Gastcollege Reclame Code Flashcards

1
Q

Wat doet reclame code

A

Opgericht door reclame makers zodat de consument vertrouwen blijft houden in reclame.

Het idee van zelfregulering is als branche zelf bepalen aan welke regels zij zich moeten houden wanneer ze een reclame opstellen. Deze regels zijn opgenomen in de Nederlandse Reclame Code.

Reclame Code bestaat niet alleen in Nederland, maar is ook Europees georganiseerd. Er zijn 27 of 28 instanties in Europa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waar staat het logo van reclame code voor?

A

Logo bestaat uit rode en groene bol. De rode bol staat voor de Reclame Code Commissie en College van Beroep. De groene bol staat voor het advies dat Reclame Code geeft aan adverteerders.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe werkt het nieuwe platform over influencer marketing speciaal voor influencers?

A

Reclame Code werkt ook samen met DDMA en de bond van Adverteerders. Op dat nieuwe platform staan alle regels voor influencer marketing. Ook kunnen zij hier een soort cursus volgen met modules waar influencers de regels kunnen leren. Wanneer de influencer alles door loopt en een certificaat behaald wordt deze opgenomen in het influencer register.

Sinds die lancering hebben vele merken al toegezegd dat ze enkel met deze gecertificeerde influencers willen samenwerken.

Dit platform heeft ook een prijs gewonnen.

Op dit moment zijn ruim 1900 influencers gecertificeerd. Influencers moeten jaarlijks dit certificaat opnieuw behalen. De modules en tentamens worden ook ieder jaar aangepast om hedendaags te blijven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de influencer monitor?

A

Ook is er influencer monitor. Met dit platform kunnen er duizenden posts gemonitord worden. Deze monitor is een service voor gecertificeerde influencers en wordt ook gebruikt om de e-learning te updaten. Wanneer een influencer een overtreding begaat wordt dit gecommuniceerd en kan de influencer de post aanpassen. Als de influencer weigert kan het certificaat ingetrokken worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe werkt de klachten procedure?

A

Consumenten kunnen gratis klagen bij de RCC. Maar vaker worden hele pagina’s ingediend waarin onderbouwt wordt waarom iets niet zou kunnen. De adverteerder komt dan weer terug met argumenten waarin wordt gezegd waarom het wel kan. Maar vaak heeft toch de klager gelijk. Dit gebeurt vaak met Green washing.

De commissie komt samen en oordeelt mondeling of de klacht gelijk heeft of niet. Het kan ook dat de voorzitter alleen bepaald of het volgens de regels is of niet. Ook kan het college er nog naar kijken als er meningsverschil is over de klacht. Soms kan de klacht ook ongeldig zijn omdat er niet genoeg bewijs is.

Er zijn jaarlijks ongeveer 4000-4500 klachten. Maar heel veel klachten stranden omdat ze niet goed genoeg onderbouwd zijn om voor de commissie te komen. Als er heel veel klachten over hetzelfde zijn, dan wordt de meest representatieve klacht eruit gekozen en wordt daar een beslissing over gemaakt.

In 63% van de gevallen wordt de klacht toegewezen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wie klagen er het meest?

A

De meeste klagers zijn consumenten, daarna NGO’s en ANBI’s, vervolgens komen de concurrenten, dan Via EASA en als laatste de codehouder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waar wordt het meest over geklaagd?

A

Het medium waar het meest over geklaagd wordt is digitale marketing communicatie, dus websites (influencer marketing is daar maar een heel klein deel van). Vervolgens is het audiovisuele mediadiensten en als laatste radio.

Waar het meest over geklaagd wordt is voeding en dranken.

Waar wordt dan precies over geklaagd? Nou meestal is iets oneerlijk, misleidend, de prijs klopt niet, etc. Soms zijn er ook bijzondere reclamecodes en als laatste zijn er subjectieve normen (dus vind je het smaakloos ofzo).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat als de NRC is overtreden?

A
  • Aanbeveling om niet meer op dergelijke wijze reclame te maken (dus geen boetes)
  • Toewijzing zonder aanbeveling (dus website is al aangepast of commercial wordt al niet meer uitgezonden)
  • Vrijblijvend advies bij ideële reclame (aanprijzing denkbeelden)
  • Herhaal/ernstige overtreding verspreiding als Alert (het gaat dus naar de landelijke pers)
  • Altijd publicatie uitspraak in openbare online database
  • Als het bedrijf de aanbeveling negeert dan wordt het vermeld als non-compliant aan wordt het gemeld aan het ACM die wel boetes kan uitgeven.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Uit welke delen bestaat de Nederlandse Reclame Code?

A

Er is een algemeen deel en bijzondere reclames.

Je hebt altijd te maken met het algemene deel: Reclame mag niet in strijd zijn met de wet, de waarheid, goede smaak en fatsoen. Reclame mag niet misleiden en reclame moet altijd herkenbaar zijn.

Bijzondere gevallen zijn: Van toepassing op een bepaald product of diens, zoals alcohol, voeding, etc.

Er zijn speciale codes per branche (reizen, voedsel, etc.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe wordt een nieuwe regel binnen reclame code doorgevoerd?

A

Reclame code komt tot stand na initiatief van de brancheorganisaties. Die gaat naar consultatie (de relevante stakeholders en platform van deelnemers). Wanneer ze goedkeuring krijgen van het bestuur SRC kan het opgenomen worden in de Nederlandse Reclame Code en geldt die voor iedereen.

