H6 De journalist als infiltrant Flashcards

1
Q

Code van Bordeaux

A

bij het verkrijgen van nieuws, foto’s en documenten dient de journalist alleen faire methoden te gebruiken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat verstaan we precies onder undercoverjournalistiek?

A

􏰀Van belang is dat het gaat om = een journalist die bewust zijn identiteit als journalist verzwijgt en een rol speelt om aldus door te dringen in bepaalde kringen met het oogmerk eventuele misstanden op te sporen en deze vervolgens te onthullen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Geschiedenis van undercoverjournalistiek, voorgangers:

A
  • Het rollenspel: methode waarbij de verslaggever zonder zich bekend te maken als journalist de
    gedaante aanneemt van een bepaalde functionaris of zich gedraagt op een manier die stereotiep is
    voor een bepaalde groep of subcultuur.
    􏰁 - Muckrakers: in de Verenigde Staten, zij maakten hun beroep van het onthullen en aan de kaak stellen
    van maatschappelijk misstanden. Zij deden dat door speurwerk in dossiers te verrichten en in sommige gevallen namen zij een valse identiteit aan.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Undercoverjournalistiek in Vlaamse journalistiek: als algemene regel luidt:
“ Een journalist moet met open vizier optreden. Dit betekent dat hij zich bij elk professioneel contact als journalist kenbaar maakt. Journalistiek waarbij de journalist een andere hoedanigheid of identiteit aanneemt zoals bij de undercovermethode moet de uitzondering blijven. Afwijking van deze regel is enkel toegestaan als aan volgende voorwaarden is voldaan:

A
  1. De informatie, die de journalist op die manier hoopt te verkrijgen, heeft een grote maatschappelijke relevantie, zoals het geval is bij ernstige misstanden of schending van de mensenrechten
  2. De gebruikelijke journalistieke methoden van informatiegaring zijn niet toereikend om het verhoopte resultaat te bereiken.
  3. De risico‟s die het gebruik van undercovermethode met zich kan meebrengen voor de journalist of voor anderen, staan in een aanvaardbare verhouding tot het verhoopte resultaat.
  4. De beslissing tot realisatie van een undercoverreportage, alsook de realisatie en de openbaarmaking ervan, gebeuren in overleg met en onder verantwoordelijkheid van de hoofdredactie of haar gemachtigde.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Open vizier aan de telefoon:

A

Volgens de Leidraad: Een journalist die een telefoongesprek opneemt teneinde die opname uit te zenden of te publiceren, moet zijn gesprekspartner ervan op de hoogte stellen dat en met wel doel hij die opname maakt. De journalist kan van deze norm afwijken als een gewichtig maatschappelijk belang dit rechtvaardigt en hetzelfde doel op geen andere manier bereikt kan worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Het standpunt van de Raad is dat journalisten met open vizier hun werk moeten uitoefenen:

A

d.w.z. dat ze eerlijk moeten zijn over hun bedoelingen. De Raad is echter ook van mening dat journalisten niet altijd op eigen initiatief hoeven te vertellen waarmee ze bezig zijn. Bij uitspraken in klachtenprocedures bekijkt de Raad ook altijd het maatschappelijk belang van het werk van de journalist. Volgens uitspraken van de civiele rechter is een journalist niet verplicht zijn identiteit en bedoelingen prijs te geven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Raad van Journalistiek algemeen uitgangspunt

A

dat journalisten zich bij het uitoefenen van hun werk als zodanig belend diene te maken en duidelijkheid dienen te verschaffen over hun bedoelingen en over het karakter van de uitzending c.q. de publicatie die zij voorbereiden. Zij mogen dan ook in beginsel slechts met toestemming en medeweten van betrokkenen hun portret of stem opnemen en openbaar maken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

wat houdt het algemeen uitgangspunt in?

A

Het werken met verborgen microfoon of camera in het beginsel is niet toelaatbaar. Dan rijst natuurlijk onmiddellijk vraag naar de uitzonderingen op deze regel. Zo zal het maken van opnamen op openbare plaatsen zonder gerichtheid op bepaalde personen doorgaans toelaatbaar zijn. Verder kunnen ‘zwaarwichtige redenen van algemeen belang’ een uitzondering op de regel rechtvaardigen. Bovendien moet in de afweging betrokken worden of het journalistiek belang zwaarder weegt dan de schending van de privacy van de mensen die heimelijk gefilmd worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Verder kunnen ‘zwaarwichtige redenen van algemeen belang’ een uitzondering op de regel rechtvaardigen.

