Iskorištavanje šuma prc - prethidni test Flashcards

1
Q

Korisne funkcije šume i njihov značaj?

Deskriptivna klasifikacija prirodnih uvjeta rada?

Osnovne karakteristike i zahtjevi rada u iskorištavanju šuma?

A
  • Proizvodne funkcije (sirovina kao obnovljivi resurs, prirast kao glavni proizvod, sporedni šumski proizvodi, tanin, kora) i opštekorisne funkcije (zdravtsvene, higijenske, naučno-istraživačke, posebne koristi pput rekreacije, turizam, gljive..)
  • Suština deskriptivne klasifikacije prirosnih uvjeta rada je klasiranje svakog pojedinog faktora na određeni broj klasa. Snimamo svaki uticaj na terenu metodom premjernih površina. Rješava i planski problem tako da planer na osnovu ovoga određuje kako da na osnovu uvjeta rada organizuje efikasniji rad.
  • Cijele godine se mijenjaju uslovi rada što znači da je iskorištavanje specifična djelatnost. Radno vrijeme radnik sjekać provodi na otvorenom terenu gdje na njeg djeluju vanjski faktori (kiša, snijeg, sunce) te mora imati dobru opremu za rad (odjeću i obuću). Radnik mora biti i psihički i fizički zdrav jer mora biti otporan na atmosferske uticaje te radnici moraju imati sklonište u blizini sječine.
    Radno mjesto (sječina) se ne nalazi na istom mjestu već se pomjera dok se ne prođe čitav teren koji je planiran ŠGO oja traje 10 godine. To znači da moramo obezbijediti transport radnika do sječine, smještaj i ishranu ako su radnici daleko od kuće.
    Moramo dobro isplanirati proces sječe da bi postigli što veću efikasnost jer ako napravimo neke greške sa mašinama i ljudima može doći do ugrožavanja radnika i procesa proizvodnje.
    Rad u šumi je veoma težak u različitim uslovima terena. To utiče na pokretljivost radnika i na efikasnost proizvodnje tako da je radnik primoran da tokom rada savladava i uslove terena pri tome noseći svu opremu i alate (motorka, sjekira..). Ovo sve troši dosta energije pa se mora korigovati dobrom ishranom.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Šta su to standardi, koji je primarni cilj standardizacije u proizvodnji drvnih sortimenata i koja je osnovna funkcija standarda u šumarstvu?

Šta su trupci, podjela i za šta se koriste?

Opiši postupak (način mjerenja) dimenzija (prečnika i dužine) tehničke oblovine te utvrđivanja zapremine?

A
  • Standardi u tehničkom smislu predstavljauu regulaciju proizvodnje sa ciljem što racionalnijeg korištenja sirovine i proizvodnje sortimenata za potrebe tržišta. Osnovna funkcija sistema sortiranja je mogućnost vođenja proizvodno prodajne dokumentacije koja nam omogućava plansku izradu drvnih sortimenata, balansiranje šumarske proizvodnje, određivanje dugoročnog cilja gospodarenja. Standardizacija kao aktivnost ima za cilj da zadovolji interese svih strana. Često su to zahtjevi inkopatibilne prirode pa se principi biraju na osnovu konsenzusa.
  • Trupci predstavljaju najvrijedniji dio debla sa cilindričnim ili približno cilindričnim oblikom. Ima određeni kvalitet i služi za dalju preradu. Sa obzirom na preradu u upotrebi imamo trupce za furnir i ljuštenje, pilanske trupce 1, 2 i 3 klase, trupce za šibice i trupce za pragove.
  • Od načina mjerenja izdvajaju se harvesterska glava, 3D tehnologija, lasersko skeniranje.
    Harvesterska glava mjeri prečnik u kratkim intervalima tokom izrade drveta preko promjene ugla pomičnih noževa koji imaju preciznost do 1mm i zaprenimu poslije računamo smalijanovom formulom.
    3D tehnologija se koristi za automatsko mjerenje aložaja prostornog drveta koje se nalazi na kamionu i traje 1-2minute. Ovaj sistem koriste velika preduzeća koja se bave preradom drveta i celuloze.
    Lasersko skeniranje koristi se u pogonima za preradu drveta. Mjeri se oblovina, tačnost do 1mm, cilj je optimizacija prerade drveta.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly