Kapitel 10 Flashcards

1
Q

Pris

A

den summa pengar en säljare tar för en produkt. Ur ett brett perspektiv är det summan av et värde som en kund ger upp för att få fördelarna av en produkt. Ofta sätts ett för lågt pris (ut marknadsföringssynpunkt) vilket gör att de andra delarna i marknadsmixen inte blir löna och att man inte spelar på kvaliteten på produkten längre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka faktorer är viktiga vid prissättning och vad finns det för olika typer?

A

Kundens uppfattning av produkten utgör taket för priset och produktkostnaden botten. Däremellan spelar andra interna och externa förhållanden in.

Värdebaserad och kostnadsbaserad prissättning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Värdebaserat prissättning

A

Priset sättas baserat på köparens uppfattning av produktens värde. Detta kallas ett målpris. Alltså sätts priset innan produkten (om det går) och marknadsföringen utformas. Prissättningen kommer från marknaden och inte från kalkyler. Det innebär inte nödvändigtvis att priset är billigt utan det innebär att produkten är det priset som sätts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär “värde för pengarna”?

A

Att erbjuda rätt kombination av pris och kvalitet. Exklusiva produkter kan erbjudas i ett billigare utförande eller så erbjuder en, i övrigt högt prissatt organisation, ständigt billigt pris på de varor som en köpare vill ha ofta för att de sedan ska fortsätta handla där när de behöver något dyrare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär “mervärdesbaserad prissättning”?

A

Produktegenskaper och tilläggstjänster kommuniceras för att motivera ett högt pris. Man försöker betona produktens mervärde utan att göra omfattande prisutspel eller rabatter – helt enkelt spela på kvaliteten istället för priset per se.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kostnadsbaserad prissättning

A

är produktdriven och priserna avgörs av input från kalkyler och ekonomistyrning. Detta har länge varit utgångspunkten för prissättning. Först görs produkten och sedan sätts ett pris baserat på produktkostnad + vinstmarginal. Sedan är det marknadsförarnas jobb att övertyga köparna om att produkten är värd priset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Besriv hur företag bör resonera vid produktkostnad

A

Målet är inte alltid att minimera högre produktkostnad innebär oftast att man faktiskt har möjlighet till differentiering på marknaden och således kan ta ut högre pris. Olika prisstrategier och en marknad kan ofta svälja en rad olika kombinationer vilket gör att det inte finns ett entydigt rätt svar. Däremot gör en ökad transparens i produktionskedjan det svårare att ta ut höga vinstmarginaler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

produktkostnader vid olika produktionsvolym

A

har du en fabrik gäller det att producera utefter kapaciteten. Är den gjord för att tillverka 1000 telefoner om dagen blir det ineffektivs ur en kostnadssynpunkt både att tillverka 1 telefon eller 2000 telefoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Produktkostnad som en funktion av produktionsvolym

A

ju fler telefoner man skapar desto bättre blir man på att skapa telefoner och hittar genvägar för att få ner kostnaderna desto fler telefoner man producerar. Detta illustreras av erfarenhets-/lärandekurvan – sjuknande produktionskostnad per enhet följer med ackumulerad produktionserfarenhet. Skalfördelar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kostnadsbaserat pris med vinstpåslag

A

Till produkt- eller projektkostnaden adderas ett vinstpåslag som ofta är en standardiserad procentsats. Vanlig metod men är generellt sätt inte en så bra och meningsfull metod. Tar man bara hänsyn till kostnader och inte till efterfrågan eller prissättning hos konkurrenter blir det sällan bra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nollvinstanalys och målprissättning

A

priset sätts så att man överträffar brytpunkten för när vinster börjar uppkomma respektive en vinstnivå uppnås. Nollvinstvolymen uppnås när den totala vinsten korsar den totala kostnaden. För att komma upp i en vinst måste företaget alltså sälja snäppet fler produkter än så.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Målprissättning

A

Prissättning som börjar med ett önskat försäljningspris för att sedan undersöka möjligheterna att få fram en produkt för det priset. Det är på detta sätt man jobbar vis värdepaserad prissättning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka interna och externa faktorer påverkar företags prissättning?

A
  • Övergripande marknadsföringsstrategi och mål.
  • Marknadsförhållanden och efterfrågemönster
  • Konkurrenters strategier och prissättning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nämn olika typer av marknadsförhållanden och anledning till skiftane efterfrågemönster.

A

Först utvärderas vilken typ av marknad det är- perfekt konkurrens (produkter är extremt lika och det finns liten eller ingen möjlighet till differentiering), monopolistisk konkurrens (många köpare och säljare men säljare har möjlighet att differentiera sig), oligopolistisk konkurrens (få säljare som är mycket känsliga för varandras strategier och prissättning) eller rent monopol (bara en ensam säljare). Det talas även om olika typer av varor (inferiöra, normal etc). Efterfrågekurva – En kurva som visar hur många enheter som kommer att säljas under en given period vid olika priser. Hur mycket den förändras när priset förändras bestäms av priselasticiteten.
Priselasticitet = % förändring i efterfrågad volym / % prisförändring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv de olika prissättningsstrategier man kan ha vid introducering av en ny produkt

A
  • Marknadsskumning – Ett högt pris sätts på en produkt för att skapa höga marginaler och maximera intäkterna från de segment som är beredda att betala ett högt pris. Företaget säljer färre enheter men med högt täckningsbidrag per enhet. Detta ger en god förutsättning för en premium-position senare i livscykeln men det kräver också att produkten i sig går i linje med det höga priset. Exempel: HDTV & Blu-Ray-spelare.
  • Marknadspenetrering – Ett lågt pris sätt för att attrahera många kunder och snabbt vinna marknadsandelar. Hög försäljningsvolym leder till möjlighet att producera billigare och således sänka priset ytterligare. Exempel: IKEA.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka är de olika produkterna som finns i en produktportfölj?

