H14 Goede smaak en fatsoen in reclame ter discussie Flashcards
verschil tussen reclame en voorlichtingsproducten
Verschil tussen reclame en voorlichtingsproducten is dan voorlichtingsproducten een commercieel effect hebben, maar deze hebben geen commercieel motief. Reclame staat juist in teken van commerciële intentie, motief. “Bij reclame haat het over: In opdracht van het bedrijfsleven, van organisaties en van overheid probeert reclame mensen te informeren en te beïnvloeden naar houding en gedrag. “
reclamemakers constateren een verandering in de manier van reclame maken
Reclamemakers spelen veel meer in op het oerinstinct van de mens. Het product zelf is naar de achtergrond geschoven en er worden meer emoties rond het merk neergezet. Hierdoor wordt een commercial opzienbarender, maar balanceert ook eerder op het randje wat wel en niet kan. Gevolg is dat meer mensen daar aanstoot aan nemen.
paradox van de reclame
adverteerders proberen in de toenemende dichtheid van reclameboodschappen op te vallen door in een gewaagde commercial aandacht te vragen voor hun product. Publiek reageert geschokt en dient klacht in bij Code Commissie. Bewust reclame wordt afgekeurd als in strijd met de goede smaak en fatsoen. Nieuwsmedia berichten hierover en bezorgen de firma veel free publicity. Ze krijgen wat ze zochten: aandacht voor het product.
hoe verliezen grote merken populariteit
Door de veranderde houding van jongeren verliezen grote merken populariteit. In de toekomst zou er meer vanuit de bedrijfsidentiteit gewerkt moeten worden. Authenticiteit is het nieuwe sleutelbegrip in de reclame en marketing jargon. Imago en lifestyle gaan een ondergeschikte rol spelen.
kritiek op reclame
- Reclame wordt ervaren als hinderlijk: er is sprake van misleiding, onvolledig of onjuist informeren.
-Reclame wordt irritant gevonden: burgers vinden reclame strijdig met maatschappelijk aanvaarde
opvattingen over wat gepast, goede smaak en fatsoen is.
Reclame is conservatief :
veel traditionele en dus weinig weerstand oproepende rolpatronen worden gehanteerd. Het creëert een maatschappijbeeld waarin gevestigde rolpatronen in stand worden gehouden.
Reclame wordt gezien als systeembevestigend :
burger krijgt voortdurend schijnbehoeften aangepraat terwijl zijn werkelijke behoefte worden onderdrukt.
Kortom:
reclame is dienstbaar aan kapitalistische consumptiemaatschappij en bevordert een materialistische levenshouding, zet aan tot verspilling en ongebreidelde consumptiedrang, en reclame maakt op schaamteloze wijze de ongelijkheid zichtbaar in de wereld.
Reactie op kritiek:
Reclame is een tweezijdig proces: Wanneer reclame zo grote invloed heeft op koopgedrag van mensen dan is dat ook omdat de consument die invloed toestaat en dus mede plichtig is aan de rol die reclame speelt.
Nederlandse Reclame Code over misleiding:
“ Reclame dient in overeenstemming te zijn met de waarheid en mag niet misleiden. Dat mag met name niet omtrent de prijs, inhoud, herkomst, samenstelling, eigenschappen of doelmatigheid van aangeboden producten. Reclame dient zo duidelijk en volledig mogelijk te zijn, mede gelet op aard en vorm en het publiek waarvoor zij bestemd is. Duidelijk hoort ook te zijn door wie wordt aangeboden.”
Europees niveau
Op Europees niveau zijn er geen of slecht zeer algemene voorschriften voor voeding en gezondheid claims. Daardoor hebben alle lidstaten hun eigen wetten, wat de vrije handel in etenswaren hindert. Wat in een land gerechtvaardigd is, is dat in een ander land niet.. Voorstellen van Europese Commissie zijn bindend voor alle lidstaten.
ideële reclame
Op gebied van ideële reclame moet de Reclame Code Commissie terughoudend zijn, het gaat om reclame voor denkbeelden. Daar moet de uitingsvrijheid prevaleren en daarom zou Reclame Code Commissie zich niet hiermee moeten bemoeien.
Wanneer oordeel van Reclame Code Commissie wordt gevraagd gaat het vrijwel altijd om een de criteria goede smaak, fatsoen en goede zegen.
Men vind dat deze termen niet langer bruikbaar zijn, omdat Commissie geen raad weet met onderscheid tussen criteria en door zowel klager als commissie worden ze gebruikt als een verzamelbegrip waarmee morele afkeuring wordt uitgedrukt.
Nieuwe criteria zouden moeten zijn:
- Toebrengen van schade: belangen van mensen worden ernstig aangetast.
- Openlijk kwetsen, beledigen, discrimineren of belachelijk maken van iemand: ernstig gebrek aan
respect voor andere mensen, zij worden in goede naam aangetast.
- Geven van aanstoot: gebrek aan respect jegens toeschouwer omdat die in openbaar en tegen zijn zin
wordt geconfronteerd met bepaalde handelingen of gedragingen.
Reclame Code Commissie
beoordeelt een reclame uiting aan de hand van het criterium of iets tegenwoordig algemeen aanvaardbaarheid wordt geacht