LES 8: Bestuurders Flashcards

1
Q

Wie zijn de bestuurders?

A

Volgens de wegcode is een bestuurder een persoon die: ofwel een voertuig bestuurt Dat kunnen motorloze voertuigen zijn. Dat kunnen motorvoertuigen, zoals je daaronder ziet. ofwel iemand die trek- of last- of rijdieren op de openbare weg geleidt of bewaakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Is iemand die een defecte bromfiets voortduwt een voetganger of bestuurder?

A

Zoals in de vorige les is uitgelegd, is iemand die een defecte bromfiets voortduwt een voetganger. Diegene moet dus geen rijbewijs hebben, geen helm dragen, maar wel moet het voortduwen op het trottoir gebeuren.

Maar iemand die een motorfiets duwt: is een bestuurder. Deze man moet dus een rijbewijs hebben, een helm dragen en op de rijbaan stappen. Ook een bestuurder die uit de auto stapt en zijn auto verder duwt, blijft een bestuurder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Is iemand die trek- of last- of rijdieren of vee een bestuurder of een voetganger?

A

Een bestuurder is ook iemand die trek- of last- of rijdieren of vee op de openbare weg geleidt of bewaakt.

Voorbeelden van bestuurders: een ruiter; de man die naast de zeer jonge ruiter stapt; een boer bij koeien op de openbare weg; iemand die met een huifkar rijdt.

Elke bestuurder moet meteen vertragen wanneer hij trek-, last- en rijdieren of vee op de openbare weg nadert. Hij moest stoppen indien deze dieren tekenen van angst vertonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Weggebruikers

A

wanneer we het in de volgende lessen over weggebruikers hebben, iedereen bedoeld wordt die de openbare weg gebruikt. Dus zowel voetgangers als bestuurders van motorloze of motorvoertuigen. En hebben we het over bestuurders, dan zijn de voetgangers niet inbegrepen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

voertuigen met een M.T.M. van maximaal 3,5 ton

A

dat zijn nu net de voertuigen waarmee je met een voorlopig of definitief rijbewijs B mag rijden: een personenauto; een auto voor dubbel gebruik; een minibus (maximaal 8 zitplaatsen voor de passagiers en 1 zitplaats voor de betuurder); een lichte vrachtauto.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly