Inleidend Recht - 11. Verbintenissenrecht, algemeen Flashcards
Burgerlijk recht
Privaatrecht of Civiel Recht
Taak overheid in burgerlijk recht
met name in publiekrecht en strafrecht. In het burgerlijk recht heeft de overheid geen specifieke taak en grijp niet in als rechten het lichten uit het burgerlijke recht geschonden worden.
Dwingend recht:
in het BW zijn sommige bepalingen dwingend recht waaraan de betrokkenen eraan gebonden zijn. Maken ze afwijkende afspraken dan zijn deze afspraken nietig of wel ongeldig. Dwingend recht geeft de wetgever alleen als hij een bepaalde procedure verplicht wil stellen of als hij een zwakkere partij wil bescherm
Beslissing door rechter in burgerlijk recht
Uit de tekst van een wettekst valt meestal op te maken of een bepaling regelend of dwingend terecht bevat. Is de tekst daarover niet duidelijk dat is het aan de rechter om hierover een beslissing te nemen.
Regelend recht:
Het staat de partijen vrij om afwijkende afspraken te maken en vallen op het regelend recht terug als ze zelf geen afspraken hebben gemaakt.
Het Burgerlijk Wetboek:
het materieel deel van het burgerlijk recht staat in het Burgerlijk Wetboek BW. Dit Wetboek bestaat uit negen onderdelen die boeken worden genoemd. Het heeft een gelaagde structuur wat betekent dat de gebruiker voor de oplossing van een juridisch probleem vaak moet zoeken op verschillende plaatsen in het wetboek. Er zijn verschillende lagen die van algemeen naar bijzonder gaat.
Voorbeeld overovereenkomst:
in boek 6 regelt het Burgerlijk Wetboek namelijk de overeenkomst in het algemeen inclusief aanbod en aanvaarding.
Indeling van het BW
Boek 1 personen en familierecht
Boek 2 rechtspersonenrecht
Boek 3 vermogensrecht in het algemeen
Boek 4 erfrecht
Boek 5 zakelijke rechten
Boek 6 algemeen deel van het verbintenissenrecht
Boek 7 bijzondere overeenkomsten
Boek 7A bijzondere overeenkomsten: vervolg
Boek 8 verkeersmiddelen en vervoer
Boek 10 internationaal privaatrecht
Boek 9 BW
In de opzet van het Burgerlijk Wetboek was boek negen gereserveerd voor de rechten op voortbrengselen van de geest zoals het auteursrecht. Deze worden nu geregeld in internationale verdragen.
Rechtsgevolgen:
Het burgerlijk recht verbindt aan een groot aantal feiten en gebeurtenissen dat zich in de samenleving afspeelt.
Rechtsfeiten:
alle feiten en gebeurtenissen die voor het recht van belang zijn worden rechtsfeiten genoemd. Ze worden ingedeeld naar soort. Zie afbeelding bladzijde 215
Blote rechtsfeiten;
zijn rechtsfeiten waarop de mens geen rechtstreeks invloed heeft zoals geboorte dood weersomstandigheden en familie relaties.
Menselijke handelingen:
alle andere rechtsfeiten. menselijke handelingen kunnen worden verdeeld in feitelijke handelingen en rechtshandelingen
Rechtshandeling:
als iemand een rechtshandeling verricht heeft hij de bedoeling rechten en plichten te scheppen. de bedoeling om rechten en plichten te scheppen ten aanzien van het sluiten van een overeenkomst zoals een arbeidsovereenkomst de huurovereenkomst en het opmaken van een testament.
Rechtshandeling wil en verklaring:
artikel 3:33 BW geeft twee vereisten voor een rechtshandeling er moet sprake zijn van een een op een rechtsgevolg gerichte wil die zich door een verklaring openbaart. Het is de bedoeling dat er een verklaring naar buiten is gekomen in de vorm van een brief advertentie telefoongesprek of een offerte.
Meerzijdige rechtshandelingen:
verkoper kan pas overeenkomst sluiten als een koper het aanbod van de verkoper aanvaard. Alle overeenkomsten zijn meerzijdige rechtshandelingen
Eenzijdige rechtshandelingen:
in het leven geroepen door een persoon. Zoals het erkennen van een kind het opzeggen van een arbeidsovereenkomst en het maken van een testament. Een verklaring van een persoon is voor een eenzijdige rechtshandeling voldoende om het rechtsgevolg tot stand te brengen.
Feitelijke handelingen:
Ontstaat onbedoeld rechten en plichten. Bijvoorbeeld door schade. Kenmerkend voor een feitelijke handeling is dat deze handeling onbedoeld rechtsgevolgen heeft dus onbedoeld rechten en plichten schept.
Burgerlijke recht drie onderdelen:
Personen en familierecht
Rechtspersonenrecht
Vermogensrecht
Personen en familierecht:
familierelaties in en buiten het gezin beschreven zoals het gezag over minderjarigen de positie van ouders de rechten en plichten van mensen die gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap en de rechtsgevolgen van een scheiding. Kenmerkend is dat het niet op geld waardeerbaar is en evenenmin kan worden overgedragen aan een ander. Boek één van BW
Rechtspersonenrecht
beschrijft de organisatie en ondernemingsvormen die een eigen leven leiden in het recht. Typerend voor een rechts persoon is dat zijn vermogen losstaat van de privé vermogens van de oprichters of bestuurders van de rechtse persoon. Wordt onder andere beschreven aan welke oprichtingseisen een rechtspersoon moet voldoen welke organen de rechtspersoon kent en welke bevoegdheden deze organen hebben. Boek twee van het BW.