Hjärnans utveckling Flashcards

1
Q

Vilka är de olika (sju) stadierna av hjärnans utveckling?

A

1) Neurogenes
2) Cellmigration
3) Celldifferentiering
4) Cellmognad
5) Synaptogenes
6) Apoptos och pruning
7) Myelinisering

Sammanfattningsvis: De flesta av stadierna pågår parallellt
Bildning av neuron sker framför allt innan födseln, andra processer fortsätter postnatalt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Vad kännetecknar de 7 olika stadierna?
A

1) Neurogenes: nervceller bildas av stamceller, sker framförallt under embryo- och fosterstadiet. Processen är i stort klar när fostret är omkring 4,5 mån… men en mindre förekomst av neurogenes finns även i vissa delar av hjärnan i vuxen ålder = främst prenatalt, delvis postnatalt?

2) Cellmigration: nervceller flyttar till rätt plats och skapar många av strukturerna i hjärnan. Processen sker framför allt under mittersta delen av graviditeten, men pågår fortfarande några månader efter födseln (ca 8 mån) = främst prenatalt men även postnatalt?

3) Celldifferentiering: nervceller omvandlas till rätt typ. Neuroblast blir olika typer av neuron. Glioblast blir olika typer av gliaceller. Sker under 2:a och 3:e trimestern? = Prenatalt?

4) Cellmognad: Axon och dendriter växer ut. Dendriter växer långsamt, axon växer snabbt. Prenatalt och postnatalt (fortsätter även i vuxenlivet).

5) Synaptogenes: synapser bildas mellan neuron, eller mellan neuron och andra typer av celler. Processen startar i mitten av fosterstadiet, men blir som mest intensiv först efter födelsen. Peaken av antal synapser är vid 2-3 års ålder, kan fortsätta hela livet = delvis prenatalt men främst postnatalt

6) Apoptos och pruning: neuron och synapser som inte används tillbakabildas och försvinner. Mellan 2 och 10 års ålder förloras 50% av alla synapser. Varför? ”Use it or lose it”. Prenatalt men främst postnatalt

7) Myelinisering: myelin bildas runt axonet. kraftig tillväxt under tidig barndom samt i tonåren, planas sedan ut och minskar senare i livet. Främst postnatalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Neurogenes:

A

Nervceller bildas av stamceller, sker framförallt under embryo- och fosterstadiet.

Processen är i stort klar när fostret är omkring 4,5 mån… men en mindre förekomst av neurogenes finns även i vissa delar av hjärnan i vuxen ålder

= främst prenatalt, delvis postnatalt?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Cellmigration:

A

Nervceller flyttar till rätt plats och skapar många av strukturerna i hjärnan.

Processen sker framför allt under mittersta delen av graviditeten, men pågår fortfarande några månader efter födseln (ca 8 mån)

= främst prenatalt men även postnatalt?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Celldifferentiering:

A

Nervceller omvandlas till rätt typ. Neuroblast blir olika typer av neuron. Glioblast blir olika typer av gliaceller.

Sker under 2:a och 3:e trimestern?
= Prenatalt?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Cellmognad:

A

Axon och dendriter växer ut. Dendriter växer långsamt, axon växer snabbt.

Prenatalt och postnatalt (fortsätter även i vuxenlivet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Synaptogenes:

A

Synapser bildas mellan neuron, eller mellan neuron och andra typer av celler.

Processen startar i mitten av fosterstadiet, men blir som mest intensiv först efter födelsen.

Peaken av antal synapser är vid 2-3 års ålder, kan fortsätta hela livet

= delvis prenatalt men främst postnatalt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Apoptos och pruning:

A

Neuron och synapser som inte används tillbakabildas och försvinner.
Mellan 2 och 10 års ålder förloras 50% av alla synapser.

Varför? ”Use it or lose it”.

Prenatalt men främst postnatalt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Myelinisering:

A

Myelin bildas runt axonet. kraftig tillväxt under tidig barndom samt i tonåren, planas sedan ut och minskar senare i livet.