A

daarvan zal in het algemeen slechts sprake zijn indien na behoorlijk onderzoek gebleken is dat de journalist geen andere middelen ten dienste staan om overeenkomstig de taak van de pers in een democratische samenleving het publiek voor te lichten over ernstige misstanden of ernstige rechtsschendingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

overvaltechniek

A

In sommige programma’s wordt gebruikt gemaakt van de overvaltechniek door met draaiende camera een (kantoor)pand binnen te vallen en zo bijvoorbeeld een gesprek af te dwingen met de directie. De makers zetten de camera in als middel in de strijd, bijvoorbeeld het gevecht van de gewone man tegen ambtelijke instanties. Dit journalistiek middel mag volgens de Raad, gezien het intimiderende karakter ervan, alleen worden gebruikt wanneer dat nodig is om in het algemeen belang ernstige misstanden aan het licht te brengen en wanneer dat op de gewone manier niet lukt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Na veel debatten wijzigde de Raad de Leidraad:

A

Het staat een journalist vrij een telefoongesprek op te nemen wanneer dit nodig is om een onbetwistbare en zo adequaat mogelijke weergave van het besprokene te kunnen publiceren. Wanneer hij geluidsopname of dele daarvan zelf openbaar wil maken dient hij echter vooraf toestemming van de geïnterviewde te verkrijgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

De Vlaamse raad voor de journalistiek stelde een Code op. Het luidt als volgt

A

bij het vergaren van informatie maakt de journalist zichzelf en het doel van zijn optreden bekend. Hij mag van dit uitgangspunt afwijken als een voldoende gewichtig maatschappelijk belang dat vereist en de informatie niet op een andere manier kan worden gebracht. Deze bepaling wordt geconcretiseerd met de volgende richtlijnen:

  • incognitojournalistiek
  • aliasjournalistiek
  • verborgen opnames
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

incognitojournalistiek

A

de journalist verzwijgt zijn hoedanigheid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Aliasjournalistiek

A

de journalist neemt bewust een andere hoedanigheid aan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

civiele rechter

A

Klachten over het hanteren van valse voorwendselen door journalisten worden niet alleen aan de Raad maar ook aan de civiele rechter voorgelegd. Volgens de rechter is het verzwijgen van het beroep van journalist niet ipso facto onrechtmatig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

rechter een journalistieke werkwijze niet onrechtmatig oordeelt

A

Wanneer hij een journalistieke werkwijze niet onrechtmatig oordeelt, betekent dat echter nog niet, dat die aanpak ook vanuit journalistiekethisch oogpunt door de beugel kan. In een beginselethische argumentatie is de vraag doorslaggevend of er een onvervreemdbaar recht of een in zichzelf geldend beginsel in het geding is. een methode is dan goed wanneer zij aan bepaalde normen beantwoordt. In de gevolgenethiek is die handeling of beslissing moreel verantwoord die zijn gevolgen het meest resultaat oplevert. Hier is een methode ‘goed’, wanneer zij geschikt is om het beoogde doel te bereiken. Er is nog een ethische vuistregel, die zegt dat behoudens zeer bijzondere omstandigheden rechten en beginselen vóór belangen en resultaten gaan.

17
Q

wat is het gevolg van het verzwijgen van de journalistiek identiteit en het gebruik maken van anonieme tipgevers

A

het leidt in sommige gevallen tot betere resultaten dan het werken met een open vizier

18
Q

journalist moet rekening houden met het volgende

A
  • het naspelen van een geüniformeerd persoon is strafbaar;
  • schadeclaims;
  • hij moet er zelf geen materieel gewin uithalen: de doelstelling zal gericht moeten zijn op journalistieke afwegingen;
  • fysiek geweld is ontoelaatbaar
  • het aanzetten tot strafbare feiten.
19
Q

Rollenspel

A

Rollenspel is als methode voor informatieverwerving alleen dan acceptabel als de verslaggever op geen andere manier waarheidsgetrouwe feiten en commentaren boven tafel kan krijgen die nieuwswaardig en van enige importantie zijn. Er moet enig sociaal belang zijn, niet uitlokken tot strafrechtelijke daad, niet stichten van publieke verwarring door vermomming als iemand met een vertrouwelijk beroep.

