K10: Barnvaccination Flashcards
Vad är grundprinciperna för vaccination/immunisering? Vilka olika typer av vaccination finns? (3p)
Vad gäller grundprinciperna kring vaccinationerna så handlar det om immunisering och denna immunisering kan antingen ske aktivt eller passivt, och med aktiv immunisering pratar vi om vaccinationer eftersom att vi stimulerar kroppens immunförsvar till att bilda antikroppar mot ett specifikt antigen. Vad gäller den passiva immuniseringen så handlar detta exempelvis om antikroppar som fostret får vi placentan, specifika antikroppsbehandlingar mot exempelvis vattkoppor där vi således inte stimulerar immunförsvaret att producera antikroppar och bilda en immunisering utan vi immuniserar barnen eller patienten mer direkt.
Vad gäller vaccinen så kan dessa vara levande eller inaktiverade och de levande vaccinen är helt enkelt att vi sprutar in bakterien eller viruset men i en så pass låg dos att det inte skapar en infektion eller sjukdom samtiidgt som vi kan skapa en immunisering men vad gäller de levande vaccinen så måste vi ha i åtanke om patienten har en immunbrist eller inte. Vad gäller de inaktiverade vaccinen så utgör detta majoriteten av alla vacciner och här finns det även flera olika subgrupper beroende på om man injicerar hela viruspartikeln (som är död eller inaktiverad och inte kan proliferera) eller om vi injicerar olika fragment eller komponenter av viruspartikeln.
Det är således lättare att komma ihåg vilka vacciner som inte är inaktiverade eller döda och sedan utgå från att resten av vaccinen som inte nämns är avdödade. De levande vaccinen utgörs av bl.a mässling, påssjuka, röda hund, vattkoppor och BCG (tuberkulos).
Vad gäller en booster så handlar detta helt enkelt om att man ger en till dos av vaccinet, oftast vid 12 månader efter den första, för att fortsatt underhålla eller stimulera en immunisering, det brukar bero på hur länge man är immuniserad eller hur gott skydd som den första vaccinationen ger. Den första vaccinationen kallas således för primär immunisering eller primär vaccination.
Vilka vaccin ingår i barnvaccinationsprogrammet i Sverige? (4p)
Vilka symptom kan man få av tetanus? Vilka symptom brukar spädbarn få? (3p)
- Muskelspasm
- Kramper
- Påverkad andningsmuskulatur
- Spännkäke (trismus)
Neonatalt:
* Svaghet
* Kan ej suga
* Kramper
* Stelhet
* Optistotonus
Vilka symptom brukar man få av difteri? (3p)
Vilka symptom kan spädbarn respektive barn/vuxna ha för att det ska vara indicerat med provtagning för kikhosta? (3p)
Symptom av polio? (3p)
Mässling symptom? (3p)
Påssjuka symptom? (3p)
Röda hund (rubella) symptom? (2p)
Kongenital röda hund (rubella)? (2p)
Vilka negativa konsekvenser finns av global vaccination? (3p)
Vad gäller de möjliga konsekvenserna av vaccinationer globalt sett när en sjukdom minskar så är någonting som man kan tänka på ett ekologiskt tomrum vilket helt enkelt innebär att när man skyddar mot vissa infektioner eller bakterier så lämnar utrymme för andra typer, såsom olika serotyper av pneumokocker som vi inte vaccinerar mot även om man även börjar att ta fram vacciner mot alltfler serotyper av pneumokocker framöver.
En annan konsekvens är att viruset eller bakterien modifierar sig så att den muterar sig bort från vaccinet och lär sig att anpassa sig så att vi får modifierade varianter som våra vaccin inte längre skyddar mot. Man ska således undvika att vaccinera en population mitt inne i en pandemi då det ökar risken för utvecklingen av nya serotyper eller varianter som muterat bort sig från vaccinet.