H4: Pedagogische stromingen en visies Flashcards
Wat is een pedagogisch beleid?
Een kinderopvang beschrijft in het pedagogisch beleidsplan op welke manier zij de kinderen ontvangen, verzorgen, ondersteunen in hun ontwikkeling en opvoeden. In de wet kinderopvang de IKK zijn er vanuit de overheid richtlijnen opgesteld voor wat er allemaal In het pedagogisch beleid moet staan.
Wat is pedagogisch handelen?
Werken volgens een bepaalde pedagogische visie of stroming vraagt specifieke manier van handelen van de pedagogisch medewerker. Pedagogische medewerkers krijgen door een pedagogische visie handvaten aangereikt voor de manier waarop zij met kinderen omgaan en communiceren.
Het is belangrijk dat pedagogisch medewerkers binnen een team op één lijn zitten qua pedagogisch handelen.
Wie of wat is Thomas Gordon?
Thomas Gordon is als psycholoog die het gedragsraam heeft uitgevonden.
Hij is altijd bezig geweest met het verbeteren van relaties tussen personen. De Gordon methode is een manier van communiceren die gebaseerd is op een gelijkwaardige relatie.
Thomas Gordon zijn visie?
Gordons visie op het opvoeden van en communiceren met kinderen.
Gordon is een voorstander van een democratische opvoeding waarin de communicatie belangrijke rol speelt. Hij is een voorstander van een gelijkwaardige relatie tussen opvoeder en kind, waar ruimte is voor het delen van gevoelens.
- Democratische opvoeding
- Autoritaire opvoeding
Leg het gedragsraam van Thomas Gordon uit:
In het gedragsraam zit gedrag van het kind dat de pedagogisch medewerker accepteert en gedrag van het kind dat hij niet accepteert. Daartussen ligt een lijn maar deze wordt de acceptatie grens genoemd. De acceptatie grens ligt echter niet vast en kan verschuiven.
Noem de 3 gebieden van het gedragsraam:
- Het probleem ligt bij de opvoeder.
- Er is geen probleem.
- Het probleem ligt bij het kind.
Hoe luister je actief?
- Luisteren
- Niet oordelen
- Samenvatten wat je hoort
- Niet spreken vanuit een ik-boodschap
- Accepteren van iemand anders zijn meningen
- Helpen om grip te krijgen op idees en gevoelens.
Emmi Pikler zijn visie?
Pikler wilt het kind alles zelf laten leren en niet helpen in de ontwikkeling. Als een baby actief wordt geholpen, loopt een opvoeder vooruit op de ontwikkeling van de baby
Pikler is van mening dat wanneer een baby een omgeving aangeboden krijgt waarin hij zelf kan ontdekken en experimenteren, een baby vaardigheden als kruipen, zitten en lopen beter aanleert.
Emmy pikler vindt dat kinderen zich moet kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo. Kinderen moeten daarbij de ruimte en het vertrouwen van opvoeders krijgen.
Volgens pikler moet je uitgaan van het tempo van het kind zelf. Een kind oefent vanuit zichzelf (intrinsieke motivatie) eindeloos met bewegingen.
Sensomotorische fase:
Dat wil zeggen dat een baby zichzelf en de wereld om zich heen leert ontdekken door zijn zintuigen te gebruiken en te bewegen.
Noem de richtlijnen van Emmi Pikler:
- Leg een baby tijdens het bewegen en ontdekken op een stevige ondergrond.
- Zorg voor voldoende ruimte.
- Soepele kleding.
- Klim objecten en val kussens.
Actief speelgoed:
Passief speelgoed:
Actief speelgoed: Is speelgoed dat een kind kan vermaken. Denk aan speelgoed dat uit zichzelf beweegt, geluid maakt of licht geeft.
Passief speelgoed: Is speelgoed dat vanuit zichzelf niets doet
Pikler is een voorstander van PASSIEF SPEELGOED.
Uitgangspunten Regio Emilia:
Er zijn zoveel manieren voor een kind om de wereld om zich heen te ontdekken en zich uit te drukken. “Een kind heeft 100 talen, maar wij pakken er 99 af” zegt hij. Volgens hem moeten kinderen zich ook kunnen uiten via muziek, dans, drama, schilderen en tekenen.
De 3 pedagogen:
De 3 pedagogen:
- De kinderen
- De opvoeders
- De ruimte
Leg de Antroposofie (waldorf-pedagogiek) uit:
Werken vanuit hoofd, hart en handen
Rudolf Steiner (oostenrijk, 1861-1925)
Steiner legt de basis voor een nieuwe stroming binnen het onderwijs: de antroposofische waldorf pedagogiek. Onderwijs met antroposofische inslag wordt in Nederland ook wel de vrije school genoemd.
In de antroposofie kijken ze naar het kind in zijn geheel we hebben een holistische benadering. Er wordt zowel met hoofd, hart en handen gewerkt. Ieder kind krijgt de ruimte om in zijn eigen tempo zijn unieke talenten te ontwikkelen.
Visie van Waldorf:
Volgens Steiner is een kind bij zijn geboorte geen onbeschreven blad. Een kind heeft al zijn talenten al in zich die tijdens het opgroeien tot bloei moeten komen.
De drie levensfase van elk zeven jaar.
0-7 jaar:
7-14 jaar:
14-21 jaar:
De drie levensfase van elk zeven jaar.
0-7 jaar: aandacht voor het fysieke lichaam: de wil.
7-14 jaar: aandacht voor het gevoelsleven: het voelen.
14-21 jaar: aandacht voor intellectuele vorming: het denken.
Hoofd:
Hart:
Handen:
Ritme:
Hoofd: kennis opdoen. een kind leert nadenken en dingen van elkaar onderscheiden. Zij leren oordelen en hun mening vormen aan de hand van kennis en ervaringen.
Hart: Gevoelsleven. Dit richt zich vooral op de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. Een kind ontwikkelt zelfvertrouwen en zelfwaardering kom maar maar ook empathisch vermogen en betrokkenheid bij de anderen en de wereld.
Handen: Ontwikkelen van een sterk lichaam en praktische vaardigheden. Een kind leert met zijn handen werken en nieuwe dingen creëren. Veel bewegingen bevordert gezondheid en is goed voor het vormen van nieuwe verbindingen in hersenen.
Ritme.
Ritme geeft kinderen gevoel van herkenning, veiligheid en structuur.