LES 2: De rijstroken Flashcards

1
Q

Rijstroken

A

Een rijbaan kan met een wegmarkering in rijstroken worden onderverdeeld. Met een wegmarkering bedoel ik hier: de witte onderbroken streep of de witte doorgetrokken of doorlopende streep die je in het midden van de rijbaan ziet. Met zo een wegmarkering kan een rijbaan in twee of drie of nog meer rijstroken worden onderverdeeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Pijlen op de rijstroken

A

Nabij kruispunten worden op het wegdek soms pijlen geschilderd, die aangeven in welke rijrichting de voertuigen moeten rijden. Deze pijlen zijn ook wegmarkeringen. Zijn er meerdere rijstroken, dan wordt vaak dit blauwe aanwijzingsbord naast de rijbaan geplaatst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Waar rijden?

A

Ook wanneer een rijbaan in rijstroken is onderverdeeld, moeten bestuurders in normale omstandigheden zoveel mogelijk op de rechterrijstrook rijden. Dus zomaar op de linkerrijstrook rijden is een overtreding. In een bebouwde kom, als er 2 rijstroken in jouw rijrichting zijn, dan mag je ook op de linker rijstrook in je rijrichting blijven rijden, als die het best aan je bestemming beantwoordt. Voorbeeld: … je wilt een eind verder naar links afslaan. … je een eind verder links parkeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Snelheid op een gewone rijbaan

A

De maximaal toegelaten snelheid op een gewone rijbaan is: In het Vlaams gewest 70 km/uur. In het Waalse gewest: 90 km/uur. Brusselse gewest: 70 km/uur en binnen bebouwde kom 30 km/uur). Maar dat is niet altijd zo, want verkeersborden of verkeersregels kunnen een andere maximumsnelheid opleggen, zoals we in volgende lessen zullen zien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Inhalen

A

Rijdt de bestuurder voor jou trager dan de maximaal toegelaten snelheid, dan mag je over een witte onderbroken streep rijden om het voertuig in te halen, (behalve als verkeersborden dat verbieden). De bestuurder die ingehaald wordt (groene auto) mag tijdens het inhalen zijn snelheid niet verhogen en moet zoveel mogelijk rechts op de rijbaan rijden. Over een witte doorlopende streep mag je niet rijden om een ander voertuig in te halen. Soms is een witte doorlopende streep en een witte onderbroken streep naast elkaar geschilderd. Als de witte onderbroken streep langs jouw zijde is, dan mag je daar over rijden om een bestuurder links in te halen. Eenmaal het voertuig is ingehaald, rijd je over de doorgetrokken streep terug naar de rechterrijstrook.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wanneer ritsen?

A

Wanneer bij sterk vertraagd verkeer (dat is dus een voorwaarde) een rijstrook ophoudt wegens: vermindering van rijstroken, wegenwerken, hindernis, ongeval. Dus: 1. Eerste voorwaarde: er moeten eerst en vooral rijstroken zijn.
2. Tweede voorwaarde: er moet een vermindering van het aantal (bruikbare) rijstroken zijn.
3. Derde voorwaarde: er moet sterk vertraagd verkeer zijn. Zijn deze drie voorwaarden niet vervuld, dan wordt er niet geritst.
Bij invoegen op een autosnelweg wordt niet geritst!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Regels ritsen

A
  1. Ritsen is verplicht.
  2. Ritsen is geen manoeuvre (uitleg manoeuvres is latere les)
  3. Je mag pas invoegen in de vrije rijstrook vlak voor de rijstrookvermindering
  4. Een rijstrook valt weg langs links OF langs rechts (zie hierboven tekening 1): bestuurders op de vrije strook moeten beurtelings voorrang geven aan 1 invoegende bestuurder
  5. Een rijstrook valt weg langs links EN langs rechts (zie hierboven tekening 2): bestuurders op de vrije strook moeten beurtelings voorrang geven te beginnen aan een auto langs rechts, vervolgens aan een auto langs links en tot slot mag de bestuurder zelf verder rijden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Busstrook

A

Een speciale rijstrook is de busstrook. Daarop mag je met je auto: niet rijden niet parkeren Of je op een busstrook mag stilstaan, is iets waarover al heel wat gediscussieerd is. Sommigen beweren dat, vermits je er niet mag op rijden, je er ook niet geraakt om er te gaan stilstaan. Volgens de Overheidsdienst Mobiliteit is het niet expliciet verboden en zij gaan ervan uit dat het dus wel mag. De enige uitzondering wanneer je wel op een busstrook mag op rijden, is de laatste meters voor een kruispunt, wanneer je naar links of rechts wil afslaan. Als andere bestuurders op een busstrook mogen rijden, staat het op onderborden of op de busstrook vermeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Verdrijvingsvlak

A

Soms worden naast rijstroken of op delen van een rijstrook, brede schuine strepen geschilderd. We noemen dit een verdrijvingsvlak. Op een verdrijvingsvlak mag je: niet rijden, niet stilstaan, niet parkeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Werken

A

Bij wegenwerken worden vaak voorlopige oranjegekleurde doorlopende of onderbroken strepen op het wegdek geschilderd. Deze markeringen hebben dezelfde betekenis als de witte. Zie je zowel witte als oranjegekleurde strepen, dan moet je enkel rekening houden met de voorlopige oranjegekleurde wegmarkeringen en niet met de witte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly