Hoorcollege 1 Flashcards
Wat is een merk? (organisationeel)
A name, term, sign, symbol or design, or a combination of these intended to identify the goods or services of one seller or group of sellers, and to differentiate them from thse of a competitor. (klassieke definitie, organisationeel perspectief)
Een merk kan een product(groep) representeren (product brand(bv: Dove)) maar ook een organisatie (corporate brand(bv: Unilever)).
Wat zijn 3 merkelementen?
-Brand name = verbaal (hoe het merk heet, de naam)
-Brand mark = visueel (het visuele element dat het merk representeert, zoals een logo)
-Trade mark = merken hebben vaak ook een trade mark zodat er juridisch niks gekopieerd kan worden.
Merken en de consument
Merken bestaan in het hoofd van de consument.
Merken kun je dus zien als een psychologisch construct. Je krijgt een schema, wat een cluster is van kennis, emoties en ervaringen die onderling met elkaar verbonden zijn in een associatief netwerk, wat je associeert met een bepaald merk.
Hoe merk wordt gerepresenteerd in ons hoofd bepaald de attitude die we hebben tegenover het merk.
Wat is een merk? (modern)
An intangible, symbolic marketplace resource, imbued with meaning by stakeholders and the broader context in which it is embedded that enables useres to project their identity goals(s) to one or more audiences. (modernere definitie)
Vertaling:
Een immateriële, symbolische marktbronnen die door belanghebbenden en de bredere context waarin het is ingebed wordt voorzien van betekenis. Het stelt gebruikers in staat om hun identiteitsdoelen te projecteren naar één of meerdere doelgroepen.
Branding
Je wilt er met je merk voor zorgen dat je je kan onderscheiden van de consument. Je wilt een unieke positie verkrijgen in het hoofd van de consument.
Voorbeeld: mineraalwater. Intrinsieke producteigenschappen zijn vaak hetzelfde (smaak, geur, etc.). Met extrinsieke producteigenschappen maak je het verschil. Je voegt een andere betekenis of waarde aan een prodcut waardoor het anders wordt dan het product van de concurrent. Dat is brand-added value.
Het managen van een consistente merkidentiteit en merkwaarde in een situatie van actieve co-creatie (consument, media). Je bent constant bezig met je merk en hoe je dat moet aanpassen.
Definitie marketing
Bij marketing gaat het om het vermarkten van goederen en diensten, maar ook van ideeën. Marketing is het hele proces van het ontwerpen van een product of dienst tot het bij de consument in huis is.
“The process of planning and executing the conception, pricing, promotion
and distribution of ideas, goods and services to create and exchange value, and satisfy individual and organisational objectives”
Marketingcommunicatie
‘’All instruments by means of which the company communicaties with is target groups and stakeholders to promote its prodcts, sevices, or the company as a whole.’’
‘’a process through which organisations and audiences engage with one another’’ (moderne definitie, slaat ook op sociale media(interactieve marketing, dus marketingcommunicatie))
Marketingmix
Van McCarthy. Bestaat uit 4 P’s: Product, Price, Place, Promotion
Marketingmix Product
Je hebt als eerste een product. Wat is het, waar dient het voor, maar ook welke positie wil je dat het product gaat innemen in het hoofd van de consument. Wat is je branding. Hoe wil je dat het product gerepresenteerd wordt.
Marketingmix Price
Is het een luxeproduct, is het duur?
Marketingmix Place
Waar wordt het verkocht. Gewoon in toegankelijke winkels of op exclusievere plekken?
Marketingmix Promotion
Je wilt positieve associaties linken aan je merk en ervoor zorgen dat mensen van het bestaan af weten en het willen aanschaffen.
Marketingmix Personeel (extra P)
Als het om diensten gaat komt de P van Personeel er ook nog bij omdat deze mensen ook veel invloed hebben op de dienst en hoe deze wordt gezien.
Manieren om te marketen
Je kan marketen doormiddel van reclame, internet, direct marketing, sales promotion, persoonlijke verkoop, etc.
De belangrijkste in deze cursus zijn: reclame, online marketingcommunicatie, sponsoring, merkactivatie, sales promotion, point-of-purchase communicatie
Reclame
(Massa)communicatie waarbij de zender de opinie, houding of het gedrag van de ontvanger (de consument) wil beïnvloeden ten gunste van een product of dienst.