(Disclaimer: Deze uitleg is misschien niet compleet, ik denk dat er een stap mist)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is reclame? (volgens reclame code)

A

Vrij brede definitie. Alle aanprijzingen zijn reclame. Reclame is iedere openbare of systematische directe of indirecte aanprijzing van goederen, diensten of denkbeelden door of ten behoeve van een adverteerder. Onder reclame wordt mede verstaan het vragen van diensten. Adverteerder is een organisatie of een persoon niet zijnde een consument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waar gaan de belangrijkste regels uit de Nederlandse Reclame Code over?

A

-Herkenbaarheid
-Misleidende reclames
-Kinderen en misleiding
-Duurzaamheidclaims
-Alcohol reclame
-Subjectieve normen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Herkenbaarheid

A

Reclame dient duidelijk als zodanig herkenbaar te zijn (artikel 11) door opmaak, presentatie, inhoud of anderszins. Mede gelet op het publiek waarvoor zij is bestemd. Extra zorgvuldig met betrekking tot kinderen.

Reclamecode Social Media & Influencer Marketing bestaat uit regels die al bestonden, maar richt zich op influencers. Hoofdregel is dat reclame via sociale media duidelijk herkenbaar moet zijn. De relevante relatie tussen de influencer en adverteerder moet uitdrukkelijk vermeld worden. Relatie is relevant als de influencer voordeel krijgt (geld, gratis product, etc.) door het aanprijzen van het product. Reclame wordt duidelijk gemaakt door dingen zoals #ad of aan het begin of in de doorloop van de video of tekst zeggen of schrijven dat je iets aanprijst voor een merk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Misleidende reclame

A

De hoofdlijnen voor misleiding staan in de wet en die zijn letterlijk overgenomen in de Reclame Code.

Iets is misleidend wanneer er onjuiste, onduidelijke of dubbelzinnige informatie wordt gegeven. Of soms mist er essentiële informatie of die wordt te laat vertrekt.

Dit kan ertoe leiden dat de gemiddelde consument (oplettende, kritische consument) een aankoopbesluit neemt, die hij anders niet had genomen (artikel 7 en 8 Nederlandse Reclame Code).

Waar de consumenten bond zich erg aan ergert is dat het woord ‘’nieuw’’ op producten staat die al langer in de markt zijn en niet langer nieuw zijn. De voorzitter van de RCC vond dat je iets nieuw mag noemen als er iets in het bestaande product is gewijzigd. Wel moet je dan duidelijk maken dat de reclame zich specifiek richt op deze wijziging (verbeterde prestaties of andere functies (verbetering recept, nog krachtiger, etc.)). Ook mag je maximaal één jaar het product als nieuw aanprijzen.

Soms kan ook de verpakking misleidend zijn omdat op een plaatje bijvoorbeeld ingrediënten staan die dan vervolgens helemaal niet in het product zitten. Of er wordt gezegd dat iets een bepaald ingrediënt heeft (bv: Limoncello pudding, zou je verwachten dat er limoncello in zit), maar het heeft enkel de smaak (ofzo).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kinderen en misleiding

A

Reclame mag niet misleiden over mogelijkheid en eigenschappen product & moet rekening houden met bevattingsvermogen kinderen. Er mag niet geprofiteerd worden van onervarenheid of goedgelovigheid kinderen, niet aanzetten om ouders over te halen product te laten kopen, neut profiteren van speciale vertrouwen in ouders, leerkrachten of anderen en kinderen niet zonder reden tonen in gevaarlijke situaties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Duurzaamheidsclaims

A

RCC vaak in het nieuws over duurzaamheidsclaims. Vaak klachten gericht tegen Shell enzo.

Duurzaamheidsreclame moet zorgen dat het duidelijk is waar de duurzaamheidsclaim betrekking op heeft en wees duidelijk en realistisch over je ambitie. Ook de claim onderbouwen met actueel bewijs. Maak het duidelijk als je de claim alleen met betrekking heeft op bepaalde bestanddelen of aspecten. Wees eerlijk over de afwezigheid of vermindering van bepaalde schadelijke bestanddelen. Maak eerlijke vergelijkingen en gebruik alleen aanduidingen of symbolen (keurmerk) waarvan de herkomst duidelijk is.

17
Q

Alcoholreclame

A

Reclame mag zich niet specifiek richten op minderjarige, dus niet op jongerenzenders en niet rondom programma’s > 25%. Ook mag je geen modellen tonen die jonger zijn of jonger lijken dan 25 jaar. Geen overmatige of onverantwoorde consumptie tonen. Ook altijd NIX18 (het logo) vermelden (influencers moeten dit ook vermelden). Als een influencer hier dan reclame voor maakt moet die ook het leeftijdsfilter aanzetten zodat alleen 18 plussers het kunnen zien.

18
Q

Subjectieve normen: goede smaak en fatsoen

A

De een kan het smakeloos vinden, en de ander kan het wel normaal of grappig ofzo vinden.

Valt binnen artikel 2 en 4. Gaat vaak om reclame waar naakt is te zien of seks. Ook kan het discriminerend zijn (religie, gezondheid, etc.) of nodeloos kwetsend.

RCC terughoudend bij toetsen van de normen. Vrijheid van meningsuiting wordt zwaar gewogen. Er wordt naar huidige maatschappelijke opvattingen gekeken om te kijken of iets kwetsend ofzo is.

Denk ook aan locaties. Je kan zeg maar geen dating app site of hook-up app bij een kinderspeelplaats aanprijzen.

Bij aanprijzing van denkbeeld wordt vaak veel rekening gehouden met vrijheid van meningsuiting. Je kan het niet eens zijn met het denkbeeld, maar als er geen schokkende beelden of uitspraken zijn is de reclame niet in strijd met de code (reclame tegen abortus of SecondLove.nl.