20
Q

verborgen camera

A

Verborgen camera’s kunnen ook voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s gebruikt worden. De Raad heeft hierover het volgende verklaard (1996): het werken met verborgen camera’s is in principe niet toelaatbaar; uitzonderingen kunnen worden gemaakt wanneer het journalistieke belang belangrijker wordt gevonden dan de privacy van de betrokkenen.De Raad heeft hierover een aantal klachten behandeld. Daarin heeft de Raad streng geoordeeld over het gebruik van verborgen camera’s bij het filmen van mensen die dit niet op prijs stelden en niet wisten dat ze gefilmd werden.

21
Q

draaiende camera

A

Een andere methode is om mensen te confronteren met een al draaiende camera, waarbij ze direct gefilmd worden zonder dat dit vooraf is besproken. Het bekendste Nederland voorbeeld hiervan is het programma Breekijzer. De Raad vindt deze methode alleen geoorloofd wanneer het algemeen belang erbij gediend is en andere journalistieke benaderingen niet hebben gewerkt. De overval met een draaiende camera wordt gezien als een zeer intimiderende methode, die slechts in uitzonderlijke gevallen geoorloofd is.

22
Q

undercovermethode voorwaarden

A
  • 􏰁 journalisten hebben gerichte en gefundeerde verdenkingen tegen concrete personen of instanties.
    􏰁- verdenkingen hebben betrekking op zodanig ernstige wanpraktijken of misstanden dat die in het
    algemeen belang openbaar gemaakt dienen te worden.
    􏰁 - journalisten hebben al het redelijkerwijs mogelijke gedaan om in die concrete gevalle de misstanden
    langs andere wegen boven tafel te krijgen.
23
Q

criteria berusten op de volgende overwegingen

A
  • grondbeginsel van journalistieke ethiek dat journalisten met open vizier opereren en zich dus in hun functie kenbaar maken aan informanten
  • dienen ze duidelijkheid te verschaffen over hun journalistieke bedoelingen en over de aard van de voorgenomen publicaties
24
Q

zwaarwegende belangen

A

dat er van gerichte verdenkingen sprake moet zijn

25
Q

geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een journalist

A

worden ondermijnd, wanneer het hanteren van valse voorwendselen niet beperkt zou blijven tot zeer uitzonderlijke situaties

26
Q

Open vizier

A

Journalisten maken zich in hun functie kenbaar aan informanten. Zij dienen duidelijkheid te verschaffen over hun journalistieke bedoelingen en over de aard van voorgenomen publicatie. Mensen die door journalisten worden benaderen hebben recht om te weten met wie zij te doen hebben en met wel doel. Dat is de kwestie van fair play.

27
Q

Van deze norm kan afgeweken worden wanneer:

A

er zwaarwegende belangen in het geding zijn en wanneer andere methoden van nieuwsharing zijn uitgeput, ook moeten er gerichte verdenkingen zijn. Bovendien mag journalist niemand uitlokken tot het plegen van strafbare feiten.

28
Q

criteria in het buitenland

A

De criteria in het buitenland voor de beoordeling van vergelijkbare zaken komen overeen met die van de Raad in Nederland. Over het algemeen heerst de mening dat undercovermethoden en de methode van de draaiende camera te gemakkelijk worden gebruikt, ook wanneer onvoldoende is gebleken dat andere methoden niet werken. Hiermee wordt afbreuk gedaan aan de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van het journalistieke vak.

29
Q

afwijkende opvattingen

A

Afwijkend is de opvatting van de Nederlandse journaliste Stella Braam: zij vindt het werken met open vizier niet meer van deze tijd. Mensen zijn getraind om de media te woord te staan, waardoor de waarheid volgens de normale journalistieke methoden nooit boven tafel komt. Door de eerlijkheid van de journalist krijgen anderen meer ruimte om leugens te vertellen (= journalistieke paradox). Braam is van mening dat er een aparte ethische code moet komen voor undercoverwerk, omdat het een zeer specifiek specialisme betreft binnen de journalistiek.

30
Q

wederhoor

A

Een belangrijke vraag bij undercoverwerk is of het ‘slachtoffer’ recht heeft op wederhoor. Vanuit journalistiek ethisch oogpunt is het noodzakelijk dat mensen een reactie kunnen geven. Het maakt een (undercover)reportage completer.