A

Produktlinjer, tilläggsprodukter, relaterade produkter, biprodukter och paketerbjudande.

17
Q

Prissättning av produktlinjer

A

Prissättning för hela produktlinjen med rimligt ”avstånd” mellan produkter. Baseras på skillnader mellan kostnader, konkurrenters prissättning eller kunders värdering.
Exempel: nästan allt. Vitvaror, cyklar, bilar etc.

18
Q

Prissättning av tilläggsprodukter

A

Prissättning för produkter som köps som tillägg. Syfte är att maximera intäkter och marginaler från en säljtransaktion.
Exempel: GPS till hyrbil eller större minne till telefon.

19
Q

Prissättning av relaterade produkter

A

Prissättning för produkter som måste användas för att bruka huvudprodukten. Risk är såklart att kunder blir arga vid för högt pris även om det är lönsamt.
Exempel: bläckpatroner till skrivare eller rakblad till rakhyvel.

20
Q

Prissättning av biprodukter

A

Prissättning av produkter av litet värde i syfte att bli av med dem.
Exempel: restprodukter från slakt eller sågverk.

21
Q

Prissättning av paketerbjudanden

A

Prissättning för produkter som säljs ihop.

Exempel: hotell + flyg, hårklippning + färg eller båt + båtmotor.

22
Q

Nämn 7 olika prissättningsstrategier

A
  1. Rabatter
  2. Segmenterad prissättning
  3. Psykologisk prissättning
  4. Säljstödjande prissättning
  5. Geografisk prissättning
  6. Dynamisk prissättning
  7. Internationell prissättning
23
Q

Beskriv rabatter

A

Prisreduktion för att belöna kundresponser som hög köpvolym eller att produkten marknadsförs. Exempelvis i form av mängdrabatter (köp fler få mer) eller säsongrabatter (billigare att köpa off-season).

24
Q

SEGMENTERAD PRISSÄTTNING

A

Anpassning av priserna för olika kunder, produkter eller lokaliseringar. Produkten säljs till två eller fler priser torts att kostnaden för produktion inte skiljer sig år. Kundsegmentering – student-, ålders- eller pensionärsrabatt. Andra typer är att ha vissa tider för tjänster utförda till olika pris eller olika pris på olika utföranden av en produkt. Rätt pris av rätt kund vid rätt tillfälle.

25
Q

PSYKOLOGISK PRISSÄTTNING

A

Anpassning av priserna för psykologiska effekter. Ett pris är en del av en indikation på hur hög kvalitet en vara har. Kunder utgår från ett referenspris – dvs det pris som en köpare har i minnet och refererar till vid ett köpbeslut.

26
Q

SÄLJSTÖDJANDE PRISSÄTTNING

A

Tillfällig prisreduktion för att öka kortsiktig försäljning. Exempel är ”20% rabatt på allt i helgen” eller ”köp kök nu och få förlängda garantier”. Varumärket kan dock försvagas av för stort fokus på säljstödjande åtgärder.

27
Q

GEOGRFISK PRISSÄTTNING

A

Priser justeras efter geografisk lokalisering på fem olika sätt med utgångspunkt från lagret. Antingen för kunden stå för leveranskostnader, eller så har man uniform prissättning eller så har man zonprissättning vilket alltså innebär att de zonerna längst bort blir dyrast.

28
Q

DYNAMISK PRISSÄTTNING

A

Priser justeras kontinuerligt för att anpassas efter utbuds- och efterfrågeförhållanden samt enskilda kunders behov och karakteristika. Lite prisdiskriminerande. Exempel är prova-på-rabatter.

29
Q

INTERNATIONELL PRISSÄTTNING

A

Anpassning efter priserna för internationella marknader, vanligen pga. kostnadsstrukturer, konkurrenter och kunders betalningsvilja.
Exempel är samsung som kanske använder sig av marknadspenetrering i ett land med stark ekonomi men marknadsskumning i ett mindre utvecklat land. Skillnader beror kort och gott på betalningsvilja.

30
Q

Vad beror prissänkningar på?

A

beror på överkapacitet, minskad efterfrågan, strategier att vinna marknadsandelar etc. Detta kan leda till priskrig.

31
Q

Vad beror prishöjningar på?

A

pga inflation, hög efterfrågan, leveranssvårigheter, bristande konkurrens etc. Risk är missnöjda kunder men man kan också öka lönsamheten. KKV i Sverige kan gripa in vid för orimliga prisregleringar.

32
Q

Beskriv konsumenters reaktion på prisförändringar

A

inte linjär. Det är inte givet att kunder blir sura på prishöjningar om det indikerar högre exklusivitet. Det skulle kunna vara så att en prissänkning av en Rolex indikerar att deras glansdagar är förbi.

33
Q

Beskriv konkurrenters reaktion på prisförändringar

A

beror på marknad. Är den liten och produkterna likvärdiga kommer de troligtvis följa efter. Men det beror också på om företaget som ändrar pris gör det för att varumärket tappat i attraktivitet, för att vinna marknadsandelar eller för att hela branschens efterfrågan ska gå upp.

34
Q

Beskriv 4 olika taktiker man kan ha om konkurrenter sänker sitt pris och företaget avgör att man själv bör agera.

A

Sänka priset

Betona produktens unika värde

Öka kvaliteten och höja priset

Lansera lågprisvarumärke