Främst postnatalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. I vilken ordning inträffar de olika stadierna och vilka stadier inträffar prenatalt respektive postnatalt?
A

Prenatalt: Bildning av neuron sker framför allt innan födseln

Postnatalt: andra processer fortsätter postnatalt

  1. Neurogenes: Processen är i stort klar när fostret är omkring 4,5 mån… …men en mindre förekomst av neurogenes finns även i vissa delar av hjärnan i vuxen ålder.
  2. Cellmigration: Processen sker framför allt under mittersta delen av graviditeten, men pågår fortfarande några månader efter födseln.
  3. Celldifferentiering: celldifferentieringen sker från slutet av första trimestern till efter födsel.
  4. Cellmognad: cellmognaden startar efter halva graviditeten och fortsätter efter födseln in i vuxenlivet.
  5. Synaptogenes: Processen startar i mitten av fosterstadiet, men blir som mest intensiv först efter födelsen. Peaken av antal synapser är vid 2-3 års ålder.
  6. Apoptos och pruning: sker från 3e trimestern och framförallt mellan 2 och 10 års ålder (då förloras 50% av alla synapser).
  7. Myelinisering: från 3e trimestern och postnatalt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Vad är en stamcell och vilken betydelse har den för hjärnans utveckling?
A

Definition:

Stamceller är icke-specialiserade celler med två specifika egenskaper: de kan dela sig ett obegränsat antal gånger, och de kan differentiera till andra celltyper.

Stamceller är de celler som har förmågan att bilda nya celler, både gör kopior av sig själva men också andra typer av celler.

Finns både embryonala stamceller och andra celler som tex i huden, benmärgen, levern.

Extra:
En stamcell är en cell som har förmågan att utvecklas till olika typer av specialiserade celler i kroppen. I hjärnans utveckling är stamceller viktiga eftersom de kan differentiera sig till olika typer av nervceller och glia-celler, vilket möjliggör bildandet av det komplexa neurala nätverket som utgör hjärnan.

Stamceller bidrar till tillväxten och reparationen av hjärnvävnad och spelar en avgörande roll i att forma hjärnans struktur och funktion genom livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

På vilka sätt är tonårstiden en period av omfattande förändringar i hjärnan?

A

Under tonårstiden så utvecklas vissa delar av hjärnan i olika takt. Den del som involverar känslor (det limbiska systemet) utvecklas snabbare än den del som involverar impulskontroll (prefrontala cortex, utvecklas i 18-25-års åldern). Detta möjliggör sociala, emotionella och kognitiva förändringar som driver utvecklingen att gå från att vara barn till vuxen. När vi blir äldre får vi en större balans mellan områdena → riskbeteenden minskar mm.

Utöver det så sker det i tonåren intensiv pruning (uttunnande av grå vävnad) och intensiv tillväxt av synapser (myelinisering, ökning av vit vävnad). Det sker också skillnader i transmittorer (GABA, dopamin), hormonell påverkan och ökad plasticitet.

Extra:
Pruning och synaptisk förändring: Under tonåren genomgår hjärnan en process som kallas “pruning,” där onödiga eller svaga synapser (nervkopplingar) elimineras medan starka synapser stärks. Detta leder till en mer effektiv och specialiserad hjärnstruktur.

Myelinisering: Myelin, den isolerande substansen som täcker nervcellers axoner, fortsätter att öka under tonåren. Detta leder till snabbare och mer effektiv signalöverföring mellan nervceller och förbättrad kognitiv funktion.

Ökad självständighet: Tonåren är också en tid då ungdomar börjar ta mer ansvar och fattar egna beslut. Detta kräver utveckling av de prefrontala hjärnregionerna, som är involverade i planering, impulskontroll och bedömning av konsekvenser.

Känslomässig reglering: Tonåren är en period av känslomässig intensitet, och hjärnans limbiska system genomgår fortsatt utveckling och mognad under denna tid. Detta påverkar känslomässig reglering och sociala interaktioner.

Risktagande och belöningskänslighet: Tonåren är förknippade med ökad risktagande och känslighet för belöningar, delvis på grund av förändringar i hjärnans belöningssystem och dopaminsystem.

Sammanfattningsvis är tonårstiden en period av intensiv omstrukturering och förändring i hjärnan. Dessa förändringar är viktiga för att stödja ungdomars övergång till vuxenlivet, inklusive deras förmåga att lära sig, reglera känslor och ta ansvar för sina handlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly