LES 12: Snelheid Flashcards

1
Q

Snelheid op de autosnelweg

A

Op een autosnelweg (ook op de op- en afrit) is de maximaal toegelaten snelheid: 120 km/uur, behalve wanneer verkeersborden een andere maximumsnelheid opleggen.

Je moet er onder normale omstandigheden ook minstens 70 km/uur rijden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Autosnelweg verlaten

A

Wil je een autosnelweg verlaten, dan begin je best pas te remmen van zodra je op de afrit rijdt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Slepen van een defecte auto

A

Slepen op de auto(snel)weg is verboden!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Spijkerbanden

A

Spijkerbanden mogen tussen 1 november tot en met 31 maart geplaatst worden op voertuigen met een M.T.M. tot 3,5 ton.

Snelheid:
- Autosnelwegen en wegen met 2x2 rijstroken gescheiden door een berm: maximaal 90 km/uur.
- Gewone wegen: maximaal 60 km/uur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Minimumsnelheid autoweg

A

Op een autoweg is er geen verplichte minimumsnelheid. Toch mag je niet vergeten dat ergens abnormaal traag rijden, ook een overtreding is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Maximumsnelheid autoweg

A

Op autowegen (en ook gewone wegen) buiten de bebouwde kom, mag je onder normale omstandigheden, 120 km/uur rijden: als elke rijrichting minstens 2 rijstroken heeft, en deze gescheiden zijn door een middenberm.

Verkeersborden kunnen echter een lagere maximumsnelheid opleggen.

Tip examen Loopt de autoweg “binnen de bebouwde kom”, dan is de maximumsnelheid 50 km/uur.

Op wegen “buiten de bebouwde kom”, waarvan de rijrichtingen gescheiden zijn door wegmarkeringen en er dus geen middenberm is, mag je maximaal … In Vlaanderen en het Brusselse gewest : 70 km/uur. In Wallonië : 90 km/uur.

Uiteraard kunnen door verkeerborden andere maximumsnelheden opgelegd worden.

Tip examen Loopt de autoweg “binnen een bebouwde kom”, dan is de maximumsnelheid 50 km/uur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Maximum toegelaten snelheid op gewone wegen

A

De maximumsnelheid op gewone wegen is… In Vlaanderen: 70 km/uur. In Wallonië: 90 km/uur. In het Brusselse gewest: 70 km/uur en binnen bebouwde kom 30 km/uur), behalve als het anders is aangegeven. Behalve 2 x 2 rijstroken gescheiden door een berm: 120 km/uur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Bijzondere plaatsen - woonerf snelheid

A

Binnen een woonwerf mogen voetgangers op de rijbaan wandelen en kinderen mogen er spelen. Daarom mag je er maximaal maar 20 km/uur rijden. Bestuurders moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Bebouwde kom

A

Binnen een bebouwde kom is in Vlaanderen en Wallonie de maximaal toegelaten snelheid: 50 km/uur. In het Brusselse Gewest: 30 km/uur (sinds 1/1/2021)

De enige uitzondering is wanneer een verkeersbord op, of voorbij het beginbord van de bebouwde kom een andere snelheid oplegt.

Maar opgelet, als er een bord maximaal 30 km/u boven het bord bebouwde kom is geplaatst, geldt deze 30 km/u in de hele bebouwde kom!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Binnen een zone

A

Zolang je binnen een zone rijdt, geldt de verplichting die je bij het binnenrijden van die zone hebt meegekregen: dag en nacht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Elektronisch zonebord

A

Wanneer je voorbij een elektronisch zonebord rijdt, dan geldt de verplichting alleen als het bord oplicht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Fietszone

A

Een FIETSZONE is 1 of meerdere straten waar de fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn, maar waar ook motorvoertuigen zijn toegelaten. Ze zijn er als het ware “te gast”. In een fietszone mogen auto’s (of andere motorvoertuigen) de fietsers niet links en niet rechts inhalen. De maximaal toegelaten snelheid is er 30 km/uur. Door het KB van 12 maart 2023 is de FIETSSTRAAT weer eens uit de wegcode geschrapt. Maar borden mogen nog 9 jaar blijven staan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Speelstraat

A

Bestuurders die in een speelstraat toegelaten zijn, mogen er slechts stapvoets rijden. Ze moeten de doorgang vrij laten voor de voetgangers en kinderen die er spelen, hen voorrang verlenen en zo nodig stoppen. Fietsers moeten, als het nodig is, afstappen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Weg voorbehouden voor…

A

Bestuurders die op een weg voorbehouden voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs toegelaten zijn, mogen er slechts 30 km/uur rijden. Zij mogen de ganse breedte van de weg gebruiken, maar het verkeer niet nodeloos hinderen. Gemotoriseerd verkeer moet uiterst voorzichtig zijn ten opzichte van andere weggebruikers. Andere emblemen kunnen op het bord worden aangebracht,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Maximaal toegelaten snelheid: verhoogde inrichting

A

De definitie van een verhoogde inrichting is door het KB van 12/3/2023 gewijzigd in: “Het is een verhoogde aanleg die dwars op de openbare weg is aangelegd en die bestemd is om de snelheid te matigen.”

Als deze inrichting wordt aangekondigd door het (eerste) gevaarsbord en bij de inrichting zelf staat het (tweede) aanwijzingsbord, dan is maximumsnelheid op een verhoogde inrichting 30 km/uur.

Op een verhoogde inrichting is het verboden een gespan, een tweewielig motorvoertuig of een voertuig met meer dan twee wielen LINKS in te halen.

OPGELET: Het KB van 12/3/2023 – in voege vanaf 1 april schrap het verbod om ook fietsers links in te halen. Dat mag vanaf 1 april dus wel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Verhoogde inrichting: stilstaan en parkeren

A

Stilstaan of parkeren is (door het KB van 17/3/2023) verboden op elke verhoogde aanleg (al of niet aangegeven met borden) die dwars op de openbare weg is aangelegd en als doel heeft de snelheid te matigen.

17
Q

Onmiddelijke intrekking rijbewijs

A

Je riskeert een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs van zodra je méér dan 30 km/u te snel rijdt op autosnelwegen, autowegen en gewone wegen.

Rij je echter in de bebouwde kom, een zone 30, of een woonerf meer dan 20 km/uur te snel, dan riskeer je ook een onmiddellijke intrekking.

Die onmiddellijke intrekking doet de POLITIE, omdat je een zware overtreding begaat. Bij ELKE zware overtreding kan je rijbewijs onmiddellijk worden ingetrokken.

18
Q

Een vervallenverklaring van het recht tot het besturen van een motorvoertuig

A

Je riskeert een vervallenverklaring van het recht tot het besturen van een motorvoertuig van zodra je méér dan 40 km/u te snel rijdt op autosnelwegen, autowegen en gewone wegen.

Rij je echter in de bebouwde kom, een zone 30, een woonerf, dan riskeer je reeds een vervallenverklaring uit het recht tot het besturen van een motorvoertuig van zodra je méér dan 30 km/u te snel rijdt.

Dit gebeurt dus niet door de politie, maar door de RECHTER in de rechtbank, wanneer je zaak wordt behandeld.

Afhankelijk van het vonnis mag je dan gedurende minstens 8 dagen, tot maximaal 5 jaar geen enkel motorvoertuig besturen op de openbare weg. Ook geen waarvoor geen rijbewijs vereist is. Voor beginnende bestuurders (< 2 jaar een defintief rijbewijs B), is de regelgeving overigens nog ietsjes strenger.

Let dus bij het oplossen van oefeningen of examenvragen goed op of het gaat over een “onmiddellijke intrekking” (politie) of een “vervallenverklaring van het recht tot besturen… (rechter)”.

19
Q

Te traag rijden

A

Te snel rijden is uiteraard een overtreding. Maar wat sommigen tijdens het praktijkexamen wel eens vergeten is dat onder normale omstandigheden overdreven traag rijden, ook een overtreding is. Je moet wel je snelheid altijd aanpassen aan de omstandigheden, zoals het weer, de staat van het wegdek, de verkeersdrukte.