Hoorcollege 7 Flashcards
Sponsoring
Sponsoring is deel van thema communicatie.
Sponsoring = Het ter beschikking stellen van (financiële) middelen voor een activiteit of evenement, in ruil voor organisationele publiciteit.
Sponsor krijgt publiciteit, gene die gesponsord word krijgt geld. Want de sponsor betaald om gezien te worden.
Er is een uitwisseling van voordeel.
Goed voorbeeld sponsoring:
Nieuwjaarsduik en Unox. Unox sponsort de nieuwjaarsduik en het staat nu eigenlijk een beetje symbool voor elkaar. Unox wil saamhorigheid uitstralen en dat kan door de super Nederlandse traditie die ook saamhorigheid uitstraalt te sponsoren.
Sponsoring is dus een vorm van themacommunicatie:
- Brand awareness-building
- Image-building
Sponsoring zit op het snijvlak van marketingcommunicatie, corporate communicatie en PR (je krijgt gratis publiciteit en creëert goodwill bij verschillende doelgroepen).
4 soorten effectiviteit van sponsoring
-Mere exposure effect
-Brand awareness/Brand salience
-Congruity/Fit
-Klassiek conditioneren
Mogelijke vraag voor tentamen: Bedenk voor een bepaald merk een campagne en ga in op de voor- en nadelen van reclame
Mere exposure effect
Sponsor is op veel visuele plekken aanwezig wat ervoor zorgt dat het logo de volgende keer makkelijker verwerkt kan worden, dit zorgt voor een positiever beeld bij de consument
Brand awareness en Brand salience (recall/recognition)
Je merk wordt top of mind, mensen herinneren je merk goed
Congruity/Fit
Hoe beter de fit tussen de sponsor en de sponsee, hoe beter het werkt (voorbeeld van Unox)
Klassiek conditioneren
(voorbeeld: Red Bull sponsort Max Verstappen, Max Verstappen wint, Red Bull wordt geassocieerd met een winnaar dus Red Bull is goed in de ogen van de consument)
Waarom kiezen voor sponsoring?
- Sponsoring is subtieler en meer geaccepteerd dan reclame. Het is minder duidelijk dat het gaat om een commerciële boodschap. Mensen hebben niet het idee dat ze beïnvloed worden. De focus ligt niet op de merk, en daardoor heb je er minder weerstand tegen.
- Gesponsorde events krijgen veel (gratis) media-aandacht (steeds meer broadcast-driven). (Voorbeeld: Voetbal. Niet alleen de wedstrijd, maar ook allemaal talk shows erna of ervoor, dus meer media-aandacht) (Iets wat minder is: je wilt iets zeggen als bedrijf, maar je weet niet of de media dat wat jij wilt zeggen ook overneemt, het kan ook zo zijn dat ze iets anders vertellen)
- Kunst en cultuursector zoekt steun bij private partijen (in plaats van de overheid (Voorbeeld: Philips steunt Rijksmuseum)).
Soorten sponsoring
-Event-related sponsoring
-Cause-related sponsoring
-Ambush/parasitic marketing
-Broadcast sponsorship
Event-related sponsoring en Cause-related sponsoring zijn de belangrijkste.
Event-related sponsoring
Zoveel mogelijk naamsbekendheid krijgen. Sport is hierin het grootst, en daarin is voetbal het grootst. Het zijn dingen waar mensen graag naartoe gaan en graag naar kijken en waar je als merk dan ook graag gezien wilt worden. (Denk verder ook aan muziekfestivals, concerten, orkesten, etc.)
Bij entertainment sponsoring wordt er een heel programma gemaakt rond het merk. Het merk staat echt centraal.
Cause-related sponsoring
Gaat ook wel over naamsbekendheid, maar het gaat meer over het creëren van het imago. Je hebt meerdere vormen:
- MUSH: Municipal, University, Social, Hospital sponsorship
- Transaction based sponsoring: Er is een voordeel, maar niet voor de consument, maar voor een ander (Voorbeeld: Always doneert een pak maandverband als jij er ook één koopt)
- Value marketing: Maatschappelijk/sociaal belang is onderliggend aan activiteiten van een bedrijf (Voorbeelden: Dove (natuurlijk mooi, body-positivity) en Tony Chocolonely (slaafvrije chocolade)).
Ambush/parasitic marketing
- Bedrijf/merk associeert zichzelf met een evenement zonder sponsorgelden te betalen (Voorbeeld: oranje jurkjes Bavaria, vrouwen hadden die jurkjes aan in het voetbalstadion, vrouwen werden opgepakt, Bavaria kreeg nog meer media aandacht) (Heel ongewenst eigenlijk omdat de sponsoren dat niet leuk vinden)
- Kleine (event)sponsor laat zichzelf heel belangrijk lijken
Broadcast sponsorship
Als merk ben je onderdeel van entertaining conten. In tegenstelling tot entertainment sponsorship ben je één van vele. Het entertainment staat centraal in plaats van het merk. Je hebt verschillende vormen:
In-script sponsoring: Een hele verhaallijn in een film of serie gaat om het product
Billboarding: ‘’Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door…’’
Product placement/brand placement: Een product zit in een film of serie maar er wordt geen specifieke aandacht op gericht
Bij in-script sponsoring en product placement moet een persoon erop gewezen worden dat er reclame in het entertainment zit wat je net hebt gezien. Dat zijn sponsorship disclosures. Deze zijn verplicht in Europa.
Merkactiviteit
Merkactiviteit is deel van actie communicatie.
Je hebt twee vormen van merkactivatie die het belangrijkste zijn:
- Sales promotie: Tijdelijke (van korte duur) promotie om direct de verkoop te stimuleren (het is ook incidentieel) (bijv. kortingsactie, wedstrijd, gratis samples)
- Point-of-purchase communicatie: Marketingcommunicatie in de fysieke winkelomgeving (bijvoorbeeld in-store advertising, stor lay-out, store atmosphere)
3 categorieën consumer sales promotion
- Monetary incentives
- Chance to win a prize
- Product promotions
Alles draait om dat je consumenten iets geeft en er veel meer voor terug krijgt. Er is altijd een incentive (dat je er iets voor terug krijgt). Trucjes om iemand tot aankoop aan te zetten.
Monetary incentives
- (Price cut on the shelf) Tijdelijke prijsreductie: (Voorbeeld: Kruidvat krant ‘’Deze week tweede halve prijs’’). Prijs kwaliteit verhouding gaat tijdelijk omhoog.
- Coupons (zijn populairder in Amerika). Ook een prijsreductie, maar een coupon heeft een bepaalde waarde waarmee je een deel van het product kunt betalen.
- Cash refunds, cash back acties: Product wordt niet in prijs verlaagd, maar als je je bon opstuurt krijg je deel van het bedrag terug.
- Saving cards, spaarkaarten: Uiteindelijk krijg je een prijsreductie omdat je dingen koopt. Je moet eerst sparen om het te krijgen.
Het verschil tussen de eerste twee en de laatste twee is dat bij de laatste twee de consument eerst geld moet uitgeven voordat ze iets krijgen. Ook kan iemand die iets in de korting koopt het product minder waard gaat vinden en het niet meer wilt kopen als het uit de sale is. Ook kan het bedrijf gegevens opvragen bij de laatste twee en kan zo een database maken waarnaar ze dan weer emails met advertenties kunnen sturen.