så mycket.
2. Endotelcell
3. Basalmembran
4. Podocyt: Stödjeceller som består av en cellkropp och väldigt långa utskott som slingrar runt om kapillärer för att skydda den mot att spricka av vid höga trycket.

Bowmans kapsel: Kapseln består av två lager. Det parietala lagret består av enkelt skivepitel och det viscerala lagret består av podocyter.
Inuti kapseln finns ett kapillärnät, som heter glomerulus, där den första grovfiltreringen av blodet görs.

22
Q

Hur mycket blod kan njuren filtrera dagligen?

A

Njurarna filtrerar 180 L urin / dygn men det tar tillbaka ca 99% vilket är ett hårt arbete. Detta för att kunna justera kroppen jämvikt, elektrolytbalans, syra-bas balans, vätskebalans och blodtrycksreglering.

23
Q

Urinblåsa

A

Urinblåsa: Har veckat struktur. Har extremt starkt muskel. Kan inte spricka för att de har paraply celler som hindra vävnader att släppa igenom vätska. Urinblåsans muskel kallas för “Detrusormuskel”

Urinblåsa: Är en muskelblåsa

När urinblåsan vidgas, muskelcellerna hamnar ifrån varandra, samtidigt som parapylceller stretchas och skyddar de muskelcellerna som finns nedanför.

24
Q

Mynningar

A

Mynningar (Öppningar) som kommer från njuren, slutet på urinledare, sitter i muskeln, därför kontraheras blåsan för att tömmas varje gång man kissar. Med tanke på att mynningarna kläms betyder det att urinen väldigt sällan kan pressas bakåt.

Man har en inre och yttre slutmuskel men man kan bara påverka med sin vilja på det yttre slutmuskel. Yttre kan alltså kontrolleras.

25
Q

Urinledare

A

Urinledare: Transporterar urin i peristaltik rörelse, en rörelse som uppstår för att pressa någonting framåt. En muskelkontraktion som pressar urinen framåt. Även om man skulle stå på huvudet så rinner urin från njurarna ner i urinblåsa. När vi står upp har vi även gravitation som hjälper till att urin rinner ner.