Midlertidig sikring Flashcards

1
Q

Hva er midlertidig sikring?

A

Tvl. kap. 32-34 regulerer adgangen til midlertidig sikring som innebærer at man kan sikre et krav før det er rettskraftig avgjort. Et rettslig virkemiddel der poenget er at man ber retten om en kjennelse på går ut på å sikre kravet i et omtvistet rettsforhold for å forhindre at kravet faller bort ved at saksøkte feks. kvitter seg med verdier eller avhender ting og eiendom som er omtvistet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvorfor har man behov for midlertidig sikring som et rettslig virkemiddel?

A

En fullbyrdelsesdom som pålegger den tapende part å feks. betale en sum penger, kan etter oppfyllelsesfristen er utløpt (når dommen blir rettskraftig og også tvangskraftig), bli gjennomført ved tvang gjennom inndrivelse av pengene ved hjelp av statens maktapparat (altså via tvangsfullbyrdelse). I tiden mellom dommen og til den er rettskraftig og tvangskraftig kan det være at den tapende part ønsker å kvitte seg med eiendeler og andre verdier slik at det ikke er noe penger å hente. Midlertidig sikring er med på å dekker dette behovet, for å sikre verdiene dersom man har behov for å inndrive kravet ved bruk av tvang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke sikringstyper finnes i tvl.?

A
  • sikring av pengesum, jf. kap. 33 (arrest)
  • sikring av andre slags krav, jf. kap. 34 (midlertidig forføyning)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er fellesvilkår for å kreve sikring av et krav?

A

Det må foreligge en sikringsgrunn, alminnelig engstelse er ikke nok. Fellestrekk er at saksøktes adferd gir grunn til å frykte for at gjennomføringen av kravet vil bli vanskeliggjort

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly